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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Von Pfrillen seind fünfferley Speiß vnd
Trachten zu machen.
[Abbildung]
I.
PFrillen trucken abgesotten fein blaw. Nimm die Pfrillen/ geuß
ein Wein daran/ vnnd laß sie darinnen sterben/ wenn sie ge-
storben/ so geuß ein wenig Essig daran/ so werden sie fein blaw/
schüt sie in ein Fischbadel/ vnd seudt sie/ setz sie auff Kolen/ vnd
laß sie gemach sieden/ so bleiben sie bey irer Farb/ vnd seudt sie
nicht lang/ denn sie seind bald gesotten/ thu sie auß in eine Schüssel/ vnd thu
gute frische Butter darüber/ besträw sie mit gestossenem Jngwer/ seind sie
gut vnd wolgeschmack. Nimm ein Erbsbrüh/ Butter/ ein wenig Kümel vnnd
Essig/ auch grüne Pettersilgen/ die klein gehackt ist/ laß das alles miteinan-
der sieden/ geuß vber die gesotten Pfrillen/ vnd besträw sie mit Jngwer/ seind
sie gut vnd wolgeschmack.
2. Gebackene Pfrillen.
3. Gelb eyngemacht fein säurlicht mit Zwibeln.
4. Nimm Zwibeln/ schneidt sie klein/ vnnd schweiß sie in Butter/ mach
sie mit gestossenem Pfeffer ab/ geuß darein ein wenig Weinessig vnd Erbs-
brüh/ laß darmit ein Sudt auffthun/ thu die Pfrillen/ die du hast blaw ab-
gesotten/ darein/ seig sie wol ab/ daß das Saltzwasser davon kompt/ laß sie
wider ein Sudt auffthun/ so werden sie auch gut vnd wolgeschmack.
5. Man kan auch Pfrillen füllen mit Eyern/ wie man die Grundel
füllet/ sonderlich wenn sie außgeleichet haben/ so seind
sie desto besser zu füllen.
Von Pfrillen seind fuͤnfferley Speiß vnd
Trachten zu machen.
[Abbildung]
I.
PFrillen trucken abgesotten fein blaw. Nim̃ die Pfrillen/ geuß
ein Wein daran/ vnnd laß sie darinnen sterben/ wenn sie ge-
storbẽ/ so geuß ein wenig Essig daran/ so werdẽ sie fein blaw/
schuͤt sie in ein Fischbadel/ vnd seudt sie/ setz sie auff Kolen/ vnd
laß sie gemach sieden/ so bleiben sie bey irer Farb/ vnd seudt sie
nicht lang/ denn sie seind bald gesotten/ thu sie auß in eine Schuͤssel/ vnd thu
gute frische Butter daruͤber/ bestraͤw sie mit gestossenem Jngwer/ seind sie
gut vnd wolgeschmack. Nim̃ ein Erbsbruͤh/ Butter/ ein wenig Kuͤmel vnnd
Essig/ auch gruͤne Pettersilgen/ die klein gehackt ist/ laß das alles miteinan-
der sieden/ geuß vber die gesotten Pfrillen/ vñ bestraͤw sie mit Jngwer/ seind
sie gut vnd wolgeschmack.
2. Gebackene Pfrillen.
3. Gelb eyngemacht fein saͤurlicht mit Zwibeln.
4. Nim̃ Zwibeln/ schneidt sie klein/ vnnd schweiß sie in Butter/ mach
sie mit gestossenem Pfeffer ab/ geuß darein ein wenig Weinessig vnd Erbs-
bruͤh/ laß darmit ein Sudt auffthun/ thu die Pfrillen/ die du hast blaw ab-
gesotten/ darein/ seig sie wol ab/ daß das Saltzwasser davon kompt/ laß sie
wider ein Sudt auffthun/ so werden sie auch gut vnd wolgeschmack.
5. Man kan auch Pfrillen fuͤllen mit Eyern/ wie man die Grundel
fuͤllet/ sonderlich wenn sie außgeleichet haben/ so seind
sie desto besser zu fuͤllen.
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[CXIIIIb/0348] Von Pfrillen seind fuͤnfferley Speiß vnd Trachten zu machen. [Abbildung] I. PFrillen trucken abgesotten fein blaw. Nim̃ die Pfrillen/ geuß ein Wein daran/ vnnd laß sie darinnen sterben/ wenn sie ge- storbẽ/ so geuß ein wenig Essig daran/ so werdẽ sie fein blaw/ schuͤt sie in ein Fischbadel/ vnd seudt sie/ setz sie auff Kolen/ vnd laß sie gemach sieden/ so bleiben sie bey irer Farb/ vnd seudt sie nicht lang/ denn sie seind bald gesotten/ thu sie auß in eine Schuͤssel/ vnd thu gute frische Butter daruͤber/ bestraͤw sie mit gestossenem Jngwer/ seind sie gut vnd wolgeschmack. Nim̃ ein Erbsbruͤh/ Butter/ ein wenig Kuͤmel vnnd Essig/ auch gruͤne Pettersilgen/ die klein gehackt ist/ laß das alles miteinan- der sieden/ geuß vber die gesotten Pfrillen/ vñ bestraͤw sie mit Jngwer/ seind sie gut vnd wolgeschmack. 2. Gebackene Pfrillen. 3. Gelb eyngemacht fein saͤurlicht mit Zwibeln. 4. Nim̃ Zwibeln/ schneidt sie klein/ vnnd schweiß sie in Butter/ mach sie mit gestossenem Pfeffer ab/ geuß darein ein wenig Weinessig vnd Erbs- bruͤh/ laß darmit ein Sudt auffthun/ thu die Pfrillen/ die du hast blaw ab- gesotten/ darein/ seig sie wol ab/ daß das Saltzwasser davon kompt/ laß sie wider ein Sudt auffthun/ so werden sie auch gut vnd wolgeschmack. 5. Man kan auch Pfrillen fuͤllen mit Eyern/ wie man die Grundel fuͤllet/ sonderlich wenn sie außgeleichet haben/ so seind sie desto besser zu fuͤllen.

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Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXIIIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/348>, abgerufen am 25.11.2024.