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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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warm. Wenn du es wilt anrichten/ so nimm ein höltzern Löffel/ richt es an/ vnd
mach es stückweiß/ legs in eine Schüssel nebeneinander/ daß ein häufflein
das ander nicht anrüret/ vnnd wenn du es wilt hinauß geben/ so besträw es
mit weissem Zucker/ so ist es ein schön weisses Muß. Vnd man nennets auff
Spanisch Manscho Blancko.
38. Auß dem Manscho Blancko kanstu machen Spanische Krapffen/
oder Vngerische Turten/ oder Spanische Pasteten.
39. Wiltu ein Muß auß einem andern Muß machen/ so nimm ein Löf-
fel voll oder drey von dem Manscho Blancko/ treib es mit Eyern ab/ nimm ein
Schüssel/ oder Silber/ vnnd schmier den Boden mit einer kalten Butter/
schüt das Muß darein/ vnd scheub es sampt der Schüssel in Ofen/ vnd laß
backen/ so wirt es fein aufflauffen/ wenns gebacken ist/ so nimms herauß/ vnd
wenn du es auff ein Tisch gibst/ so besträw es mit weissem Zucker/ so ist es ein
wolgeschmacktes Muß. Vnd es ist ein Sprichwort: Ein Muß auß einem
Muß/ oder ein Brey auß einem Brey machen.
40. Mach ein Teig mit warmen Wasser vnnd Butter/ nimm auch ein
schönes Mehl darzu/ saltz den Teig wol an/ mach jn nicht zu dick/ auch nicht
zu dünn/ daß du jn kanst außtreiben mit einen Walger. Nimm von dem Man-
scho Blancko/ schlags in den Teig/ vnnd mach Krapffen darauß/ schneidt es
darnach ab mit einem Rädtlein/ nimm Butter/ mach sie warm/ vnd backs fein
kül auß der Butter/ so werden sie fein resch/ Richt sie flugs geschwindt an/
vnd gibs auff ein Tisch/ besträw es mit Zucker/ so ist es lieblich vnnd gut zu
essen.
41. Nimm auch Manscho Blancko/ wenns kalt ist/ wasch die Händ fein
sauber/ nimm ein schönes Mehl/ vnnd von dem weissen Muß/ mach Knödel
darauß/ vnd walger sie wol in Mehl/ mach Butter heiß/ vnd backs geschwindt
herauß/ wenn du es anrichtest/ so sträw darüber schön weissen Zucker/ so ist
es ein herrlich gut Essen.
42. Auß einem Kappaun ein Fasan zu machen. Würg den Kappaun
ab/ rupff jhn/ vnnd quell jhn ab auff Kolen/ so wirdt er sehen gleich wie ein
Fasan.
43. Ein Kappaunen halb gesotten/ vnnd halb gebraten. Mach den
Kappaun sauber/ vnnd richt jhn zu/ als wenn du jhn solltest braten/ speil jhn
an/ mach den Speil lang/ vnnd laß jhn daran. Nimm Wasser in einen Fisch-
kessel/ setz auff ein Glutkessel/ laß das Wasser sieden/ vnnd stoß den
Kappaunen darein/ dass er gerad mitten halb im Wasser ist/ vnnd oberhalb
deß Wassers auch gerad halb/ saltzs/ vnnd laß sieden/ biß daß er halb ge-
warm. Wenn du es wilt anrichten/ so nim̃ ein hoͤltzern Loͤffel/ richt es an/ vñ
mach es stuͤckweiß/ legs in eine Schuͤssel nebeneinander/ daß ein haͤufflein
das ander nicht anruͤret/ vnnd wenn du es wilt hinauß geben/ so bestraͤw es
mit weissem Zucker/ so ist es ein schoͤn weisses Muß. Vnd man nennets auff
Spanisch Manscho Blancko.
38. Auß dem Manscho Blancko kanstu machen Spanische Krapffen/
oder Vngerische Turten/ oder Spanische Pasteten.
39. Wiltu ein Muß auß einem andern Muß machen/ so nim̃ ein Loͤf-
fel voll oder drey von dem Manscho Blancko/ treib es mit Eyern ab/ nim̃ ein
Schuͤssel/ oder Silber/ vnnd schmier den Boden mit einer kalten Butter/
schuͤt das Muß darein/ vnd scheub es sampt der Schuͤssel in Ofen/ vnd laß
backen/ so wirt es fein aufflauffen/ wenns gebacken ist/ so nim̃s herauß/ vnd
wenn du es auff ein Tisch gibst/ so bestraͤw es mit weissem Zucker/ so ist es ein
wolgeschmacktes Muß. Vnd es ist ein Sprichwort: Ein Muß auß einem
Muß/ oder ein Brey auß einem Brey machen.
40. Mach ein Teig mit warmen Wasser vnnd Butter/ nim̃ auch ein
schoͤnes Mehl darzu/ saltz den Teig wol an/ mach jn nicht zu dick/ auch nicht
zu duͤnn/ daß du jn kanst außtreiben mit einẽ Walger. Nim̃ von dem Man-
scho Blancko/ schlags in den Teig/ vnnd mach Krapffen darauß/ schneidt es
darnach ab mit einem Raͤdtlein/ nim̃ Butter/ mach sie warm/ vñ backs fein
kuͤl auß der Butter/ so werden sie fein resch/ Richt sie flugs geschwindt an/
vnd gibs auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Zucker/ so ist es lieblich vnnd gut zu
essen.
41. Nim̃ auch Manscho Blancko/ wenns kalt ist/ wasch die Haͤnd fein
sauber/ nim̃ ein schoͤnes Mehl/ vnnd von dem weissen Muß/ mach Knoͤdel
darauß/ vñ walger sie wol in Mehl/ mach Butter heiß/ vñ backs geschwindt
herauß/ wenn du es anrichtest/ so straͤw daruͤber schoͤn weissen Zucker/ so ist
es ein herrlich gut Essen.
42. Auß einem Kappaun ein Fasan zu machen. Wuͤrg den Kappaun
ab/ rupff jhn/ vnnd quell jhn ab auff Kolen/ so wirdt er sehen gleich wie ein
Fasan.
43. Ein Kappaunen halb gesotten/ vnnd halb gebraten. Mach den
Kappaun sauber/ vnnd richt jhn zu/ als wenn du jhn solltest braten/ speil jhn
an/ mach den Speil lang/ vnnd laß jhn daran. Nim̃ Wasser in einen Fisch-
kessel/ setz auff ein Glutkessel/ laß das Wasser sieden/ vnnd stoß den
Kappaunen darein/ dass er gerad mitten halb im Wasser ist/ vnnd oberhalb
deß Wassers auch gerad halb/ saltzs/ vnnd laß sieden/ biß daß er halb ge-
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. LXXXa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/259>, abgerufen am 22.11.2024.