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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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sen darein/ vnd nimm Origanum darein/ laß den Hausen vber Nacht darin-
nen ligen. Vnd wenn du jn deß Morgens wilt anstecken/ so bespreng jn mit
Saltz/ vnnd laß braten. Nimm die Brüh/ darinnen der Hausen gelegen ist/
schöpff sie herab mit dem dürren Kraut/ thu es in ein sauber Multen/ die v-
berzindt/ vnd setz es vnter den Hausen/ begeuß jhn darmit/ vnd was darvon
träufft/ fah wider auff. Vnnd wenn du den Hausen wilt anrichten auff eine
Schüssel/ so nimm die Brüh/ vnd laß ein Sudt auffthun mit vngeschmältzter
Butter/ geuß vber den Hausen/ so ist es gut vnnd wolgeschmack. Vnnd man
nennet es Hausen gebraten in einer Duba.
4. Karwenada vom Hausen mit der Brüh zugericht/ ist gut vnd wol-
geschmack/ die Brüh mit gestossenem Pfeffer angemacht.
5. Schwartz eyngemachten Hausenknöpff. Wenn der Hausen gar
frisch ist/ so nimm den Knopff herauß/ vnd es hengt ein Leber daran/ die zer-
druck mit den Händen/ geuß Essig darüber/ vnd Wasser. Nimm den Knopff/
vnd setz jn auff das Feuwer/ vnd laß jn wol sieden/ heb jn ab/ vnd säuber jhn
auß/ schneidt jn voneinander/ vnnd butz jhn wol auß/ setz widerumb auff im
Wasser/ vnd laß an die statt sieden/ thu jhn alsdenn herauß. Nimm die Leber
die du zertrieben hast mit Wasser vnd Essig/ schneidt darein Rucken Brot/
Epffel vnnd Zwibel/ auch Pertrumkraut/ laß darmit ein gute weil sieden/
streich es durch/ thu geschweißte Zwibeln/ die mit Gewürtz angemacht/ in
den Pfeffer/ vnd laß darmit sieden/ mach jn süß oder säurlich/ so wirdt es gut
vnd wolgeschmack/ vnd der Pfeffer wirt von der Leber so schwartz/ als wenn
du Schweiß genommen hettest von einem Kalb. Wenn der Pfeffer eynge-
macht vnd zugericht ist/ so thu den Hausenknopff darein/ der an die statt ge-
sotten ist/ laß jhn mit dem Pfeffer sieden/ so wirt es gut vnd auch wolge-
schmack.
6. Rogen vom Hausen. Setz ein Wasser auff in einem Fischkessel/ vnd
schneidt Zwibeln ein Häupt oder zwey fein klein/ wirff sie in das Wasser/ dz
du hast auffgesetzt/ vnd laß ein wenig sieden mit dem Saltz. Nimm den Hau-
sen Rogen in einen Hafenkessel/ vnd schlag jn wol mit einem höltzern Löffel/
nimm am ersten die Haut von dem Rogen/ vnd wenn er wol zerstossen/ so geuß
Essig darein/ vnd thu jn in das Wasser/ so wirdt er schön blaw/ wenn du es
auffseudest/ so thu es in das Saltzwasser/ das du mit Zwibeln hast auffge-
setzt/ rür es mit einem Löffel vmb/ biß daß auffseudt/ vnd daß nicht anbrennt/
so fehret der Rogen wider zusammen/ laß jhn darnach fein gemach auff Ko-
len sieden/ vnnd versaltz die Brüh nicht. Wenn er gesotten ist/ so magst du
jn weg heben/ sampt dem Kessel/ richt darvon an auff eine Schüssel/ geuß
kalten Essig darüber/ so ist es gut. Du magst jhn warm essen oder kalt/ wirff
darüber grün Pettersilgen/ so ist es gut vnd wolgeschmack zu essen. Den an-
sen darein/ vnd nim̃ Origanum darein/ laß den Hausen vber Nacht darin-
nen ligen. Vnd wenn du jn deß Morgens wilt anstecken/ so bespreng jn mit
Saltz/ vnnd laß braten. Nim̃ die Bruͤh/ darinnen der Hausen gelegen ist/
schoͤpff sie herab mit dem duͤrren Kraut/ thu es in ein sauber Multen/ die v-
berzindt/ vnd setz es vnter den Hausen/ begeuß jhn darmit/ vnd was darvon
traͤufft/ fah wider auff. Vnnd wenn du den Hausen wilt anrichten auff eine
Schuͤssel/ so nim̃ die Bruͤh/ vnd laß ein Sudt auffthun mit vngeschmaͤltzter
Butter/ geuß vber den Hausen/ so ist es gut vnnd wolgeschmack. Vnnd man
nennet es Hausen gebraten in einer Duba.
