Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.mancherley seyn/ vnd ein
jedes Land mit denselbigen/ so viel mit den Mittag mancherley seyn/ vnd ein
jedes Land mit denselbigen/ so viel mit den Mittag <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0032" n="8b"/> mancherley seyn/ vnd ein jedes Land mit denselbigen/ so viel mit den Mittag<lb/> vnd Abend/ als mit den Sommer vnd Winter Bancketen/ seinen besondern<lb/> eigenen brauch hat/ so woͤllen wir demnach verstendigern vnd erfahrnern/<lb/> von solchem zu reden/ raum lassen/ vñ allhie nur auffs einfaͤltigst vnd schlech<lb/> test darvon etwas entwerffen vnnd anbilden/ welches darnach andere voll-<lb/> kommenlicher zuverbessern/ vnd lebendiger außzustreichen/ nach jedes Lan<lb/> des vnd Herrn gelegenheit/ genugsame vrsach nemmen moͤgen. Wan man<lb/> dann gegen dem Fruͤling im Mertzen ein Bancket zubereiten wil/ so sol man<lb/> darzu einen huͤbschen vnnd weiten Saal außsehen/ darein ein gut Feuwer<lb/> anmachen/ vnd die Taffel frey ledig in die mitten/ daß man allenthalben fein<lb/> raͤumig vmbher gehen moͤge/ stellen vnd setzen lassen. Die ordenliche Speiß<lb/> Taffel/ sol mit einem koͤstlichen stadtlichen Tapet/ welches an allen seinẽ vier<lb/> orten fast nahe zur Erden reiche/ vberzogen vnnd gezieret seyn/ Daruͤber<lb/> dann der wacker vnd saubere Silberkaͤmmerling fein geschwindt vnd mei-<lb/> sterlich ein schoͤn vielschmeckendes in vier eck oder quadrat zusammen geleg-<lb/> tes vnd geprestes Tischtuch/ welches vmb vnd vmb das Tapet biß auff einer<lb/> spannen lang von der Erden bedecke/ vnnd darauff widerumb ein anders<lb/> Tischtuch/ welches auch auff ein ander manier geprest vnnd gemodelt/ vnd<lb/> rings herumb einer Handbreit kuͤrtzer sey/ dann das erste/ ziehen vnnd auß-<lb/> breiten sol. Auff die Taffel sollen vier schoͤne/ subtile/ vnd stadtliche Saltzfaͤs-<lb/> ser gesetzet werden/ Das Brot sol fein sauber/ vmb vnd vmb von allem<lb/> Brandt vnd Meel/ behauwen/ beschnitten vnd abgereiniget seyn/ vnd auff<lb/> die Deller/ mit fein zierlich vnd musterlich vbergestuͤrtzten / koͤstlichen vnnd<lb/> schoͤnen Tisch Seruieten/ gebuͤrlicher <choice><sic>ordnnng</sic><corr>ordnung</corr></choice> nach/ gelegt werden. Vnd so<lb/> dann der Silberkaͤmmerling die Taffel/ mit aller anderer gebuͤrlicher not-<lb/> turfft/ wol vnnd genugsam versorget vnnd versehen/ so sol er darauff in dem<lb/> gantzen Saal/ an allen orten vmb vnd vmb/ einen wolriechen vnd schmecke-<lb/> ten lieblichen Rauch machen. Nach solchem/ wann in den Kuchen die Spei-<lb/> se zubreitet vnnd fertig seyn/ so sol man alsbald gute ordnung thun/ daß die<lb/> Kaͤmmerling/ Mundtschenck/ Vorschneider/ Edelknaben/ vñ andere mehr/<lb/> so man zu solchem Dienst haben mag/ nach ordenlichem/ zierlichem/ gebuͤr-<lb/> lichem brauch vnd gewonheit/ nacheinander aufftragen. Auff einem solchen<lb/> Bancket sollen/ ausser Confect vnnd Fruͤchten/ vier Gaͤnge beschehen/ vnnd<lb/> auff jeden Gang/ sollen achterley vnterschiedenliche Sorten vnd Speisen/<lb/> jede Sort dreyfach/ mit vier vnd zwentzig Schuͤsseln oder Platten/ auffge-<lb/> tragen werden. So nun die Speiß vnd Trachten erstes Gangs/ allesampt<lb/> fein ordenlich auff die Taffel gestellet/ vñ sonstẽ alles ander/ zu einem solchen<lb/> Bancket gehoͤrig/ in stadtlicher/ herrlicher vnd zierlicher bereitschafft stehet/<lb/> so sol alsdann der Marschalck oder Staͤbelmeister/ fein stadtlich/ sauber vñ<lb/> gebuͤrlich außgebutzet/ mit seinem Staͤblin in der Faust/ sich mit gebuͤrlicher<lb/> Reuerentz/ zu seinem Herrn verfuͤgen/ vnnd jme anzeigen/ daß die Malzeit<lb/> bereitet/ ob jme zur Taffel zu kommen/ gelieben wolte. Wann dann der Herr </p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [8b/0032]
