Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.Vom Schretzel seind viererley Speiß vnd Trachten zu machen. [Abbildung] I. SChretzel trucken abgesotten/ vnd warm auff ein Tisch geben. 2. Gebacken Schretzel. 3. Eyngemacht in Agrastbeer/ es sey gelb oder weiß/ ist es gut vnd wolgeschmack. 4. Eyngemacht mit Butter/ Essig/ Kümel/ Zwibeln/ vnnd mit Erbs-
brüh/ thu ein wenig gestossenen Jngwer vnd Muscatenblüt darein/ laß da- mit sieden/ vnnd wenns schier eyngesotten ist/ so brenn ein wenig Schmaltz darein/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch die Schretzel ab- sieden fein trucken/ zeuch die Brüh herab/ vnd thu sie auff eine Schüssel al- so gantz/ seig ein Erbsbrüh darüber/ vnd Meybutter/ thu Agrastbeer dar- auff/ vnd laß darmit ein Sudt auffthun/ du magsts saur machen oder mit Senff. Vnd solche Fisch seindt gut vnd gesundt/ denn es mag sie ein Fraw/ die in der Kindt- bett ist/ essen. [Abbildung] Vom Schretzel seind viererley Speiß vnd Trachten zu machen. [Abbildung] I. SChretzel trucken abgesotten/ vnd warm auff ein Tisch geben. 2. Gebacken Schretzel. 3. Eyngemacht in Agrastbeer/ es sey gelb oder weiß/ ist es gut vnd wolgeschmack. 4. Eyngemacht mit Butter/ Essig/ Kuͤmel/ Zwibeln/ vnnd mit Erbs-
bruͤh/ thu ein wenig gestossenen Jngwer vnd Muscatenbluͤt darein/ laß da- mit sieden/ vnnd wenns schier eyngesotten ist/ so brenn ein wenig Schmaltz darein/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch die Schretzel ab- sieden fein trucken/ zeuch die Bruͤh herab/ vnd thu sie auff eine Schuͤssel al- so gantz/ seig ein Erbsbruͤh daruͤber/ vnd Meybutter/ thu Agrastbeer dar- auff/ vnd laß darmit ein Sudt auffthun/ du magsts saur machen oder mit Senff. Vnd solche Fisch seindt gut vnd gesundt/ denn es mag sie ein Fraw/ die in der Kindt- bett ist/ essen. [Abbildung] <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <pb facs="#f0343" n="CXXIIa"/> <div n="2"> <head><hi rendition="#b">Vom Schretzel seind viererley Speiß vnd</hi><lb/> Trachten zu machen.<lb/><figure/></head><lb/> <list> <item>I.<lb/><hi rendition="#in">S</hi>Chretzel trucken abgesotten/ vnd warm auff ein Tisch geben.</item><lb/> <item>2. Gebacken Schretzel.</item><lb/> <item>3. Eyngemacht in Agrastbeer/ es sey gelb oder weiß/ ist<lb/> es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>4. Eyngemacht mit Butter/ Essig/ Kuͤmel/ Zwibeln/ vnnd mit Erbs-<lb/> bruͤh/ thu ein wenig gestossenen Jngwer vnd Muscatenbluͤt darein/ laß da-<lb/> mit sieden/ vnnd wenns schier eyngesotten ist/ so brenn ein wenig Schmaltz<lb/> darein/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch die Schretzel ab-<lb/> sieden fein trucken/ zeuch die Bruͤh herab/ vnd thu sie auff eine Schuͤssel al-<lb/> so gantz/ seig ein Erbsbruͤh daruͤber/ vnd Meybutter/ thu Agrastbeer dar-<lb/> auff/ vnd laß darmit ein Sudt auffthun/ du magsts saur machen oder<lb/> mit Senff. Vnd solche Fisch seindt gut vnd gesundt/ denn<lb/> es mag sie ein Fraw/ die in der Kindt-<lb/> bett ist/ essen.<figure/></item> </list> </div> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CXXIIa/0343]
Vom Schretzel seind viererley Speiß vnd
Trachten zu machen.
[Abbildung]
I.
SChretzel trucken abgesotten/ vnd warm auff ein Tisch geben.
2. Gebacken Schretzel.
3. Eyngemacht in Agrastbeer/ es sey gelb oder weiß/ ist
es gut vnd wolgeschmack.
4. Eyngemacht mit Butter/ Essig/ Kuͤmel/ Zwibeln/ vnnd mit Erbs-
bruͤh/ thu ein wenig gestossenen Jngwer vnd Muscatenbluͤt darein/ laß da-
mit sieden/ vnnd wenns schier eyngesotten ist/ so brenn ein wenig Schmaltz
darein/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch die Schretzel ab-
sieden fein trucken/ zeuch die Bruͤh herab/ vnd thu sie auff eine Schuͤssel al-
so gantz/ seig ein Erbsbruͤh daruͤber/ vnd Meybutter/ thu Agrastbeer dar-
auff/ vnd laß darmit ein Sudt auffthun/ du magsts saur machen oder
mit Senff. Vnd solche Fisch seindt gut vnd gesundt/ denn
es mag sie ein Fraw/ die in der Kindt-
bett ist/ essen.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXXIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/343>, abgerufen am 16.02.2025. |