4. Karwenada vom Hausen mit der Bruͤh zugericht/ ist gut vnd wol-
geschmack/ die Bruͤh mit gestossenem Pfeffer angemacht.
5. Schwartz eyngemachten Hausenknoͤpff. Wenn der Hausen gar
frisch ist/ so nim̃ den Knopff herauß/ vnd es hengt ein Leber daran/ die zer-
druck mit den Haͤnden/ geuß Essig daruͤber/ vnd Wasser. Nim̃ den Knopff/
vnd setz jn auff das Feuwer/ vnd laß jn wol sieden/ heb jn ab/ vnd saͤuber jhn
auß/ schneidt jn voneinander/ vnnd butz jhn wol auß/ setz widerumb auff im
Wasser/ vnd laß an die statt sieden/ thu jhn alsdenn herauß. Nim̃ die Leber
die du zertrieben hast mit Wasser vnd Essig/ schneidt darein Rucken Brot/
Epffel vnnd Zwibel/ auch Pertrumkraut/ laß darmit ein gute weil sieden/
streich es durch/ thu geschweißte Zwibeln/ die mit Gewuͤrtz angemacht/ in
den Pfeffer/ vnd laß darmit sieden/ mach jn suͤß oder saͤurlich/ so wirdt es gut
vnd wolgeschmack/ vnd der Pfeffer wirt von der Leber so schwartz/ als wenn
du Schweiß genommen hettest von einem Kalb. Wenn der Pfeffer eynge-
macht vnd zugericht ist/ so thu den Hausenknopff darein/ der an die statt ge-
sotten ist/ laß jhn mit dem Pfeffer sieden/ so wirt es gut vnd auch wolge-
schmack.
6. Rogen vom Hausen. Setz ein Wasser auff in einem Fischkessel/ vnd
schneidt Zwibeln ein Haͤupt oder zwey fein klein/ wirff sie in das Wasser/ dz
du hast auffgesetzt/ vnd laß ein wenig sieden mit dem Saltz. Nim̃ den Hau-
sen Rogen in einen Hafenkessel/ vnd schlag jn wol mit einem hoͤltzern Loͤffel/
nim̃ am ersten die Haut von dem Rogen/ vnd wenn er wol zerstossen/ so geuß
Essig darein/ vnd thu jn in das Wasser/ so wirdt er schoͤn blaw/ wenn du es
auffseudest/ so thu es in das Saltzwasser/ das du mit Zwibeln hast auffge-
setzt/ ruͤr es mit einem Loͤffel vmb/ biß daß auffseudt/ vnd daß nicht anbreñt/
so fehret der Rogen wider zusammen/ laß jhn darnach fein gemach auff Ko-
len sieden/ vnnd versaltz die Bruͤh nicht. Wenn er gesotten ist/ so magst du
jn weg heben/ sampt dem Kessel/ richt darvon an auff eine Schuͤssel/ geuß
kalten Essig daruͤber/ so ist es gut. Du magst jhn warm essen oder kalt/ wirff
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[XCVIIa/0293] sen darein/ vnd nim̃ Origanum darein/ laß den Hausen vber Nacht darin- nen ligen. Vnd wenn du jn deß Morgens wilt anstecken/ so bespreng jn mit Saltz/ vnnd laß braten. Nim̃ die Bruͤh/ darinnen der Hausen gelegen ist/ schoͤpff sie herab mit dem duͤrren Kraut/ thu es in ein sauber Multen/ die v- berzindt/ vnd setz es vnter den Hausen/ begeuß jhn darmit/ vnd was darvon traͤufft/ fah wider auff. Vnnd wenn du den Hausen wilt anrichten auff eine Schuͤssel/ so nim̃ die Bruͤh/ vnd laß ein Sudt auffthun mit vngeschmaͤltzter Butter/ geuß vber den Hausen/ so ist es gut vnnd wolgeschmack. Vnnd man nennet es Hausen gebraten in einer Duba. 4. Karwenada vom Hausen mit der Bruͤh zugericht/ ist gut vnd wol- geschmack/ die Bruͤh mit gestossenem Pfeffer angemacht. 