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[N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688.

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Koch-Buch.
Wein Suppen zu machen.

MAn soll süssen vnd sonst guten Wein nem-
men/ vnd darunter zween Löffel voll frisch
Wasser/ drey oder vier Ayrdotter/ vnd ein süssen
Ram also wol abspeitlen/ darnach ein Schmaltz
in einer Pfann wol hitzen/ vnd die Suppen darein
schitten/ Zucker/ Muscatblühe/ vnd Safferan da-
rein thun/ vnd wol den vierdten Theil lassen einsie-
den; die Weinsuppen seynd gar schädlich wanns
nicht wol gesotten seyn/ seynd auch nicht gut.

Ein gutes Süppel über bratene

MAn soll ein Schmaltz lassen heiß werden/ vnd
Zucker darein rösten daß er gleich hart wird/
darnach Wasser daran giessen/ Muscatblühe/ Pfef-
fer/ Jmber/ vnd Zimmet/ vnd ein wenig geribene
Semmel darzu thun/ vnd sieden lassen/ darnach
frische Lemonischalen daran schneiden/ vnd nimmer
sieden lassen.

Ein Süppel über gesottene Fisch
zu machen.

MAn soll ein Schmaltz lassen haiß werden/

vnd
Koch-Buch.
Wein Suppen zu machen.

MAn ſoll ſuͤſſen vnd ſonſt guten Wein nem-
men/ vnd darunter zween Loͤffel voll friſch
Waſſer/ drey oder vier Ayrdotter/ vnd ein ſuͤſſen
Ram alſo wol abſpeitlen/ darnach ein Schmaltz
in einer Pfann wol hitzen/ vnd die Suppen darein
ſchitten/ Zucker/ Muſcatbluͤhe/ vnd Safferan da-
rein thun/ vnd wol den vierdten Theil laſſen einſie-
den; die Weinſuppen ſeynd gar ſchaͤdlich wanns
nicht wol geſotten ſeyn/ ſeynd auch nicht gut.

Ein gutes Suͤppel uͤber bratene

MAn ſoll ein Schmaltz laſſen heiß werden/ vnd
Zucker darein roͤſten daß er gleich hart wird/
darnach Waſſer daran gieſſen/ Muſcatbluͤhe/ Pfef-
fer/ Jmber/ vnd Zimmet/ vnd ein wenig geribene
Semmel darzu thun/ vnd ſieden laſſen/ darnach
friſche Lemoniſchalen daran ſchneiden/ vnd nimmer
ſieden laſſen.

Ein Suͤppel uͤber geſottene Fiſch
zu machen.

MAn ſoll ein Schmaltz laſſen haiß werden/

vnd
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[69/0075] Koch-Buch. Wein Suppen zu machen. MAn ſoll ſuͤſſen vnd ſonſt guten Wein nem- men/ vnd darunter zween Loͤffel voll friſch Waſſer/ drey oder vier Ayrdotter/ vnd ein ſuͤſſen Ram alſo wol abſpeitlen/ darnach ein Schmaltz in einer Pfann wol hitzen/ vnd die Suppen darein ſchitten/ Zucker/ Muſcatbluͤhe/ vnd Safferan da- rein thun/ vnd wol den vierdten Theil laſſen einſie- den; die Weinſuppen ſeynd gar ſchaͤdlich wanns nicht wol geſotten ſeyn/ ſeynd auch nicht gut. Ein gutes Suͤppel uͤber bratene MAn ſoll ein Schmaltz laſſen heiß werden/ vnd Zucker darein roͤſten daß er gleich hart wird/ darnach Waſſer daran gieſſen/ Muſcatbluͤhe/ Pfef- fer/ Jmber/ vnd Zimmet/ vnd ein wenig geribene Semmel darzu thun/ vnd ſieden laſſen/ darnach friſche Lemoniſchalen daran ſchneiden/ vnd nimmer ſieden laſſen. Ein Suͤppel uͤber geſottene Fiſch zu machen. MAn ſoll ein Schmaltz laſſen haiß werden/ vnd

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Zitationshilfe: [N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688, S. 69. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688/75>, abgerufen am 21.11.2024.