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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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daß vnten vnd oben Hitz gehet/ so wirdt es auff beyden seiten fein resch/ gibs
trucken auff ein Tisch/ dieweils warm ist/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Al-
so macht man Würst von einem Bersig.
12. Nimm ein Bersig/ der trucken abgesotten ist/ vnd thu die Schupen da-
von mit den Grädten/ nimm das Fleisch/ vnnd hacks klein/ vnd thu es in einen
Fischkessel/ machs mit Gewürtz/ als Pfeffer/ Jngwer vnd Saffran/ an/ nimm
auch frische Butter/ kleine schwartze Rosein/ ein wenig Erbsbrüh/ vnnd ein
wenig Zucker dazu/ laß miteinander auf Kolen sieden/ so wirdt es gut vnnd
wolgeschmack. Du kanst auch Pasteten darauß machen/ die fein klein auff-
getrieben seind/ oder mach ein Gebackens vber einen Eysern Löffel/ vnd thu
das Gehack darein/ richts in ein Schüssel an/ vnd sträw Driet darüber/ so
ist es auch gut vnnd wolgeschmack. Magst auch solche Gehack machen auff
vielerley manier/ es sey zu Turten/ Spanischen Krapffen/ oder sonst zu
Krapffen/ die man auß Butter beckt. Mach ein Teig mit Butter/ Wasser
vnd Mehl/ an/ treib darnach den Teig auß/ vnd schlag das Gehack darein/
mach Krapffen darauß/ vnd back sie auß der heissen Butter/ vnd wenn du es
anrichtest/ so sträw ein schön weissen Zucker darüber/ so ist es gut vnnd wol-
geschmack.
13. Nimm ein Bersig/ der gesotten ist/ löß jn vom Gradt hinweg/ hack jn
fein klein mit grünen wolschmeckenden Kräutern/ schlag darnach Eyer
auff/ vnd rür sie darvnter/ vnd mach ein eyngerürtes/ ver-
saltz es nicht/ so wirdt es gut vnd wol-
geschmack. [Abbildung]
daß vnten vnd oben Hitz gehet/ so wirdt es auff beyden seiten fein resch/ gibs
trucken auff ein Tisch/ dieweils warm ist/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Al-
so macht man Wuͤrst von einem Bersig.
12. Nim̃ ein Bersig/ der trucken abgesotten ist/ vñ thu die Schupen da-
von mit den Graͤdten/ nim̃ das Fleisch/ vnnd hacks klein/ vnd thu es in einen
Fischkessel/ machs mit Gewuͤrtz/ als Pfeffer/ Jngwer vnd Saffran/ an/ nim̃
auch frische Butter/ kleine schwartze Rosein/ ein wenig Erbsbruͤh/ vnnd ein
wenig Zucker dazu/ laß miteinander auf Kolen sieden/ so wirdt es gut vnnd
wolgeschmack. Du kanst auch Pasteten darauß machen/ die fein klein auff-
getrieben seind/ oder mach ein Gebackens vber einen Eysern Loͤffel/ vnd thu
das Gehack darein/ richts in ein Schuͤssel an/ vnd straͤw Driet daruͤber/ so
ist es auch gut vnnd wolgeschmack. Magst auch solche Gehack machen auff
vielerley manier/ es sey zu Turten/ Spanischen Krapffen/ oder sonst zu
Krapffen/ die man auß Butter beckt. Mach ein Teig mit Butter/ Wasser
vnd Mehl/ an/ treib darnach den Teig auß/ vnd schlag das Gehack darein/
mach Krapffen darauß/ vnd back sie auß der heissen Butter/ vnd wenn du es
anrichtest/ so straͤw ein schoͤn weissen Zucker daruͤber/ so ist es gut vnnd wol-
geschmack.
13. Nim̃ ein Bersig/ der gesotten ist/ loͤß jn vom Gradt hinweg/ hack jn
fein klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ schlag darnach Eyer
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geschmack. [Abbildung]
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[CXXIb/0342] daß vnten vnd oben Hitz gehet/ so wirdt es auff beyden seiten fein resch/ gibs trucken auff ein Tisch/ dieweils warm ist/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Al- so macht man Wuͤrst von einem Bersig. 12. Nim̃ ein Bersig/ der trucken abgesotten ist/ vñ thu die Schupen da- von mit den Graͤdten/ nim̃ das Fleisch/ vnnd hacks klein/ vnd thu es in einen Fischkessel/ machs mit Gewuͤrtz/ als Pfeffer/ Jngwer vnd Saffran/ an/ nim̃ auch frische Butter/ kleine schwartze Rosein/ ein wenig Erbsbruͤh/ vnnd ein wenig Zucker dazu/ laß miteinander auf Kolen sieden/ so wirdt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch Pasteten darauß machen/ die fein klein auff- getrieben seind/ oder mach ein Gebackens vber einen Eysern Loͤffel/ vnd thu das Gehack darein/ richts in ein Schuͤssel an/ vnd straͤw Driet daruͤber/ so ist es auch gut vnnd wolgeschmack. Magst auch solche Gehack machen auff vielerley manier/ es sey zu Turten/ Spanischen Krapffen/ oder sonst zu Krapffen/ die man auß Butter beckt. Mach ein Teig mit Butter/ Wasser vnd Mehl/ an/ treib darnach den Teig auß/ vnd schlag das Gehack darein/ mach Krapffen darauß/ vnd back sie auß der heissen Butter/ vnd wenn du es anrichtest/ so straͤw ein schoͤn weissen Zucker daruͤber/ so ist es gut vnnd wol- geschmack. 13. Nim̃ ein Bersig/ der gesotten ist/ loͤß jn vom Gradt hinweg/ hack jn fein klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ schlag darnach Eyer auff/ vnd ruͤr sie darvnter/ vnd mach ein eyngeruͤrtes/ ver- saltz es nicht/ so wirdt es gut vnd wol- geschmack. [Abbildung]

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Dieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen …

Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel: Bereitstellung der Bilddigitalisate (2013-05-03T12:17:31Z)

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  • Bodensignaturen, Kustoden, Kolumnentitel und Ligaturen werden nicht erfasst.
  • Schaft-s und rundes s werden nicht unterschieden.



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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXXIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/342>, abgerufen am 22.11.2024.