5. Schwartz eyngemachten Hausenknoͤpff. Wenn der Hausen gar frisch ist/ so nim̃ den Knopff herauß/ vnd es hengt ein Leber daran/ die zer- druck mit den Haͤnden/ geuß Essig daruͤber/ vnd Wasser. Nim̃ den Knopff/ vnd setz jn auff das Feuwer/ vnd laß jn wol sieden/ heb jn ab/ vnd saͤuber jhn auß/ schneidt jn voneinander/ vnnd butz jhn wol auß/ setz widerumb auff im Wasser/ vnd laß an die statt sieden/ thu jhn alsdenn herauß. Nim̃ die Leber die du zertrieben hast mit Wasser vnd Essig/ schneidt darein Rucken Brot/ Epffel vnnd Zwibel/ auch Pertrumkraut/ laß darmit ein gute weil sieden/ streich es durch/ thu geschweißte Zwibeln/ die mit Gewuͤrtz angemacht/ in den Pfeffer/ vnd laß darmit sieden/ mach jn suͤß oder saͤurlich/ so wirdt es gut vnd wolgeschmack/ vnd der Pfeffer wirt von der Leber so schwartz/ als wenn du Schweiß genommen hettest von einem Kalb. Wenn der Pfeffer eynge- macht vnd zugericht ist/ so thu den Hausenknopff darein/ der an die statt ge- sotten ist/ laß jhn mit dem Pfeffer sieden/ so wirt es gut vnd auch wolge- schmack. 6. Rogen vom Hausen. Setz ein Wasser auff in einem Fischkessel/ vnd schneidt Zwibeln ein Haͤupt oder zwey fein klein/ wirff sie in das Wasser/ dz du hast auffgesetzt/ vnd laß ein wenig sieden mit dem Saltz. Nim̃ den Hau- sen Rogen in einen Hafenkessel/ vnd schlag jn wol mit einem hoͤltzern Loͤffel/ nim̃ am ersten die Haut von dem Rogen/ vnd wenn er wol zerstossen/ so geuß Essig darein/ vnd thu jn in das Wasser/ so wirdt er schoͤn blaw/ wenn du es auffseudest/ so thu es in das Saltzwasser/ das du mit Zwibeln hast auffge- setzt/ ruͤr es mit einem Loͤffel vmb/ biß daß auffseudt/ vnd daß nicht anbreñt/ so fehret der Rogen wider zusammen/ laß jhn darnach fein gemach auff Ko- len sieden/ vnnd versaltz die Bruͤh nicht. Wenn er gesotten ist/ so magst du jn weg heben/ sampt dem Kessel/ richt darvon an auff eine Schuͤssel/ geuß kalten Essig daruͤber/ so ist es gut. Du magst jhn warm essen oder kalt/ wirff daruͤber gruͤn Pettersilgen/ so ist es gut vnd wolgeschmack zu essen. Den an-

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. XCVIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/293>, abgerufen am 25.11.2024.