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Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648.

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in der Küchen nützlich zu gebrauchen.
reiten/ diese wäschet man fein rein abe/ thut sie in einen Kessel
oder Topff vol Wasser/ vnd lässet sie fein mürbe kochen/ denn
geust man das Wasser abe/ vnd so sie ein wenig erkaltet/ zie-
het man die außwendige Haut rein davon/ schneidet die gros-
sen einmal oder zwey voneinander/ die kleinen lässet man
gantz/ thut sie wiederumb in einen Topff/ giesset Wein darü-
ber/ thut Butter/ Muscatenblumen/ vnd von andern guten
Gewürtz vnd Saltz daran/ vnd lässets fortan fein über sie-
den/ biß es gnug hat/ richtets an vnd bestrewets mit Jng-
wer. Man kans auch mit Rind-Hamelfleisch-oder guter
Hünerbrühe kochen/ vnd würtzen wie sichs gehöret/ auch wol
über das Rind- vnd Hamelfleisch sie thun. Ja man kan sie
auch wol in der Pfannen braten/ wenn sie vorher fein gar ge-
kochet/ abgeschelet/ vnd in runde Scheiben geschnitten sind.
Wil man sie gerne faur haben/ so thue man ein wenig Essig
darauff/ schneidet Zwibeln dran/ lässets wol durchbraten/
man richtets an/ vnd bestrewets mit Jngwer. Die Erd-
Artischocken oder Knollen/ weil die nun so gemein worden/
daß sie fast ein jeder Bawr im Garten hat/ vnd wol zu ko-
chen weiß/ so achte ich vnnöthig/ hievon zu schreiben.

Die Geyerlein oder Zuckermöhren sind auch eine sehrZuckerrü-
belein.

liebliche vnd gesunde Speise/ werden in der Küchen auff
mancherley weise zugerichtet/ Wann diese Wurtzeln vorher
fein gesaubert sind/ kan man sie an die Essen thun/ vnd mit
kochen/ als an Hüner-Rind-vnd Hamelfleisch/ geben nicht
nur der Speise einen guten Geschmack/ sondern sind auch
sehr gesund vnd nützlich/ geben gute Kräffte/ bevorab in ei-
ner Capaunenbrühe gekocht. Man richtet sie auch also zu/
wenn sie fein gesaubert vnd die Haut abgezogen/ vnd halb
mürbe gekocht/ dann giesset man das Wasser abe/ kehret sie
in Weitzen-Meel sein ümb/ vnd thut sie in eine Pfanne mit

Butter/

in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen.
reiten/ dieſe waͤſchet man fein rein abe/ thut ſie in einen Keſſel
oder Topff vol Waſſer/ vnd laͤſſet ſie fein muͤrbe kochen/ deñ
geuſt man das Waſſer abe/ vnd ſo ſie ein wenig erkaltet/ zie-
het man die außwendige Haut rein davon/ ſchneidet die groſ-
ſen einmal oder zwey voneinander/ die kleinen laͤſſet man
gantz/ thut ſie wiederumb in einen Topff/ gieſſet Wein daruͤ-
ber/ thut Butter/ Muſcatenblumen/ vnd von andern guten
Gewuͤrtz vnd Saltz daran/ vnd laͤſſets fortan fein uͤber ſie-
den/ biß es gnug hat/ richtets an vnd beſtrewets mit Jng-
wer. Man kans auch mit Rind-Hamelfleiſch-oder guter
Huͤnerbruͤhe kochen/ vnd wuͤrtzen wie ſichs gehoͤꝛet/ auch wol
uͤber das Rind- vnd Hamelfleiſch ſie thun. Ja man kan ſie
auch wol in der Pfannen braten/ wenn ſie vorher fein gar ge-
kochet/ abgeſchelet/ vnd in runde Scheiben geſchnitten ſind.
Wil man ſie gerne faur haben/ ſo thue man ein wenig Eſſig
darauff/ ſchneidet Zwibeln dran/ laͤſſets wol durchbraten/
man richtets an/ vnd beſtrewets mit Jngwer. Die Erd-
Artiſchocken oder Knollen/ weil die nun ſo gemein worden/
daß ſie faſt ein jeder Bawr im Garten hat/ vnd wol zu ko-
chen weiß/ ſo achte ich vnnoͤthig/ hievon zu ſchreiben.

