[N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706.Das XXI. Capitel. thut darein geröstete Semmel/ Muscaten-Blumen/ Citronen-Schalen/ ein wenigCardomömlein/ Jngwer und Pfeffer/ leget das Fleisch von Sardellen darein/ lässet es untereinander wohl kochen/ richtet den Hecht hernach an/ leget die Sardellen dar- über und darzwischen/ und giesset dann die Brüh darüber. 29. Hechte mit Klösgen gesotten. Siedet den Hecht wohl/ thut das Fleisch von den Kräten herunter/ hacket 30. Kleine Hechte zu sieden. Vermischet Wein und Wasser/ schneidet darein eine Zwiebel gantz klein/ Oder/ man nimmt die kleine Hechte aus/ und wann man sie wohl gewaschen So kan man auch die kleinen Hechte in einer Pfannen prägeln/ ingleichen auch 31. Einen Hecht in Speck einzumachen. Bereitet den Hecht/ und schuppet ihn nicht/ machet ihn mit einem Essig fein blau/ 32. Hecht in einer weissen Suppen oder Brüh. Man nimmt den Hecht/ schuppet ihn/ schneidet Stücke daraus/ und ma- dar-
Das XXI. Capitel. thut darein geroͤſtete Semmel/ Muſcaten-Blumen/ Citronen-Schalen/ ein wenigCardomoͤmlein/ Jngwer und Pfeffer/ leget das Fleiſch von Sardellen darein/ laͤſſet es untereinander wohl kochen/ richtet den Hecht hernach an/ leget die Sardellen dar- uͤber und darzwiſchen/ und gieſſet dann die Bruͤh daruͤber. 29. Hechte mit Kloͤsgen geſotten. Siedet den Hecht wohl/ thut das Fleiſch von den Kraͤten herunter/ hacket 30. Kleine Hechte zu ſieden. Vermiſchet Wein und Waſſer/ ſchneidet darein eine Zwiebel gantz klein/ Oder/ man nimmt die kleine Hechte aus/ und wann man ſie wohl gewaſchen So kan man auch die kleinen Hechte in einer Pfannen praͤgeln/ ingleichen auch 31. Einen Hecht in Speck einzumachen. Bereitet den Hecht/ und ſchuppet ihn nicht/ machet ihn mit einem Eſſig fein blau/ 32. Hecht in einer weiſſen Suppen oder Bruͤh. Man nimmt den Hecht/ ſchuppet ihn/ ſchneidet Stuͤcke daraus/ und ma- dar-
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Das XXI. Capitel.
thut darein geroͤſtete Semmel/ Muſcaten-Blumen/ Citronen-Schalen/ ein wenig
Cardomoͤmlein/ Jngwer und Pfeffer/ leget das Fleiſch von Sardellen darein/ laͤſſet
es untereinander wohl kochen/ richtet den Hecht hernach an/ leget die Sardellen dar-
uͤber und darzwiſchen/ und gieſſet dann die Bruͤh daruͤber.
29. Hechte mit Kloͤsgen geſotten.
Siedet den Hecht wohl/ thut das Fleiſch von den Kraͤten herunter/ hacket
es klein/ roͤſtet es mit geriebener Semmel/ in Eyern und Butter/ wuͤrtzet es wohl
ab/ machet kleine Kloͤsgen daraus/ leget ſie zu einen andern geſottenen Hechte in die
Bruͤh/ und laſſet es wohl gewuͤrtzt mit einander ſieden.
30. Kleine Hechte zu ſieden.
Vermiſchet Wein und Waſſer/ ſchneidet darein eine Zwiebel gantz klein/
thut darzu Butter/ Saltz/ Naͤgelein/ Muſcatenbluͤh und ander Gewuͤrtz/ kruͤm-
met dem Hecht den Schwantz in den Mund/ und laſſet es alſo miteinander
aufſieden.
Oder/ man nimmt die kleine Hechte aus/ und wann man ſie wohl gewaſchen
hat/ ſo ſpaltet man ſie mitten durch den Rucken/ von dem Kopff an/ biß zu den
Schwantz/ laͤſſet ſie alſo an beyden Enden aneinander bleiben/ ſtoͤſſet den Kopff
durch das Loch/ macht hernach eine Butter-Bruͤh mit Muſcaten-Bluͤh und guten
Gewuͤrtz daruͤber.
So kan man auch die kleinen Hechte in einer Pfannen praͤgeln/ ingleichen auch
die groſſen/ ſo zuvor halb oder Viertel-weiß zerſchnitten worden/ macht entweder
eine gemeine Bruͤh daran/ oder aber/ man leget ſie trocken in die Schuͤſſel/ gieſt ein
wenig Pomerantzen-Safft daruͤber.
31. Einen Hecht in Speck einzumachen.
Bereitet den Hecht/ und ſchuppet ihn nicht/ machet ihn mit einem Eſſig fein blau/
ſiedet ihn dann in halb Waſſer und Wein/ oder im Waſſer allein/ ſaltzet ihn recht.
Nehmet dann einen friſchen Speck/ ſchneidet ihn gar klein gewuͤrffelt/ laſſet ihn in
einer Pfannen oder Tiegel zergehen/ und braun werden. Wann nun der Hecht
angerichtet iſt/ ſo gieſt man ein gut Glaͤsgen Wein-Eſſig daran/ wuͤrtzet es mit
Jngwer/ Pfeffer und Naͤgelein/ und brennet den Speck/ wann er wohl heiß iſt/
uͤber den Hecht/ ſo iſt es gut.
32. Hecht in einer weiſſen Suppen oder
Bruͤh.
Man nimmt den Hecht/ ſchuppet ihn/ ſchneidet Stuͤcke daraus/ und ma-
chet es darmit/ wie vorgemeldet. Setzet darnach einen Fiſch-Tiegel oder Keſſel
uͤber das Feuer/ gieſt Waſſer/ ein wenig Wein und Eſſig darzu/ laͤſſet den Hecht
dar-
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Zitationshilfe: | [N. N.]: Die Curieuse [...] Köchin. Nürnberg, 1706, S. 254. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_koechin_1706/276>, abgerufen am 03.03.2025. |