mancherley seyn/ vnd ein jedes Land mit denselbigen/ so viel mit den Mittag
vnd Abend/ als mit den Sommer vnd Winter Bancketen/ seinen besondern
eigenen brauch hat/ so woͤllen wir demnach verstendigern vnd erfahrnern/
von solchem zu reden/ raum lassen/ vñ allhie nur auffs einfaͤltigst vnd schlech
test darvon etwas entwerffen vnnd anbilden/ welches darnach andere voll-
kommenlicher zuverbessern/ vnd lebendiger außzustreichen/ nach jedes Lan
des vnd Herrn gelegenheit/ genugsame vrsach nemmen moͤgen. Wan man
dann gegen dem Fruͤling im Mertzen ein Bancket zubereiten wil/ so sol man
darzu einen huͤbschen vnnd weiten Saal außsehen/ darein ein gut Feuwer
anmachen/ vnd die Taffel frey ledig in die mitten/ daß man allenthalben fein
raͤumig vmbher gehen moͤge/ stellen vnd setzen lassen. Die ordenliche Speiß
Taffel/ sol mit einem koͤstlichen stadtlichen Tapet/ welches an allen seinẽ vier
orten fast nahe zur Erden reiche/ vberzogen vnnd gezieret seyn/ Daruͤber
dann der wacker vnd saubere Silberkaͤmmerling fein geschwindt vnd mei-
sterlich ein schoͤn vielschmeckendes in vier eck oder quadrat zusammen geleg-
tes vnd geprestes Tischtuch/ welches vmb vnd vmb das Tapet biß auff einer
spannen lang von der Erden bedecke/ vnnd darauff widerumb ein anders
Tischtuch/ welches auch auff ein ander manier geprest vnnd gemodelt/ vnd
rings herumb einer Handbreit kuͤrtzer sey/ dann das erste/ ziehen vnnd auß-
breiten sol. Auff die Taffel sollen vier schoͤne/ subtile/ vnd stadtliche Saltzfaͤs-
ser gesetzet werden/ Das Brot sol fein sauber/ vmb vnd vmb von allem
Brandt vnd Meel/ behauwen/ beschnitten vnd abgereiniget seyn/ vnd auff
die Deller/ mit fein zierlich vnd musterlich vbergestuͤrtzten / koͤstlichen vnnd
schoͤnen Tisch Seruieten/ gebuͤrlicher ordnung nach/ gelegt werden. Vnd so
dann der Silberkaͤmmerling die Taffel/ mit aller anderer gebuͤrlicher not-
turfft/ wol vnnd genugsam versorget vnnd versehen/ so sol er darauff in dem
gantzen Saal/ an allen orten vmb vnd vmb/ einen wolriechen vnd schmecke-
ten lieblichen Rauch machen. Nach solchem/ wann in den Kuchen die Spei-
se zubreitet vnnd fertig seyn/ so sol man alsbald gute ordnung thun/ daß die
Kaͤmmerling/ Mundtschenck/ Vorschneider/ Edelknaben/ vñ andere mehr/
so man zu solchem Dienst haben mag/ nach ordenlichem/ zierlichem/ gebuͤr-
lichem brauch vnd gewonheit/ nacheinander aufftragen. Auff einem solchen
Bancket sollen/ ausser Confect vnnd Fruͤchten/ vier Gaͤnge beschehen/ vnnd
auff jeden Gang/ sollen achterley vnterschiedenliche Sorten vnd Speisen/
jede Sort dreyfach/ mit vier vnd zwentzig Schuͤsseln oder Platten/ auffge-
tragen werden. So nun die Speiß vnd Trachten erstes Gangs/ allesampt
fein ordenlich auff die Taffel gestellet/ vñ sonstẽ alles ander/ zu einem solchen
Bancket gehoͤrig/ in stadtlicher/ herrlicher vnd zierlicher bereitschafft stehet/
so sol alsdann der Marschalck oder Staͤbelmeister/ fein stadtlich/ sauber vñ
gebuͤrlich außgebutzet/ mit seinem Staͤblin in der Faust/ sich mit gebuͤrlicher
Reuerentz/ zu seinem Herrn verfuͤgen/ vnnd jme anzeigen/ daß die Malzeit
bereitet/ ob jme zur Taffel zu kommen/ gelieben wolte. Wann dann der Herr
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