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[N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706.

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Das XXIII. Capitel/
39. Grüne Brühe über die Hüner.

Nimm grüne Kräuter/ Roßmarin/ Majoran/ Petersilien/ zerhacke solche/
und treibe sie durch mit Wein/ thue Jngwer/ Muscatenblüh und Zucker daran/
auch Fleischbrühe/ lasse alles sieden/ und giesse es über die Hüner.

40. Eine gute Brühe über gebaiste Kalbs- oder
Rinds Braten.

1. Man nimmt ein wolgebähet Brod und Knoblauch/ siedet es in einer
Fleischbrühe/ treibet es dann durch/ thut Jngwer/ Pfeffer/ gestossene Negelein/
Muscatenblüh/ ein wenig Zucker daran/ lässet es untereinander sieden/ und giesset
es über den Braten.

2. Oder/ man nimmt ein wenig Meel/ und röstet es im Schmaltz/ nimmt
auch Fleischbrühe/ Holder-Essig/ Zimmet/ Negelein/ Cardomömlein/ Pfeffer und
Zucker/ lässet es ein wenig sieden/ und giesset es hernach über den Braten.

3. Oder/ man nimmt geriebenen Lebkuchen/ Fleischbrüh/ Rosen-Essig/
Zimmet/ Negelein/ Cardomömlein/ Muscatenblüh und Zucker/ lässet es mit-
einander sieden/ etc.

4. Oder/ man nimmt wolgebähet Brod und Zwiebel/ siedet es in einer
Fleischbrühe/ treibet es durch/ thut Essig/ Pfeffer/ Jngwer/ Negelein kleinzerstos-
sen unter einander/ lässet es sieden/ und giesset es darüber.

41. Guten Pfeffer über Wildprät zu ma-
chen.

Man nimmt geriebenen Rümpffel-Käs/ und gerieben Haus-Brod/ röstet es
im Schmaltz/ giesset einen Wein daran/ thut Pfeffer/ Jngwer/ Negelein/ Cardo-
mömlein/ ein wenig Saltz/ ein wenig Citronen-Schälffen/ Essig und Zucker/ nach
Belieben/ lässet es untereinander sieden/ richtet es über das Wildprät/ bestreuet es
endlichen mit Zimmet.

42. Unterschiedliche Brühen oder Sultzen über
Hüner.

1. Uber gesottene Hüner kan man ein Brühlein von Hüner-Brühe/ ein wenig
des besten Meels/ zerklopfften Eyern/ Saltz und Saffran machen/ und lässet es sie-
den/ rühret es aber beständig/ und wann es recht ist/ so giesset man es über das Huhn.

2. Oder/ man siedet hartgesottene Eyerdottern mit Jngwer/ Pfeffer/
Muscaten-Nuß/ Saffran/ Rosinlein/ und macht es/ wie obgemeldet.

3. Oder/ Man nimmt Hünerbrühe mit zerstossenen Mandeln/ Meer-Ret-
lich/ Gewürtz/ und/ nach Belieben/ ein wenig Wein/ lässet es sieden/ und giesset es
über das Huhn.

4. Oder/
Das XXIII. Capitel/
39. Gruͤne Bruͤhe uͤber die Huͤner.

Nimm gruͤne Kraͤuter/ Roßmarin/ Majoran/ Peterſilien/ zerhacke ſolche/
und treibe ſie durch mit Wein/ thue Jngwer/ Muſcatenbluͤh und Zucker daran/
auch Fleiſchbruͤhe/ laſſe alles ſieden/ und gieſſe es uͤber die Huͤner.

40. Eine gute Bruͤhe uͤber gebaiſte Kalbs- oder
Rinds Braten.

1. Man nimmt ein wolgebaͤhet Brod und Knoblauch/ ſiedet es in einer
Fleiſchbruͤhe/ treibet es dann durch/ thut Jngwer/ Pfeffer/ geſtoſſene Negelein/
Muſcatenbluͤh/ ein wenig Zucker daran/ laͤſſet es untereinander ſieden/ und gieſſet
es uͤber den Braten.

2. Oder/ man nimmt ein wenig Meel/ und roͤſtet es im Schmaltz/ nimmt
auch Fleiſchbruͤhe/ Holder-Eſſig/ Zimmet/ Negelein/ Cardomoͤmlein/ Pfeffer und
Zucker/ laͤſſet es ein wenig ſieden/ und gieſſet es hernach uͤber den Braten.

3. Oder/ man nimmt geriebenen Lebkuchen/ Fleiſchbruͤh/ Roſen-Eſſig/
Zimmet/ Negelein/ Cardomoͤmlein/ Muſcatenbluͤh und Zucker/ laͤſſet es mit-
einander ſieden/ ꝛc.

4. Oder/ man nimmt wolgebaͤhet Brod und Zwiebel/ ſiedet es in einer
Fleiſchbruͤhe/ treibet es durch/ thut Eſſig/ Pfeffer/ Jngwer/ Negelein kleinzerſtoſ-
ſen unter einander/ laͤſſet es ſieden/ und gieſſet es daruͤber.

