[N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706.Das XXXVIII. Capitel. rines Tuch wieder in ein ander Geschirr lauffen/ setze es über das Feuer/ lege soviel Quitten hinein/ daß sie eben von dem Zucker bedecket werden/ die Quitten aber müssen zuvor geschälet/ und in der Mitten voneinander geschnitten seyn/ auch alles/ was hart ist/ heraus gemachet werden/ lasse sie sieden/ biß sie beginnen weich zu werden/ dann thue sie heraus in eine irrdene Schüssel/ und decke sie zu/ daß der Dampff darinnen bleibe/ lasse den Zucker noch etwas sieden und abkühlen/ die Quitten aber bestecke mit Zimmet und Nägelein/ lege sie in ein Zucker-Glas/ und giesse die abgekühlte Brüh wieder darüber/ verwahre es in einem Keller/ und wann die Brüh beginnet wässerig zu werden/ so mache es/ wie zuvor gemeldet/ es ist ein an- genehm und gesundes Essen. Noch auf eine andere Art. Lege die Quitten in ein Sieb nebeneinander/ setze es über ein siedend Was- 15. Quitten in Honig zu sieden. Ob dieses zwar nicht kostbar/ wollen wir es doch nicht verwerffen/ dann 16. Einen
Das XXXVIII. Capitel. rines Tuch wieder in ein ander Geſchirꝛ lauffen/ ſetze es uͤber das Feuer/ lege ſoviel Quitten hinein/ daß ſie eben von dem Zucker bedecket werden/ die Quitten aber muͤſſen zuvor geſchaͤlet/ und in der Mitten voneinander geſchnitten ſeyn/ auch alles/ was hart iſt/ heraus gemachet werden/ laſſe ſie ſieden/ biß ſie beginnen weich zu werden/ dann thue ſie heraus in eine irꝛdene Schuͤſſel/ und decke ſie zu/ daß der Dampff darinnen bleibe/ laſſe den Zucker noch etwas ſieden und abkuͤhlen/ die Quitten aber beſtecke mit Zimmet und Naͤgelein/ lege ſie in ein Zucker-Glas/ und gieſſe die abgekuͤhlte Bruͤh wieder daruͤber/ verwahre es in einem Keller/ und wann die Bruͤh beginnet waͤſſerig zu werden/ ſo mache es/ wie zuvor gemeldet/ es iſt ein an- genehm und geſundes Eſſen. Noch auf eine andere Art. Lege die Quitten in ein Sieb nebeneinander/ ſetze es uͤber ein ſiedend Waſ- 15. Quitten in Honig zu ſieden. Ob dieſes zwar nicht koſtbar/ wollen wir es doch nicht verwerffen/ dann 16. Einen
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Das XXXVIII. Capitel.
rines Tuch wieder in ein ander Geſchirꝛ lauffen/ ſetze es uͤber das Feuer/ lege ſo
viel Quitten hinein/ daß ſie eben von dem Zucker bedecket werden/ die Quitten
aber muͤſſen zuvor geſchaͤlet/ und in der Mitten voneinander geſchnitten ſeyn/ auch
alles/ was hart iſt/ heraus gemachet werden/ laſſe ſie ſieden/ biß ſie beginnen weich
zu werden/ dann thue ſie heraus in eine irꝛdene Schuͤſſel/ und decke ſie zu/ daß
der Dampff darinnen bleibe/ laſſe den Zucker noch etwas ſieden und abkuͤhlen/ die
Quitten aber beſtecke mit Zimmet und Naͤgelein/ lege ſie in ein Zucker-Glas/ und
gieſſe die abgekuͤhlte Bruͤh wieder daruͤber/ verwahre es in einem Keller/ und wann
die Bruͤh beginnet waͤſſerig zu werden/ ſo mache es/ wie zuvor gemeldet/ es iſt ein an-
genehm und geſundes Eſſen.
Noch auf eine andere Art.
Lege die Quitten in ein Sieb nebeneinander/ ſetze es uͤber ein ſiedend Waſ-
ſer/ und decke es zu/ daß keine Bruͤh kan heraus ſchlagen/ auf dieſe Weiſe laſſe
die Quitten halb gar werden/ dann ſchaͤle ſie/ und ſchneide das Harte heraus/ le-
ge ſie in eine zinnerne Schuͤſſel/ daß ſie erkalten/ indeſſen ſetze eine andere zinnerne
Schuͤſſel in ſiedend Waſſer/ thue darein Zucker und etwas Waſſer/ laſſe es alſo
ſieden/ biß es beginnet dicke zu werden/ ſo thue die Quitten hinein/ und laſſe ſie
folgends gar kochen/ alsdann thue ſie wieder heraus/ daß ſie abkuͤhlen/ den Zu-
cker aber laſſe noch ein wenig kochen/ und wann er auch abgekuͤhlet iſt/ ſo thue es
zuſammen in ein Zucker-Glas/ und verwahre es/ wann es ſich waͤſſert/ ſo mache
es wie bey den erſten. Etliche verlangen/ daß es gar in Silber gekochet werde/
in der Meinung/ daß ſie ſich beſſer halten/ und klaͤrer wird; wann du es roth ha-
ben willſt/ ſo thue etwas von Berberis-Safft hinein/ wann es
kochet.
15. Quitten in Honig zu ſieden.
Ob dieſes zwar nicht koſtbar/ wollen wir es doch nicht verwerffen/ dann
gleichwie es Reiche und Arme giebet/ ſo muͤſſen wir auch koſtbare Speiſen haben/
man machet es aber auf folgende Weiſe: Schaͤle die Quitten/ mache die Kerne
heraus/ und koche ſie in Waſſer gar/ thue ſie wieder heraus in eine irꝛdene Schuͤſ-
ſel/ daß ſie erkalten/ laͤutere gutes Jungfern-Honig/ wie du ſelbſten weiſt/ daß
Zucker und Honig gelaͤutert wird/ zu den Quitten aber ſiedet den Honig etwas
ſtaͤrcker/ lege die Quitten in ein Glas/ und wann das Honig abgekuͤhlet/ ſo gieſ-
ſe es daruͤber/ wann es ſich waͤſſert/ ſo mache es wie mit dem Zucker/ du kanſt auch
etwas Gewuͤrtze hinein thun/ als Zimmet und Naͤgelein.
16. Einen
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