Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.schneidt darvnter
grün Pertrum Kraut/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Vnd das ist ein Speiß ohne Würtz gekocht/ ist gleich so gut als mit Ge- würtz. 19. Geselcht oder geräuchert Geißfleisch magstu in der Brüh geben/
oder magst es vnter ein Kraut geben/ wie du wilt. 20. Pouesen von Geiß/ wie man pflegt von eim Kalb zu machen/ Auch Schlickkrapffen zu machen/ wie vorhin vermeldt ist/ von Kalbsnieren feißt zu machen. 21. Grün Fleisch von einer jungen Geiß auff Vngerisch gemacht/ wie vorhin vermeldt ist Lämmernfleisch grün einzumachen/ so ist es zierlich vnd gut. Vnnd man nennet es auff Vngerisch Schuffen/ auff Teutsch aber ein grüne Weinsuppen. 22. Knödel mit Pettersilgen Wurtzel eingedämpfft/ vnnd zum ersten
ab- abgebreunt auff einen Roßt/ kanst also ein Füll/ machen/ davon du kanst zweyer- ley Knödel machen/ weiß vnd gelb/ sonderlich wenn einer das Fleisch mit al- ler zugehörung hat durcheinander gehackt/ mit Feißt vnd grünen Kräutern so halbier es/ vnd mach das ein gelb/ das ander weiß/ also kanstu es vber ein Bein wicklen/ es sey zum kochen/ oder zum braten/ auch mit einem Netz vmb- wunden. Du kanst auch die Brust nemmen vnd füllen/ zu kleinen stücken ha- cken/ vnd in eine Pasteten eynmachen/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ mit einer lieblichen Brüh/ von Eyerdottern angemacht. 23. Du kanst auch Karwenada von den Riben machen/ vnnd flugs ge- schwindt braten/ vnnd auff ein Tisch geben/ denn es ist ein junges Fleisch/ vnd bald gebraten. 24. Auch kanstu von einer Geiß/ auff Vngerisch/ gelb mit Eyerdot- tern/ zurichten/ wie vorhin vermeldt ist/ Lambfleisch mit einem faum zu kochen. 25. Von Geißfleisch ein zerfahrens zu machen. Nimm die Priesel/ vnnd
seudt sie an die statt/ vnd wenn sie gesotten ist/ so thu sie herauß mit einem ge- riebenen Weck/ vnnd mit Geißfeißt/ welches bey den Nieren ligt/ hack das durcheinander gar klein/ vnd wenn du es gehackt hast/ so treib es mit Eyern ab/ wie du ein zerfahrens machst/ mit einem geriebenen Weck/ Nimm ein gute Brüh/ rür es in die Brüh von dem gehackten/ rür es damit ab/ biß dz auff- seudt/ vnnd wenns auffgesottens ist/ so ist es ein guts herrlichs Zerfahrens/ machs gelb oder weiß/ so ist es auff beyde manier gut. schneidt darvnter
gruͤn Pertrum Kraut/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Vnd das ist ein Speiß ohne Wuͤrtz gekocht/ ist gleich so gut als mit Ge- wuͤrtz. 19. Geselcht oder geraͤuchert Geißfleisch magstu in der Bruͤh geben/
oder magst es vnter ein Kraut geben/ wie du wilt. 20. Pouesen von Geiß/ wie man pflegt von eim Kalb zu machen/ Auch Schlickkrapffen zu machen/ wie vorhin vermeldt ist/ von Kalbsnieren feißt zu machen. 21. Gruͤn Fleisch von einer jungen Geiß auff Vngerisch gemacht/ wie vorhin vermeldt ist Laͤmmernfleisch gruͤn einzumachen/ so ist es zierlich vnd gut. Vnnd man nennet es auff Vngerisch Schuffen/ auff Teutsch aber ein gruͤne Weinsuppen. 22. Knoͤdel mit Pettersilgen Wurtzel eingedaͤmpfft/ vnnd zum ersten
ab- abgebreunt auff einẽ Roßt/ kanst also ein Fuͤll/ machen/ davon du kanst zweyer- ley Knoͤdel machen/ weiß vnd gelb/ sonderlich wenn einer das Fleisch mit al- ler zugehoͤrung hat durcheinander gehackt/ mit Feißt vñ gruͤnen Kraͤutern so halbier es/ vnd mach das ein gelb/ das ander weiß/ also kanstu es vber ein Bein wicklen/ es sey zum kochen/ oder zum braten/ auch mit einem Netz vmb- wunden. Du kanst auch die Brust nemmen vnd fuͤllen/ zu kleinẽ stuͤcken ha- cken/ vnd in eine Pasteten eynmachen/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ mit einer lieblichen Bruͤh/ von Eyerdottern angemacht. 23. Du kanst auch Karwenada von den Riben machen/ vnnd flugs ge- schwindt braten/ vnnd auff ein Tisch geben/ denn es ist ein junges Fleisch/ vnd bald gebraten. 24. Auch kanstu von einer Geiß/ auff Vngerisch/ gelb mit Eyerdot- tern/ zurichten/ wie vorhin vermeldt ist/ Lambfleisch mit einem faum zu kochen. 25. Von Geißfleisch ein zerfahrens zu machen. Nim̃ die Priesel/ vnnd
