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[N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688.

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Artzney-Buch.
starcken Wein 6. Viertl. Nimm ein gerechten
Haffen-Teckel zu dem Haffen/ deck den Haffen zu/
verstreich jhn mit rechten Taig/ daß kein Dampff
herauß kan/ laß es 9. Tag beitzen/ als dann mach
es in einem Brennkessel außbrennen.

NB. Nimb Morgens vnd Abends ein Löf-
fel voll darvon/ ist probiert worden/ vnd solt die
Lungel nur ein Nuß groß seyn/ so wachst sie wider.

Ein gutes Wasser für die Husten/
vnd Catharr auff der Brust.

ERstlichen nimb Jsop/ Salve/ Ehrnpreiß/
aller Welt Heyl/ Scabiosa den blauen/ Pe-
tonia/ Käßpapel/ Rörl/ Keffervill/ Hueff blät-
ter-Kraut wie es auff den Bäumen wächst/ jedes
zwey Hand voll/ Entzion ein gute Hand voll/
Lerchenschwamb zwey Loth/ Süßholtz/ braunen
Zuckergandel Bockshörnl/ jedes vier Loth/ dises
alles klein geschnitten/ oder gehackt/ vnd hernach
darauff gossen ein Viertel guten alten weissen
Wein/ vnd ein Viertel frisch Brunnen-Wasser/
laß also in einem Keller vier Tag beitzen/ hernach
brenn es auß.

NB. Von disem Wasser nimbt man immer-
zu ein Löffel voll.

Einen

Artzney-Buch.
ſtarcken Wein 6. Viertl. Nimm ein gerechten
Haffen-Teckel zu dem Haffen/ deck den Haffen zu/
verſtreich jhn mit rechten Taig/ daß kein Dampff
herauß kan/ laß es 9. Tag beitzen/ als dann mach
es in einem Brennkeſſel außbrennen.

NB. Nimb Morgens vnd Abends ein Loͤf-
fel voll darvon/ iſt probiert worden/ vnd ſolt die
Lungel nur ein Nuß groß ſeyn/ ſo wachſt ſie wider.

Ein gutes Waſſer fuͤr die Huſten/
vnd Catharꝛ auff der Bruſt.

ERſtlichen nimb Jſop/ Salve/ Ehrnpreiß/
aller Welt Heyl/ Scabioſa den blauen/ Pe-
tonia/ Kaͤßpapel/ Roͤrl/ Keffervill/ Hueff blaͤt-
ter-Kraut wie es auff den Baͤumen waͤchſt/ jedes
zwey Hand voll/ Entzion ein gute Hand voll/
Lerchenſchwamb zwey Loth/ Suͤßholtz/ braunen
Zuckergandel Bockshoͤrnl/ jedes vier Loth/ diſes
alles klein geſchnitten/ oder gehackt/ vnd hernach
darauff goſſen ein Viertel guten alten weiſſen
Wein/ vnd ein Viertel friſch Brunnen-Waſſer/
laß alſo in einem Keller vier Tag beitzen/ hernach
brenn es auß.

NB. Von diſem Waſſer nimbt man immer-
zu ein Loͤffel voll.

Einen
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[120/0126] Artzney-Buch. ſtarcken Wein 6. Viertl. Nimm ein gerechten Haffen-Teckel zu dem Haffen/ deck den Haffen zu/ verſtreich jhn mit rechten Taig/ daß kein Dampff herauß kan/ laß es 9. Tag beitzen/ als dann mach es in einem Brennkeſſel außbrennen. NB. Nimb Morgens vnd Abends ein Loͤf- fel voll darvon/ iſt probiert worden/ vnd ſolt die Lungel nur ein Nuß groß ſeyn/ ſo wachſt ſie wider. Ein gutes Waſſer fuͤr die Huſten/ vnd Catharꝛ auff der Bruſt. ERſtlichen nimb Jſop/ Salve/ Ehrnpreiß/ aller Welt Heyl/ Scabioſa den blauen/ Pe- tonia/ Kaͤßpapel/ Roͤrl/ Keffervill/ Hueff blaͤt- ter-Kraut wie es auff den Baͤumen waͤchſt/ jedes zwey Hand voll/ Entzion ein gute Hand voll/ Lerchenſchwamb zwey Loth/ Suͤßholtz/ braunen Zuckergandel Bockshoͤrnl/ jedes vier Loth/ diſes alles klein geſchnitten/ oder gehackt/ vnd hernach darauff goſſen ein Viertel guten alten weiſſen Wein/ vnd ein Viertel friſch Brunnen-Waſſer/ laß alſo in einem Keller vier Tag beitzen/ hernach brenn es auß. NB. Von diſem Waſſer nimbt man immer- zu ein Loͤffel voll. Einen

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Zitationshilfe: [N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688, S. 120. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688/126>, abgerufen am 27.11.2024.