Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

Bild:
<< vorherige Seite
hack das alles durcheinander/ vnd auch ein wenig Knobloch/ ein Zehe oder
zwo/ vnd wenn es durcheinander gehackt ist/ so thu es vnter dz Fleisch/ mach
es mit eim Gewürtz ab/ mit gantzem Pfeffer/ gestossenem Pfeffer vnd Jng-
wer/ machs gelb mit Saffran/ vnd laß das alles miteinander sieden/ vnnd
schaw/ daß du es nicht versaltzest/ so wirt es lieblich vnd gut. Darumb hastu
das Brot darvnter gehackt/ daß du kein Mehl darein darffst eynbrennen/ so
wirt die Brüh fein dick vnd wolgeschmack davon. Vnd diese Speiß nennet
man Hüdsputt/ vnd ist ein Niderlendisch essen.
Von einem Castraun oder Hammel seind fünff
vnd viertzigerley Speiß vnd Trachten
zu machen.
[Abbildung]
I.
VOm Kopff. Nimm den Kopff/ vnd setz jn zu in einem Wasser/
vnd laß jn gar an die statt sieden/ vnnd thu ein wenig Saltz
darein/ daß er wolgeschmack wirdt/ vnd wenn er gar an die
statt gesotten ist/ so thu jn herauß/ vnd seuber jhn auß einem
kalten Wasser/ löß das Fleisch von dem Kopff herab/ thu es
in ein Mörsel/ vnd stoß mit sampt der Zunge/ nimm darvnter kleine schwartze
Rosein/ nimm daß Hirn auch darzu/ vnd wenns gestossen ist/ so streich es durch
ein Härin Tuch/ vnd wenn du vermeynest/ daß es zu dick wirt/ so nimm ein we-
nig Rindtfleischbrüh/ die nicht feißt ist/ mach es mit Jngwer vnd Pfeffer ab/
thu ein wenig frische vnzerlassene Butter darein/ vnd laß es darmit auffsie-
den/ vnd bleib darbey/ rürs offt vmb/ daß es nicht anbrennt/ so wirdt es ein
gute Speiß/ Hastu nicht gnug an einem Kopff/ so nimm jr drey oder vier. Vnd
man nennet es ein Muß von einem Hammelskopff.
2. Ein Hirnpouesen von einem Hammelskopff. Nimm das Hirn her-
auß/ thu Jngwer/ Pfeffer/ grüne Kräuter/ vnd ein wenig Saltz darvnter/
hack das alles durcheinander/ vnd auch ein wenig Knobloch/ ein Zehe oder
zwo/ vnd wenn es durcheinander gehackt ist/ so thu es vnter dz Fleisch/ mach
es mit eim Gewuͤrtz ab/ mit gantzem Pfeffer/ gestossenem Pfeffer vnd Jng-
wer/ machs gelb mit Saffran/ vnd laß das alles miteinander sieden/ vnnd
schaw/ daß du es nicht versaltzest/ so wirt es lieblich vnd gut. Darumb hastu
das Brot darvnter gehackt/ daß du kein Mehl darein darffst eynbrennen/ so
wirt die Bruͤh fein dick vnd wolgeschmack davon. Vnd diese Speiß nennet
man Huͤdsputt/ vnd ist ein Niderlendisch essen.
Von einem Castraun oder Hammel seind fuͤnff
vnd viertzigerley Speiß vnd Trachten
zu machen.
[Abbildung]
I.
VOm Kopff. Nim̃ den Kopff/ vnd setz jn zu in einem Wasser/
vnd laß jn gar an die statt sieden/ vnnd thu ein wenig Saltz
darein/ daß er wolgeschmack wirdt/ vnd wenn er gar an die
statt gesotten ist/ so thu jn herauß/ vnd seuber jhn auß einem
kalten Wasser/ loͤß das Fleisch von dem Kopff herab/ thu es
in ein Moͤrsel/ vñ stoß mit sampt der Zunge/ nim̃ darvnter kleine schwartze
Rosein/ nim̃ daß Hirn auch darzu/ vñ wenns gestossen ist/ so streich es durch
ein Haͤrin Tuch/ vnd wenn du vermeynest/ daß es zu dick wirt/ so nim̃ ein we-
nig Rindtfleischbruͤh/ die nicht feißt ist/ mach es mit Jngwer vñ Pfeffer ab/
thu ein wenig frische vnzerlassene Butter darein/ vnd laß es darmit auffsie-
den/ vnd bleib darbey/ ruͤrs offt vmb/ daß es nicht anbrennt/ so wirdt es ein
gute Speiß/ Hastu nicht gnug an einem Kopff/ so nim̃ jr drey oder vier. Vñ
man nennet es ein Muß von einem Hammelskopff.
2. Ein Hirnpouesen von einem Hammelskopff. Nim̃ das Hirn her-
auß/ thu Jngwer/ Pfeffer/ gruͤne Kraͤuter/ vnd ein wenig Saltz darvnter/
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="1">
          <div n="1">
            <div n="2">
              <list>
                <item><pb facs="#f0146" n="XXIIIb"/>
hack das alles durcheinander/ vnd auch ein wenig Knobloch/ ein Zehe oder<lb/>
zwo/ vnd wenn es durcheinander gehackt ist/ so thu es vnter dz Fleisch/ mach<lb/>
es mit
          eim Gewu&#x0364;rtz ab/ mit gantzem Pfeffer/ gestossenem Pfeffer vnd Jng-<lb/>
wer/ machs
          gelb mit Saffran/ vnd laß das alles miteinander sieden/ vnnd<lb/>
schaw/ daß du es nicht
          versaltzest/ so wirt es lieblich vnd gut. Darumb hastu<lb/>
das Brot darvnter gehackt/ daß
          du kein Mehl darein darffst eynbrennen/ so<lb/>
wirt die Bru&#x0364;h fein dick vnd
