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Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648.

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in der Küchen nützlich zu gebrauchen.
laß sie wieder erkalten/ höle sie auß biß auff den Bötig/ dann
nim etwas von gutem mürben Fleische/ Semmelkrumen/ Pe-
tersilien/ Majoran/ Timian/ vnd ein par Eyer/ hacke es zu-
sammen fein klein/ thue auch kleine Rosinlein vnd Zimmet
dran/ mische es fein durcheinander/ thue es in die außgehöle-
ten Köpffe/ binde sie mit etlichen Blättern zu/ so gut du kanst/
thue sie wieder in einen Kessel oder Topff mit Fleischbrühe/
Butter oder Bratenfett/ saltze jhn/ vnd lasse jhn fortan gar
kochen in kürtzer Brüh/ hebe jhn vorsichtig herauß/ löse die
Fäden ab/ bestrewe jhn mit Jngwer vnd gib jhn hin. Man
macht auch von den härtesten Köpffen/ fein subtil geschnitten/
mit Essig/ Baumöl vnd Gewürtze zugerichtet/ einen guten
Salat/ wie von dem andern Kopffkohl. Oder wil man die-
sen Salat anders haben/ schneidet man die Köpffgen in 4
oder mehr Theil voneinander/ siedet sie in Wasser ziemlich
mürbe ab/ nimmt sie herauß vnd lässet sie erkalten/ legt sie fein
ordentlich in eine Schüssel/ vnd richtet sie mit Essig/ Baum-
öl/ Saltz vnd Pfeffer zu wie sonst/ Wem der Baumöl zuwi-
der/ kans mit warmen Essig vnd Butter außrichten.

Zum beschluß muß ich auch vnsers einheimischen Brau-Braun
Kohl.

nenkohls mit wenigen gedencken/ als welcher dem weissen
Haupikohl/ was Gesundheit anlanget/ es weit zuvor thut/
Wie aber derselbige wol zu kochen/ ist guten Haußmüttern
schon bekand/ Nur wil ich diß melden/ wie man einen guten
Salat drauß machen könne/ folgender gestalt: Nehmet die
jungen Sprossen/ so erst im Frühling außgeschlagen/ so viel
jhr wolt/ sonderlich die Hertzköllichen/ wäschet sie rein in Was-
ser/ thut sie in einen Topff oder Kessel/ last sie sittiglich über-
sieden/ giesset das Wasser abe/ vnd wenn sie erkaltet/ so legt sie
ordentlich in eine Schüssel/ vnd richtets mit Essig/ Baumöl/
Saltz vnd Gewürtz zu/ wie andern Salat/ ist anmu-
tig vnd sehr gesund.

Das

in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen.
laß ſie wieder erkalten/ hoͤle ſie auß biß auff den Boͤtig/ dann
nim etwas von gutem muͤꝛben Fleiſche/ Sem̃elkrumen/ Pe-
terſilien/ Majoran/ Timian/ vnd ein par Eyer/ hacke es zu-
ſammen fein klein/ thue auch kleine Roſinlein vnd Zimmet
dran/ miſche es fein durcheinander/ thue es in die außgehoͤle-
ten Koͤpffe/ binde ſie mit etlichẽ Blaͤttern zu/ ſo gut du kanſt/
thue ſie wieder in einen Keſſel oder Topff mit Fleiſchbruͤhe/
Butter oder Bratenfett/ ſaltze jhn/ vnd laſſe jhn fortan gar
kochen in kuͤrtzer Bruͤh/ hebe jhn vorſichtig herauß/ loͤſe die
Faͤden ab/ beſtrewe jhn mit Jngwer vnd gib jhn hin. Man
macht auch von den haͤrteſten Koͤpffen/ fein ſubtil geſchnittẽ/
mit Eſſig/ Baumoͤl vnd Gewuͤrtze zugerichtet/ einen guten
Salat/ wie von dem andern Kopffkohl. Oder wil man die-
ſen Salat anders haben/ ſchneidet man die Koͤpffgen in 4
oder mehr Theil voneinander/ ſiedet ſie in Waſſer ziemlich
muͤrbe ab/ nim̃t ſie herauß vnd laͤſſet ſie erkalten/ legt ſie fein
ordentlich in eine Schuͤſſel/ vnd richtet ſie mit Eſſig/ Baum-
oͤl/ Saltz vnd Pfeffer zu wie ſonſt/ Wem der Baumoͤl zuwi-
der/ kans mit warmen Eſſig vnd Butter außrichten.

Zum beſchluß muß ich auch vnſers einheimiſchen Brau-Braun
Kohl.

nenkohls mit wenigen gedencken/ als welcher dem weiſſen
Haupikohl/ was Geſundheit anlanget/ es weit zuvor thut/
Wie aber derſelbige wol zu kochen/ iſt guten Haußmuͤttern
ſchon bekand/ Nur wil ich diß melden/ wie man einen guten
Salat drauß machen koͤnne/ folgender geſtalt: Nehmet die
jungen Sproſſen/ ſo erſt im Fruͤhling außgeſchlagen/ ſo viel
jhr wolt/ ſonderlich die Hertzkoͤllichẽ/ waͤſchet ſie rein in Waſ-
ſer/ thut ſie in einen Topff oder Keſſel/ laſt ſie ſittiglich uͤber-
ſieden/ gieſſet das Waſſer abe/ vnd wenn ſie erkaltet/ ſo legt ſie
ordentlich in eine Schuͤſſel/ vñ richtets mit Eſſig/ Baumoͤl/
Saltz vnd Gewuͤrtz zu/ wie andern Salat/ iſt anmu-
tig vnd ſehr geſund.

Das
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Zitationshilfe: Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648, S. 111. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/royer_beschreibung_1648/137>, abgerufen am 24.11.2024.