Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648.in der Küchen nützlich zu gebrauchen. werden eben wie die Zucker-Mörlein/ worvon allererst ge-dacht/ geben ein herrlich nutriment vnd grossen Nutzen. Die Rüben/ gelbe vnd weisse Moren oder Pastina-Rothe Die Aspargen/ wenn sie gegen den Frühling beginnenAspargen. länger O
in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen. werden eben wie die Zucker-Moͤrlein/ worvon allererſt ge-dacht/ geben ein herrlich nutriment vnd groſſen Nutzen. Die Ruͤben/ gelbe vnd weiſſe Moren oder Paſtina-Rothe Die Aſpargen/ wenn ſie gegen den Fruͤhling beginnenAſpargẽ. laͤnger O
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in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen.
werden eben wie die Zucker-Moͤrlein/ worvon allererſt ge-
dacht/ geben ein herrlich nutriment vnd groſſen Nutzen.
Die Ruͤben/ gelbe vnd weiſſe Moren oder Paſtina-
chen/ ſind allen Hauß-Wirten wolbekand/ deſſen ſie auch in
der Kuͤchen wol zu genieſſen/ aber zu denen gehoͤren auch die
rothen Moͤren oder Carotten/ ſind in vnſerm Lande faſt vn-
bekand/ in Welſch Braband aber vnd in Holland wiſſen ſie
davon einen guten Salat zu machen/ auff dieſe weiſe: Sie
ſaubern dieſe Wurtzeln/ vnd waſchen ſie rein/ thun ſie gantz
in einen Keſſel vol Waſſers/ laſſens wol ſieden biß ſie fein
muͤrbe worden/ alsdann gieſſen ſie das Waſſer abe/ laſſens
erkalten/ ſchelen die außwendige Haut abe/ ſchneiden duͤnne
runde Scheibelein/ thun ſie in eine Schuͤſſel/ geben Eſſig
vñ Baumoͤl druͤber/ ſaltzens/ wuͤrtzens vnd gebens zu Tiſch/
iſt den Winter uͤber ein guter vnd geſunder Salat/ wenn
man keinen andern haben kan. Man bereitet ſie auch wol al-
ſo/ daß man ſie wol gekochet zu runden Scheiben ſchneidet/
Butter dran in eine Pfanne thut/ vnd etzliche Zwibeln weich
gebraten/ vnd damit allgemaͤhlich ſie durchbraͤt/ anrichtet/
vnd mit Jngwer vnd Saltz beſtrewet. Man kan ſie auch/
wenn ſie gar gekochet/ in lange Schnitte/ ohngefehr Fingers
lang/ theilen/ in Weitzen-Meel uͤmbkehren/ in Butter bra-
ten/ vnd mit Gewuͤrtz beſtrewen/ ſind in der Faſten eine gute
Speiſe/ wil man/ ſo kan man uͤber die gebackene Wurtzel ein
Pfefferbruͤhlein machen/ wie uͤber die gebackene Fiſche/ die-
net die Eſſen zu verlaͤngern. So mag man dieſe Moͤren
auch einmachen zum Gebratens/ gleich wie die rothen Ruͤ-
ben/ mit Wieſenkuͤmmel vnd Merrettich/ man muß aber
Wein daruͤber geben/ denn der Eſſig beiſt ſie gar zu muͤrbe.
Rothe
Moren.
Die Aſpargen/ wenn ſie gegen den Fruͤhling beginnen
herfuͤr zukom̃en/ ohngefehr eines Fingers lang oder etwas
laͤnger
Aſpargẽ.
O
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