          wolgeschmack davon. Vnd diese Speiß nennet<lb/>
man Hu&#x0364;dsputt/ vnd ist ein
          Niderlendisch essen.</item>
              </list>
            </div>
            <div n="2">
              <head><hi rendition="#b">Von einem Castraun oder Hammel seind fu&#x0364;nff</hi><lb/>
vnd
         viertzigerley Speiß vnd Trachten<lb/>
zu machen.<lb/><figure/></head><lb/>
              <list>
                <item>I.<lb/><hi rendition="#in">V</hi>Om Kopff. Nim&#x0303; den Kopff/ vnd setz jn zu in einem Wasser/<lb/>
vnd laß jn gar an die statt sieden/ vnnd thu ein wenig Saltz<lb/>
darein/ daß er
          wolgeschmack wirdt/ vnd wenn er gar an die<lb/>
statt gesotten ist/ so thu jn herauß/ vnd
          seuber jhn auß einem<lb/>
kalten Wasser/ lo&#x0364;ß das Fleisch von dem Kopff herab/ thu
          es<lb/>
in ein Mo&#x0364;rsel/ vn&#x0303; stoß mit sampt der Zunge/ nim&#x0303; darvnter
          kleine schwartze<lb/>
Rosein/ nim&#x0303; daß Hirn auch darzu/ vn&#x0303; wenns gestossen
          ist/ so streich es durch<lb/>
ein Ha&#x0364;rin Tuch/ vnd wenn du vermeynest/ daß es zu
          dick wirt/ so nim&#x0303; ein we-<lb/>
nig Rindtfleischbru&#x0364;h/ die nicht feißt ist/
          mach es mit Jngwer vn&#x0303; Pfeffer ab/<lb/>
thu ein wenig frische vnzerlassene Butter
          darein/ vnd laß es darmit auffsie-<lb/>
den/ vnd bleib darbey/ ru&#x0364;rs offt vmb/ daß
          es nicht anbrennt/ so wirdt es ein<lb/>
gute Speiß/ Hastu nicht gnug an einem Kopff/ so
          nim&#x0303; jr drey oder vier. Vn&#x0303;<lb/>
man nennet es ein Muß von einem
          Hammelskopff.</item><lb/>
                <item>2. Ein Hirnpouesen von einem Hammelskopff. Nim&#x0303; das Hirn her-<lb/>
auß/ thu
          Jngwer/ Pfeffer/ gru&#x0364;ne Kra&#x0364;uter/ vnd ein wenig Saltz darvnter/
</item>
              </list>
            </div>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[XXIIIb/0146] hack das alles durcheinander/ vnd auch ein wenig Knobloch/ ein Zehe oder zwo/ vnd wenn es durcheinander gehackt ist/ so thu es vnter dz Fleisch/ mach es mit eim Gewuͤrtz ab/ mit gantzem Pfeffer/ gestossenem Pfeffer vnd Jng- wer/ machs gelb mit Saffran/ vnd laß das alles miteinander sieden/ vnnd schaw/ daß du es nicht versaltzest/ so wirt es lieblich vnd gut. Darumb hastu das Brot darvnter gehackt/ daß du kein Mehl darein darffst eynbrennen/ so wirt die Bruͤh fein dick vnd wolgeschmack davon. Vnd diese Speiß nennet man Huͤdsputt/ vnd ist ein Niderlendisch essen. Von einem Castraun oder Hammel seind fuͤnff vnd viertzigerley Speiß vnd Trachten zu machen. [Abbildung] I. VOm Kopff. Nim̃ den Kopff/ vnd setz jn zu in einem Wasser/ vnd laß jn gar an die statt sieden/ vnnd thu ein wenig Saltz darein/ daß er wolgeschmack wirdt/ vnd wenn er gar an die statt gesotten ist/ so thu jn herauß/ vnd seuber jhn auß einem kalten Wasser/ loͤß das Fleisch von dem Kopff herab/ thu es in ein Moͤrsel/ vñ stoß mit sampt der Zunge/ nim̃ darvnter kleine schwartze Rosein/ nim̃ daß Hirn auch darzu/ vñ wenns gestossen ist/ so streich es durch ein Haͤrin Tuch/ vnd wenn du vermeynest/ daß es zu dick wirt/ so nim̃ ein we- nig Rindtfleischbruͤh/ die nicht feißt ist/ mach es mit Jngwer vñ Pfeffer ab/ thu ein wenig frische vnzerlassene Butter darein/ vnd laß es darmit auffsie- den/ vnd bleib darbey/ ruͤrs offt vmb/ daß es nicht anbrennt/ so wirdt es ein gute Speiß/ Hastu nicht gnug an einem Kopff/ so nim̃ jr drey oder vier. Vñ man nennet es ein Muß von einem Hammelskopff. 2. Ein Hirnpouesen von einem Hammelskopff. Nim̃ das Hirn her- auß/ thu Jngwer/ Pfeffer/ gruͤne Kraͤuter/ vnd ein wenig Saltz darvnter/

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen …

Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel: Bereitstellung der Bilddigitalisate (2013-05-03T12:17:31Z)

Weitere Informationen:

Anmerkungen zur Transkription:

  • Bodensignaturen, Kustoden, Kolumnentitel und Ligaturen werden nicht erfasst.
  • Schaft-s und rundes s werden nicht unterschieden.



Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/146
Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. XXIIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/146>, abgerufen am 03.12.2024.