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Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648.

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in der Küchen nützlich zu gebrauchen.
werden eben wie die Zucker-Mörlein/ worvon allererst ge-
dacht/ geben ein herrlich nutriment vnd grossen Nutzen.

Die Rüben/ gelbe vnd weisse Moren oder Pastina-Rothe
Moren.

chen/ sind allen Hauß-Wirten wolbekand/ dessen sie auch in
der Küchen wol zu geniessen/ aber zu denen gehören auch die
rothen Mören oder Carotten/ sind in vnserm Lande fast vn-
bekand/ in Welsch Braband aber vnd in Holland wissen sie
davon einen guten Salat zu machen/ auff diese weise: Sie
saubern diese Wurtzeln/ vnd waschen sie rein/ thun sie gantz
in einen Kessel vol Wassers/ lassens wol sieden biß sie fein
mürbe worden/ alsdann giessen sie das Wasser abe/ lassens
erkalten/ schelen die außwendige Haut abe/ schneiden dünne
runde Scheibelein/ thun sie in eine Schüssel/ geben Essig
vnd Baumöl drüber/ saltzens/ würtzens vnd gebens zu Tisch/
ist den Winter über ein guter vnd gesunder Salat/ wenn
man keinen andern haben kan. Man bereitet sie auch wol al-
so/ daß man sie wol gekochet zu runden Scheiben schneidet/
Butter dran in eine Pfanne thut/ vnd etzliche Zwibeln weich
gebraten/ vnd damit allgemählich sie durchbrät/ anrichtet/
vnd mit Jngwer vnd Saltz bestrewet. Man kan sie auch/
wenn sie gar gekochet/ in lange Schnitte/ ohngefehr Fingers
lang/ theilen/ in Weitzen-Meel ümbkehren/ in Butter bra-
ten/ vnd mit Gewürtz bestrewen/ sind in der Fasten eine gute
Speise/ wil man/ so kan man über die gebackene Wurtzel ein
Pfefferbrühlein machen/ wie über die gebackene Fische/ die-
net die Essen zu verlängern. So mag man diese Mören
auch einmachen zum Gebratens/ gleich wie die rothen Rü-
ben/ mit Wiesenkümmel vnd Merrettich/ man muß aber
Wein darüber geben/ denn der Essig beist sie gar zu mürbe.

Die Aspargen/ wenn sie gegen den Frühling beginnenAspargen.
herfür zukommen/ ohngefehr eines Fingers lang oder etwas

länger
O

in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen.
werden eben wie die Zucker-Moͤrlein/ worvon allererſt ge-
dacht/ geben ein herrlich nutriment vnd groſſen Nutzen.

Die Ruͤben/ gelbe vnd weiſſe Moren oder Paſtina-Rothe
Moren.

chen/ ſind allen Hauß-Wirten wolbekand/ deſſen ſie auch in
der Kuͤchen wol zu genieſſen/ aber zu denen gehoͤren auch die
rothen Moͤren oder Carotten/ ſind in vnſerm Lande faſt vn-
bekand/ in Welſch Braband aber vnd in Holland wiſſen ſie
davon einen guten Salat zu machen/ auff dieſe weiſe: Sie
ſaubern dieſe Wurtzeln/ vnd waſchen ſie rein/ thun ſie gantz
in einen Keſſel vol Waſſers/ laſſens wol ſieden biß ſie fein
muͤrbe worden/ alsdann gieſſen ſie das Waſſer abe/ laſſens
erkalten/ ſchelen die außwendige Haut abe/ ſchneiden duͤnne
runde Scheibelein/ thun ſie in eine Schuͤſſel/ geben Eſſig
vñ Bauml druͤber/ ſaltzens/ wuͤrtzens vnd gebens zu Tiſch/
iſt den Winter uͤber ein guter vnd geſunder Salat/ wenn
man keinen andern haben kan. Man bereitet ſie auch wol al-
ſo/ daß man ſie wol gekochet zu runden Scheiben ſchneidet/
Butter dran in eine Pfanne thut/ vnd etzliche Zwibeln weich
gebraten/ vnd damit allgemaͤhlich ſie durchbraͤt/ anrichtet/
vnd mit Jngwer vnd Saltz beſtrewet. Man kan ſie auch/
wenn ſie gar gekochet/ in lange Schnitte/ ohngefehr Fingers
lang/ theilen/ in Weitzen-Meel uͤmbkehren/ in Butter bra-
ten/ vnd mit Gewuͤrtz beſtrewen/ ſind in der Faſten eine gute
Speiſe/ wil man/ ſo kan man uͤber die gebackene Wurtzel ein
Pfefferbruͤhlein machen/ wie uͤber die gebackene Fiſche/ die-
net die Eſſen zu verlaͤngern. So mag man dieſe Moͤren
auch einmachen zum Gebratens/ gleich wie die rothen Ruͤ-
ben/ mit Wieſenkuͤmmel vnd Merrettich/ man muß aber
Wein daruͤber geben/ denn der Eſſig beiſt ſie gar zu muͤrbe.

