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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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mancherley seyn/ vnd ein jedes Land mit denselbigen/ so viel mit den Mittag
vnd Abend/ als mit den Sommer vnd Winter Bancketen/ seinen besondern
eigenen brauch hat/ so wöllen wir demnach verstendigern vnd erfahrnern/
von solchem zu reden/ raum lassen/ vnd allhie nur auffs einfältigst vnd schlech
test darvon etwas entwerffen vnnd anbilden/ welches darnach andere voll-
kommenlicher zuverbessern/ vnd lebendiger außzustreichen/ nach jedes Lan
des vnd Herrn gelegenheit/ genugsame vrsach nemmen mögen. Wan man
dann gegen dem Früling im Mertzen ein Bancket zubereiten wil/ so sol man
darzu einen hübschen vnnd weiten Saal außsehen/ darein ein gut Feuwer
anmachen/ vnd die Taffel frey ledig in die mitten/ daß man allenthalben fein
räumig vmbher gehen möge/ stellen vnd setzen lassen. Die ordenliche Speiß
Taffel/ sol mit einem köstlichen stadtlichen Tapet/ welches an allen seinen vier
orten fast nahe zur Erden reiche/ vberzogen vnnd gezieret seyn/ Darüber
dann der wacker vnd saubere Silberkämmerling fein geschwindt vnd mei-
sterlich ein schön vielschmeckendes in vier eck oder quadrat zusammen geleg-
tes vnd geprestes Tischtuch/ welches vmb vnd vmb das Tapet biß auff einer
spannen lang von der Erden bedecke/ vnnd darauff widerumb ein anders
Tischtuch/ welches auch auff ein ander manier geprest vnnd gemodelt/ vnd
rings herumb einer Handbreit kürtzer sey/ dann das erste/ ziehen vnnd auß-
breiten sol. Auff die Taffel sollen vier schöne/ subtile/ vnd stadtliche Saltzfäs-
ser gesetzet werden/ Das Brot sol fein sauber/ vmb vnd vmb von allem
Brandt vnd Meel/ behauwen/ beschnitten vnd abgereiniget seyn/ vnd auff
die Deller/ mit fein zierlich vnd musterlich vbergestürtzten / köstlichen vnnd
schönen Tisch Seruieten/ gebürlicher ordnung nach/ gelegt werden. Vnd so
dann der Silberkämmerling die Taffel/ mit aller anderer gebürlicher not-
turfft/ wol vnnd genugsam versorget vnnd versehen/ so sol er darauff in dem
gantzen Saal/ an allen orten vmb vnd vmb/ einen wolriechen vnd schmecke-
ten lieblichen Rauch machen. Nach solchem/ wann in den Kuchen die Spei-
se zubreitet vnnd fertig seyn/ so sol man alsbald gute ordnung thun/ daß die
Kämmerling/ Mundtschenck/ Vorschneider/ Edelknaben/ vnd andere mehr/
so man zu solchem Dienst haben mag/ nach ordenlichem/ zierlichem/ gebür-
lichem brauch vnd gewonheit/ nacheinander aufftragen. Auff einem solchen
Bancket sollen/ ausser Confect vnnd Früchten/ vier Gänge beschehen/ vnnd
auff jeden Gang/ sollen achterley vnterschiedenliche Sorten vnd Speisen/
jede Sort dreyfach/ mit vier vnd zwentzig Schüsseln oder Platten/ auffge-
tragen werden. So nun die Speiß vnd Trachten erstes Gangs/ allesampt
fein ordenlich auff die Taffel gestellet/ vnd sonsten alles ander/ zu einem solchen
Bancket gehörig/ in stadtlicher/ herrlicher vnd zierlicher bereitschafft stehet/
so sol alsdann der Marschalck oder Stäbelmeister/ fein stadtlich/ sauber vnd
gebürlich außgebutzet/ mit seinem Stäblin in der Faust/ sich mit gebürlicher
Reuerentz/ zu seinem Herrn verfügen/ vnnd jme anzeigen/ daß die Malzeit
