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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Ober oder Mundkoch eines Herrn alt were/ vnd nicht wol außhalten vnd
außthauren köndte/ sol er allzeit/ grosser stadtlicher vnd vielfaltiger Küchen-
geschäfft wegen/ einen feinen/ wackern/ saubern vnd jungen Vnterkoch bey
sich haben/ welcher jm/ so offt es die notturfft erheischen würde/ täglich zur
Hand lauffen/ vnd sein geheiß trewlich vnd willig verrichten sol. Die an-
dern Vnterköch sollen auch im kochen fein sauber vnd erfahren seyn/ Deß-
gleichen sollen auch die Küchenjungen dahin vermahnet vnd gehalten wer-
den/ daß sie nicht schmutzig vnd vnflätig/ sondern fein rein/ sauber vnd hur-
tig hereiner tretten. Die Köche sollen täglich mit saubern weissen Seruie-
ten/ Für vnd Kochtüchern/ vnd andern reinen weissen Hand vnd Absauber-
tüchern/ wol vnd genugsam versehen seyn. Jre Bärthe/ auch das Haar auff
dem Häupt/ sollen fein zierlich/ Manquesot/ abgekürtzet vnd abgekolbet seyn/
vnd sollen fein weisse saubere Hämbder/ auch nicht schmutzige/ rotzige vnd
beschmirige/ sondern fein reine/ hübsche/ saubere/ kurtze/ nicht weitte/ zoden-
de/ hangende vnd lumpende/ sondern wolgemachte enge Kleider/ an Hosen
vnd Wammes/ antragen. Sie sollen fein holdselig/ leutselig/ gehorsam/ wil-
lig/ freundtlich vnd frölich seyn. Wann dann die Speiß aller ding bereitet
vnd fertig/ vnd an dem ist/ daß man dieselbige anrichten wil/ so sol man zuvor
eine Anricht oder Küchentisch/ mit einem saubern weissen Tischthuch/ fein
zierlich bedecken vnd zurüsten/ vnd alle Küchennotturfft/ als Limonien/ Po-
merantzen/ Oliuen/ Kapern/ Käß vnnd Zucker/ vnnd allerley Specerey/
Messer/ Pironen oder kleine Gäblin/ weisse saubere Seruieten/ Brot-
schnitten vnd allerley Salsen/ fein ordenlich darauff stellen/ vnd für allen
dingen ist zu sehen/ daß man den Koch frölich vnd lustig behalte/ doch nicht
so frölich/ daß er darob säw voll werde. Nach dem Abend oder Nachtessen/
sol der Hof/ Hauß oder Stäbelmeister den Koch vnd Eynkäuffer zu sich for-
dern/ was man folgendes Mittagmahl speisen sol/ gute ordnung geben.
Der Eynkäuffer sol sich morgens auff das aller früste auffheben/ vnd wie
jm befohlen/ zu Marck gehen vnd eynkäuffen/ So er dann eyngekäuffet/ vnd
aber etwan eine sachen/ wie dann geschicht/ nicht hette vberkommen mögen/
so sol darumb der Hof oder Haußmeister auch allwegen morgens frü auff
seyn/ in die Küchen gehen/ vnd/ so vielleicht etwas mangeln/ vnd an befohle-
ner Mahlzeit abgehen würde/ andere vnd bessere anordnung thun. Nach
der Frümalzeit/ sol er gleichfalls sich in die Küchen verfügen/ vnnd das
Nachtessen bestellen vnd anordnen/ vnd ob vom Frümahl etwas guts vbrig
blieben/ mag er dasselbige wol zum Nachtmahl kalt aufftragen/ vnd auffse-
tzen lassen. Der Mundkoch sol guten fleiß anwenden/ daß er erkennen lehr-
ne/ was für Speiß seinem Herrn gefallen vnd annemlich seyen/ ob er nem-
lich lieber starck oder lindgewürtzte/ gepfefferte vnd gesaltzte/ süsse oder saure
Speiß zu essen/ lust habe oder nicht/ vnd wie sie jm dann am meisten gelie-
ben werden/ also sol er auch jm dieselbigen mit sonderm fleiß zubereiten vnd
fürstellen lassen. Er sol auch fleissig in acht haben/ zu was stundt oder zeiten

Ober oder Mundkoch eines Herrn alt were/ vnd nicht wol außhalten vnd
