[N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706.Von Morcheln/ wie selbige äuf das beste zuzurichten seynd. 5. Weise Ruben gut einzumachen. Man wäschet und schälet dieselbige wohl ab/ hacket es hernach gantz klein/ 6. Wie solche gut zuzurichten. Sauer gehackte Ruben wäschet man aus kaltem Wasser/ setzet sie mit 1. Von Morcheln/ wie selbige auf das beste in der Kuchen zuzurichten seynd. Erstlichen ist von solchen zu wissen/ daß selbige nicht einerley/ sondern unter- Man kan sie auch mit Ochsen-Marck und von Hammels-Keilen offt her- Oder man wäschet sie mit Wein/ zerschneidet und hacket solches mit gelin- 2. Mor-
Von Morcheln/ wie ſelbige aͤuf das beſte zuzurichten ſeynd. 5. Weiſe Ruben gut einzumachen. Man waͤſchet und ſchaͤlet dieſelbige wohl ab/ hacket es hernach gantz klein/ 6. Wie ſolche gut zuzurichten. Sauer gehackte Ruben waͤſchet man aus kaltem Waſſer/ ſetzet ſie mit 1. Von Morcheln/ wie ſelbige auf das beſte in der Kuchen zuzurichten ſeynd. Erſtlichen iſt von ſolchen zu wiſſen/ daß ſelbige nicht einerley/ ſondern unter- Man kan ſie auch mit Ochſen-Marck und von Hammels-Keilen offt her- Oder man waͤſchet ſie mit Wein/ zerſchneidet und hacket ſolches mit gelin- 2. Mor-
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Von Morcheln/ wie ſelbige aͤuf das beſte zuzurichten ſeynd.
5. Weiſe Ruben gut einzumachen.
Man waͤſchet und ſchaͤlet dieſelbige wohl ab/ hacket es hernach gantz klein/
thut es dann mit Saltz und Kuͤmmel in einen ſaubern Kuͤbel/ Faͤßlein oder Ku-
fen/ je nachdeme man viel einzumachen willens iſt/ gieſſet auch friſch Brunnen-
Waſſer daruͤber/ decket es zu mit einem ſaubern Tuch und Brettern/ beſchwehret
es mit Steinen/ laͤſſet es verjaͤhren/ laͤſſet es 4. Wochen lang ſtehen/ ehe man es
anbricht und darvon verſpeiſſet/ dieſes ſolle beſſer und geſuͤnder ſeyn dann das
ſauer Kraut/ es will aber bey dem Kochen wohl geſchmaltzet ſeyn.
6. Wie ſolche gut zuzurichten.
Sauer gehackte Ruben waͤſchet man aus kaltem Waſſer/ ſetzet ſie mit
Waſſer zu/ und laͤſſet ſie bis an die Staͤtte ſieden/ ſchmeltzet ſie mit heiſſen Butter
oder Schmaltz/ und wann man will/ koͤnte man auch ſauern Rahm darein gieſſen/
umruͤhren/ und aufſieden laſſen/ dann abſaltzen/ ſo iſt es gut und wohlgeſchmack.
1. Von Morcheln/ wie ſelbige auf das beſte in der Kuchen
zuzurichten ſeynd.
Erſtlichen iſt von ſolchen zu wiſſen/ daß ſelbige nicht einerley/ ſondern unter-
ſchiedliche/ als weiſſe und gruͤne ſeyen/ und kommen gemeiniglich im Fruͤhling und
Herbſt unter dem Moos/ am aller meinſten aber in den Waͤldern herfuͤr. Da-
mit man aber mit ſolchen recht verfahre/ muß man ſelbige fein fleiſſig beſehen/ in-
ſonderheit deßwegen/ weiln ſie einen hohlen Stengel und Kopff haben/ worin-
nen gemeiniglich Motten und Wuͤrmer zu wachſen pflegen/ derowegen ſolle man
ſie/ wann ſie groß und ſchon alt/ nach der Laͤnge miteinander ſpalten/ waſchen/ das
Gewuͤrm heraus thun/ oder/ ſo es gar zu ſehr eingefreſſen/ hinweg werffen/ die
ſaubern aber ſo fein fett weiß und ſauber/ wann ſie gewaſchen/ in einer guten ge-
hoͤrigen Bruͤhe/ ſo entweder von Wein oder Wein Eſſig/ mit Zwiebeln (ſo man
will) Saltz/ Gewuͤrtze/ Citronen- oder Pomerantzen-Safft gemacht/ gekochet/
und zierlich auftragen.
Man kan ſie auch mit Ochſen-Marck und von Hammels-Keilen offt her-
ab getropfften Safft/ zurichten.
Oder man waͤſchet ſie mit Wein/ zerſchneidet und hacket ſolches mit gelin-
dem Speck/ wuͤrtzet und ſaltzet es/ thut auch gruͤne Kraͤuter darunter/ ſo iſts auch
ein angenehmes Eſſen/ man mag auch ein wenig Citronen-Safft darauf
thun.
2. Mor-
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