bereitet/ ob jme zur Taffel zu kommen/ gelieben wolte. Wann dann der Herr

mancherley seyn/ vnd ein jedes Land mit denselbigen/ so viel mit den Mittag
vnd Abend/ als mit den Sommer vnd Winter Bancketen/ seinen besondern
eigenen brauch hat/ so woͤllen wir demnach verstendigern vnd erfahrnern/
von solchem zu reden/ raum lassen/ vñ allhie nur auffs einfaͤltigst vnd schlech
test darvon etwas entwerffen vnnd anbilden/ welches darnach andere voll-
kommenlicher zuverbessern/ vnd lebendiger außzustreichen/ nach jedes Lan
des vnd Herrn gelegenheit/ genugsame vrsach nemmen moͤgen. Wan man
dann gegen dem Fruͤling im Mertzen ein Bancket zubereiten wil/ so sol man
darzu einen huͤbschen vnnd weiten Saal außsehen/ darein ein gut Feuwer
anmachen/ vnd die Taffel frey ledig in die mitten/ daß man allenthalben fein
raͤumig vmbher gehen moͤge/ stellen vnd setzen lassen. Die ordenliche Speiß
Taffel/ sol mit einem koͤstlichen stadtlichen Tapet/ welches an allen seinẽ vier
orten fast nahe zur Erden reiche/ vberzogen vnnd gezieret seyn/ Daruͤber
dann der wacker vnd saubere Silberkaͤmmerling fein geschwindt vnd mei-
sterlich ein schoͤn vielschmeckendes in vier eck oder quadrat zusammen geleg-
tes vnd geprestes Tischtuch/ welches vmb vnd vmb das Tapet biß auff einer
spannen lang von der Erden bedecke/ vnnd darauff widerumb ein anders
Tischtuch/ welches auch auff ein ander manier geprest vnnd gemodelt/ vnd
rings herumb einer Handbreit kuͤrtzer sey/ dann das erste/ ziehen vnnd auß-
breiten sol. Auff die Taffel sollen vier schoͤne/ subtile/ vnd stadtliche Saltzfaͤs-
ser gesetzet werden/ Das Brot sol fein sauber/ vmb vnd vmb von allem
Brandt vnd Meel/ behauwen/ beschnitten vnd abgereiniget seyn/ vnd auff
die Deller/ mit fein zierlich vnd musterlich vbergestuͤrtzten / koͤstlichen vnnd
schoͤnen Tisch Seruieten/ gebuͤrlicher ordnung nach/ gelegt werden. Vnd so
dann der Silberkaͤmmerling die Taffel/ mit aller anderer gebuͤrlicher not-
turfft/ wol vnnd genugsam versorget vnnd versehen/ so sol er darauff in dem
gantzen Saal/ an allen orten vmb vnd vmb/ einen wolriechen vnd schmecke-
ten lieblichen Rauch machen. Nach solchem/ wann in den Kuchen die Spei-
se zubreitet vnnd fertig seyn/ so sol man alsbald gute ordnung thun/ daß die
Kaͤmmerling/ Mundtschenck/ Vorschneider/ Edelknaben/ vñ andere mehr/
so man zu solchem Dienst haben mag/ nach ordenlichem/ zierlichem/ gebuͤr-
lichem brauch vnd gewonheit/ nacheinander aufftragen. Auff einem solchen
Bancket sollen/ ausser Confect vnnd Fruͤchten/ vier Gaͤnge beschehen/ vnnd
auff jeden Gang/ sollen achterley vnterschiedenliche Sorten vnd Speisen/
jede Sort dreyfach/ mit vier vnd zwentzig Schuͤsseln oder Platten/ auffge-
tragen werden. So nun die Speiß vnd Trachten erstes Gangs/ allesampt
fein ordenlich auff die Taffel gestellet/ vñ sonstẽ alles ander/ zu einem solchen
Bancket gehoͤrig/ in stadtlicher/ herrlicher vnd zierlicher bereitschafft stehet/
so sol alsdann der Marschalck oder Staͤbelmeister/ fein stadtlich/ sauber vñ
gebuͤrlich außgebutzet/ mit seinem Staͤblin in der Faust/ sich mit gebuͤrlicher
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. 8b. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/32>, abgerufen am 25.11.2024.