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Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648.

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eines Lust-Obst- vnd Küchen-Gartens.
gegen den Winter außheben/ vnd/ wie schon von den jungen
Pflantzen gelehret/ im Keller verwahren/ vnd Außgangs
des Winters darmit machen/ wie mit den andern/ so kan
man Artischocken gnug fortziehen ohne Saamen.

Die Spargen kan man auch durch den Saamen zeu-Spargen.
gen/ man steckt die Körner im Martio, bey zunehmendem
Mond/ vnd wann sie ein Jahr drey oder vier gestanden/ er-
wehlet man ein fein Beth/ da sie stäts bleiben können/ denn
sie leiden kein ümbpflantzen/ solch Beth bereitet man mit gu-
tem kurtzem Mist/ vnd setzet die jungen Pflantzen drein/ ei-
nen halben Fuß voneinander/ auch im zunemenden Mond/
vnd wartet jhrer mit wieten wol. Vmb das andere Jahr
gegen den Winter/ wenn die Stengel abgeschnitten/ kan
man guten kurtzen Mist über das Beth tragen/ vnd von-
einander strewen/ damit die Feistigkeit vom Schnee vnd Re-
gen fein einziehe vnd sie betünge/ Jn der Fasten reiniget
mans denn/ vnd reibet den Mist vollend gar klein darüber/
so kan man hernacher gar schöne grosse vnd dicke Spargen
haben.

Die Tartuffeln werden in der Fasten mit dem vollenTartuf-
feln.

Monden-Schein in ein feistes/ mürbes vnd Sandigtes
Erdreich gepflantzet/ Gegen den Winter aber/ wenns an-
fangen wil zu frieren/ werden sie außgegraben vnd im Kel-
ler mit Sande verwahret/ daß man sie zur Speise brauchen
könne.

Die andern Erd-Epffel/ so man Erd Artischocken oderGemeine
Erd Epf-
fel.

Knollen nennet/ die dürffen keine sonderliche Wartung/
wachsen wol in einem Winckel/ vnd können den Frost wol
leiden/ Gegen den Winter gräbt man etliche auß/ vnd legt
sie in den Sand/ daß man sie zur Speise habe.

Die

eines Luſt-Obſt- vnd Kuͤchen-Gartens.
gegen den Winter außheben/ vnd/ wie ſchon von den jungen
Pflantzen gelehret/ im Keller verwahren/ vnd Außgangs
des Winters darmit machen/ wie mit den andern/ ſo kan
man Artiſchocken gnug fortziehen ohne Saamen.

Die Spargen kan man auch durch den Saamen zeu-Spargẽ.
gen/ man ſteckt die Koͤrner im Martio, bey zunehmendem
Mond/ vnd wann ſie ein Jahr drey oder vier geſtanden/ er-
wehlet man ein fein Beth/ da ſie ſtaͤts bleiben koͤnnen/ denn
ſie leiden kein uͤmbpflantzen/ ſolch Beth bereitet man mit gu-
tem kurtzem Miſt/ vnd ſetzet die jungen Pflantzen drein/ ei-
nen halben Fuß voneinander/ auch im zunemenden Mond/
vnd wartet jhrer mit wieten wol. Vmb das andere Jahr
gegen den Winter/ wenn die Stengel abgeſchnitten/ kan
man guten kurtzen Miſt uͤber das Beth tragen/ vnd von-
einander ſtrewen/ damit die Feiſtigkeit vom Schnee vñ Re-
gen fein einziehe vnd ſie betuͤnge/ Jn der Faſten reiniget
mans denn/ vnd reibet den Miſt vollend gar klein daruͤber/
ſo kan man hernacher gar ſchoͤne groſſe vnd dicke Spargen
haben.

Die Tartuffeln werden in der Faſten mit dem vollenTartuf-
feln.

Monden-Schein in ein feiſtes/ muͤrbes vnd Sandigtes
Erdreich gepflantzet/ Gegen den Winter aber/ wenns an-
fangen wil zu frieren/ werden ſie außgegraben vnd im Kel-
ler mit Sande verwahret/ daß man ſie zur Speiſe brauchen
koͤnne.

Die andern Erd-Epffel/ ſo man Erd Artiſchocken oderGemeine
Erd Epf-
fel.

Knollen nennet/ die duͤrffen keine ſonderliche Wartung/
wachſen wol in einem Winckel/ vnd koͤnnen den Froſt wol
leiden/ Gegen den Winter graͤbt man etliche auß/ vnd legt
ſie in den Sand/ daß man ſie zur Speiſe habe.

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[79/0105] eines Luſt-Obſt- vnd Kuͤchen-Gartens. gegen den Winter außheben/ vnd/ wie ſchon von den jungen Pflantzen gelehret/ im Keller verwahren/ vnd Außgangs des Winters darmit machen/ wie mit den andern/ ſo kan man Artiſchocken gnug fortziehen ohne Saamen. Die Spargen kan man auch durch den Saamen zeu- gen/ man ſteckt die Koͤrner im Martio, bey zunehmendem Mond/ vnd wann ſie ein Jahr drey oder vier geſtanden/ er- wehlet man ein fein Beth/ da ſie ſtaͤts bleiben koͤnnen/ denn ſie leiden kein uͤmbpflantzen/ ſolch Beth bereitet man mit gu- tem kurtzem Miſt/ vnd ſetzet die jungen Pflantzen drein/ ei- nen halben Fuß voneinander/ auch im zunemenden Mond/ vnd wartet jhrer mit wieten wol. Vmb das andere Jahr gegen den Winter/ wenn die Stengel abgeſchnitten/ kan man guten kurtzen Miſt uͤber das Beth tragen/ vnd von- einander ſtrewen/ damit die Feiſtigkeit vom Schnee vñ Re- gen fein einziehe vnd ſie betuͤnge/ Jn der Faſten reiniget mans denn/ vnd reibet den Miſt vollend gar klein daruͤber/ ſo kan man hernacher gar ſchoͤne groſſe vnd dicke Spargen haben. Spargẽ. Die Tartuffeln werden in der Faſten mit dem vollen Monden-Schein in ein feiſtes/ muͤrbes vnd Sandigtes Erdreich gepflantzet/ Gegen den Winter aber/ wenns an- fangen wil zu frieren/ werden ſie außgegraben vnd im Kel- ler mit Sande verwahret/ daß man ſie zur Speiſe brauchen koͤnne. Tartuf- feln. Die andern Erd-Epffel/ ſo man Erd Artiſchocken oder Knollen nennet/ die duͤrffen keine ſonderliche Wartung/ wachſen wol in einem Winckel/ vnd koͤnnen den Froſt wol leiden/ Gegen den Winter graͤbt man etliche auß/ vnd legt ſie in den Sand/ daß man ſie zur Speiſe habe. Gemeine Erd Epf- fel. Die

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Zitationshilfe: Royer, Johann: Beschreibung des gantzen Fürstlichen Braunschweigischen Gartens zu Hessem. Halberstadt, 1648, S. 79. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/royer_beschreibung_1648/105>, abgerufen am 23.11.2024.