Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.12. Nimm den Salm/ vnd seudt jn gar an die statt/ thu jn auß der Brüh/
vnd brich jn stückweiß in eine Schüssel/ seig darüber ein wenig Erbsbrüh/ thu darein frische Butter/ die vngeschmältzt ist/ vnd laß damit in der Schüs- sel auffsieden/ thu ein wenig Senff/ der mit Essig angemacht ist/ darüber/ vnnd laß von stundt an auff ein Tisch tragen/ so ist es gut vnnd auch wolge- schmack. 13. Hattele vom Salm/ es sey gebraten oder aber in Pasteten eynge- macht. 14. Würst vom Salm. Nimm ein stück gesotten Salm/ hack jhn
klein mit grünen wolschmeckenden Kräutern/ vnd geriebnem weissen Weck/ thu ein wenig Pfeffer darvnter/ gestossen Jngwer/ vnd zween oder drey Eyerdot- ter/ seig darvnter ein frische Butter/ hack es durcheinander/ vnd schaw/ daß nicht versaltzen wirt/ schlag etliche Eyer auff/ vnd ein wenig Mehl darvnter/ streichs durch ein Härin Tuch/ vnnd mach dünne Pfantzel darauß/ zehen o- der zwölff/ die gar dünn seind wie ein Papier. Nimm die Füll von dem Salm/ die du hast zugericht/ vnd thu sie in das Pfantzel/ schlags fein länglicht vber- eiander wie Würst. Wenn du sie gemacht hast/ so leg sie nebeneinander in ein Turtenpfannen/ vnd geuß Butter darüber / setz es damit in Ofen/ vnnd laß backen/ vnd schaw/ daß du es nicht verbrennest/ denn es wirdt bald ba- cken. Hastu aber Kolen/ so setz es darauff/ thu ein Eysern Deckel darüber/ vnd thu Kolen darauff/ daß vnten vnd oben Hitz gehet/ vnnd schaw/ daß du es nicht verbrennest. Wenn du es gebacken hast/ so gib es trucken auff einen Tisch/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Vnnd also macht man die Würst vom Salm. 15. Nimm ein stück Salm/ der gekocht ist/ hack jhn klein mit
grünen wol- schmeckenden Kräutern/ vnnd wenn du es klein gehackt hast/ so schlag Eyer darvnter/ vnd versaltz es nicht. Nimm ein Pfannen/ vnd Butter darein/ mach sie heiß/ vnd mach ein eyngerürtes darauß/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Man kan solches eyngerürtes machen von dem Salm/ vnd kleine schwartze Rosein darvnter/ vnd ein Turten darauß gemacht/ oder Spanische Krapf- fen mit viel Blettern/ oder ein Gehack gemacht/ mit kleinen schwartzen Ro- sein/ vnd mit Gewürtz angemacht/ mit Zimmet/ Saffran/ vnnd ein wenig Essig darein gegossen/ vnd süß gemacht mit Zucker/ laß es fein trucken eyn- sieden/ thu ein wenig frische Butter darein/ sampt der Erbsbrüh/ vnnd laß damit fein trucken eynsieden/ nimm Eyerdotter/ die hart gesotten seyn/ so kan- stu es also anrichten auff eine Schüssel. Oder kanst ein solches Gehack eyn- machen in Spanische Pasteten/ die fein rundt auffgesetzt seyn. 16. Auch Priseindel vom Salm.
12. Nim̃ den Salm/ vnd seudt jn gar an die statt/ thu jn auß der Bruͤh/
vnd brich jn stuͤckweiß in eine Schuͤssel/ seig daruͤber ein wenig Erbsbruͤh/ thu darein frische Butter/ die vngeschmaͤltzt ist/ vnd laß damit in der Schuͤs- sel auffsieden/ thu ein wenig Senff/ der mit Essig angemacht ist/ daruͤber/ vnnd laß von stundt an auff ein Tisch tragen/ so ist es gut vnnd auch wolge- schmack. 13. Hattele vom Salm/ es sey gebraten oder aber in Pasteten eynge- macht. 14. Wuͤrst vom Salm. Nim̃ ein stuͤck gesotten Salm/ hack jhn
klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ vnd geriebnem weissen Weck/ thu ein wenig Pfeffer darvnter/ gestossen Jngwer/ vñ zween oder drey Eyerdot- ter/ seig darvnter ein frische Butter/ hack es durcheinander/ vnd schaw/ daß nicht versaltzen wirt/ schlag etliche Eyer auff/ vnd ein wenig Mehl darvnter/ streichs durch ein Haͤrin Tuch/ vnnd mach duͤnne Pfantzel darauß/ zehen o- der zwoͤlff/ die gar duͤnn seind wie ein Papier. Nim̃ die Fuͤll von dem Salm/ die du hast zugericht/ vnd thu sie in das Pfantzel/ schlags fein laͤnglicht vber- eiander wie Wuͤrst. Wenn du sie gemacht hast/ so leg sie nebeneinander in ein Turtenpfannen/ vnd geuß Butter daruͤber / setz es damit in Ofen/ vnnd laß backen/ vnd schaw/ daß du es nicht verbrennest/ denn es wirdt bald ba- cken. Hastu aber Kolen/ so setz es darauff/ thu ein Eysern Deckel daruͤber/ vnd thu Kolen darauff/ daß vnten vnd oben Hitz gehet/ vnnd schaw/ daß du es nicht verbrennest. Wenn du es gebacken hast/ so gib es trucken auff einen Tisch/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Vnnd also macht man die Wuͤrst vom Salm. 15. Nim̃ ein stuͤck Salm/ der gekocht ist/ hack jhn klein mit
