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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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mit Zimmet vnd Neglein/ stecks an/ vnd brats geschwindt hinweg/ bespreng
es mit Saltz/ vnd verbrat es nicht/ denn solche Hünner braten sich ehe/ als
wenn man sie brüet in einem Wasser/ werden auch mürber vnd besser.
4. Plützty Hünner. Nimm die Hünner/ vnd brat sie/ laß sie kalt werden/
glid sie ab/ vnd machs an mit einer eyngeweichten gebehten Schnitten in ei-
nem Wein/ besträw es mit Driet/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
5. Weiß eyngemachte Hünner mit Pettersilgen. Nimm die Hünner
gantz oder zerschnitten/ vnd quells wol/ seig ein gute Rindtfleischbrüh darü-
ber/ vnd schneidt auch Pettersilgen Wurtzel darein/ auch gantze Muscaten-
blüt/ vnd gantzen Pfeffer/ laß darmit sieden/ biß schier gar ist/ thu darnach
ein wenig eyngebrennt Mehl darein/ mit frischer vngeschmältzter Butter/
vnd laß darmit auffsieden/ thu auch darein grüne wolschmeckende Kräuter/
die fein klein gehackt seyn/ laß auch darmit ein Sudt auffthun/ so wirt es gut
vnd wolgeschmack.
6. Zerfahrens von Hünnern. Nimm die Brust von den jungen Hün-
nern/ schneidt sie vom Bein hinweg/ vnnd hacks klein sampt dem Kälbern
Feißt/ hack darvnter Eyer mit dem gelben vnd weissen/ thu es in ein saubern
Fischkessel/ mit einer guten Hennenbrüh/ die nicht versaltzen/ vnd rürs vmb
auff den Kolen/ daß nicht anbrennt/ wenns aufgesotten hat/ so laß gemach
sieden/ etwan ein viertel stundt/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
7. Gefüllte Hünner zum eynmachen/ du magst die Füll gelb lassen/ oder
mit grünen Kräutern/ oder Pettersilgen Wurtzel/ eynmachen/ so wirt es gut
vnd wolgeschmack.
8. Gefüllte Hünner zum Braten.
9. Leber vnd Magen zum Braten.
10. Eyngemacht Hünner schwartz auff Vngerisch.
11. Abgesotten Hünner in Cassenadt. Nimm die Hünner/ vnnd seudt sie
in einem Wasser/ vnd saltz sie wol/ zeuch sie auß der Brüh/ vnd laß kalt wer-
den/ wenn du es wilt anrichten/ so geuß Essig darüber/ vnd wirff grün Pet-
tersilgen darüber/ so ist es ein gute kalte Speiß.
12. Junge Hünner im Cassenadt. Wenn die jungen Hünner kalt seyn/
so nimm Weinbeern/ die nicht zeitig seyn/ vnnd klaub die Kern von den Trau-
ben/ Nimm ein gute Hennenbrüh/ die nicht feißt ist/ vnd thu die Weinbeerkern
darein/ vnnd ein wenig Jngwer/ laß das miteinander ein Sudt auffthun/
mit Zimmet vnd Neglein/ stecks an/ vnd brats geschwindt hinweg/ bespreng
es mit Saltz/ vnd verbrat es nicht/ denn solche Huͤnner braten sich ehe/ als
wenn man sie bruͤet in einem Wasser/ werden auch muͤrber vnd besser.
4. Pluͤtzty Huͤnner. Nim̃ die Huͤnner/ vnd brat sie/ laß sie kalt werden/
glid sie ab/ vnd machs an mit einer eyngeweichten gebehten Schnitten in ei-
nem Wein/ bestraͤw es mit Driet/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
5. Weiß eyngemachte Huͤnner mit Pettersilgen. Nim̃ die Huͤnner
gantz oder zerschnitten/ vnd quells wol/ seig ein gute Rindtfleischbruͤh daruͤ-
ber/ vnd schneidt auch Pettersilgen Wurtzel darein/ auch gantze Muscaten-
bluͤt/ vnd gantzen Pfeffer/ laß darmit sieden/ biß schier gar ist/ thu darnach
ein wenig eyngebrennt Mehl darein/ mit frischer vngeschmaͤltzter Butter/
vnd laß darmit auffsieden/ thu auch darein gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/
die fein klein gehackt seyn/ laß auch darmit ein Sudt auffthun/ so wirt es gut
vnd wolgeschmack.
