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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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schneidt darvnter grün Pertrum Kraut/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack.
Vnd das ist ein Speiß ohne Würtz gekocht/ ist gleich so gut als mit Ge-
würtz.
19. Geselcht oder geräuchert Geißfleisch magstu in der Brüh geben/
oder magst es vnter ein Kraut geben/ wie du wilt.
20. Pouesen von Geiß/ wie man pflegt von eim Kalb zu machen/ Auch
Schlickkrapffen zu machen/ wie vorhin vermeldt ist/ von Kalbsnieren feißt
zu machen.
21. Grün Fleisch von einer jungen Geiß auff Vngerisch gemacht/ wie
vorhin vermeldt ist Lämmernfleisch grün einzumachen/ so ist es zierlich vnd
gut. Vnnd man nennet es auff Vngerisch Schuffen/ auff Teutsch aber ein
grüne Weinsuppen.
22. Knödel mit Pettersilgen Wurtzel eingedämpfft/ vnnd zum ersten ab-
abgebreunt auff einen Roßt/ kanst also ein Füll/ machen/ davon du kanst zweyer-
ley Knödel machen/ weiß vnd gelb/ sonderlich wenn einer das Fleisch mit al-
ler zugehörung hat durcheinander gehackt/ mit Feißt vnd grünen Kräutern
so halbier es/ vnd mach das ein gelb/ das ander weiß/ also kanstu es vber ein
Bein wicklen/ es sey zum kochen/ oder zum braten/ auch mit einem Netz vmb-
wunden. Du kanst auch die Brust nemmen vnd füllen/ zu kleinen stücken ha-
cken/ vnd in eine Pasteten eynmachen/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ mit
einer lieblichen Brüh/ von Eyerdottern angemacht.
23. Du kanst auch Karwenada von den Riben machen/ vnnd flugs ge-
schwindt braten/ vnnd auff ein Tisch geben/ denn es ist ein junges Fleisch/ vnd
bald gebraten.
24. Auch kanstu von einer Geiß/ auff Vngerisch/ gelb mit Eyerdot-
tern/ zurichten/ wie vorhin vermeldt ist/ Lambfleisch mit einem faum zu
kochen.
25. Von Geißfleisch ein zerfahrens zu machen. Nimm die Priesel/ vnnd
seudt sie an die statt/ vnd wenn sie gesotten ist/ so thu sie herauß mit einem ge-
riebenen Weck/ vnnd mit Geißfeißt/ welches bey den Nieren ligt/ hack das
durcheinander gar klein/ vnd wenn du es gehackt hast/ so treib es mit Eyern
ab/ wie du ein zerfahrens machst/ mit einem geriebenen Weck/ Nimm ein gute
Brüh/ rür es in die Brüh von dem gehackten/ rür es damit ab/ biß dz auff-
seudt/ vnnd wenns auffgesottens ist/ so ist es ein guts herrlichs Zerfahrens/
machs gelb oder weiß/ so ist es auff beyde manier gut.
schneidt darvnter gruͤn Pertrum Kraut/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack.
Vnd das ist ein Speiß ohne Wuͤrtz gekocht/ ist gleich so gut als mit Ge-
wuͤrtz.
19. Geselcht oder geraͤuchert Geißfleisch magstu in der Bruͤh geben/
oder magst es vnter ein Kraut geben/ wie du wilt.
20. Pouesen von Geiß/ wie man pflegt von eim Kalb zu machen/ Auch
Schlickkrapffen zu machen/ wie vorhin vermeldt ist/ von Kalbsnieren feißt
zu machen.
21. Gruͤn Fleisch von einer jungen Geiß auff Vngerisch gemacht/ wie
vorhin vermeldt ist Laͤmmernfleisch gruͤn einzumachen/ so ist es zierlich vnd
gut. Vnnd man nennet es auff Vngerisch Schuffen/ auff Teutsch aber ein
gruͤne Weinsuppen.
22. Knoͤdel mit Pettersilgen Wurtzel eingedaͤmpfft/ vnnd zum ersten ab-
abgebreunt auff einẽ Roßt/ kanst also ein Fuͤll/ machen/ davon du kanst zweyer-
ley Knoͤdel machen/ weiß vnd gelb/ sonderlich wenn einer das Fleisch mit al-
ler zugehoͤrung hat durcheinander gehackt/ mit Feißt vñ gruͤnen Kraͤutern
so halbier es/ vnd mach das ein gelb/ das ander weiß/ also kanstu es vber ein
Bein wicklen/ es sey zum kochen/ oder zum braten/ auch mit einem Netz vmb-
wunden. Du kanst auch die Brust nemmen vnd fuͤllen/ zu kleinẽ stuͤcken ha-
cken/ vnd in eine Pasteten eynmachen/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ mit
einer lieblichen Bruͤh/ von Eyerdottern angemacht.
