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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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auß/ thu jhn wider in die Brüh/ thu darnach Pettersilgen Wurtzel darein/
auch andere grüne Kräuter/ vnnd laß es darmit sieden/ Wiltu es aber saur
haben/ so thu Limonien daran/ so ist es gut vnnd lieblich zu essen. Du kanst
auch wol ein solchen Schlegel einmachen/ denn er ist zu braten vnnd zu ko-
chen gut.
35. Saltz den Schlegel/ vnd steck jn an/ vnd wenn er halb gebraten ist/
so nimm frischen Knobloch/ der gar jung ist/ spick den Braten damit/ vnnd laß
jn gar an die statt braten/ vnd wenn du jn wilt anrichten/ so mach ein braune
Brüh darzu/ schneidt ein wenig neuwen Knobloch darein/ thu ein wenig Es-
sig vnd gestossen Pfeffer darein/ vnd laß darmit sieden/ vnd wenn du jn an-
richtest/ so ist es ein lieblicher Braten zu essen/ Vnd also können jhn Edelleut
vnd Bauren wol essen.
36. Ein kalten Hammelschlegel zu zurichten. Spick jn mit einer Pome-
rantzen/ oder mit sauren frischen Limonien/ Kanst jn auch mit Rettig/ Sal-
bey oder roten Rüben spicken.
37. Würst zu machen vom Hammel. Nimm Fleisch von dem Hammel-
schlegel/ vnd schneidts fein klein/ hacks mit Speck/ vnnd thu ein wenig Zwi-
beln darein/ hack es gar klein/ daß der Speck sich darinnen verleuret/ ver-
saltz vnd verwürtz es nicht/ vnd thu kein Ey darein/ Nimm ein Netz von einem
Hammel/ schlag es darein/ mach sie nicht zu dick/ so lassen sie sich geschwindt
braten/ doch brat es nit auff heissen Kolen/ sondern nur auff heisser Eschen/
damit das Netz nicht verbrennt vnd zusammen schrumpfft/ so werden sie gut
vnd wolgeschmack. Du kanst sie fein trucken geben auff ein Schüssel/ Vnd
kanst auch solche füll machen in ein Hammelsdarm/ Wenn du sie hast dar-
ein gefüllt/ so wirff sie in kalt Wasser/ vnnd laß sie darinnen ligen etwan ein
viertel stundt/ so wirt sie fein steiff vnd schön/ nimm sie auß dem Wasser/ vnnd
laß sie trucken werden/ vnd wenn sie trucken seind/ so legs auff ein Roßt/ vnd
brat sie geschwindt hinweg/ so seindt sie gut zu essen.
38. Du kanst auch Schlegel warm in Pasteten einmachen.
39. Nimm von dem hindern Schlegel das Fleisch/ vnnd schneidt es her-
auß/ vnd nimm frischen vngesaltzenen Speck/ vnd ein wenig Zwibeln/ hack es
durcheinander biß klein wirdt/ thu gestossenen Pfeffer vnd kein Ey darein/
vnd mach länglichte Knödel/ leg sie auff ein Roßt/ vnd dämpffs eyn mit Zwi-
beln/ oder Wacholderbeer/ es sey saur oder nicht/ so seindt sie auff beyde ma-
nier gut. Kanst auch wol solche Knödel machen/ wie mans vom Kalbfleisch
macht/ mit Rindtfeißt oder weissem Weck/ so werden sie desto mildter/ doch
daß man sie macht mit aller zugehörung/ es sey weiß oder gelb.
auß/ thu jhn wider in die Bruͤh/ thu darnach Pettersilgen Wurtzel darein/
auch andere gruͤne Kraͤuter/ vnnd laß es darmit sieden/ Wiltu es aber saur
haben/ so thu Limonien daran/ so ist es gut vnnd lieblich zu essen. Du kanst
auch wol ein solchen Schlegel einmachen/ denn er ist zu braten vnnd zu ko-
chen gut.
35. Saltz den Schlegel/ vnd steck jn an/ vnd wenn er halb gebraten ist/
so nim̃ frischen Knobloch/ der gar jung ist/ spick den Braten damit/ vnnd laß
jn gar an die statt braten/ vnd wenn du jn wilt anrichten/ so mach ein braune
Bruͤh darzu/ schneidt ein wenig neuwen Knobloch darein/ thu ein wenig Es-
sig vnd gestossen Pfeffer darein/ vnd laß darmit sieden/ vnd wenn du jn an-
richtest/ so ist es ein lieblicher Braten zu essen/ Vnd also koͤnnen jhn Edelleut
vnd Bauren wol essen.
36. Ein kalten Hammelschlegel zu zurichten. Spick jn mit einer Pome-
rantzen/ oder mit sauren frischen Limonien/ Kanst jn auch mit Rettig/ Sal-
bey oder roten Ruͤben spicken.
