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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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vnd wirt der Teig mürb vnnd besser zu essen/ als das Fleisch/ das darinnen
ist/ vnd man nennet es ein Englische Pasteten/ weil sie es in Engellandt auff
diese manier zugericht/ gern essen.
34. Schwantz von einem Hirsch zu zurichten. Nimm den Schwantz/
brühe jn/ vnd wickel jn in ein Härin Tuch/ setz jn zu mit Wasser vnd Essig/ vnd
Saltz/ wenn er gesotten ist/ so breun jn ab auff einem Roßt/ besträw jhn mit
Pfeffer/ vnnd gib jn trucken auff ein Tisch/ oder im Pfeffer/ oder mach sonst
ein eyngewürtz/ es sey gelb oder nicht/ denn grosse Herrn essen offt lieber tru-
cken Speise/ als eyngemacht.
35. Füß eynzumachen in ein Pfeffer. Mach die Füß sauber/ wie man
Ochsenfüß zuricht/ setz sie zu/ vnd laß sie sieden/ biß das Haar wil abgehen/
butz sie auß/ vnd setz sie widerumm mit Saltz zu/ laß sie gar an die statt sieden/
zeuch sie auff ein saubers Bret/ vnd laß kalt werden/ so kanstu es zurichten/
wie du wilt/ kanst es geben kalt mit Essig/ oder süssem Senff/ der mit neu-
wem Wein abgesotten/ so wirt er fein süß vnd herb/ macht ein Menschen lu-
stig zu essen. Du kanst auch die Füß kochen/ weiß mit Limonien/ saur/ gelb
oder schwartz/ auff Vngerisch eyngemacht/ eyngedämpfft/ oder sonst in Zwi-
bel oder Epffelgescharb zugericht. Man kan es auch in eine Pasteten/ die von
einem weissen Teig auffgetrieben/ eynmachen/ oder fein säurlich mit Eyer-
dottern/ so werden sie gut vnd wolgeschmack.
36. Ein besonders von einem stück Wildt/ daß ein Hirsch nicht in jhm
hat/ denn dasselbige hat Knöpff in jr als ein Faust/ vnd aneinander hangen/
wie ein Paternoster. Nimm dieselbigen herauß/ wasch auß/ vnnd setz in einem
Wasser zu/ vnd laß wol sieden/ säubers auß/ vnd schabs wol mit einem Mes-
ser/ denn sie seindt so rauch wie ein Kestenschal/ setz sie zu in Wasser/ Essig vnd
Saltz/ vnnd laß sie an die statt sieden/ laß sie kalt werden/ vnnd schneidt das
rauch herab/ vnd wenn du es beschnitten/ so wirdt es sehen wie ein Hirschen
Geil/ vnd wenn du es versuchst/ so wirt es nach dem Essig lieblich schmecken/
schneidt es rundt/ vnd fein dünn/ legs in ein Schüssel/ vnd pfeffers wol/ gieß
ein gute Rindtfleischbrüh darüber/ laß es wider auffsieden/ vnnd flugs auff
ein Tisch tragen/ so ist es ein gut essen in der lautern Brüh vor König vnnd
Keyser/ sonderlich wenn man die Speiß verkehren sol. Vnnd solche Knöpff
kanstu zurichten auff allerley manier/ es sey schwartz/ weiß/ gelb oder gebra-
ten/ auß dem Schmaltz gerößt/ vnd ein saures Brühlein darüber gemacht/
so ist es gut vnd wolgeschmack.
37. Laß dir das nicht seltzam seyn/ daß von einem stück Wildt/ daß ge-
fangen ist worden/ vnd ein Kalb in jr gehabt/ daß auch nicht recht zeitig ist
gewesen/ ichs von stundt an hab herauß genommen/ vnnd flugs das Häut-
lein herab gezogen/ in einem kalten Wasser außgewaschen/ außgeweidt vnd
vnd wirt der Teig muͤrb vnnd besser zu essen/ als das Fleisch/ das darinnen
ist/ vnd man nennet es ein Englische Pasteten/ weil sie es in Engellandt auff
diese manier zugericht/ gern essen.
