[N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490].xlviij.¶ Jtem ein ander muß von birnen. Nym ein weit kurtz heffelein xlix.¶ Jtem ein opffel muß on zwiffeln mach also. schneid l.¶ Jtem ein brombermuß oder ein weigselmuß mach also. stoß li.¶ Jtem maulber muß mach auch vnd wurtz es ab also in lij. Kirschen muß oder amerelen muß mach auch also on dz liij.¶ Wiltu machen ein grüen mandel blaw oder gelb so acht xlviij.¶ Jtem ein ander muß von birnen. Nym ein weit kurtz heffelein xlix.¶ Jtem ein opffel muß on zwiffeln mach also. schneid l.¶ Jtem ein brombermuß oder ein weigselmuß mach also. stoß li.¶ Jtem maulber muß mach auch vnd wurtz es ab also in lij. Kirschen muß oder amerelen muß mach auch also on dz liij.¶ Wiltu machen ein gruͤen mandel blaw oder gelb so acht <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <div n="3"> <pb facs="#f0026"/> <p>xlviij.¶ <choice><abbr>Jtẽ</abbr><expan>Jtem</expan></choice> ein <choice><abbr>and̃</abbr><expan>ander</expan></choice> muß von <choice><abbr>birñ</abbr><expan>birnen</expan></choice>. Nym ein weit kurtz heffelein<lb/> schneyd birn dar ein die gut sein. schel zwiffelen vnd<lb/> thu wein saltz vnd schmaltz daran verdeck es wol vnd setz in<lb/> die glut es verzert sich vnd mußet sich selber richt es an <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice><lb/> see ingwer dar auff.</p><lb/> <p>xlix.¶ <choice><abbr>Jtẽ</abbr><expan>Jtem</expan></choice> ein opffel muß on zwiffeln mach also. schneid<lb/> klein schnitzlein ein wenig milch <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> weins. auch wurtz<lb/> saltz <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> schmaltz verdeck es wol laß <choice><abbr>siedẽ</abbr><expan>sieden</expan></choice> bei <choice><abbr>kleinẽ</abbr><expan>kleinem</expan></choice> feuͤer.</p><lb/> <p>l.¶ <choice><abbr>Jtẽ</abbr><expan>Jtem</expan></choice> ein <choice><abbr>brõ</abbr><expan>brom</expan></choice>bermuß <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> ein weigselmuß mach also. stoß<lb/> die <choice><abbr>brõ</abbr><expan>brom</expan></choice>ber <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> weigseln in <choice><abbr>einẽ</abbr><expan>einem</expan></choice> morsser thu weißbrot dar zu<lb/><choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> streichs durch ein tuch. nym dan mel vnd milch dz zwir<lb/> gar wol thu es unter ein <choice><abbr>and̃</abbr><expan>ander</expan></choice> in ein <choice><abbr>pfañ</abbr><expan>pfann</expan></choice>vber dz feuͤer ruͤer es<lb/> wol <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> <choice><abbr>ṽ</abbr><expan>ver</expan></choice>saltz nit. dz wirt ein <choice><abbr>brañ</abbr><expan>brand</expan></choice> muß richt es an <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> see ingwer<lb/> dar auff. die <choice><abbr>pfañ</abbr><expan>pfann</expan></choice> sol sein schmaltzig <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> thu schmaltz<lb/> daran das es nit anbrin. ist es zu dick so meer es mit milch.</p><lb/> <p>li.¶ Jtem maulber muß mach auch vnd wurtz es ab also in<lb/> einer pfan oder hafen.</p><lb/> <p>lij. Kirschen muß oder <choice><abbr>amerel̃</abbr><expan>amerele</expan></choice>n muß mach auch also on dz<lb/> man die mit kern vnnd all stossen muß durch getriben mit<lb/> wein wasser oder fleisch bruͤe.</p> </div><lb/> <div n="3"> <p>liij.