37. Wuͤrst zu machen vom Hammel. Nim̃ Fleisch von dem Hammel-
schlegel/ vnd schneidts fein klein/ hacks mit Speck/ vnnd thu ein wenig Zwi-
beln darein/ hack es gar klein/ daß der Speck sich darinnen verleuret/ ver-
saltz vnd verwuͤrtz es nicht/ vnd thu kein Ey darein/ Nim̃ ein Netz von einem
Hammel/ schlag es darein/ mach sie nicht zu dick/ so lassen sie sich geschwindt
braten/ doch brat es nit auff heissen Kolen/ sondern nur auff heisser Eschen/
damit das Netz nicht verbrennt vnd zusammen schrumpfft/ so werden sie gut
vnd wolgeschmack. Du kanst sie fein trucken geben auff ein Schuͤssel/ Vnd
kanst auch solche fuͤll machen in ein Hammelsdarm/ Wenn du sie hast dar-
ein gefuͤllt/ so wirff sie in kalt Wasser/ vnnd laß sie darinnen ligen etwan ein
viertel stundt/ so wirt sie fein steiff vnd schoͤn/ nim̃ sie auß dem Wasser/ vnnd
laß sie trucken werden/ vnd wenn sie trucken seind/ so legs auff ein Roßt/ vñ
brat sie geschwindt hinweg/ so seindt sie gut zu essen.
38. Du kanst auch Schlegel warm in Pasteten einmachen.
39. Nim̃ von dem hindern Schlegel das Fleisch/ vnnd schneidt es her-
auß/ vnd nim̃ frischen vngesaltzenen Speck/ vnd ein wenig Zwibeln/ hack es
durcheinander biß klein wirdt/ thu gestossenen Pfeffer vnd kein Ey darein/
vnd mach laͤnglichte Knoͤdel/ leg sie auff ein Roßt/ vñ daͤmpffs eyn mit Zwi-
beln/ oder Wacholderbeer/ es sey saur oder nicht/ so seindt sie auff beyde ma-
nier gut. Kanst auch wol solche Knoͤdel machen/ wie mans vom Kalbfleisch
macht/ mit Rindtfeißt oder weissem Weck/ so werden sie desto mildter/ doch
daß man sie macht mit aller zugehoͤrung/ es sey weiß oder gelb.
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[XXVIIIa/0155] auß/ thu jhn wider in die Bruͤh/ thu darnach Pettersilgen Wurtzel darein/ auch andere gruͤne Kraͤuter/ vnnd laß es darmit sieden/ Wiltu es aber saur haben/ so thu Limonien daran/ so ist es gut vnnd lieblich zu essen. Du kanst auch wol ein solchen Schlegel einmachen/ denn er ist zu braten vnnd zu ko- chen gut. 35. Saltz den Schlegel/ vnd steck jn an/ vnd wenn er halb gebraten ist/ so nim̃ frischen Knobloch/ der gar jung ist/ spick den Braten damit/ vnnd laß jn gar an die statt braten/ vnd wenn du jn wilt anrichten/ so mach ein braune Bruͤh darzu/ schneidt ein wenig neuwen Knobloch darein/ thu ein wenig Es- sig vnd gestossen Pfeffer darein/ vnd laß darmit sieden/ vnd wenn du jn an- richtest/ so ist es ein lieblicher Braten zu essen/ Vnd also koͤnnen jhn Edelleut vnd Bauren wol essen. 36. Ein kalten Hammelschlegel zu zurichten. Spick jn mit einer Pome- rantzen/ oder mit sauren frischen Limonien/ Kanst jn auch mit Rettig/ Sal- bey oder roten Ruͤben spicken. 37. Wuͤrst zu machen vom Hammel. Nim̃ Fleisch von dem Hammel- schlegel/ vnd schneidts fein klein/ hacks mit Speck/ vnnd thu ein wenig Zwi- beln darein/ hack es gar klein/ daß der Speck sich darinnen verleuret/ ver- saltz vnd verwuͤrtz es nicht/ vnd thu kein Ey darein/ Nim̃ ein Netz von einem Hammel/ schlag es darein/ mach sie nicht zu dick/ so lassen sie sich geschwindt braten/ doch brat es nit auff heissen Kolen/ sondern nur auff heisser Eschen/ damit das Netz nicht verbrennt vnd zusammen schrumpfft/ so werden sie gut vnd wolgeschmack. Du kanst sie fein trucken geben auff ein Schuͤssel/ Vnd kanst auch solche fuͤll machen in ein Hammelsdarm/ Wenn du sie hast dar- ein gefuͤllt/ so wirff sie in kalt Wasser/ vnnd laß sie darinnen ligen etwan ein viertel stundt/ so wirt sie fein steiff vnd schoͤn/ nim̃ sie auß dem Wasser/ vnnd laß sie trucken werden/ vnd wenn sie trucken seind/ so legs auff ein Roßt/ vñ brat sie geschwindt hinweg/ so seindt sie gut zu essen. 38. Du kanst auch Schlegel warm in Pasteten einmachen. 39. Nim̃ von dem hindern Schlegel das Fleisch/ vnnd schneidt es her- auß/ vnd nim̃ frischen vngesaltzenen Speck/ vnd ein wenig Zwibeln/ hack es durcheinander biß klein wirdt/ thu gestossenen Pfeffer vnd kein Ey darein/ vnd mach laͤnglichte Knoͤdel/ leg sie auff ein Roßt/ vñ daͤmpffs eyn mit Zwi- beln/ oder Wacholderbeer/ es sey saur oder nicht/ so seindt sie auff beyde ma- nier gut. Kanst auch wol solche Knoͤdel machen/ wie mans vom Kalbfleisch macht/ mit Rindtfeißt oder weissem Weck/ so werden sie desto mildter/ doch daß man sie macht mit aller zugehoͤrung/ es sey weiß oder gelb.

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. XXVIIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/155>, abgerufen am 22.11.2024.