seudt sie an die statt/ vñ wenn sie gesotten ist/ so thu sie herauß mit einem ge- riebenen Weck/ vnnd mit Geißfeißt/ welches bey den Nieren ligt/ hack das durcheinander gar klein/ vnd wenn du es gehackt hast/ so treib es mit Eyern ab/ wie du ein zerfahrens machst/ mit einem geriebenen Weck/ Nim̃ ein gute Bruͤh/ ruͤr es in die Bruͤh von dem gehackten/ ruͤr es damit ab/ biß dz auff- seudt/ vnnd wenns auffgesottens ist/ so ist es ein guts herrlichs Zerfahrens/ machs gelb oder weiß/ so ist es auff beyde manier gut. <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <div n="2"> <list> <item><pb facs="#f0167" n="XXXIIIIa"/> schneidt darvnter gruͤn Pertrum Kraut/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack.<lb/> Vnd das ist ein Speiß ohne Wuͤrtz gekocht/ ist gleich so gut als mit Ge-<lb/> wuͤrtz.</item><lb/> <item>19. Geselcht oder geraͤuchert Geißfleisch magstu in der Bruͤh geben/<lb/> oder magst es vnter ein Kraut geben/ wie du wilt.</item><lb/> <item>20. Pouesen von Geiß/ wie man pflegt von eim Kalb zu machen/ Auch<lb/> Schlickkrapffen zu machen/ wie vorhin vermeldt ist/ von Kalbsnieren feißt<lb/> zu machen.</item><lb/> <item>21. Gruͤn Fleisch von einer jungen Geiß auff Vngerisch gemacht/ wie<lb/> vorhin vermeldt ist Laͤmmernfleisch gruͤn einzumachen/ so ist es zierlich vnd<lb/> gut. Vnnd man nennet es auff Vngerisch Schuffen/ auff Teutsch aber ein<lb/> gruͤne Weinsuppen.</item><lb/> <item>22. Knoͤdel mit Pettersilgen Wurtzel eingedaͤmpfft/ vnnd zum ersten ab-<lb/> abgebreunt auff einẽ Roßt/ kanst also ein Fuͤll/ machen/ davon du kanst zweyer-<lb/> ley Knoͤdel machen/ weiß vnd gelb/ sonderlich wenn einer das Fleisch mit al-<lb/> ler zugehoͤrung hat durcheinander gehackt/ mit Feißt vñ gruͤnen Kraͤutern<lb/> so halbier es/ vnd mach das ein gelb/ das ander weiß/ also kanstu es vber ein<lb/> Bein wicklen/ es sey zum kochen/ oder zum braten/ auch mit einem Netz vmb-<lb/> wunden. Du kanst auch die Brust nemmen vnd fuͤllen/ zu kleinẽ stuͤcken ha-<lb/> cken/ vnd in eine Pasteten eynmachen/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ mit<lb/> einer lieblichen Bruͤh/ von Eyerdottern angemacht.</item><lb/> <item>23. Du kanst auch Karwenada von den Riben machen/ vnnd flugs ge-<lb/> schwindt braten/ vnnd auff ein Tisch geben/ denn es ist ein junges Fleisch/ vnd<lb/> bald gebraten.</item><lb/> <item>24. Auch kanstu von einer Geiß/ auff Vngerisch/ gelb mit Eyerdot-<lb/> tern/ zurichten/ wie vorhin vermeldt ist/ Lambfleisch mit einem faum zu<lb/> kochen.</item><lb/> <item>25. Von Geißfleisch ein zerfahrens zu machen. Nim̃ die Priesel/ vnnd<lb/> seudt sie an die statt/ vñ wenn sie gesotten ist/ so thu sie herauß mit einem ge-<lb/> riebenen Weck/ vnnd mit Geißfeißt/ welches bey den Nieren ligt/ hack das<lb/> durcheinander gar klein/ vnd wenn du es gehackt hast/ so treib es mit Eyern<lb/> ab/ wie du ein zerfahrens machst/ mit einem geriebenen Weck/ Nim̃ ein gute<lb/> Bruͤh/ ruͤr es in die Bruͤh von dem gehackten/ ruͤr es damit ab/ biß dz auff-<lb/> seudt/ vnnd wenns auffgesottens ist/ so ist es ein guts herrlichs Zerfahrens/<lb/> machs gelb oder weiß/ so ist es auff beyde manier gut.</item> </list> </div> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [XXXIIIIa/0167]
schneidt darvnter gruͤn Pertrum Kraut/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack.
