Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

Bild:
<< vorherige Seite
Von Foren oder Forellen seind achzenerley Speiß
vnd Trachten zu machen.
[Abbildung]
I.
TRucken abgesotten fein blaw. Nimm halb Wasser/ halb Wein
vnd Saltz darein/ daß du es auch nicht versaltzest/ setz es auff
das Feuwer/ vnd laß sieden. Nimm die Foren/ thu sie auff/ vnd
wasch sie fein sauber auß/ wenn du sie hast außgewaschen/ so
geuß guten sauren Essig darüber/ der fein laulicht ist/ so wer-
den sie fein klein/ wenns seudt/ so schüt es in das Fischbadel. Hastu aber kein
Weinessig/ so nimm Bieressig/ der fein laulicht ist/ hastu kein Wein in den Fisch-
badel zu giessen/ so nimm desto mehr Essig/ vnd schaw versaltz es nicht/ so wirt
es gut vnd wolgeschmack.
2. Gebraten Foren/ vnd kalt lassen werden/ ist auch gut.
3. Auß einer Foren Kärpelein zu machen. Nimm Forellen/ thu sie auff/
vnd krüm die Köpff/ steck ein Speil darein/ so bleiben sie krumb/ saltz eyn/ vnd
laß ein weil im Saltz ligen/ mach Baumöl heiß/ vnnd streich die Foren wol
ab/ daß das Saltz davon kompt/ zeuch sie in das heisse Oel/ backs nicht lang
darinnen/ thu es herauß/ vnd laß kalt werden/ vnnd wenn der Fisch kalt ist/
so mach das Oel wider warm/ das thu drey oder viermal/ vnd verbacks nit/
vnd wenn du es wilt auß dem Oel ziehen/ so leg es auff Lorberbletter/ laß al-
so stehen auff dem Bret/ vnnd kalt werden/ so ist es ein herrlichs Essen. Du
magsts in ein Schachtel eynmachen mit Lorberblettern/ so kanstu es schicken/
wohin du es haben wilt. Vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben/ so gib es
trucken one Essig/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Denn man findt nit allzeit
die rechten Kärpelein/ so kann man sie auch auß den Foren machen.
4. Foren auff Vngerisch eynmacht. Nimm ein Weck/ vnd weich jhn in
Wein/ vnter deß thu die Foren auff/ vnd saltz eyn. Wenn der Weck weich ist/ so
Von Foren oder Forellen seind achzenerley Speiß
vnd Trachten zu machen.
[Abbildung]
I.
TRucken abgesotten fein blaw. Nim̃ halb Wasser/ halb Wein
vnd Saltz darein/ daß du es auch nicht versaltzest/ setz es auff
das Feuwer/ vnd laß sieden. Nim̃ die Foren/ thu sie auff/ vnd
wasch sie fein sauber auß/ wenn du sie hast außgewaschen/ so
geuß guten sauren Essig daruͤber/ der fein laulicht ist/ so wer-
den sie fein klein/ wenns seudt/ so schuͤt es in das Fischbadel. Hastu aber kein
Weinessig/ so nim̃ Bieressig/ der fein laulicht ist/ hastu kein Wein in dẽ Fisch-
badel zu giessen/ so nim̃ desto mehr Essig/ vnd schaw versaltz es nicht/ so wirt
es gut vnd wolgeschmack.
2. Gebraten Foren/ vnd kalt lassen werden/ ist auch gut.
3. Auß einer Foren Kaͤrpelein zu machen. Nim̃ Forellen/ thu sie auff/
vnd kruͤm die Koͤpff/ steck ein Speil darein/ so bleiben sie krumb/ saltz eyn/ vñ
laß ein weil im Saltz ligen/ mach Baumoͤl heiß/ vnnd streich die Foren wol
ab/ daß das Saltz davon kompt/ zeuch sie in das heisse Oel/ backs nicht lang
darinnen/ thu es herauß/ vnd laß kalt werden/ vnnd wenn der Fisch kalt ist/
so mach das Oel wider warm/ das thu drey oder viermal/ vnd verbacks nit/
vnd wenn du es wilt auß dem Oel ziehen/ so leg es auff Lorberbletter/ laß al-
so stehen auff dem Bret/ vnnd kalt werden/ so ist es ein herrlichs Essen. Du
magsts in ein Schachtel eynmachen mit Lorberblettern/ so kanstu es schickẽ/
wohin du es haben wilt. Vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben/ so gib es
trucken one Essig/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Denn man findt nit allzeit
die rechten Kaͤrpelein/ so kann man sie auch auß den Foren machen.
4. Foren auff Vngerisch eynmacht. Nim̃ ein Weck/ vnd weich jhn in
Wein/ vnter deß thu die Foren auff/ vnd saltz eyn. Weñ der Weck weich ist/ so
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="1">
          <div n="1">
            <pb facs="#f0307" n="CIIIIa"/>
            <div n="2">
              <head><hi rendition="#b">Von Foren oder Forellen seind achzenerley Speiß</hi><lb/>
vnd
         Trachten zu machen.<lb/><figure/></head><lb/>
              <list>
                <item>I.<lb/><hi rendition="#in">T</hi>Rucken abgesotten fein blaw. Nim&#x0303; halb Wasser/ halb
          Wein<lb/>
vnd Saltz darein/ daß du es auch nicht versaltzest/ setz es auff<lb/>
das Feuwer/
          vnd laß sieden. Nim&#x0303; die Foren/ thu sie auff/ vnd<lb/>
wasch sie fein sauber auß/
          wenn du sie hast außgewaschen/ so<lb/>
