Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

[N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688.

Bild:
<< vorherige Seite
Koch-Buch.
Ein gutes Semmel-Koch.

ERstlich nimb Schmollen von einer steinhar-
ten Semmel/ weichs in ein Wasser/ balg es
drucken auß/ brösels klein/ darnach nimb ein Löffel
voll Schmaltz/ rührs biß es weiß wird; hernach
nimb drey Ayrdotter darunter/ vnd zwey Ayr mit
Dotter vnd Klar/ rührs gar wol ab; darnach
nimb klein geschnittene Citeronischällerl/ aber daß
das Händige darvon kombt/ nimb auch Zucker
nach dem Geduncken/ setz in ein Schüssel auff ein
Glut/ vnd oben auff auch ein Glut/ es ist ein gutes
Speißl.

Das Mandel-Milch-Koch zu
machen.

NJmbe ein Handvoll Mandel/ ziehe jhnen
die Haut ab/ vnd stoß auffs aller kleinest/
balgs mit einer guten neu gemolckenen Milch/
oder sonsten guten ramigen Milch durch ein Tuch/
es muß diser Milch so vil seyn als man zu dem Koch
bedarff; wann die Mandel wol durchge-
balgt seyn/ hebt mans auff/ vnd zuckert die Milch/
vnd macht mit einem schönen Mehl in ein Reindl
ein Kindskoch/ vnd wann das Koch anfangt zu-

sie-
Koch-Buch.
Ein gutes Semmel-Koch.

ERſtlich nimb Schmollen von einer ſteinhar-
ten Semmel/ weichs in ein Waſſer/ balg es
drucken auß/ broͤſels klein/ darnach nimb ein Loͤffel
voll Schmaltz/ ruͤhrs biß es weiß wird; hernach
nimb drey Ayrdotter darunter/ vnd zwey Ayr mit
Dotter vnd Klar/ ruͤhrs gar wol ab; darnach
nimb klein geſchnittene Citeroniſchaͤllerl/ aber daß
das Haͤndige darvon kombt/ nimb auch Zucker
nach dem Geduncken/ ſetz in ein Schuͤſſel auff ein
Glut/ vnd oben auff auch ein Glut/ es iſt ein gutes
Speißl.

Das Mandel-Milch-Koch zu
machen.

NJmbe ein Handvoll Mandel/ ziehe jhnen
die Haut ab/ vnd ſtoß auffs aller kleineſt/
balgs mit einer guten neu gemolckenen Milch/
oder ſonſten guten ramigen Milch durch ein Tuch/
es muß diſer Milch ſo vil ſeyn als man zu dem Koch
bedarff; wann die Mandel wol durchge-
balgt ſeyn/ hebt mans auff/ vnd zuckert die Milch/
vnd macht mit einem ſchoͤnen Mehl in ein Reindl
ein Kindskoch/ vnd wann das Koch anfangt zu-

ſie-
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <pb facs="#f0089" n="83"/>
          <fw place="top" type="header"> <hi rendition="#b">Koch-Buch.</hi> </fw><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein gutes Semmel-Koch.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">E</hi>R&#x017F;tlich nimb Schmollen von einer &#x017F;teinhar-<lb/>
ten Semmel/ weichs in ein Wa&#x017F;&#x017F;er/ balg es<lb/>
drucken auß/ bro&#x0364;&#x017F;els klein/ darnach nimb ein Lo&#x0364;ffel<lb/>
voll Schmaltz/ ru&#x0364;hrs biß es weiß wird; hernach<lb/>
nimb drey Ayrdotter darunter/ vnd zwey Ayr mit<lb/>
Dotter vnd Klar/ ru&#x0364;hrs gar wol ab; darnach<lb/>
nimb klein ge&#x017F;chnittene Citeroni&#x017F;cha&#x0364;llerl/ aber daß<lb/>
das Ha&#x0364;ndige darvon kombt/ nimb auch Zucker<lb/>
nach dem Geduncken/ &#x017F;etz in ein Schu&#x0364;&#x017F;&#x017F;el auff ein<lb/>
Glut/ vnd oben auff auch ein Glut/ es i&#x017F;t ein gutes<lb/>
Speißl.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head><hi rendition="#b">Das Mandel-Milch-Koch zu</hi><lb/>
machen.</head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmbe ein Handvoll Mandel/ ziehe jhnen<lb/>
die Haut ab/ vnd &#x017F;toß auffs aller kleine&#x017F;t/<lb/>
balgs mit einer guten neu gemolckenen Milch/<lb/>
oder &#x017F;on&#x017F;ten guten ramigen Milch durch ein Tuch/<lb/>
es muß di&#x017F;er Milch &#x017F;o vil &#x017F;eyn als man zu dem Koch<lb/>
bedarff; wann die Mandel wol durchge-<lb/>
balgt &#x017F;eyn/ hebt mans auff/ vnd zuckert die Milch/<lb/>
vnd macht mit einem &#x017F;cho&#x0364;nen Mehl in ein Reindl<lb/>
ein Kindskoch/ vnd wann das Koch anfangt zu-<lb/>
<fw place="bottom" type="catch">&#x017F;ie-</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[83/0089] Koch-Buch. Ein gutes Semmel-Koch. ERſtlich nimb Schmollen von einer ſteinhar- ten Semmel/ weichs in ein Waſſer/ balg es drucken auß/ broͤſels klein/ darnach nimb ein Loͤffel voll Schmaltz/ ruͤhrs biß es weiß wird; hernach nimb drey Ayrdotter darunter/ vnd zwey Ayr mit Dotter vnd Klar/ ruͤhrs gar wol ab; darnach nimb klein geſchnittene Citeroniſchaͤllerl/ aber daß das Haͤndige darvon kombt/ nimb auch Zucker nach dem Geduncken/ ſetz in ein Schuͤſſel auff ein Glut/ vnd oben auff auch ein Glut/ es iſt ein gutes Speißl. Das Mandel-Milch-Koch zu machen. NJmbe ein Handvoll Mandel/ ziehe jhnen die Haut ab/ vnd ſtoß auffs aller kleineſt/ balgs mit einer guten neu gemolckenen Milch/ oder ſonſten guten ramigen Milch durch ein Tuch/ es muß diſer Milch ſo vil ſeyn als man zu dem Koch bedarff; wann die Mandel wol durchge- balgt ſeyn/ hebt mans auff/ vnd zuckert die Milch/ vnd macht mit einem ſchoͤnen Mehl in ein Reindl ein Kindskoch/ vnd wann das Koch anfangt zu- ſie-

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688/89
Zitationshilfe: [N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688, S. 83. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688/89>, abgerufen am 22.12.2024.