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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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auff/ vnnd saltz sie eyn/ laß ein weil im Saltz ligen/ nimm ein Fischkessel/ vnnd
streich die Foren ab auß dem Saltz/ leg sie in den Kessel/ vnd seig den Karpf-
fenschweiß darüber mit Wein vnnd Essig/ würtz es an mit Zimmet/ Pfeffer
vnd Neglein/ vnd ein wenig Saffran/ reib ein wenig Pfefferkuchen darein/
vnd laß miteinander sieden/ machs fein süß/ vnd versaltz es nicht. Du magst
es kalt geben/ oder warm/ ist es auff beyde manier gut vnd wolgeschmack.
11. Foren gekocht mit einem Senff. Seudt die Foren fein trucken ab/
daß sie fein blaw seind/ zeuch sie auff eine Schüssel/ vnnd geuß ein lautere
Erbsbrüh darüber/ thu frische vngeschmältzte Butter darauff/ vnd laß mit-
einander auffsieden in der Schüssel. Vnd wenn du es wilt auff ein Tisch ge-
ben/ so geuß Senff/ der mit Weinessig ist angemacht/ darüber/ so wirdt es
gut vnd wolgeschmack.
12. Nimm Forellen/ vnd mach Kölhecht darauß/ saltz vnnd rößt es auß
der Pettersilgen/ nimm Senff/ Butter/ vnd ein wenig Erbsbrüh/ laß mitein-
ander nur ein Sudt auffthun/ geuß vber die gebackene Foren/ so ist es gut
vnd wolgeschmack.
13. Du kanst auch vber ein gebratene Foren/ die warm ist/ ein Kapern-
brüh machen. Nimm ein wenig Erbsbrüh vnd frische Butter/ ein wenig ge-
stossen Pfeffer/ vnnd ein wenig Essig/ seudt das miteinander sampt den Ka-
pern/ geuß darnach vber die gebratene Foren/ daß fein warm auff einen Tisch
kompt.
14. Du kanst auch wol ein Brüh machen von einer Foren. Thu die Fo-
ren auff wie ein Kölhecht/ besprengs ein wenig mit Saltz/ legs auff einen
Roßt/ vnd brat sie ab/ thu sie in einen Mörsel/ vnd stoß sie/ thu auch ein we-
nig gebeht Brot darein von einem Weck/ stoß darmit/ vnnd streichs durch
mit einer Erbsbrüh/ würtz es ab mit Pfeffer vnnd Saffran/ thu frische vn-
geschmältzte Butter darein/ vnd laß darmit sieden/ so wirstu ein gute wolge-
schmackte Brüh haben.
15. Foren eyngemacht auff Polisch/ fein gelb/ mit lautern Zwibeln
durchgestrichen.
16. Nimm ein Foren/ schneidt sie auff wie ein Kölhecht/ sonderlich wenn
sie groß ist/ spreng sie eyn mit Saltz/ setz ein Wasser auff in einem Fischkes-
sel/ vnnd laß ein Sudt auffthun/ setz das Wasser herab vom Feuwer/ vnnd
wirff die Foren in das heisse Wasser/ quell sie ein wenig/ vnnd thu sie ge-
schwindt wider herauß. Nimm gestossen Knobloch/ der mit dem Essig zerlassen
ist/ leg den Kölhecht darein/ vnd laß jn ein stundt darinnen ligen/ thu jn her-
auß/ bespreng jn mit Saltz/ legs auff ein Roßt / brats vnd begeuß mit But-
auff/ vnnd saltz sie eyn/ laß ein weil im Saltz ligen/ nim̃ ein Fischkessel/ vnnd
streich die Foren ab auß dem Saltz/ leg sie in den Kessel/ vnd seig den Karpf-
fenschweiß daruͤber mit Wein vnnd Essig/ wuͤrtz es an mit Zimmet/ Pfeffer
vnd Neglein/ vnd ein wenig Saffran/ reib ein wenig Pfefferkuchen darein/
vnd laß miteinander sieden/ machs fein suͤß/ vnd versaltz es nicht. Du magst
es kalt geben/ oder warm/ ist es auff beyde manier gut vnd wolgeschmack.
11. Foren gekocht mit einem Senff. Seudt die Foren fein trucken ab/
daß sie fein blaw seind/ zeuch sie auff eine Schuͤssel/ vnnd geuß ein lautere
Erbsbruͤh daruͤber/ thu frische vngeschmaͤltzte Butter darauff/ vnd laß mit-
einander auffsieden in der Schuͤssel. Vnd wenn du es wilt auff ein Tisch ge-
ben/ so geuß Senff/ der mit Weinessig ist angemacht/ daruͤber/ so wirdt es
gut vnd wolgeschmack.
12. Nim̃ Forellen/ vnd mach Koͤlhecht darauß/ saltz vnnd roͤßt es auß
der Pettersilgen/ nim̃ Senff/ Butter/ vnd ein wenig Erbsbruͤh/ laß mitein-
ander nur ein Sudt auffthun/ geuß vber die gebackene Foren/ so ist es gut
vnd wolgeschmack.
13. Du kanst auch vber ein gebratene Foren/ die warm ist/ ein Kapern-
bruͤh machen. Nim̃ ein wenig Erbsbruͤh vnd frische Butter/ ein wenig ge-
stossen Pfeffer/ vnnd ein wenig Essig/ seudt das miteinander sampt den Ka-
pern/ geuß darnach vber die gebratene Foren/ daß fein warm auff einẽ Tisch
kompt.
14. Du kanst auch wol ein Bruͤh machen von einer Foren. Thu die Fo-
ren auff wie ein Koͤlhecht/ besprengs ein wenig mit Saltz/ legs auff einen
Roßt/ vnd brat sie ab/ thu sie in einen Moͤrsel/ vnd stoß sie/ thu auch ein we-
nig gebeht Brot darein von einem Weck/ stoß darmit/ vnnd streichs durch
mit einer Erbsbruͤh/ wuͤrtz es ab mit Pfeffer vnnd Saffran/ thu frische vn-
geschmaͤltzte Butter darein/ vnd laß darmit sieden/ so wirstu ein gute wolge-
schmackte Bruͤh haben.
15. Foren eyngemacht auff Polisch/ fein gelb/ mit lautern Zwibeln
durchgestrichen.
16. Nim̃ ein Foren/ schneidt sie auff wie ein Koͤlhecht/ sonderlich wenn
sie groß ist/ spreng sie eyn mit Saltz/ setz ein Wasser auff in einem Fischkes-
sel/ vnnd laß ein Sudt auffthun/ setz das Wasser herab vom Feuwer/ vnnd
wirff die Foren in das heisse Wasser/ quell sie ein wenig/ vnnd thu sie ge-
schwindt wider herauß. Nim̃ gestossen Knobloch/ der mit dem Essig zerlassen
ist/ leg den Koͤlhecht darein/ vnd laß jn ein stundt darinnen ligen/ thu jn her-
auß/ bespreng jn mit Saltz/ legs auff ein Roßt / brats vnd begeuß mit But-
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CVa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/309>, abgerufen am 22.11.2024.