¶ Wiltu <choice><abbr>machẽ</abbr><expan>machen</expan></choice> ein gruͤen mandel blaw <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> gelb so acht<lb/> vmb mangol <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> tateln <choice><abbr>kornblumẽ</abbr><expan>kornblumen</expan></choice> <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> vmb <choice><abbr>and̃</abbr><expan>ander</expan></choice> gruͤen kraut<lb/> dz nit schmeck als rautten <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> <choice><abbr>and̃</abbr><expan>ander</expan></choice> schmeckent kraut wan es<lb/> nem dem <choice><abbr>mã</abbr><expan>man</expan></choice>del sein kraft. so entaug kein <choice><abbr>and̃</abbr><expan>ander</expan></choice> farb den von<lb/> blossen kreuͤetern die nit schmack <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> kraft <choice><abbr>habẽ</abbr><expan>haben</expan></choice> <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> doch gut<lb/> farbe <choice><abbr>habẽ</abbr><expan>haben</expan></choice>. doch stoß <choice><abbr>d̃</abbr><expan>der</expan></choice> mandel vil <choice><abbr>od̃</abbr><expan>oder</expan></choice> wenig mach ein milch<lb/> als sie ist dar zu mach ein gute visch bruͤe do bersig in <choice><abbr>gesottẽ</abbr><expan>gesotten</expan></choice><lb/> sein vermisch es wol <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> las gesten so ist es fein vnd gruͤen. dz<lb/> ist ein gruͤen milch. also magstu sie <choice><abbr>võ</abbr><expan>von</expan></choice> saffran gel <choice><abbr>machẽ</abbr><expan>machen</expan></choice> <choice><abbr>võ</abbr><expan>von</expan></choice><lb/><choice><abbr>kornblumẽ</abbr><expan>kornblumen</expan></choice> blaw. <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> von <choice><abbr>rotẽ</abbr><expan>rotem</expan></choice> <choice><abbr>ṽ</abbr><expan>ver</expan></choice>misch rot wie du wilt<lb/> so du sie wilt fuͤer <choice><abbr>tragẽ</abbr><expan>tragen</expan></choice> so brich sie auff ein schuͤessel als glaß<lb/> milch vermisch den zucker vnd saltz mit ein ander das trag<lb/> darauf nit zu vil <choice><abbr>vñ</abbr><expan>vnd</expan></choice> setz es fuͤer. ¶ Wltu guͤelden mandelkern<lb/></p> </div> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [0026]
xlviij.¶ Jtẽ ein and̃ muß von birñ. Nym ein weit kurtz heffelein
schneyd birn dar ein die gut sein. schel zwiffelen vnd
thu wein saltz vnd schmaltz daran verdeck es wol vnd setz in
die glut es verzert sich vnd mußet sich selber richt es an vñ
see ingwer dar auff.
xlix.¶ Jtẽ ein opffel muß on zwiffeln mach also. schneid
klein schnitzlein ein wenig milch od̃ weins. auch wurtz
saltz vñ schmaltz verdeck es wol laß siedẽ bei kleinẽ feuͤer.
l.¶ Jtẽ ein brõbermuß od̃ ein weigselmuß mach also. stoß
die brõber od̃ weigseln in einẽ morsser thu weißbrot dar zu
vñ streichs durch ein tuch. nym dan mel vnd milch dz zwir
gar wol thu es unter ein and̃ in ein pfañvber dz feuͤer ruͤer es
wol vñ ṽsaltz nit. dz wirt ein brañ muß richt es an vñ see ingwer
dar auff. die pfañ sol sein schmaltzig od̃ thu schmaltz
daran das es nit anbrin. ist es zu dick so meer es mit milch.
li.¶ Jtem maulber muß mach auch vnd wurtz es ab also in
einer pfan oder hafen.
lij. Kirschen muß oder amerel̃n muß mach auch also on dz
man die mit kern vnnd all stossen muß durch getriben mit
wein wasser oder fleisch bruͤe.
liij.¶ Wiltu machẽ ein gruͤen mandel blaw od̃ gelb so acht
vmb mangol od̃ tateln kornblumẽ od̃ vmb and̃ gruͤen kraut
dz nit schmeck als rautten vñ and̃ schmeckent kraut wan es
nem dem mãdel sein kraft. so entaug kein and̃ farb den von
blossen kreuͤetern die nit schmack od̃ kraft habẽ vñ doch gut
farbe habẽ. doch stoß d̃ mandel vil od̃ wenig mach ein milch
als sie ist dar zu mach ein gute visch bruͤe do bersig in gesottẽ
sein vermisch es wol vñ las gesten so ist es fein vnd gruͤen. dz
ist ein gruͤen milch. also magstu sie võ saffran gel machẽ võ
kornblumẽ blaw. vñ von rotẽ ṽmisch rot wie du wilt
so du sie wilt fuͤer tragẽ so brich sie auff ein schuͤessel als glaß
milch vermisch den zucker vnd saltz mit ein ander das trag
darauf nit zu vil vñ setz es fuͤer. ¶ Wltu guͤelden mandelkern
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