41. Guten Pfeffer uͤber Wildpraͤt zu ma-
chen.

Man nimmt geriebenen Ruͤmpffel-Kaͤs/ und gerieben Haus-Brod/ roͤſtet es
im Schmaltz/ gieſſet einen Wein daran/ thut Pfeffer/ Jngwer/ Negelein/ Cardo-
moͤmlein/ ein wenig Saltz/ ein wenig Citronen-Schaͤlffen/ Eſſig und Zucker/ nach
Belieben/ laͤſſet es untereinander ſieden/ richtet es uͤber das Wildpraͤt/ beſtreuet es
endlichen mit Zimmet.

42. Unterſchiedliche Bruͤhen oder Sultzen uͤber
Huͤner.

1. Uber geſottene Huͤner kan man ein Bruͤhlein von Huͤner-Bruͤhe/ ein wenig
des beſten Meels/ zerklopfften Eyern/ Saltz und Saffran machen/ und laͤſſet es ſie-
dẽ/ ruͤhret es aber beſtaͤndig/ und wann es recht iſt/ ſo gieſſet man es uͤber das Huhn.

2. Oder/ man ſiedet hartgeſottene Eyerdottern mit Jngwer/ Pfeffer/
Muſcaten-Nuß/ Saffran/ Roſinlein/ und macht es/ wie obgemeldet.

3. Oder/ Man nimmt Huͤnerbruͤhe mit zerſtoſſenen Mandeln/ Meer-Ret-
lich/ Gewuͤrtz/ und/ nach Belieben/ ein wenig Wein/ laͤſſet es ſieden/ und gieſſet es
uͤber das Huhn.

4. Oder/
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[348/0370] Das XXIII. Capitel/ 39. Gruͤne Bruͤhe uͤber die Huͤner. Nimm gruͤne Kraͤuter/ Roßmarin/ Majoran/ Peterſilien/ zerhacke ſolche/ und treibe ſie durch mit Wein/ thue Jngwer/ Muſcatenbluͤh und Zucker daran/ auch Fleiſchbruͤhe/ laſſe alles ſieden/ und gieſſe es uͤber die Huͤner. 40. Eine gute Bruͤhe uͤber gebaiſte Kalbs- oder Rinds Braten. 1. Man nimmt ein wolgebaͤhet Brod und Knoblauch/ ſiedet es in einer Fleiſchbruͤhe/ treibet es dann durch/ thut Jngwer/ Pfeffer/ geſtoſſene Negelein/ Muſcatenbluͤh/ ein wenig Zucker daran/ laͤſſet es untereinander ſieden/ und gieſſet es uͤber den Braten. 2. Oder/ man nimmt ein wenig Meel/ und roͤſtet es im Schmaltz/ nimmt auch Fleiſchbruͤhe/ Holder-Eſſig/ Zimmet/ Negelein/ Cardomoͤmlein/ Pfeffer und Zucker/ laͤſſet es ein wenig ſieden/ und gieſſet es hernach uͤber den Braten. 3. Oder/ man nimmt geriebenen Lebkuchen/ Fleiſchbruͤh/ Roſen-Eſſig/ Zimmet/ Negelein/ Cardomoͤmlein/ Muſcatenbluͤh und Zucker/ laͤſſet es mit- einander ſieden/ ꝛc. 4. Oder/ man nimmt wolgebaͤhet Brod und Zwiebel/ ſiedet es in einer Fleiſchbruͤhe/ treibet es durch/ thut Eſſig/ Pfeffer/ Jngwer/ Negelein kleinzerſtoſ- ſen unter einander/ laͤſſet es ſieden/ und gieſſet es daruͤber. 41. Guten Pfeffer uͤber Wildpraͤt zu ma- chen. Man nimmt geriebenen Ruͤmpffel-Kaͤs/ und gerieben Haus-Brod/ roͤſtet es im Schmaltz/ gieſſet einen Wein daran/ thut Pfeffer/ Jngwer/ Negelein/ Cardo- moͤmlein/ ein wenig Saltz/ ein wenig Citronen-Schaͤlffen/ Eſſig und Zucker/ nach Belieben/ laͤſſet es untereinander ſieden/ richtet es uͤber das Wildpraͤt/ beſtreuet es endlichen mit Zimmet. 42. Unterſchiedliche Bruͤhen oder Sultzen uͤber Huͤner. 1. Uber geſottene Huͤner kan man ein Bruͤhlein von Huͤner-Bruͤhe/ ein wenig des beſten Meels/ zerklopfften Eyern/ Saltz und Saffran machen/ und laͤſſet es ſie- dẽ/ ruͤhret es aber beſtaͤndig/ und wann es recht iſt/ ſo gieſſet man es uͤber das Huhn. 2. Oder/ man ſiedet hartgeſottene Eyerdottern mit Jngwer/ Pfeffer/ Muſcaten-Nuß/ Saffran/ Roſinlein/ und macht es/ wie obgemeldet. 3. Oder/ Man nimmt Huͤnerbruͤhe mit zerſtoſſenen Mandeln/ Meer-Ret- lich/ Gewuͤrtz/ und/ nach Belieben/ ein wenig Wein/ laͤſſet es ſieden/ und gieſſet es uͤber das Huhn. 4. Oder/

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Zitationshilfe: [N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706, S. 348. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_koechin_1706/370>, abgerufen am 13.11.2024.