Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648.in der Küchen nützlich zu gebrauchen. Den Portulac braucht man auch zum Salat/ vnd diePortu- Jch muß hier eins mit einschieben von den wilden Lät-Grosse Die O ij
in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen. Den Portulac braucht man auch zum Salat/ vnd diePortu- Jch muß hier eins mit einſchieben von den wilden Laͤt-Groſſe Die O ij
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in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen.
Den Portulac braucht man auch zum Salat/ vnd die
Stengel zum kochen/ man muß jhn aber gar auff ein geil
Land bringen/ ſo bekoͤmmt er feine dicke feiſte Stengel/ wenn
er nun volkoͤmlich erwachſen/ ſchneidet man jhn bey der Er-
den weg/ ſo viel man haben wil/ pfluͤcket die Koͤllichen vnd
Blaͤtter von den Stengeln abe/ waͤſchet ſie rein/ thuts in eine
Schuͤſſel/ gibt Baumoͤl vnd Eſſig druͤber/ vnd beſtrewets
mit Saltz vnd Pfeffer wie ſonſt. Man kan auch die abge-
brochenen Koͤllichen ein wenig uͤberſieden laſſen/ vnd wenn
das Waſſer fein abgelauffen/ ſie in ein Comentgen thun/ Eſ-
ſen vnd Baumoͤl druͤber gieſſen/ vnd bey das Gebratens an
ſtat der Cappern ſetzen. Die Stengel aber nimmt man vnd
ſchneidet ſie Fingers lang/ thut ſie in einen Topff mit Waſ-
ſer/ vnd laͤſſets wol ſieden/ biß ſie faſt muͤrbe ſind/ alsdann
gieſſet man das Waſſer rein abe/ thut Wein/ Butter/ Jng-
wer vnd Muſcatenblumen dran/ ſaltzets ebenmaͤſſig/ vnd
laͤſſets fein mit kurtzer Bruͤhe vollend gar ſieden.
Portu-
lac.
Jch muß hier eins mit einſchieben von den wilden Laͤt-
tichen/ oder Klettenſtengel/ die werden auch in den Herren-
kuͤchen zum Eſſen bereitet folgender geſtalt: Man nimmt
den mittelſtengel/ oder rechten Boͤttich/ wenn er noch jung/
vnd nur ein anderthalb Fuß auffgewachſen iſt/ ſchelet jhn
rein abe/ ſchneidet jhn in runde duͤnne Scheibelein/ gibt Eſ-
ſig vnd Baumoͤl druͤber/ vnd wuͤrtzets wie ſichs gebuͤhret.
Man ſchneidet auch dieſe Stengel/ nach dem ſie fein geſche-
let ſind/ in Stuͤcken Fingers lang/ kochet ſie muͤrbe mit einer
kurtzen Bruͤhe/ thut Butter/ Saltz vnd Gewuͤrtz dran/ vnd
gibts zu Tiſch. Man kan ſie auch eben alſo bereiten/ wie die
Artiſchocken vnd Cardien/ ſchmecken jhnen auch nicht vn-
gleich/ vnd ſind recht geſund.
Groſſe
Kletten-
ſtengel.
Die
O ij
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