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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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wenn er halb gesotten/ so würtz jn ab mit gestossenem Pfeffer/ vnd thu vnge-
schmältzte Butter darein/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnnd wenn du
es wilt anrichten/ so nimm gebeht Brot darvnter von einem Weck/ thu es in
eine Schüssel/ vnnd richt den Hecht darauff an/ so wirdt es gut vnnd wolge-
schmack/ ist die Brüh besser als der Hecht. Vnnd man nennet es Hecht in ei-
ner braunen Brüh gekocht.
7. Gelb gekocht auff Polisch. Nimm geschelte Zwibeln/ vnnd setz sie mit
Wasser zu/ vnd laß sie wol sieden/ daß sie weich werden/ streich sie durch ein
Härin Tuch/ wasch alsdenn den Hecht/ den du hast eyngesaltzen/ wider auß/
schneidt jn zu stücken/ vnd leg jn in die Brüh/ setz jn auff/ vnnd laß jn sieden/
würtz jn an mit Pfeffer vnd Saffran/ vnd ein wenig Zucker/ geuß ein wenig
Wein daran/ vnd laß miteinander sieden/ vnnd laß nicht gar eynsieden/ daß
du Brüh hast/ wenn du anrichtest. Also kocht man die Hecht auff Polisch.
8. Weiß im Speck. Seudt den Hecht fein blaw vnnd trucken ab/ seig
das gesaltzen Wasser ab/ geuß ein Essig darauff/ vnnd gestossen Pfeffer/ laß
es damit auffsieden/ Nimm Speck/ der fein klein geschnitten ist/ mach jhn wol
heiß/ vnnd geuß vber den Hecht/ laß auch darmit ein Sudt auffthun/ Also
kocht man die Hecht im Speck.
9. Gelb im Speck eyngemacht/ wie du den vorigen hast zugericht im
Speck/ allein daß du das gelb machst.
10. Weiß eyngemacht mit Limonien. Nimm den Hecht/ vnd seudt jn fein
blaw/ vnd laß nur ein Sudt auffthun/ seig das gesaltzen Wasser gar trucken
ab/ vnd geuß ein gute wolgeschmackte Erbsbrüh darüber/ ein wenig eynge-
brennt Mehl/ vnd vngeschmältzte Butter/ gantze Muscatenblüt/ vnnd ge-
stossen Jngwer/ schneidt gesaltzen Limonien fein breit darein/ vnnd laß resch
eynsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
11. Nimm von einem Hecht ein stück oder zwey fein roh/ vnd schneidt die
Haut davon hinweg/ schneidt jn fein klein/ thu ein wenig Zwibeln darvnter/
vnd weich ein beschnitten Weck in Milch/ druck jn wol wider auß/ hack jhn
mit dem Hecht fein klein/ vnd thu ein wenig Saltz darein/ zerlaß ein frische
Meybutter/ vnnd geuß in das Gehack/ hack das Feißt auch/ das darein
kompt/ vnnd thu etliche Eyerdotter darein/ vnnd wenn das fertig ist/ so nimm
ein Erbsbrüh/ setz sie auff Kolen/ vnd laß sie sieden/ mach darnach Knödel/
vnd zeuch sie eyn in die Brüh/ schneidt Pettersilgen Wurtzel klein/ thu dar-
ein Muscatenblüt/ vnd laß damit sieden/ seind die Knödel zu wenig feißt/ so
thu mehr vngesaltzene Butter darein/ so wirt die Brüh desto besser vnd weis-
ser. Also kocht man die Knödel von einem Hecht. Du magsts weiß lassen
wenn er halb gesotten/ so wuͤrtz jn ab mit gestossenem Pfeffer/ vnd thu vnge-
schmaͤltzte Butter darein/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnnd wenn du
es wilt anrichten/ so nim̃ gebeht Brot darvnter von einem Weck/ thu es in
eine Schuͤssel/ vnnd richt den Hecht darauff an/ so wirdt es gut vnnd wolge-
schmack/ ist die Bruͤh besser als der Hecht. Vnnd man nennet es Hecht in ei-
ner braunen Bruͤh gekocht.
7. Gelb gekocht auff Polisch. Nim̃ geschelte Zwibeln/ vnnd setz sie mit
Wasser zu/ vnd laß sie wol sieden/ daß sie weich werden/ streich sie durch ein
Haͤrin Tuch/ wasch alsdenn den Hecht/ den du hast eyngesaltzen/ wider auß/
schneidt jn zu stuͤcken/ vnd leg jn in die Bruͤh/ setz jn auff/ vnnd laß jn sieden/
wuͤrtz jn an mit Pfeffer vnd Saffran/ vnd ein wenig Zucker/ geuß ein wenig
Wein daran/ vnd laß miteinander sieden/ vnnd laß nicht gar eynsieden/ daß
du Bruͤh hast/ wenn du anrichtest. Also kocht man die Hecht auff Polisch.
8. Weiß im Speck. Seudt den Hecht fein blaw vnnd trucken ab/ seig
das gesaltzen Wasser ab/ geuß ein Essig darauff/ vnnd gestossen Pfeffer/ laß
es damit auffsieden/ Nim̃ Speck/ der fein klein geschnitten ist/ mach jhn wol
heiß/ vnnd geuß vber den Hecht/ laß auch darmit ein Sudt auffthun/ Also
kocht man die Hecht im Speck.
9. Gelb im Speck eyngemacht/ wie du den vorigen hast zugericht im
Speck/ allein daß du das gelb machst.