34. Schwantz von einem Hirsch zu zurichten. Nim̃ den Schwantz/
bruͤhe jn/ vnd wickel jn in ein Haͤrin Tuch/ setz jn zu mit Wasser vnd Essig/ vñ
Saltz/ wenn er gesotten ist/ so breun jn ab auff einem Roßt/ bestraͤw jhn mit
Pfeffer/ vnnd gib jn trucken auff ein Tisch/ oder im Pfeffer/ oder mach sonst
ein eyngewuͤrtz/ es sey gelb oder nicht/ denn grosse Herrn essen offt lieber tru-
cken Speise/ als eyngemacht.
35. Fuͤß eynzumachen in ein Pfeffer. Mach die Fuͤß sauber/ wie man
Ochsenfuͤß zuricht/ setz sie zu/ vnd laß sie sieden/ biß das Haar wil abgehen/
butz sie auß/ vnd setz sie widerum̃ mit Saltz zu/ laß sie gar an die statt sieden/
zeuch sie auff ein saubers Bret/ vnd laß kalt werden/ so kanstu es zurichten/
wie du wilt/ kanst es geben kalt mit Essig/ oder suͤssem Senff/ der mit neu-
wem Wein abgesotten/ so wirt er fein suͤß vnd herb/ macht ein Menschen lu-
stig zu essen. Du kanst auch die Fuͤß kochen/ weiß mit Limonien/ saur/ gelb
oder schwartz/ auff Vngerisch eyngemacht/ eyngedaͤmpfft/ oder sonst in Zwi-
bel oder Epffelgescharb zugericht. Man kan es auch in eine Pasteten/ die von
einem weissen Teig auffgetrieben/ eynmachen/ oder fein saͤurlich mit Eyer-
dottern/ so werden sie gut vnd wolgeschmack.
36. Ein besonders von einem stuͤck Wildt/ daß ein Hirsch nicht in jhm
hat/ denn dasselbige hat Knoͤpff in jr als ein Faust/ vnd aneinander hangen/
wie ein Paternoster. Nim̃ dieselbigen herauß/ wasch auß/ vnnd setz in einem
Wasser zu/ vnd laß wol sieden/ saͤubers auß/ vñ schabs wol mit einem Mes-
ser/ denn sie seindt so rauch wie ein Kestenschal/ setz sie zu in Wasser/ Essig vñ
Saltz/ vnnd laß sie an die statt sieden/ laß sie kalt werden/ vnnd schneidt das
rauch herab/ vnd wenn du es beschnitten/ so wirdt es sehen wie ein Hirschen
Geil/ vnd wenn du es versuchst/ so wirt es nach dem Essig lieblich schmecken/
schneidt es rundt/ vnd fein duͤnn/ legs in ein Schuͤssel/ vnd pfeffers wol/ gieß
ein gute Rindtfleischbruͤh daruͤber/ laß es wider auffsieden/ vnnd flugs auff
ein Tisch tragen/ so ist es ein gut essen in der lautern Bruͤh vor Koͤnig vnnd
Keyser/ sonderlich wenn man die Speiß verkehren sol. Vnnd solche Knoͤpff
kanstu zurichten auff allerley manier/ es sey schwartz/ weiß/ gelb oder gebra-
ten/ auß dem Schmaltz geroͤßt/ vnd ein saures Bruͤhlein daruͤber gemacht/
so ist es gut vnd wolgeschmack.
