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[N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490].

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müeß hab dy pfann auff dem feüer mit heyßem schmaltz vnd
schut dy milch vnd ayer darein. rüer es wol byß es hert wirt.
richt es an vnd see ingwer darauff. vnd zettel ein lauter schon
milchschmaltz darauff vnd gib es fur in der pfannen.

xlv.¶ Ein güets mußlein von ayeren. seud hert ayer dy schell
vnd hacks klein. zwir ein schon mel darunter mit milch thüe
dy ayer darein. temperir es wol vnd rüer es darnach in einer
heissen milch. so wirt ein gut müeß darauß. laß sieden als ein
kindes müeslein vnd rüer es das es nit anbrinn.

xlvi.¶ Jtem seüed ayer hert vnd hack den totteren besunder thüe ein
rohes ay darunter. zwer aber milch ein schon melb daran dz
es dick werd als ein teig schneid stucklein darauß vnd back
sy in einem schmaltz so werden gut küechlein darauß trucken zu
essen oder in keß bruen.

xlvij.¶ Jtem wiltu machen ein güet gemüeß von ayren So nym
ayer vnd mel reib dz wol durcheinander. so geües ein heiße milch
daran vnd mach es nit zu düen noch zu dick. thu recht saltz
darein versuch es wol. das gemüeß magstu in zwaierlay furmen
machen Nymstu ayer vnd mel so hack kleine griben vom alten
schweinen fleisch darein das rein berge sey vnd seüed es darinnen.
Hastu es nit so nim milchschmaltz vnd laß nit an brinen
see lautter ingwer darauff an der an richt vnd gib es dar.

wiltu das wol gelb haben so zwer saffran in ein labe milch
vnd temperir es.

DD[große Initiale]as vierd sagt von Salssen von Senfft
vnd Latwergen.

i.¶ wiltu machen gut grüen salssen von kreuter.
so klaub pfefferkraut. deymenten. mangolt.
ampffer. streiff die stil darauß vnnd
warn dich eines verglasten hafen mit einer
deck Nym weiß brot das weich in wein oder in essig gar woll
reib lecküechen vnd stos dy kreuter vnd das alles miteinander gar
wol treib es durch ein tüech mit essig. vnd wein darin dz brot

muͤeß hab dy pfann auff dem feuͤer mit heyßem schmaltz vnd
schut dy milch vnd ayer darein. ruͤer es wol byß es hert wirt.
richt es an vnd see ingwer darauff. vnd zettel ein lauter schon
milchschmaltz darauff vnd gib es fur in der pfannen.

xlv.¶ Ein guͤets mußlein von ayeren. seud hert ayer dy schell
vnd hacks klein. zwir ein schon mel darunter mit milch thuͤe
dy ayer darein. temperir es wol vnd ruͤer es darnach in einer
heissen milch. so wirt ein gut muͤeß darauß. laß sieden als ein
kindes muͤeslein vnd ruͤer es das es nit anbrinn.

xlvi.¶ Jtem seuͤed ayer hert vnd hack den totteren besunder thuͤe ein
rohes ay darunter. zwer aber milch ein schon melb daran dz
es dick werd als ein teig schneid stucklein darauß vnd back
sy in einem schmaltz so werden gut kuͤechlein darauß trucken zu
essen oder in keß bruen.

xlvij.¶ Jtem wiltu machen ein guͤet gemuͤeß von ayren So nym
ayer vnd mel reib dz wol durcheinander. so geuͤes ein heiße milch
daran vnd mach es nit zu duͤen noch zu dick. thu recht saltz
darein versuch es wol. das gemuͤeß magstu in zwaierlay furmen
machen Nymstu ayer vnd mel so hack kleine griben vom alten
schweinen fleisch darein das rein berge sey vnd seuͤed es darinnen.
Hastu es nit so nim milchschmaltz vnd laß nit an brinen
see lautter ingwer darauff an der an richt vnd gib es dar.

wiltu das wol gelb haben so zwer saffran in ein labe milch
vnd temperir es.

DD[große Initiale]as vierd sagt von Salssen von Senfft
vnd Latwergen.

i.¶ wiltu machen gut gruͤen salssen von kreuter.
so klaub pfefferkraut. deymenten. mangolt.
ampffer. streiff die stil darauß vnnd
warn dich eines verglasten hafen mit einer
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Zitationshilfe: [N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490], S. . In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/nn_kuchemaistrey_1490/53>, abgerufen am 14.11.2024.