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[N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706.

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Allerhand Mues zu bereiten.
44. Erdbeer-Mues/ so kalt oder warm zu geben.

Wann die Erdbeere rein geleesen und gewaschen seynd/ so treibe sie mit einem
guten Wein durch ein Sieblein oder Tuch/ rühre ein wenig geriebenen Pfefferku-
chen/ oder ein Löffelein gut Meel darunter/ würtze es mit Zimmet und Zucker/ und
lasse es ein wenig sieden/ daß es aber nicht zu dick werde/ und giebe es dann kalt oder
warm.

45. Gutes Krebs-Mues.

Nimm Krebse/ und siede sie in dem Wasser wie sonsten/ darnach thue das
Unsaubere hinden und vornen darvon/ thue es dann in einen Mörsel/ und stosse es
wol/ darnach treibs durch ein Sieblein oder engen Durchschlag/ mit guten Wein/
nimm ein heisses Schmaltz und röste es ein wenig darinnen/ und schütte das Obbe-
meldte darein/ dann thue Jngwer/ Zimmet/ Zucker/ Saffran und Pfeffer darzu/
und lasse es wol miteinander sieden/ bis es dicke wird/ und richte es an.

Oder/ Nimm die Krebse/ siede sie/ thue das Bittere darvon/ stosse sie in einen
Mörsner/ nimm gebähete Semmeln/ geuß einen Rheinfall oder süssen Wein da-
ran/ zuckers/ treibe es durch/ und lasse es ein wenig sieden.

46. Citronen-Mues zu machen.

Reibe die äusserste gelbe Schaale von einer Citrone/ drücke den Safft gantz
aus/ nimm ein wenig Saffran/ 2. Löffel Wein/ 1. Ey und 2. Dotter/ item Zucker/ daß
es nit zu süsse noch zu sauer wird/ quirle es wol/ setze es zum Feuer/ und quirle unauf-
hörlich/ bis es will gerinnen/ schütte es geschwind in eine Schüssel/ so ists recht.



Das II. Capitel/
Von allerhand Milch-Speisen.
Num. 1. Gute Stein-Milch auf Schweitzer Art.

Nimm gute feiste Milch/ setze sie auf ein klein Feuer/ lösche glüende Kieselsteine
darinnen ab/ bis die Milch davon kraus und blasicht wird/ dann thue sie in ein sau-
ber Geschirr/ laß erkalten/ sie ist gut und gesund in Sommers-Zeit.

2. Subtile Speise.

Man siedet schönen Reiß in guter Milch/ wann er anfängt zu sieden/ so rühre
ihn nicht/ wann er aber eine Stund oder anderthalbe gekocht hat/ so hat sich das Di-
cke zu Boden gesetzet/ das Dünne aber bleibet empor/ da thue dann die Haut herab

und
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Allerhand Mues zu bereiten.
44. Erdbeer-Mues/ ſo kalt oder warm zu geben.

Wann die Erdbeere rein geleeſen und gewaſchen ſeynd/ ſo treibe ſie mit einem
guten Wein durch ein Sieblein oder Tuch/ ruͤhre ein wenig geriebenen Pfefferku-
chen/ oder ein Loͤffelein gut Meel darunter/ wuͤrtze es mit Zimmet und Zucker/ und
laſſe es ein wenig ſieden/ daß es aber nicht zu dick werde/ und giebe es dann kalt oder
warm.

45. Gutes Krebs-Mues.

Nimm Krebſe/ und ſiede ſie in dem Waſſer wie ſonſten/ darnach thue das
Unſaubere hinden und vornen darvon/ thue es dann in einen Moͤrſel/ und ſtoſſe es
wol/ darnach treibs durch ein Sieblein oder engen Durchſchlag/ mit guten Wein/
nimm ein heiſſes Schmaltz und roͤſte es ein wenig darinnen/ und ſchuͤtte das Obbe-
meldte darein/ dann thue Jngwer/ Zimmet/ Zucker/ Saffran und Pfeffer darzu/
und laſſe es wol miteinander ſieden/ bis es dicke wird/ und richte es an.

Oder/ Nimm die Krebſe/ ſiede ſie/ thue das Bittere darvon/ ſtoſſe ſie in einen
Moͤrſner/ nimm gebaͤhete Semmeln/ geuß einen Rheinfall oder ſuͤſſen Wein da-
ran/ zuckers/ treibe es durch/ und laſſe es ein wenig ſieden.

