Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.9. Wenn du wilt Wachteln braten/ so nimm ein saubern Grieß/ vnd
wenn die Wachteln anfahen warm zu werden/ so besträw sie jmmerdar mit Grieß- mehl/ brats geschwindt hinweg/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 10. Wachteln zugericht/ wenn sie gebraten seyn/ so legt mans in ein Mandelgescharb/ vnd laß darmit ein Sudt auffthun/ so wirdt es gut vnnd wolgeschmack. 11. Oder solche Wachteln/ die gebraten seyn/ fein in Pfeffer eynge- macht. 12. Auch gestossens von Wachteln/ oder fein grün eyngemacht mit Pet- tersilgen Wurtzel/ vnd gesotten/ vnd darmit durchgetrieben/ wie zuvor ver- meldt ist/ wie man die grüne Brüh machen sol. 13. Auch Wachteln eyngemacht mit Weinbrüh/ gelb/ ist es gut vnnd wolgeschmack. 14. Oder auch weiß eyngemacht/ mit den Eyerdottern/ fein säurlich/ mach solche Brüh darüber/ wenn die Wachteln gesotten seyn mit frischer Butter/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 15. Kanst auch Wachteln braten/ mit sauren Limonien Safft darüber gedruckt/ ist es gut vnd wolgeschmack. 16. Wenn Wachteln schier gebraten seyn/ so besträwt mans mit ge- riebenem Weck/ so wirt es fein resch/ gut vnd wolgeschmack. 17. Wachteln gekocht in weissem oder saurem Kraut/ oder mit grü- nem Köl. 18. Quell die Wachteln wol/ daß sie schier gesotten seyn/ vnnd seig ein gute Rindtfleischbrüh darüber/ Nimm Spenat/ der gequellt ist/ thu jn an die Wachteln/ Nimm auch eyngebrennt Mehl darein/ vnd frische vngeschmältzte Butter/ auch Muscatenblüt/ vnd gantzen Pfeffer/ laß es starck miteinander auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 19. Auch geräucherte Wachteln seind nicht böß vnter ein grünen
Köl/
oder wie man es haben wil. Vnd man kan auch viel Speise zu- richten von den Wachteln/ wenn einer ein fleiß darzu ankehren wil. 9. Wenn du wilt Wachteln braten/ so nim̃ ein saubern Grieß/ vnd
weñ die Wachteln anfahen warm zu werden/ so bestraͤw sie jm̃erdar mit Grieß- mehl/ brats geschwindt hinweg/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 10. Wachteln zugericht/ wenn sie gebraten seyn/ so legt mans in ein Mandelgescharb/ vnd laß darmit ein Sudt auffthun/ so wirdt es gut vnnd wolgeschmack. 11. Oder solche Wachteln/ die gebraten seyn/ fein in Pfeffer eynge- macht. 12. Auch gestossens von Wachteln/ oder fein gruͤn eyngemacht mit Pet- tersilgen Wurtzel/ vnd gesotten/ vnd darmit durchgetrieben/ wie zuvor ver- meldt ist/ wie man die gruͤne Bruͤh machen sol. 13. Auch Wachteln eyngemacht mit Weinbruͤh/ gelb/ ist es gut vnnd wolgeschmack. 14. Oder auch weiß eyngemacht/ mit den Eyerdottern/ fein saͤurlich/ mach solche Bruͤh daruͤber/ wenn die Wachteln gesotten seyn mit frischer Butter/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 15. Kanst auch Wachteln braten/ mit sauren Limonien Safft daruͤber gedruckt/ ist es gut vnd wolgeschmack. 16. Wenn Wachteln schier gebraten seyn/ so bestraͤwt mans mit ge- riebenem Weck/ so wirt es fein resch/ gut vnd wolgeschmack. 17. Wachteln gekocht in weissem oder saurem Kraut/ oder mit gruͤ- nem Koͤl. 18. Quell die Wachteln wol/ daß sie schier gesotten seyn/ vnnd seig ein gute Rindtfleischbruͤh daruͤber/ Nim̃ Spenat/ der gequellt ist/ thu jn an die Wachteln/ Nim̃ auch eyngebrennt Mehl darein/ vnd frische vngeschmaͤltzte Butter/ auch Muscatenbluͤt/ vnd gantzen Pfeffer/ laß es starck miteinander auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 19. Auch geraͤucherte Wachteln seind nicht böß vnter ein gruͤnen
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9. Wenn du wilt Wachteln braten/ so nim̃ ein saubern Grieß/ vnd weñ
die Wachteln anfahen warm zu werden/ so bestraͤw sie jm̃erdar mit Grieß-
mehl/ brats geschwindt hinweg/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
10. Wachteln zugericht/ wenn sie gebraten seyn/ so legt mans in ein
Mandelgescharb/ vnd laß darmit ein Sudt auffthun/ so wirdt es gut vnnd
wolgeschmack.
11. Oder solche Wachteln/ die gebraten seyn/ fein in Pfeffer eynge-
macht.
12. Auch gestossens von Wachteln/ oder fein gruͤn eyngemacht mit Pet-
tersilgen Wurtzel/ vnd gesotten/ vnd darmit durchgetrieben/ wie zuvor ver-
meldt ist/ wie man die gruͤne Bruͤh machen sol.
13. Auch Wachteln eyngemacht mit Weinbruͤh/ gelb/ ist es gut vnnd
wolgeschmack.
14. Oder auch weiß eyngemacht/ mit den Eyerdottern/ fein saͤurlich/
mach solche Bruͤh daruͤber/ wenn die Wachteln gesotten seyn mit frischer
Butter/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
15. Kanst auch Wachteln braten/ mit sauren Limonien Safft daruͤber
gedruckt/ ist es gut vnd wolgeschmack.
16. Wenn Wachteln schier gebraten seyn/ so bestraͤwt mans mit ge-
riebenem Weck/ so wirt es fein resch/ gut vnd wolgeschmack.
17. Wachteln gekocht in weissem oder saurem Kraut/ oder mit gruͤ-
nem Koͤl.
18. Quell die Wachteln wol/ daß sie schier gesotten seyn/ vnnd seig ein
gute Rindtfleischbruͤh daruͤber/ Nim̃ Spenat/ der gequellt ist/ thu jn an die
Wachteln/ Nim̃ auch eyngebrennt Mehl darein/ vnd frische vngeschmaͤltzte
Butter/ auch Muscatenbluͤt/ vnd gantzen Pfeffer/ laß es starck miteinander
auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
19. Auch geraͤucherte Wachteln seind nicht böß vnter ein gruͤnen Koͤl/
oder wie man es haben wil. Vnd man kan auch viel Speise zu-
richten von den Wachteln/ wenn einer ein fleiß
darzu ankehren wil.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. XCIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/281>, abgerufen am 16.02.2025. |