[N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706.Allerhand Mues zu bereiten. 44. Erdbeer-Mues/ so kalt oder warm zu geben. Wann die Erdbeere rein geleesen und gewaschen seynd/ so treibe sie mit einem 45. Gutes Krebs-Mues. Nimm Krebse/ und siede sie in dem Wasser wie sonsten/ darnach thue das Oder/ Nimm die Krebse/ siede sie/ thue das Bittere darvon/ stosse sie in einen 46. Citronen-Mues zu machen. Reibe die äusserste gelbe Schaale von einer Citrone/ drücke den Safft gantz Das II. Capitel/ Von allerhand Milch-Speisen. Num. 1. Gute Stein-Milch auf Schweitzer Art. Nimm gute feiste Milch/ setze sie auf ein klein Feuer/ lösche glüende Kieselsteine 2. Subtile Speise. Man siedet schönen Reiß in guter Milch/ wann er anfängt zu sieden/ so rühre und E 2
Allerhand Mues zu bereiten. 44. Erdbeer-Mues/ ſo kalt oder warm zu geben. Wann die Erdbeere rein geleeſen und gewaſchen ſeynd/ ſo treibe ſie mit einem 45. Gutes Krebs-Mues. Nimm Krebſe/ und ſiede ſie in dem Waſſer wie ſonſten/ darnach thue das Oder/ Nimm die Krebſe/ ſiede ſie/ thue das Bittere darvon/ ſtoſſe ſie in einen 46. Citronen-Mues zu machen. Reibe die aͤuſſerſte gelbe Schaale von einer Citrone/ druͤcke den Safft gantz Das II. Capitel/ Von allerhand Milch-Speiſen. Num. 1. Gute Stein-Milch auf Schweitzer Art. Nimm gute feiſte Milch/ ſetze ſie auf ein klein Feuer/ loͤſche gluͤende Kieſelſteine 2. Subtile Speiſe. Man ſiedet ſchoͤnen Reiß in guter Milch/ wann er anfaͤngt zu ſieden/ ſo ruͤhre und E 2
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Allerhand Mues zu bereiten.
44. Erdbeer-Mues/ ſo kalt oder warm zu geben.
Wann die Erdbeere rein geleeſen und gewaſchen ſeynd/ ſo treibe ſie mit einem
guten Wein durch ein Sieblein oder Tuch/ ruͤhre ein wenig geriebenen Pfefferku-
chen/ oder ein Loͤffelein gut Meel darunter/ wuͤrtze es mit Zimmet und Zucker/ und
laſſe es ein wenig ſieden/ daß es aber nicht zu dick werde/ und giebe es dann kalt oder
warm.
45. Gutes Krebs-Mues.
Nimm Krebſe/ und ſiede ſie in dem Waſſer wie ſonſten/ darnach thue das
Unſaubere hinden und vornen darvon/ thue es dann in einen Moͤrſel/ und ſtoſſe es
wol/ darnach treibs durch ein Sieblein oder engen Durchſchlag/ mit guten Wein/
nimm ein heiſſes Schmaltz und roͤſte es ein wenig darinnen/ und ſchuͤtte das Obbe-
meldte darein/ dann thue Jngwer/ Zimmet/ Zucker/ Saffran und Pfeffer darzu/
und laſſe es wol miteinander ſieden/ bis es dicke wird/ und richte es an.
Oder/ Nimm die Krebſe/ ſiede ſie/ thue das Bittere darvon/ ſtoſſe ſie in einen
Moͤrſner/ nimm gebaͤhete Semmeln/ geuß einen Rheinfall oder ſuͤſſen Wein da-
ran/ zuckers/ treibe es durch/ und laſſe es ein wenig ſieden.
46. Citronen-Mues zu machen.
Reibe die aͤuſſerſte gelbe Schaale von einer Citrone/ druͤcke den Safft gantz
aus/ nim̃ ein wenig Saffran/ 2. Loͤffel Wein/ 1. Ey und 2. Dotter/ item Zucker/ daß
es nit zu ſuͤſſe noch zu ſauer wird/ quirle es wol/ ſetze es zum Feuer/ und quirle unauf-
hoͤrlich/ bis es will gerinnen/ ſchuͤtte es geſchwind in eine Schuͤſſel/ ſo iſts recht.
Das II. Capitel/
Von allerhand Milch-Speiſen.
Num. 1. Gute Stein-Milch auf Schweitzer Art.
Nimm gute feiſte Milch/ ſetze ſie auf ein klein Feuer/ loͤſche gluͤende Kieſelſteine
darinnen ab/ bis die Milch davon kraus und blaſicht wird/ dann thue ſie in ein ſau-
ber Geſchirr/ laß erkalten/ ſie iſt gut und geſund in Sommers-Zeit.
2. Subtile Speiſe.
Man ſiedet ſchoͤnen Reiß in guter Milch/ wann er anfaͤngt zu ſieden/ ſo ruͤhre
ihn nicht/ wann er aber eine Stund oder anderthalbe gekocht hat/ ſo hat ſich das Di-
cke zu Boden geſetzet/ das Duͤnne aber bleibet empor/ da thue dann die Haut herab
und
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