Die Aſpargen/ wenn ſie gegen den Fruͤhling beginnenAſpargẽ.
herfuͤr zukom̃en/ ohngefehr eines Fingers lang oder etwas

laͤnger
O
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[105/0131] in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen. werden eben wie die Zucker-Moͤrlein/ worvon allererſt ge- dacht/ geben ein herrlich nutriment vnd groſſen Nutzen. Die Ruͤben/ gelbe vnd weiſſe Moren oder Paſtina- chen/ ſind allen Hauß-Wirten wolbekand/ deſſen ſie auch in der Kuͤchen wol zu genieſſen/ aber zu denen gehoͤren auch die rothen Moͤren oder Carotten/ ſind in vnſerm Lande faſt vn- bekand/ in Welſch Braband aber vnd in Holland wiſſen ſie davon einen guten Salat zu machen/ auff dieſe weiſe: Sie ſaubern dieſe Wurtzeln/ vnd waſchen ſie rein/ thun ſie gantz in einen Keſſel vol Waſſers/ laſſens wol ſieden biß ſie fein muͤrbe worden/ alsdann gieſſen ſie das Waſſer abe/ laſſens erkalten/ ſchelen die außwendige Haut abe/ ſchneiden duͤnne runde Scheibelein/ thun ſie in eine Schuͤſſel/ geben Eſſig vñ Baumoͤl druͤber/ ſaltzens/ wuͤrtzens vnd gebens zu Tiſch/ iſt den Winter uͤber ein guter vnd geſunder Salat/ wenn man keinen andern haben kan. Man bereitet ſie auch wol al- ſo/ daß man ſie wol gekochet zu runden Scheiben ſchneidet/ Butter dran in eine Pfanne thut/ vnd etzliche Zwibeln weich gebraten/ vnd damit allgemaͤhlich ſie durchbraͤt/ anrichtet/ vnd mit Jngwer vnd Saltz beſtrewet. Man kan ſie auch/ wenn ſie gar gekochet/ in lange Schnitte/ ohngefehr Fingers lang/ theilen/ in Weitzen-Meel uͤmbkehren/ in Butter bra- ten/ vnd mit Gewuͤrtz beſtrewen/ ſind in der Faſten eine gute Speiſe/ wil man/ ſo kan man uͤber die gebackene Wurtzel ein Pfefferbruͤhlein machen/ wie uͤber die gebackene Fiſche/ die- net die Eſſen zu verlaͤngern. So mag man dieſe Moͤren auch einmachen zum Gebratens/ gleich wie die rothen Ruͤ- ben/ mit Wieſenkuͤmmel vnd Merrettich/ man muß aber Wein daruͤber geben/ denn der Eſſig beiſt ſie gar zu muͤrbe. Rothe Moren. Die Aſpargen/ wenn ſie gegen den Fruͤhling beginnen herfuͤr zukom̃en/ ohngefehr eines Fingers lang oder etwas laͤnger Aſpargẽ. O

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Zitationshilfe: Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648, S. 105. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/royer_beschreibung_1648/131>, abgerufen am 24.11.2024.