gruͤnen wol- schmeckenden Kraͤutern/ vnnd wenn du es klein gehackt hast/ so schlag Eyer darvnter/ vnd versaltz es nicht. Nim̃ ein Pfannen/ vnd Butter darein/ mach sie heiß/ vñ mach ein eyngeruͤrtes darauß/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Man kan solches eyngeruͤrtes machen von dem Salm/ vnd kleine schwartze Rosein darvnter/ vnd ein Turten darauß gemacht/ oder Spanische Krapf- fen mit viel Blettern/ oder ein Gehack gemacht/ mit kleinen schwartzen Ro- sein/ vnd mit Gewuͤrtz angemacht/ mit Zimmet/ Saffran/ vnnd ein wenig Essig darein gegossen/ vnd suͤß gemacht mit Zucker/ laß es fein trucken eyn- sieden/ thu ein wenig frische Butter darein/ sampt der Erbsbruͤh/ vnnd laß damit fein trucken eynsieden/ nim̃ Eyerdotter/ die hart gesotten seyn/ so kan- stu es also anrichten auff eine Schuͤssel. Oder kanst ein solches Gehack eyn- machen in Spanische Pasteten/ die fein rundt auffgesetzt seyn. 16. Auch Priseindel vom Salm.
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vnd brich jn stuͤckweiß in eine Schuͤssel/ seig daruͤber ein wenig Erbsbruͤh/
thu darein frische Butter/ die vngeschmaͤltzt ist/ vnd laß damit in der Schuͤs-
sel auffsieden/ thu ein wenig Senff/ der mit Essig angemacht ist/ daruͤber/
vnnd laß von stundt an auff ein Tisch tragen/ so ist es gut vnnd auch wolge-
schmack.
13. Hattele vom Salm/ es sey gebraten oder aber in Pasteten eynge-
macht.
14. Wuͤrst vom Salm. Nim̃ ein stuͤck gesotten Salm/ hack jhn klein
mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ vnd geriebnem weissen Weck/ thu
ein wenig Pfeffer darvnter/ gestossen Jngwer/ vñ zween oder drey Eyerdot-
ter/ seig darvnter ein frische Butter/ hack es durcheinander/ vnd schaw/ daß
nicht versaltzen wirt/ schlag etliche Eyer auff/ vnd ein wenig Mehl darvnter/
streichs durch ein Haͤrin Tuch/ vnnd mach duͤnne Pfantzel darauß/ zehen o-
der zwoͤlff/ die gar duͤnn seind wie ein Papier. Nim̃ die Fuͤll von dem Salm/
die du hast zugericht/ vnd thu sie in das Pfantzel/ schlags fein laͤnglicht vber-
eiander wie Wuͤrst. Wenn du sie gemacht hast/ so leg sie nebeneinander in
ein Turtenpfannen/ vnd geuß Butter daruͤber / setz es damit in Ofen/ vnnd
laß backen/ vnd schaw/ daß du es nicht verbrennest/ denn es wirdt bald ba-
cken. Hastu aber Kolen/ so setz es darauff/ thu ein Eysern Deckel daruͤber/
vnd thu Kolen darauff/ daß vnten vnd oben Hitz gehet/ vnnd schaw/ daß du
es nicht verbrennest. Wenn du es gebacken hast/ so gib es trucken auff einen
Tisch/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Vnnd also macht man die Wuͤrst vom
Salm.
15. Nim̃ ein stuͤck Salm/ der gekocht ist/ hack jhn klein mit gruͤnen wol-
schmeckenden Kraͤutern/ vnnd wenn du es klein gehackt hast/ so schlag Eyer
darvnter/ vnd versaltz es nicht. Nim̃ ein Pfannen/ vnd Butter darein/ mach
sie heiß/ vñ mach ein eyngeruͤrtes darauß/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
Man kan solches eyngeruͤrtes machen von dem Salm/ vnd kleine schwartze
Rosein darvnter/ vnd ein Turten darauß gemacht/ oder Spanische Krapf-
fen mit viel Blettern/ oder ein Gehack gemacht/ mit kleinen schwartzen Ro-
sein/ vnd mit Gewuͤrtz angemacht/ mit Zimmet/ Saffran/ vnnd ein wenig
Essig darein gegossen/ vnd suͤß gemacht mit Zucker/ laß es fein trucken eyn-
sieden/ thu ein wenig frische Butter darein/ sampt der Erbsbruͤh/ vnnd laß
damit fein trucken eynsieden/ nim̃ Eyerdotter/ die hart gesotten seyn/ so kan-
stu es also anrichten auff eine Schuͤssel. Oder kanst ein solches Gehack eyn-
machen in Spanische Pasteten/ die fein rundt auffgesetzt seyn.
16. Auch Priseindel vom Salm.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/301>, abgerufen am 16.07.2024. |