außthauren koͤndte/ sol er allzeit/ grosser stadtlicher vñ vielfaltiger Kuͤchen-
geschaͤfft wegen/ einen feinen/ wackern/ saubern vnd jungen Vnterkoch bey
sich haben/ welcher jm/ so offt es die notturfft erheischen wuͤrde/ taͤglich zur
Hand lauffen/ vnd sein geheiß trewlich vnd willig verrichten sol. Die an-
dern Vnterkoͤch sollen auch im kochen fein sauber vnd erfahren seyn/ Deß-
gleichen sollen auch die Kuͤchenjungen dahin vermahnet vnd gehalten wer-
den/ daß sie nicht schmutzig vnd vnflaͤtig/ sondern fein rein/ sauber vnd hur-
tig hereiner tretten. Die Koͤche sollen taͤglich mit saubern weissen Seruie-
ten/ Fuͤr vnd Kochtuͤchern/ vnd andern reinen weissen Hand vnd Absauber-
tuͤchern/ wol vnd genugsam versehen seyn. Jre Baͤrthe/ auch das Haar auff
dem Haͤupt/ sollen fein zierlich/ Manquesot/ abgekuͤrtzet vñ abgekolbet seyn/
vnd sollen fein weisse saubere Haͤmbder/ auch nicht schmutzige/ rotzige vnd
beschmirige/ sondern fein reine/ huͤbsche/ saubere/ kurtze/ nicht weitte/ zoden-
de/ hangende vnd lumpende/ sondern wolgemachte enge Kleider/ an Hosen
vnd Wammes/ antragen. Sie sollen fein holdselig/ leutselig/ gehorsam/ wil-
lig/ freundtlich vnd froͤlich seyn. Wann dann die Speiß aller ding bereitet
vnd fertig/ vnd an dem ist/ daß man dieselbige anrichten wil/ so sol man zuvor
eine Anricht oder Kuͤchentisch/ mit einem saubern weissen Tischthuch/ fein
zierlich bedecken vnd zuruͤsten/ vnd alle Kuͤchennotturfft/ als Limonien/ Po-
merantzen/ Oliuen/ Kapern/ Kaͤß vnnd Zucker/ vnnd allerley Specerey/
Messer/ Pironen oder kleine Gaͤblin/ weisse saubere Seruieten/ Brot-
schnitten vnd allerley Salsen/ fein ordenlich darauff stellen/ vnd fuͤr allen
dingen ist zu sehen/ daß man den Koch froͤlich vnd lustig behalte/ doch nicht
so froͤlich/ daß er darob saͤw voll werde. Nach dem Abend oder Nachtessen/
sol der Hof/ Hauß oder Staͤbelmeister den Koch vnd Eynkaͤuffer zu sich for-
dern/ was man folgendes Mittagmahl speisen sol/ gute ordnung geben.
Der Eynkaͤuffer sol sich morgens auff das aller fruͤste auffheben/ vnd wie
jm befohlen/ zu Marck gehen vnd eynkaͤuffen/ So er dañ eyngekaͤuffet/ vnd
aber etwan eine sachen/ wie dann geschicht/ nicht hette vberkommen moͤgen/
so sol darumb der Hof oder Haußmeister auch allwegen morgens fruͤ auff
seyn/ in die Kuͤchen gehen/ vnd/ so vielleicht etwas mangeln/ vnd an befohle-
ner Mahlzeit abgehen wuͤrde/ andere vnd bessere anordnung thun. Nach
der Fruͤmalzeit/ sol er gleichfalls sich in die Kuͤchen verfuͤgen/ vnnd das
Nachtessen bestellen vnd anordnen/ vnd ob vom Fruͤmahl etwas guts vbrig
blieben/ mag er dasselbige wol zum Nachtmahl kalt aufftragen/ vnd auffse-
tzen lassen. Der Mundkoch sol guten fleiß anwenden/ daß er erkennen lehr-
ne/ was fuͤr Speiß seinem Herrn gefallen vnd annemlich seyen/ ob er nem-
lich lieber starck oder lindgewuͤrtzte/ gepfefferte vnd gesaltzte/ suͤsse oder saure
Speiß zu essen/ lust habe oder nicht/ vnd wie sie jm dann am meisten gelie-
ben werden/ also sol er auch jm dieselbigen mit sonderm fleiß zubereiten vnd
fuͤrstellen lassen. Er sol auch fleissig in acht haben/ zu was stundt oder zeiten

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. 4b. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/24>, abgerufen am 21.11.2024.