Die Geyerlein oder Zuckermoͤhren ſind auch eine ſehrZuckerꝛuͤ-
belein.

liebliche vnd geſunde Speiſe/ werden in der Kuͤchen auff
mancherley weiſe zugerichtet/ Wann dieſe Wurtzeln vorher
fein geſaubert ſind/ kan man ſie an die Eſſen thun/ vnd mit
kochen/ als an Huͤner-Rind-vnd Hamelfleiſch/ geben nicht
nur der Speiſe einen guten Geſchmack/ ſondern ſind auch
ſehr geſund vnd nuͤtzlich/ geben gute Kraͤffte/ bevorab in ei-
ner Capaunenbruͤhe gekocht. Man richtet ſie auch alſo zu/
wenn ſie fein geſaubert vnd die Haut abgezogen/ vnd halb
muͤrbe gekocht/ dann gieſſet man das Waſſer abe/ kehret ſie
in Weitzen-Meel ſein uͤmb/ vnd thut ſie in eine Pfanne mit

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[103/0129] in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen. reiten/ dieſe waͤſchet man fein rein abe/ thut ſie in einen Keſſel oder Topff vol Waſſer/ vnd laͤſſet ſie fein muͤrbe kochen/ deñ geuſt man das Waſſer abe/ vnd ſo ſie ein wenig erkaltet/ zie- het man die außwendige Haut rein davon/ ſchneidet die groſ- ſen einmal oder zwey voneinander/ die kleinen laͤſſet man gantz/ thut ſie wiederumb in einen Topff/ gieſſet Wein daruͤ- ber/ thut Butter/ Muſcatenblumen/ vnd von andern guten Gewuͤrtz vnd Saltz daran/ vnd laͤſſets fortan fein uͤber ſie- den/ biß es gnug hat/ richtets an vnd beſtrewets mit Jng- wer. Man kans auch mit Rind-Hamelfleiſch-oder guter Huͤnerbruͤhe kochen/ vnd wuͤrtzen wie ſichs gehoͤꝛet/ auch wol uͤber das Rind- vnd Hamelfleiſch ſie thun. Ja man kan ſie auch wol in der Pfannen braten/ wenn ſie vorher fein gar ge- kochet/ abgeſchelet/ vnd in runde Scheiben geſchnitten ſind. Wil man ſie gerne faur haben/ ſo thue man ein wenig Eſſig darauff/ ſchneidet Zwibeln dran/ laͤſſets wol durchbraten/ man richtets an/ vnd beſtrewets mit Jngwer. Die Erd- Artiſchocken oder Knollen/ weil die nun ſo gemein worden/ daß ſie faſt ein jeder Bawr im Garten hat/ vnd wol zu ko- chen weiß/ ſo achte ich vnnoͤthig/ hievon zu ſchreiben. Die Geyerlein oder Zuckermoͤhren ſind auch eine ſehr liebliche vnd geſunde Speiſe/ werden in der Kuͤchen auff mancherley weiſe zugerichtet/ Wann dieſe Wurtzeln vorher fein geſaubert ſind/ kan man ſie an die Eſſen thun/ vnd mit kochen/ als an Huͤner-Rind-vnd Hamelfleiſch/ geben nicht nur der Speiſe einen guten Geſchmack/ ſondern ſind auch ſehr geſund vnd nuͤtzlich/ geben gute Kraͤffte/ bevorab in ei- ner Capaunenbruͤhe gekocht. Man richtet ſie auch alſo zu/ wenn ſie fein geſaubert vnd die Haut abgezogen/ vnd halb muͤrbe gekocht/ dann gieſſet man das Waſſer abe/ kehret ſie in Weitzen-Meel ſein uͤmb/ vnd thut ſie in eine Pfanne mit Butter/ Zuckerꝛuͤ- belein.

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Zitationshilfe: Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648, S. 103. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/royer_beschreibung_1648/129>, abgerufen am 27.11.2024.