[N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490].gewüertzt. gesaltzen vnd einfüellen. xiiij.¶ Jtem man mag krapffen füellen mit der füel als man gestüertzt xv.¶ Czu machen ein krapffen teig. Jtem seud honig in wein xvi.¶ Jtem kleine krapffen die man füelt den herren mit eitel fisch gewuͤertzt. gesaltzen vnd einfuͤellen. xiiij.¶ Jtem man mag krapffen fuͤellen mit der fuͤel als man gestuͤertzt xv.¶ Czu machen ein krapffen teig. Jtem seud honig in wein xvi.¶ Jtem kleine krapffen die man fuͤelt den herren mit eitel fisch <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0043"/> gewuͤertzt. gesaltzen vnd einfuͤellen.</p><lb/> <p>xiiij.¶ Jtem man mag krapffen fuͤellen mit der fuͤel als <choice><abbr>mã</abbr><expan>man</expan></choice> gestuͤertzt<lb/> ayer fuͤelt <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> also man opffel fuͤelt <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> huͤener fuͤelt. Aber<lb/> was man von fleisch wil fuͤellen. ein yedes fleisch ful <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> visch<lb/> fuͤelle die muß vor recht <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> wol <choice><abbr>gesottẽ</abbr><expan>gesotten</expan></choice> sein. es sein walt<lb/> fogel <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> miltz. lungen. <choice><abbr>leber̃</abbr><expan>lebere</expan></choice>n. <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> solch klein zu setz wol gehackt<lb/> den wol gestossen in <choice><abbr>einẽ</abbr><expan>einem</expan></choice> morsser wy <choice><abbr>dã</abbr><expan>dan</expan></choice> <choice><abbr>d̃</abbr><expan>der</expan></choice> zusatz ist. von<lb/> ayren. von byrn der kalbs kopf <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> von eintrag peterlein <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice><lb/> ander wol schmeckende kreuͤeter der man ye ein wenig nympt<lb/> zu einer fuͤel nur von des geschmacks <choice><abbr>wegẽ</abbr><expan>wegen</expan></choice>. <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> man mag<lb/> sein geraten zu kleiner fuͤell. den on das so <choice><abbr>mã</abbr><expan>man</expan></choice> fuͤelle macht an<lb/> das gebraten huner <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> tauben. oder was von fleisch ist. do<lb/> muß man die gutten kreutter zu haben auch krametber einß<lb/> kumel vnd fenchel gestossen vnd mit der full getemperiret.<lb/> mit rohen ayren schon vntereinander kneten vnd eingefult<lb/> vnd wol gebachen.</p><lb/> <p>xv.¶ Czu <choice><abbr>machẽ</abbr><expan>machen</expan></choice> ein krapffen teig. <choice><abbr>Jtẽ</abbr><expan>Jtem</expan></choice> seud honig in wein<lb/> alß vil du wilt <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> nym auch ein weitte schussel <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> zwir <choice><abbr>dẽ</abbr><expan>den</expan></choice><lb/> wein mit weissem melbe als ein muslein. schlach <choice><abbr>eĩ</abbr><expan>ein</expan></choice> ayer <choice><abbr>totter̃</abbr><expan>tottere</expan></choice>n<lb/><choice><abbr>d̃</abbr><expan>das</expan></choice> rot sey in ein ander schussel <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> auch ein wenig <choice><abbr>saffrã</abbr><expan>saffran</expan></choice><lb/> das zu treib gar wol mit dem <choice><abbr>gemachtẽ</abbr><expan>gemachten</expan></choice> honig wein <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> thu<lb/> es in den <choice><abbr>gezwert̃</abbr><expan>gezwerte</expan></choice>n teig temperir es auch wol. <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> wurff ye<lb/> ein steublein melbs dar zu in die <choice><abbr>schussel̃</abbr><expan>schussele</expan></choice>n als lang biß du <choice><abbr>eĩ</abbr><expan>ein</expan></choice><lb/><choice><abbr>litigẽ</abbr><expan>litigen</expan></choice> teig gemachst. <choice><abbr>dẽ</abbr><expan>den</expan></choice> so bereit ein sauber tuch auf <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> zeug<lb/> den teig darauf mit <choice><abbr>einẽ</abbr><expan>einem</expan></choice> welgerholz zu massen duͤen. <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> schneid<lb/> den form groß <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> klein allß du die krapffen <choice><abbr>habẽ</abbr><expan>haben</expan></choice> wilt<lb/> nach yeder ful da richt dich nach. <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> was teig man mit hefel<lb/><choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> bier <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> hopf wasser macht dy muß man al lassen aufgen<lb/><choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> darnach aber ein knetten mit loem wasser <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> mit einem<lb/> gesotten honig wein da wiß dich nach zu richten.</p><lb/> <p>xvi.¶ <choice><abbr>Jtẽ</abbr><expan>Jtem</expan></choice> kleine krapffen die <choice><abbr>mã</abbr><expan>man</expan></choice> fuͤelt <choice><abbr>dẽ</abbr><expan>den</expan></choice> <choice><abbr>herr̃</abbr><expan>herre</expan></choice>n mit eitel fisch<lb/> lebern woll gestossen mit ein wenig <choice><abbr>guttẽ</abbr><expan>guttem</expan></choice> <choice><abbr>geribẽ</abbr><expan>geriben</expan></choice> <choice><abbr>leckuchẽ</abbr><expan>leckuchen</expan></choice> so<lb/><choice><abbr>habẽ</abbr><expan>haben</expan></choice> sie wurtz genug. also vogel lebern. huͤener lebern gleich<lb/></p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [0043]
gewuͤertzt. gesaltzen vnd einfuͤellen.
xiiij.¶ Jtem man mag krapffen fuͤellen mit der fuͤel als mã gestuͤertzt
ayer fuͤelt vñ also man opffel fuͤelt vñ huͤener fuͤelt. Aber
was man von fleisch wil fuͤellen. ein yedes fleisch ful od̃ visch
fuͤelle die muß vor recht vñ wol gesottẽ sein. es sein walt
fogel od̃ miltz. lungen. leber̃n. od̃ solch klein zu setz wol gehackt
den wol gestossen in einẽ morsser wy dã d̃ zusatz ist. von
ayren. von byrn der kalbs kopf vñ von eintrag peterlein vñ
ander wol schmeckende kreuͤeter der man ye ein wenig nympt
zu einer fuͤel nur von des geschmacks wegẽ. od̃ man mag
sein geraten zu kleiner fuͤell. den on das so mã fuͤelle macht an
das gebraten huner vñ tauben. oder was von fleisch ist. do
muß man die gutten kreutter zu haben auch krametber einß
kumel vnd fenchel gestossen vnd mit der full getemperiret.
mit rohen ayren schon vntereinander kneten vnd eingefult
vnd wol gebachen.
xv.¶ Czu machẽ ein krapffen teig. Jtẽ seud honig in wein
alß vil du wilt vñ nym auch ein weitte schussel vñ zwir dẽ
wein mit weissem melbe als ein muslein. schlach eĩ ayer totter̃n
d̃ rot sey in ein ander schussel vñ auch ein wenig saffrã
das zu treib gar wol mit dem gemachtẽ honig wein vñ thu
es in den gezwert̃n teig temperir es auch wol. vñ wurff ye
ein steublein melbs dar zu in die schussel̃n als lang biß du eĩ
litigẽ teig gemachst. dẽ so bereit ein sauber tuch auf vñ zeug
den teig darauf mit einẽ welgerholz zu massen duͤen. vñ schneid
den form groß od̃ klein allß du die krapffen habẽ wilt
nach yeder ful da richt dich nach. od̃ was teig man mit hefel
od̃ bier od̃ hopf wasser macht dy muß man al lassen aufgen
vñ darnach aber ein knetten mit loem wasser od̃ mit einem
gesotten honig wein da wiß dich nach zu richten.
xvi.¶ Jtẽ kleine krapffen die mã fuͤelt dẽ herr̃n mit eitel fisch
lebern woll gestossen mit ein wenig guttẽ geribẽ leckuchẽ so
habẽ sie wurtz genug. also vogel lebern. huͤener lebern gleich
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