Vnd das ist ein Speiß ohne Wuͤrtz gekocht/ ist gleich so gut als mit Ge-
wuͤrtz.
19. Geselcht oder geraͤuchert Geißfleisch magstu in der Bruͤh geben/
oder magst es vnter ein Kraut geben/ wie du wilt.
20. Pouesen von Geiß/ wie man pflegt von eim Kalb zu machen/ Auch
Schlickkrapffen zu machen/ wie vorhin vermeldt ist/ von Kalbsnieren feißt
zu machen.
21. Gruͤn Fleisch von einer jungen Geiß auff Vngerisch gemacht/ wie
vorhin vermeldt ist Laͤmmernfleisch gruͤn einzumachen/ so ist es zierlich vnd
gut. Vnnd man nennet es auff Vngerisch Schuffen/ auff Teutsch aber ein
gruͤne Weinsuppen.
22. Knoͤdel mit Pettersilgen Wurtzel eingedaͤmpfft/ vnnd zum ersten ab-
abgebreunt auff einẽ Roßt/ kanst also ein Fuͤll/ machen/ davon du kanst zweyer-
ley Knoͤdel machen/ weiß vnd gelb/ sonderlich wenn einer das Fleisch mit al-
ler zugehoͤrung hat durcheinander gehackt/ mit Feißt vñ gruͤnen Kraͤutern
so halbier es/ vnd mach das ein gelb/ das ander weiß/ also kanstu es vber ein
Bein wicklen/ es sey zum kochen/ oder zum braten/ auch mit einem Netz vmb-
wunden. Du kanst auch die Brust nemmen vnd fuͤllen/ zu kleinẽ stuͤcken ha-
cken/ vnd in eine Pasteten eynmachen/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ mit
einer lieblichen Bruͤh/ von Eyerdottern angemacht.
23. Du kanst auch Karwenada von den Riben machen/ vnnd flugs ge-
schwindt braten/ vnnd auff ein Tisch geben/ denn es ist ein junges Fleisch/ vnd
bald gebraten.
24. Auch kanstu von einer Geiß/ auff Vngerisch/ gelb mit Eyerdot-
tern/ zurichten/ wie vorhin vermeldt ist/ Lambfleisch mit einem faum zu
kochen.
25. Von Geißfleisch ein zerfahrens zu machen. Nim̃ die Priesel/ vnnd
seudt sie an die statt/ vñ wenn sie gesotten ist/ so thu sie herauß mit einem ge-
riebenen Weck/ vnnd mit Geißfeißt/ welches bey den Nieren ligt/ hack das
durcheinander gar klein/ vnd wenn du es gehackt hast/ so treib es mit Eyern
ab/ wie du ein zerfahrens machst/ mit einem geriebenen Weck/ Nim̃ ein gute
Bruͤh/ ruͤr es in die Bruͤh von dem gehackten/ ruͤr es damit ab/ biß dz auff-
seudt/ vnnd wenns auffgesottens ist/ so ist es ein guts herrlichs Zerfahrens/
machs gelb oder weiß/ so ist es auff beyde manier gut.
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