23. Du kanst auch Karwenada von den Riben machen/ vnnd flugs ge-
schwindt braten/ vnnd auff ein Tisch geben/ denn es ist ein junges Fleisch/ vnd
bald gebraten.
24. Auch kanstu von einer Geiß/ auff Vngerisch/ gelb mit Eyerdot-
tern/ zurichten/ wie vorhin vermeldt ist/ Lambfleisch mit einem faum zu
kochen.
25. Von Geißfleisch ein zerfahrens zu machen. Nim̃ die Priesel/ vnnd
seudt sie an die statt/ vñ wenn sie gesotten ist/ so thu sie herauß mit einem ge-
riebenen Weck/ vnnd mit Geißfeißt/ welches bey den Nieren ligt/ hack das
durcheinander gar klein/ vnd wenn du es gehackt hast/ so treib es mit Eyern
ab/ wie du ein zerfahrens machst/ mit einem geriebenen Weck/ Nim̃ ein gute
Bruͤh/ ruͤr es in die Bruͤh von dem gehackten/ ruͤr es damit ab/ biß dz auff-
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machs gelb oder weiß/ so ist es auff beyde manier gut.
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[XXXIIIIa/0167] schneidt darvnter gruͤn Pertrum Kraut/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Vnd das ist ein Speiß ohne Wuͤrtz gekocht/ ist gleich so gut als mit Ge- wuͤrtz. 19. Geselcht oder geraͤuchert Geißfleisch magstu in der Bruͤh geben/ oder magst es vnter ein Kraut geben/ wie du wilt. 20. Pouesen von Geiß/ wie man pflegt von eim Kalb zu machen/ Auch Schlickkrapffen zu machen/ wie vorhin vermeldt ist/ von Kalbsnieren feißt zu machen. 21. Gruͤn Fleisch von einer jungen Geiß auff Vngerisch gemacht/ wie vorhin vermeldt ist Laͤmmernfleisch gruͤn einzumachen/ so ist es zierlich vnd gut. Vnnd man nennet es auff Vngerisch Schuffen/ auff Teutsch aber ein gruͤne Weinsuppen. 22. Knoͤdel mit Pettersilgen Wurtzel eingedaͤmpfft/ vnnd zum ersten ab- abgebreunt auff einẽ Roßt/ kanst also ein Fuͤll/ machen/ davon du kanst zweyer- ley Knoͤdel machen/ weiß vnd gelb/ sonderlich wenn einer das Fleisch mit al- ler zugehoͤrung hat durcheinander gehackt/ mit Feißt vñ gruͤnen Kraͤutern so halbier es/ vnd mach das ein gelb/ das ander weiß/ also kanstu es vber ein Bein wicklen/ es sey zum kochen/ oder zum braten/ auch mit einem Netz vmb- wunden. Du kanst auch die Brust nemmen vnd fuͤllen/ zu kleinẽ stuͤcken ha- cken/ vnd in eine Pasteten eynmachen/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ mit einer lieblichen Bruͤh/ von Eyerdottern angemacht. 23. Du kanst auch Karwenada von den Riben machen/ vnnd flugs ge- schwindt braten/ vnnd auff ein Tisch geben/ denn es ist ein junges Fleisch/ vnd bald gebraten. 24. Auch kanstu von einer Geiß/ auff Vngerisch/ gelb mit Eyerdot- tern/ zurichten/ wie vorhin vermeldt ist/ Lambfleisch mit einem faum zu kochen. 25. Von Geißfleisch ein zerfahrens zu machen. Nim̃ die Priesel/ vnnd seudt sie an die statt/ vñ wenn sie gesotten ist/ so thu sie herauß mit einem ge- riebenen Weck/ vnnd mit Geißfeißt/ welches bey den Nieren ligt/ hack das durcheinander gar klein/ vnd wenn du es gehackt hast/ so treib es mit Eyern ab/ wie du ein zerfahrens machst/ mit einem geriebenen Weck/ Nim̃ ein gute Bruͤh/ ruͤr es in die Bruͤh von dem gehackten/ ruͤr es damit ab/ biß dz auff- seudt/ vnnd wenns auffgesottens ist/ so ist es ein guts herrlichs Zerfahrens/ machs gelb oder weiß/ so ist es auff beyde manier gut.

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. XXXIIIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/167>, abgerufen am 24.11.2024.