10. Weiß eyngemacht mit Limonien. Nim̃ den Hecht/ vnd seudt jn fein
blaw/ vnd laß nur ein Sudt auffthun/ seig das gesaltzen Wasser gar trucken
ab/ vnd geuß ein gute wolgeschmackte Erbsbruͤh daruͤber/ ein wenig eynge-
brennt Mehl/ vnd vngeschmaͤltzte Butter/ gantze Muscatenbluͤt/ vnnd ge-
stossen Jngwer/ schneidt gesaltzen Limonien fein breit darein/ vnnd laß resch
eynsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
11. Nim̃ von einem Hecht ein stuͤck oder zwey fein roh/ vnd schneidt die
Haut davon hinweg/ schneidt jn fein klein/ thu ein wenig Zwibeln darvnter/
vnd weich ein beschnitten Weck in Milch/ druck jn wol wider auß/ hack jhn
mit dem Hecht fein klein/ vnd thu ein wenig Saltz darein/ zerlaß ein frische
Meybutter/ vnnd geuß in das Gehack/ hack das Feißt auch/ das darein
kompt/ vnnd thu etliche Eyerdotter darein/ vnnd wenn das fertig ist/ so nim̃
ein Erbsbruͤh/ setz sie auff Kolen/ vnd laß sie sieden/ mach darnach Knoͤdel/
vnd zeuch sie eyn in die Bruͤh/ schneidt Pettersilgen Wurtzel klein/ thu dar-
ein Muscatenbluͤt/ vnd laß damit sieden/ seind die Knoͤdel zu wenig feißt/ so
thu mehr vngesaltzene Butter darein/ so wirt die Bruͤh desto besser vñ weis-
ser. Also kocht man die Knoͤdel von einem Hecht. Du magsts weiß lassen
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[CVIIb/0314] wenn er halb gesotten/ so wuͤrtz jn ab mit gestossenem Pfeffer/ vnd thu vnge- schmaͤltzte Butter darein/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnnd wenn du es wilt anrichten/ so nim̃ gebeht Brot darvnter von einem Weck/ thu es in eine Schuͤssel/ vnnd richt den Hecht darauff an/ so wirdt es gut vnnd wolge- schmack/ ist die Bruͤh besser als der Hecht. Vnnd man nennet es Hecht in ei- ner braunen Bruͤh gekocht. 7. Gelb gekocht auff Polisch. Nim̃ geschelte Zwibeln/ vnnd setz sie mit Wasser zu/ vnd laß sie wol sieden/ daß sie weich werden/ streich sie durch ein Haͤrin Tuch/ wasch alsdenn den Hecht/ den du hast eyngesaltzen/ wider auß/ schneidt jn zu stuͤcken/ vnd leg jn in die Bruͤh/ setz jn auff/ vnnd laß jn sieden/ wuͤrtz jn an mit Pfeffer vnd Saffran/ vnd ein wenig Zucker/ geuß ein wenig Wein daran/ vnd laß miteinander sieden/ vnnd laß nicht gar eynsieden/ daß du Bruͤh hast/ wenn du anrichtest. Also kocht man die Hecht auff Polisch. 8. Weiß im Speck. Seudt den Hecht fein blaw vnnd trucken ab/ seig das gesaltzen Wasser ab/ geuß ein Essig darauff/ vnnd gestossen Pfeffer/ laß es damit auffsieden/ Nim̃ Speck/ der fein klein geschnitten ist/ mach jhn wol heiß/ vnnd geuß vber den Hecht/ laß auch darmit ein Sudt auffthun/ Also kocht man die Hecht im Speck. 9. Gelb im Speck eyngemacht/ wie du den vorigen hast zugericht im Speck/ allein daß du das gelb machst. 10. Weiß eyngemacht mit Limonien. Nim̃ den Hecht/ vnd seudt jn fein blaw/ vnd laß nur ein Sudt auffthun/ seig das gesaltzen Wasser gar trucken ab/ vnd geuß ein gute wolgeschmackte Erbsbruͤh daruͤber/ ein wenig eynge- brennt Mehl/ vnd vngeschmaͤltzte Butter/ gantze Muscatenbluͤt/ vnnd ge- stossen Jngwer/ schneidt gesaltzen Limonien fein breit darein/ vnnd laß resch eynsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 11. Nim̃ von einem Hecht ein stuͤck oder zwey fein roh/ vnd schneidt die Haut davon hinweg/ schneidt jn fein klein/ thu ein wenig Zwibeln darvnter/ vnd weich ein beschnitten Weck in Milch/ druck jn wol wider auß/ hack jhn mit dem Hecht fein klein/ vnd thu ein wenig Saltz darein/ zerlaß ein frische Meybutter/ vnnd geuß in das Gehack/ hack das Feißt auch/ das darein kompt/ vnnd thu etliche Eyerdotter darein/ vnnd wenn das fertig ist/ so nim̃ ein Erbsbruͤh/ setz sie auff Kolen/ vnd laß sie sieden/ mach darnach Knoͤdel/ vnd zeuch sie eyn in die Bruͤh/ schneidt Pettersilgen Wurtzel klein/ thu dar- ein Muscatenbluͤt/ vnd laß damit sieden/ seind die Knoͤdel zu wenig feißt/ so thu mehr vngesaltzene Butter darein/ so wirt die Bruͤh desto besser vñ weis- ser. Also kocht man die Knoͤdel von einem Hecht. Du magsts weiß lassen

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CVIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/314>, abgerufen am 22.11.2024.