Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648.in der Küchen nützlich zu gebrauchen. eben fein zusammen/ bedecket sie wol mit langem Pferde-Mist ein 2 oder 3 Wochen/ biß der Hertzkol fein weiß vnd mürbe worden/ alsdann schneidet man jhn abe/ heissets denn Cardi, vnd verbrauchet es in der Küchen/ wie folget: Man nimmt die besten Stengel ümb den Hertzkol abe/ schneidets ohngefehr einen Fingers lang voneinander/ ziehet die auß- wendige Haut mit einem Messer rein abe/ thuts in einen Topff/ vnd läst sie fein mürbe kochen/ vnd gehet denn weiter damit ümb/ wie von den Früchten vorher gedacht/ ist auch kein vneben Essen/ den Hertzkol oder Böttich schelet man fein sauber/ thut jhn in rein Wasser/ biß so lang man anrich- ten wil/ dann legt man jhn so roh in eine Schüssel/ thut Jngwer oder Pfeffer mit Saltz dabey/ vnd gibts zum Ge- bratens. Folget ein ander Gewächs/ welches vns in Teutsch-Grosse hoch/ N iij
in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen. eben fein zuſammen/ bedecket ſie wol mit langem Pferde-Miſt ein 2 oder 3 Wochen/ biß der Hertzkol fein weiß vnd muͤrbe worden/ alsdann ſchneidet man jhn abe/ heiſſets deñ Cardi, vnd verbrauchet es in der Kuͤchen/ wie folget: Man nimmt die beſten Stengel uͤmb den Hertzkol abe/ ſchneidets ohngefehr einen Fingers lang voneinander/ ziehet die auß- wendige Haut mit einem Meſſer rein abe/ thuts in einen Topff/ vnd laͤſt ſie fein muͤrbe kochen/ vnd gehet denn weiter damit uͤmb/ wie von den Fruͤchten vorher gedacht/ iſt auch kein vneben Eſſen/ den Hertzkol oder Boͤttich ſchelet man fein ſauber/ thut jhn in rein Waſſer/ biß ſo lang man anrich- ten wil/ dann legt man jhn ſo roh in eine Schuͤſſel/ thut Jngwer oder Pfeffer mit Saltz dabey/ vnd gibts zum Ge- bratens. Folget ein ander Gewaͤchs/ welches vns in Teutſch-Groſſe hoch/ N iij
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in der Kuͤchen nuͤtzlich zu gebrauchen.
eben fein zuſammen/ bedecket ſie wol mit langem Pferde-
Miſt ein 2 oder 3 Wochen/ biß der Hertzkol fein weiß vnd
muͤrbe worden/ alsdann ſchneidet man jhn abe/ heiſſets deñ
Cardi, vnd verbrauchet es in der Kuͤchen/ wie folget: Man
nimmt die beſten Stengel uͤmb den Hertzkol abe/ ſchneidets
ohngefehr einen Fingers lang voneinander/ ziehet die auß-
wendige Haut mit einem Meſſer rein abe/ thuts in einen
Topff/ vnd laͤſt ſie fein muͤrbe kochen/ vnd gehet denn weiter
damit uͤmb/ wie von den Fruͤchten vorher gedacht/ iſt auch
kein vneben Eſſen/ den Hertzkol oder Boͤttich ſchelet man
fein ſauber/ thut jhn in rein Waſſer/ biß ſo lang man anrich-
ten wil/ dann legt man jhn ſo roh in eine Schuͤſſel/ thut
Jngwer oder Pfeffer mit Saltz dabey/ vnd gibts zum Ge-
bratens.
Folget ein ander Gewaͤchs/ welches vns in Teutſch-
land zum Nutzen noch nicht viel bekand/ iſt erſt auß Jtalien
kommen/ darinn es ziemlich gemein/ vnd bey vornehmen
Herren ſehr gemein auff jhren Taffeln/ vnd ſonderlich bey
dem Gebratens/ heiſſens Seleri, iſt ein Selinum oder Apium
maximum Anglicum, Diß zeuget vnd gebraucht man zur
Speiſe alſo: Erſtlich ſeet mans gar fruͤh im Februario, ſo
bald die Erde offen/ hernach wieder im Aprill vnd Majo/
damit mans das gantze Jahr durch zu gebrauchen habe/
Man erwehlet aber darzu ein fein wohlbereitet/ geduͤngetes
vnd fettes Land/ machet lange Beetlein von 30 oder 40
Schuen/ 5 oder 6 Schu breit/ vnd in der mitten eine kleine
Furchen oder Gruͤblein/ vnd ſeet die Saͤaͤmelein mit Fleiß
hinein/ wenns denn wol auffgegangen/ vnd die Pflantzen ei-
nes Fingers lang herfuͤr gewachſen/ verziehet mans/ da ſie
zu dick ſtehen/ vnd verpflantzet ſie an ein ander Ort/ Wenn
ſie nun beginnen ſtarck zu werden/ etwa eines guten Fuſſes
hoch/
Groſſe
Engliſche
Peterſili-
en.
N iij
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