6. Zerfahrens von Huͤnnern. Nim̃ die Brust von den jungen Huͤn-
nern/ schneidt sie vom Bein hinweg/ vnnd hacks klein sampt dem Kaͤlbern
Feißt/ hack darvnter Eyer mit dem gelben vnd weissen/ thu es in ein saubern
Fischkessel/ mit einer guten Hennenbruͤh/ die nicht versaltzen/ vnd ruͤrs vmb
auff den Kolen/ daß nicht anbrennt/ wenns aufgesotten hat/ so laß gemach
sieden/ etwan ein viertel stundt/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
7. Gefuͤllte Huͤnner zum eynmachen/ du magst die Fuͤll gelb lassen/ oder
mit gruͤnen Kraͤutern/ oder Pettersilgen Wurtzel/ eynmachen/ so wirt es gut
vnd wolgeschmack.
8. Gefuͤllte Huͤnner zum Braten.
9. Leber vnd Magen zum Braten.
10. Eyngemacht Huͤnner schwartz auff Vngerisch.
11. Abgesotten Huͤnner in Cassenadt. Nim̃ die Huͤnner/ vnnd seudt sie
in einem Wasser/ vnd saltz sie wol/ zeuch sie auß der Bruͤh/ vnd laß kalt wer-
den/ wenn du es wilt anrichten/ so geuß Essig daruͤber/ vnd wirff gruͤn Pet-
tersilgen daruͤber/ so ist es ein gute kalte Speiß.
12. Junge Huͤnner im Cassenadt. Wenn die jungen Huͤnner kalt seyn/
so nim̃ Weinbeern/ die nicht zeitig seyn/ vnnd klaub die Kern von den Trau-
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[LXXXIIIIa/0268] mit Zimmet vnd Neglein/ stecks an/ vnd brats geschwindt hinweg/ bespreng es mit Saltz/ vnd verbrat es nicht/ denn solche Huͤnner braten sich ehe/ als wenn man sie bruͤet in einem Wasser/ werden auch muͤrber vnd besser. 4. Pluͤtzty Huͤnner. Nim̃ die Huͤnner/ vnd brat sie/ laß sie kalt werden/ glid sie ab/ vnd machs an mit einer eyngeweichten gebehten Schnitten in ei- nem Wein/ bestraͤw es mit Driet/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 5. Weiß eyngemachte Huͤnner mit Pettersilgen. Nim̃ die Huͤnner gantz oder zerschnitten/ vnd quells wol/ seig ein gute Rindtfleischbruͤh daruͤ- ber/ vnd schneidt auch Pettersilgen Wurtzel darein/ auch gantze Muscaten- bluͤt/ vnd gantzen Pfeffer/ laß darmit sieden/ biß schier gar ist/ thu darnach ein wenig eyngebrennt Mehl darein/ mit frischer vngeschmaͤltzter Butter/ vnd laß darmit auffsieden/ thu auch darein gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die fein klein gehackt seyn/ laß auch darmit ein Sudt auffthun/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 6. Zerfahrens von Huͤnnern. Nim̃ die Brust von den jungen Huͤn- nern/ schneidt sie vom Bein hinweg/ vnnd hacks klein sampt dem Kaͤlbern Feißt/ hack darvnter Eyer mit dem gelben vnd weissen/ thu es in ein saubern Fischkessel/ mit einer guten Hennenbruͤh/ die nicht versaltzen/ vnd ruͤrs vmb auff den Kolen/ daß nicht anbrennt/ wenns aufgesotten hat/ so laß gemach sieden/ etwan ein viertel stundt/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 7. Gefuͤllte Huͤnner zum eynmachen/ du magst die Fuͤll gelb lassen/ oder mit gruͤnen Kraͤutern/ oder Pettersilgen Wurtzel/ eynmachen/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 8. Gefuͤllte Huͤnner zum Braten. 9. Leber vnd Magen zum Braten. 10. Eyngemacht Huͤnner schwartz auff Vngerisch. 11. Abgesotten Huͤnner in Cassenadt. Nim̃ die Huͤnner/ vnnd seudt sie in einem Wasser/ vnd saltz sie wol/ zeuch sie auß der Bruͤh/ vnd laß kalt wer- den/ wenn du es wilt anrichten/ so geuß Essig daruͤber/ vnd wirff gruͤn Pet- tersilgen daruͤber/ so ist es ein gute kalte Speiß. 12. Junge Huͤnner im Cassenadt. Wenn die jungen Huͤnner kalt seyn/ so nim̃ Weinbeern/ die nicht zeitig seyn/ vnnd klaub die Kern von den Trau- ben/ Nim̃ ein gute Hennenbruͤh/ die nicht feißt ist/ vnd thu die Weinbeerkern darein/ vnnd ein wenig Jngwer/ laß das miteinander ein Sudt auffthun/

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. LXXXIIIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/268>, abgerufen am 22.11.2024.