46. Citronen-Mues zu machen.

Reibe die aͤuſſerſte gelbe Schaale von einer Citrone/ druͤcke den Safft gantz
aus/ nim̃ ein wenig Saffran/ 2. Loͤffel Wein/ 1. Ey und 2. Dotter/ item Zucker/ daß
es nit zu ſuͤſſe noch zu ſauer wird/ quirle es wol/ ſetze es zum Feuer/ und quirle unauf-
hoͤrlich/ bis es will gerinnen/ ſchuͤtte es geſchwind in eine Schuͤſſel/ ſo iſts recht.



Das II. Capitel/
Von allerhand Milch-Speiſen.
Num. 1. Gute Stein-Milch auf Schweitzer Art.

Nimm gute feiſte Milch/ ſetze ſie auf ein klein Feuer/ loͤſche gluͤende Kieſelſteine
darinnen ab/ bis die Milch davon kraus und blaſicht wird/ dann thue ſie in ein ſau-
ber Geſchirr/ laß erkalten/ ſie iſt gut und geſund in Sommers-Zeit.

2. Subtile Speiſe.

Man ſiedet ſchoͤnen Reiß in guter Milch/ wann er anfaͤngt zu ſieden/ ſo ruͤhre
ihn nicht/ wann er aber eine Stund oder anderthalbe gekocht hat/ ſo hat ſich das Di-
cke zu Boden geſetzet/ das Duͤnne aber bleibet empor/ da thue dann die Haut herab

und
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[35/0057] Allerhand Mues zu bereiten. 44. Erdbeer-Mues/ ſo kalt oder warm zu geben. Wann die Erdbeere rein geleeſen und gewaſchen ſeynd/ ſo treibe ſie mit einem guten Wein durch ein Sieblein oder Tuch/ ruͤhre ein wenig geriebenen Pfefferku- chen/ oder ein Loͤffelein gut Meel darunter/ wuͤrtze es mit Zimmet und Zucker/ und laſſe es ein wenig ſieden/ daß es aber nicht zu dick werde/ und giebe es dann kalt oder warm. 45. Gutes Krebs-Mues. Nimm Krebſe/ und ſiede ſie in dem Waſſer wie ſonſten/ darnach thue das Unſaubere hinden und vornen darvon/ thue es dann in einen Moͤrſel/ und ſtoſſe es wol/ darnach treibs durch ein Sieblein oder engen Durchſchlag/ mit guten Wein/ nimm ein heiſſes Schmaltz und roͤſte es ein wenig darinnen/ und ſchuͤtte das Obbe- meldte darein/ dann thue Jngwer/ Zimmet/ Zucker/ Saffran und Pfeffer darzu/ und laſſe es wol miteinander ſieden/ bis es dicke wird/ und richte es an. Oder/ Nimm die Krebſe/ ſiede ſie/ thue das Bittere darvon/ ſtoſſe ſie in einen Moͤrſner/ nimm gebaͤhete Semmeln/ geuß einen Rheinfall oder ſuͤſſen Wein da- ran/ zuckers/ treibe es durch/ und laſſe es ein wenig ſieden. 46. Citronen-Mues zu machen. Reibe die aͤuſſerſte gelbe Schaale von einer Citrone/ druͤcke den Safft gantz aus/ nim̃ ein wenig Saffran/ 2. Loͤffel Wein/ 1. Ey und 2. Dotter/ item Zucker/ daß es nit zu ſuͤſſe noch zu ſauer wird/ quirle es wol/ ſetze es zum Feuer/ und quirle unauf- hoͤrlich/ bis es will gerinnen/ ſchuͤtte es geſchwind in eine Schuͤſſel/ ſo iſts recht. Das II. Capitel/ Von allerhand Milch-Speiſen. Num. 1. Gute Stein-Milch auf Schweitzer Art. Nimm gute feiſte Milch/ ſetze ſie auf ein klein Feuer/ loͤſche gluͤende Kieſelſteine darinnen ab/ bis die Milch davon kraus und blaſicht wird/ dann thue ſie in ein ſau- ber Geſchirr/ laß erkalten/ ſie iſt gut und geſund in Sommers-Zeit. 2. Subtile Speiſe. Man ſiedet ſchoͤnen Reiß in guter Milch/ wann er anfaͤngt zu ſieden/ ſo ruͤhre ihn nicht/ wann er aber eine Stund oder anderthalbe gekocht hat/ ſo hat ſich das Di- cke zu Boden geſetzet/ das Duͤnne aber bleibet empor/ da thue dann die Haut herab und E 2

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Zitationshilfe: [N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706, S. 35. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_koechin_1706/57>, abgerufen am 13.11.2024.