[N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490].Die vorred ditz buchs UJll menschen sein sunderlich ¶ Jn dem ersten teyl. lernt es. wie man fastenspeyß bereiten Die vorred ditz buchs UJll menschen sein sunderlich ¶ Jn dem ersten teyl. lernt es. wie man fastenspeyß bereiten <TEI> <text> <body> <pb facs="#f0006"/> <div type="index" n="1"> <div type="preface" n="2"> <head>Die vorred ditz buchs</head><lb/> <p><hi rendition="#in">U</hi>Jll menschen sein <choice><abbr>sund̃</abbr><expan>sunder</expan></choice>lich<lb/> vnd nit <choice><abbr>vnbillicheñ</abbr><expan>vnbillichenn</expan></choice><lb/> geneigt tzu natuͤerlicher<lb/> vnd lustiger speiße. sich<lb/> der selben nach gesuntheyt<lb/> yres leybes ordenlich<lb/> zu gebrauchen vnd<lb/> zu entpfahen. Hyrumb<lb/> ist in dissem gegenwertygen<lb/> buͤechlein genant<lb/> kuͤechemaystrey gar kurtz<lb/> Auch nuͤetzlich begriffen<lb/> vnd angezeiget mit huͤebscher warhafftiger vntterweysunge<lb/> von mangerley speyße. wie man die bereytten sol. <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice><lb/> nachuolgundt stuͤersten <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> herren geistlichen <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> weltlichen<lb/> auch dem <choice><abbr>gemeinẽ</abbr><expan>gemeinen</expan></choice> man also fuͤer tragen <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> geben mag. von<lb/> welcherley <choice><abbr>kreuͤeter̃</abbr><expan>kreuͤetere</expan></choice>n gewuͤertzten <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> andern materien sie gemacht<lb/> vnd bereit werden suͤellen. Es sey flaysch. huͤener. wilprat.<lb/> visch. krebs. ayer. fuͤell. gebaches. suppen <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> gemuͤeß. etc<lb/> das es den den kochen gar nuͤetz wer zu wissen. wen ein ordenlicher<lb/> koch mit wol bereitter natuͤerlicher speiß ist hie in<lb/> disser zeit der best artzt. vnd das zuuersten so der mensch solche<lb/> speiße <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> getranck nit vberfluͤessig sunder sich des ordenlichen<lb/> vnnd zu rechter zeit gebraucht. etc. Darumb wirt ditz<lb/> buͤechlein geteylt in fuͤenff teyl.</p><lb/> <p>¶ Jn dem ersten teyl. lernt es. wie man fastenspeyß bereiten<lb/> sol von mancherley <choice><abbr>vischẽ</abbr><expan>vischen</expan></choice>. vnd auch biberschwentzen. etc.<lb/> zu syeden. braten. <choice><abbr>gebachẽ</abbr><expan>gebachen</expan></choice>. <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> wie man etliche darunter vergulden<lb/><choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> <choice><abbr>versilber̃</abbr><expan>versilbere</expan></choice>n mag. Auch wie man von gemuͤeß vnd<lb/><choice><abbr>suppẽ</abbr><expan>suppen</expan></choice> in <choice><abbr>mã</abbr><expan>man</expan></choice>gerley weiß mit <choice><abbr>gewuͤertztẽ</abbr><expan>gewuͤertzten</expan></choice>. <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> etlich mit <choice><abbr>farbẽ</abbr><expan>farben</expan></choice><lb/> bereiten vnd geben sol. etc. ¶ Jn dem <choice><abbr>ander̃</abbr><expan>andere</expan></choice>n teil lernt es zu<lb/> den <choice><abbr>zeitẽ</abbr><expan>zeiten</expan></choice> so fleisch zimlich zuessen ist die speiß zubereiten huͤener<lb/> vnd wiltprat mit sampt <choice><abbr>ander̃</abbr><expan>andere</expan></choice>n gebraten vnd gesotten<lb/> </p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [0006]
Die vorred ditz buchs
UJll menschen sein sund̃lich
vnd nit vnbillicheñ
geneigt tzu natuͤerlicher
vnd lustiger speiße. sich
der selben nach gesuntheyt
yres leybes ordenlich
zu gebrauchen vnd
zu entpfahen. Hyrumb
ist in dissem gegenwertygen
buͤechlein genant
kuͤechemaystrey gar kurtz
Auch nuͤetzlich begriffen
vnd angezeiget mit huͤebscher warhafftiger vntterweysunge
von mangerley speyße. wie man die bereytten sol. vñ
nachuolgundt stuͤersten vñ herren geistlichen od̃ weltlichen
auch dem gemeinẽ man also fuͤer tragen vñ geben mag. von
welcherley kreuͤeter̃n gewuͤertzten od̃ andern materien sie gemacht
vnd bereit werden suͤellen. Es sey flaysch. huͤener. wilprat.
visch. krebs. ayer. fuͤell. gebaches. suppen vñ gemuͤeß. etc
das es den den kochen gar nuͤetz wer zu wissen. wen ein ordenlicher
koch mit wol bereitter natuͤerlicher speiß ist hie in
disser zeit der best artzt. vnd das zuuersten so der mensch solche
speiße vñ getranck nit vberfluͤessig sunder sich des ordenlichen
vnnd zu rechter zeit gebraucht. etc. Darumb wirt ditz
buͤechlein geteylt in fuͤenff teyl.
¶ Jn dem ersten teyl. lernt es. wie man fastenspeyß bereiten
sol von mancherley vischẽ. vnd auch biberschwentzen. etc.
zu syeden. braten. gebachẽ. vñ wie man etliche darunter vergulden
od̃ versilber̃n mag. Auch wie man von gemuͤeß vnd
suppẽ in mãgerley weiß mit gewuͤertztẽ. vñ etlich mit farbẽ
bereiten vnd geben sol. etc. ¶ Jn dem ander̃n teil lernt es zu
den zeitẽ so fleisch zimlich zuessen ist die speiß zubereiten huͤener
vnd wiltprat mit sampt ander̃n gebraten vnd gesotten
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