[N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490].vnd kreüetern. on rosen die hat nit mer den yren geschmacke vi.¶ Jtem nym opffel vnd bach sie braun in schmaltz. thu sie vij.¶ Wiltu ein angestriches gebachens machen. Nym ayer viij.¶ Jtem ein ander form Schneidt den teig als die glas vnd kreuͤetern. on rosen die hat nit mer den yren geschmacke vi.¶ Jtem nym opffel vnd bach sie braun in schmaltz. thu sie vij.¶ Wiltu ein angestriches gebachens machen. Nym ayer viij.¶ Jtem ein ander form Schneidt den teig als die glas <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0040"/> vnd kreuͤetern. on rosen die hat nit mer den yren geschmacke<lb/> ausgetruckt vnd vntter gemischt ir saft on <choice><abbr>schadẽ</abbr><expan>schaden</expan></choice> in al essen<lb/> so man die an richt darunter <choice><abbr>getemp̃</abbr><expan>getemper</expan></choice>iret so schmecke dar zu<lb/><choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> vntersetz <choice><abbr>dẽ</abbr><expan>den</expan></choice> geschmack in ein zin also magstu wol <choice><abbr>nemẽ</abbr><expan>nemen</expan></choice><lb/> feyel <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> was von kreuͤetern <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> wz von <choice><abbr>plumẽ</abbr><expan>plumen</expan></choice> wol schmeckt<lb/> gestossen <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> <choice><abbr>gestrichẽ</abbr><expan>gestrichen</expan></choice> durch in ein tuch <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> alweg den safft<lb/><choice><abbr>behaltẽ</abbr><expan>behalten</expan></choice> thu in ein glessen geschir biß du sein bedarffest gar<lb/> schon verdeckt vor mucken vnd spinnen.</p><lb/> <p>vi.¶ Jtem nym opffel <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> bach sie braun in schmaltz. thu sie<lb/> auß leg sie auff ein banck. wurtz sie zu massen auch zimlich<lb/> saltz. Nym dz erst gelb blat <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> streich die opffel darauf nit<lb/> zu dick <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> zu duͤen. den so nym dz gruͤen blat <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> leg es auf opffel<lb/> mach den gelb fuͤel <choice><abbr>võ</abbr><expan>von</expan></choice> ayer gewuͤertz als geruͤert ayer. nym<lb/> dan dz blab blat <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> leg es darauf die fuͤel <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> nym dan ein ander<lb/> farb wie der teig geferbt ist ein blat leg daruͤeber. So <choice><abbr>dã</abbr><expan>dan</expan></choice><lb/> die bleter vnd fuͤel bey ein ander ist schon auf ein ander gelegt<lb/> so nym ein frisch ayer klar <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> bestreich sie vmb <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> vmb<lb/> hefft es woll vnd mach es lenglicht als <choice><abbr>einẽ</abbr><expan>einen</expan></choice> weck. schneid<lb/> es zu stuͤecklein <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> stoß an <choice><abbr>einẽ</abbr><expan>einen</expan></choice> hultzen zutetigen <choice><abbr>brettẽ</abbr><expan>bretten</expan></choice> spiß<lb/> ye .ij. <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> .iij. zusamen an ein spißlein. mach ein duͤennes teiglein<lb/> von milch <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> ayren vergilbs. zeuch die spißlein dardurch<lb/><choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> leg sie wider in ein milchschmaltz vnd bach sy braun<lb/> trag es fuͤer. <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> wen dz auf <choice><abbr>geschnittẽ</abbr><expan>geschnitten</expan></choice> wirt so hat yedes sein<lb/> farb das die gest sere verwundert.</p><lb/> <p>vij.¶ Wiltu ein angestriches <choice><abbr>gebachẽ</abbr><expan>gebachen</expan></choice>s <choice><abbr>machẽ</abbr><expan>machen</expan></choice>. Nym ayer<lb/><choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> <choice><abbr>geribẽ</abbr><expan>geriben</expan></choice> keß. mell <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> milch mach ein <choice><abbr>starckẽ</abbr><expan>starcken</expan></choice> teig den zeuͤeg<lb/> auff ein bret gar duͤenne. schneid in als die wuͤermlein halm<lb/> groß vnd fingers leng scheuͤes das in ein heys schmaltz die<lb/> hack besunder see zucker darauff an der anricht vnd gib es<lb/> an fastagen fuͤer ein gebratens in flachen zinnen schuͤesseln.</p><lb/> <p>viij.¶ Jtem ein ander form Schneidt den teig als die glas<lb/><choice><abbr>rauttẽ</abbr><expan>rautten</expan></choice> <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> kle bletter oder rosen die mag <choice><abbr>mã</abbr><expan>man</expan></choice> auch allso bachen.<lb/> Wiltu vergulden so sol es woll kalt sein das bestet</p><lb/> </div> </div> </body> </text> </TEI> [0040]
vnd kreuͤetern. on rosen die hat nit mer den yren geschmacke
ausgetruckt vnd vntter gemischt ir saft on schadẽ in al essen
so man die an richt darunter getemp̃iret so schmecke dar zu
vñ vntersetz dẽ geschmack in ein zin also magstu wol nemẽ
feyel vñ was von kreuͤetern vñ wz von plumẽ wol schmeckt
gestossen vñ gestrichẽ durch in ein tuch vñ alweg den safft
behaltẽ thu in ein glessen geschir biß du sein bedarffest gar
schon verdeckt vor mucken vnd spinnen.
vi.¶ Jtem nym opffel vñ bach sie braun in schmaltz. thu sie
auß leg sie auff ein banck. wurtz sie zu massen auch zimlich
saltz. Nym dz erst gelb blat vñ streich die opffel darauf nit
zu dick vñ zu duͤen. den so nym dz gruͤen blat vñ leg es auf opffel
mach den gelb fuͤel võ ayer gewuͤertz als geruͤert ayer. nym
dan dz blab blat vñ leg es darauf die fuͤel vñ nym dan ein ander
farb wie der teig geferbt ist ein blat leg daruͤeber. So dã
die bleter vnd fuͤel bey ein ander ist schon auf ein ander gelegt
so nym ein frisch ayer klar vñ bestreich sie vmb vñ vmb
hefft es woll vnd mach es lenglicht als einẽ weck. schneid
es zu stuͤecklein vñ stoß an einẽ hultzen zutetigen brettẽ spiß
ye .ij. od̃ .iij. zusamen an ein spißlein. mach ein duͤennes teiglein
von milch vñ ayren vergilbs. zeuch die spißlein dardurch
vñ leg sie wider in ein milchschmaltz vnd bach sy braun
trag es fuͤer. vñ wen dz auf geschnittẽ wirt so hat yedes sein
farb das die gest sere verwundert.
vij.¶ Wiltu ein angestriches gebachẽs machẽ. Nym ayer
vñ geribẽ keß. mell vñ milch mach ein starckẽ teig den zeuͤeg
auff ein bret gar duͤenne. schneid in als die wuͤermlein halm
groß vnd fingers leng scheuͤes das in ein heys schmaltz die
hack besunder see zucker darauff an der anricht vnd gib es
an fastagen fuͤer ein gebratens in flachen zinnen schuͤesseln.
viij.¶ Jtem ein ander form Schneidt den teig als die glas
rauttẽ od̃ kle bletter oder rosen die mag mã auch allso bachen.
Wiltu vergulden so sol es woll kalt sein das bestet
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