geuß guten sauren Essig daru&#x0364;ber/ der fein
          laulicht ist/ so wer-<lb/>
den sie fein klein/ wenns seudt/ so schu&#x0364;t es in das
          Fischbadel. Hastu aber kein<lb/>
Weinessig/ so nim&#x0303; Bieressig/ der fein laulicht
          ist/ hastu kein Wein in de&#x0303; Fisch-<lb/>
badel zu giessen/ so nim&#x0303; desto mehr
          Essig/ vnd schaw versaltz es nicht/ so wirt<lb/>
es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/>
                <item>2. Gebraten Foren/ vnd kalt lassen werden/ ist auch gut.</item><lb/>
                <item>3. Auß einer Foren Ka&#x0364;rpelein zu machen. Nim&#x0303; Forellen/ thu sie auff/<lb/>
vnd kru&#x0364;m die Ko&#x0364;pff/ steck ein Speil darein/ so bleiben sie krumb/
          saltz eyn/ vn&#x0303;<lb/>
laß ein weil im Saltz ligen/ mach Baumo&#x0364;l heiß/ vnnd
          streich die Foren wol<lb/>
ab/ daß das Saltz davon kompt/ zeuch sie in das heisse Oel/
          backs nicht lang<lb/>
darinnen/ thu es herauß/ vnd laß kalt werden/ vnnd wenn der Fisch
          kalt ist/<lb/>
so mach das Oel wider warm/ das thu drey oder viermal/ vnd verbacks nit/<lb/>
vnd wenn du es wilt auß dem Oel ziehen/ so leg es auff Lorberbletter/ laß al-<lb/>
so
          stehen auff dem Bret/ vnnd kalt werden/ so ist es ein herrlichs Essen. Du<lb/>
magsts in
          ein Schachtel eynmachen mit Lorberblettern/ so kanstu es schicke&#x0303;/<lb/>
wohin du es
          haben wilt. Vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben/ so gib es<lb/>
trucken one Essig/ so
          ist es gut vnd wolgeschmack. Denn man findt nit allzeit<lb/>
die rechten Ka&#x0364;rpelein/
          so kann man sie auch auß den Foren machen.</item><lb/>
                <item>4. Foren auff Vngerisch eynmacht. Nim&#x0303; ein Weck/ vnd weich jhn in<lb/>
Wein/
          vnter deß thu die Foren auff/ vnd saltz eyn. Wen&#x0303; der Weck weich ist/ so
</item>
              </list>
            </div>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[CIIIIa/0307] Von Foren oder Forellen seind achzenerley Speiß vnd Trachten zu machen. [Abbildung] I. TRucken abgesotten fein blaw. Nim̃ halb Wasser/ halb Wein vnd Saltz darein/ daß du es auch nicht versaltzest/ setz es auff das Feuwer/ vnd laß sieden. Nim̃ die Foren/ thu sie auff/ vnd wasch sie fein sauber auß/ wenn du sie hast außgewaschen/ so geuß guten sauren Essig daruͤber/ der fein laulicht ist/ so wer- den sie fein klein/ wenns seudt/ so schuͤt es in das Fischbadel. Hastu aber kein Weinessig/ so nim̃ Bieressig/ der fein laulicht ist/ hastu kein Wein in dẽ Fisch- badel zu giessen/ so nim̃ desto mehr Essig/ vnd schaw versaltz es nicht/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 2. Gebraten Foren/ vnd kalt lassen werden/ ist auch gut. 3. Auß einer Foren Kaͤrpelein zu machen. Nim̃ Forellen/ thu sie auff/ vnd kruͤm die Koͤpff/ steck ein Speil darein/ so bleiben sie krumb/ saltz eyn/ vñ laß ein weil im Saltz ligen/ mach Baumoͤl heiß/ vnnd streich die Foren wol ab/ daß das Saltz davon kompt/ zeuch sie in das heisse Oel/ backs nicht lang darinnen/ thu es herauß/ vnd laß kalt werden/ vnnd wenn der Fisch kalt ist/ so mach das Oel wider warm/ das thu drey oder viermal/ vnd verbacks nit/ vnd wenn du es wilt auß dem Oel ziehen/ so leg es auff Lorberbletter/ laß al- so stehen auff dem Bret/ vnnd kalt werden/ so ist es ein herrlichs Essen. Du magsts in ein Schachtel eynmachen mit Lorberblettern/ so kanstu es schickẽ/ wohin du es haben wilt. Vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben/ so gib es trucken one Essig/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Denn man findt nit allzeit die rechten Kaͤrpelein/ so kann man sie auch auß den Foren machen. 4. Foren auff Vngerisch eynmacht. Nim̃ ein Weck/ vnd weich jhn in Wein/ vnter deß thu die Foren auff/ vnd saltz eyn. Weñ der Weck weich ist/ so

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen …

Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel: Bereitstellung der Bilddigitalisate (2013-05-03T12:17:31Z)

Weitere Informationen:

Anmerkungen zur Transkription:

  • Bodensignaturen, Kustoden, Kolumnentitel und Ligaturen werden nicht erfasst.
  • Schaft-s und rundes s werden nicht unterschieden.



Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/307
Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CIIIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/307>, abgerufen am 22.12.2024.