37. Laß dir das nicht seltzam seyn/ daß von einem stuͤck Wildt/ daß ge-
fangen ist worden/ vnd ein Kalb in jr gehabt/ daß auch nicht recht zeitig ist
gewesen/ ichs von stundt an hab herauß genommen/ vnnd flugs das Haͤut-
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[XLIIIb/0186] vnd wirt der Teig muͤrb vnnd besser zu essen/ als das Fleisch/ das darinnen ist/ vnd man nennet es ein Englische Pasteten/ weil sie es in Engellandt auff diese manier zugericht/ gern essen. 34. Schwantz von einem Hirsch zu zurichten. Nim̃ den Schwantz/ bruͤhe jn/ vnd wickel jn in ein Haͤrin Tuch/ setz jn zu mit Wasser vnd Essig/ vñ Saltz/ wenn er gesotten ist/ so breun jn ab auff einem Roßt/ bestraͤw jhn mit Pfeffer/ vnnd gib jn trucken auff ein Tisch/ oder im Pfeffer/ oder mach sonst ein eyngewuͤrtz/ es sey gelb oder nicht/ denn grosse Herrn essen offt lieber tru- cken Speise/ als eyngemacht. 35. Fuͤß eynzumachen in ein Pfeffer. Mach die Fuͤß sauber/ wie man Ochsenfuͤß zuricht/ setz sie zu/ vnd laß sie sieden/ biß das Haar wil abgehen/ butz sie auß/ vnd setz sie widerum̃ mit Saltz zu/ laß sie gar an die statt sieden/ zeuch sie auff ein saubers Bret/ vnd laß kalt werden/ so kanstu es zurichten/ wie du wilt/ kanst es geben kalt mit Essig/ oder suͤssem Senff/ der mit neu- wem Wein abgesotten/ so wirt er fein suͤß vnd herb/ macht ein Menschen lu- stig zu essen. Du kanst auch die Fuͤß kochen/ weiß mit Limonien/ saur/ gelb oder schwartz/ auff Vngerisch eyngemacht/ eyngedaͤmpfft/ oder sonst in Zwi- bel oder Epffelgescharb zugericht. Man kan es auch in eine Pasteten/ die von einem weissen Teig auffgetrieben/ eynmachen/ oder fein saͤurlich mit Eyer- dottern/ so werden sie gut vnd wolgeschmack. 36. Ein besonders von einem stuͤck Wildt/ daß ein Hirsch nicht in jhm hat/ denn dasselbige hat Knoͤpff in jr als ein Faust/ vnd aneinander hangen/ wie ein Paternoster. Nim̃ dieselbigen herauß/ wasch auß/ vnnd setz in einem Wasser zu/ vnd laß wol sieden/ saͤubers auß/ vñ schabs wol mit einem Mes- ser/ denn sie seindt so rauch wie ein Kestenschal/ setz sie zu in Wasser/ Essig vñ Saltz/ vnnd laß sie an die statt sieden/ laß sie kalt werden/ vnnd schneidt das rauch herab/ vnd wenn du es beschnitten/ so wirdt es sehen wie ein Hirschen Geil/ vnd wenn du es versuchst/ so wirt es nach dem Essig lieblich schmecken/ schneidt es rundt/ vnd fein duͤnn/ legs in ein Schuͤssel/ vnd pfeffers wol/ gieß ein gute Rindtfleischbruͤh daruͤber/ laß es wider auffsieden/ vnnd flugs auff ein Tisch tragen/ so ist es ein gut essen in der lautern Bruͤh vor Koͤnig vnnd Keyser/ sonderlich wenn man die Speiß verkehren sol. Vnnd solche Knoͤpff kanstu zurichten auff allerley manier/ es sey schwartz/ weiß/ gelb oder gebra- ten/ auß dem Schmaltz geroͤßt/ vnd ein saures Bruͤhlein daruͤber gemacht/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 37. Laß dir das nicht seltzam seyn/ daß von einem stuͤck Wildt/ daß ge- fangen ist worden/ vnd ein Kalb in jr gehabt/ daß auch nicht recht zeitig ist gewesen/ ichs von stundt an hab herauß genommen/ vnnd flugs das Haͤut- lein herab gezogen/ in einem kalten Wasser außgewaschen/ außgeweidt vnd

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Dieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen …

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. XLIIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/186>, abgerufen am 24.11.2024.