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[N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490].

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gemacht oder ein ziseüenlein mit leckuchen abgesetzt darauf
pfeffer wol gestossen gestrewet.

xxvij.¶ Jtem stockvisch muß man pleüen vnd einweichen
mit wein oder mit wasser gesotten sein gut mit wurtzen ab
bereit oder gemacht.

xxviij.¶ Jtem reinvisch vnd bolcken in wasser ab gesotten vnd
kraut dar bey oder salssen ist gut die selben visch vnd alle geren:echt
düer visch mag man in pfeffer geben oder neben suppen
oder kraut in allen fastagen.

xxix.¶ Jtem wiltu gutte suppen machen. so nym die düerten
ruben brw vnd leüeter sie schon mit abseigen oder durch ein tuch
in ein pfanne. vnd wenig honigs darein. mach es ab mit
gntten wurtzen vnd saltz versuch es wol vnd geüeß den vber
Du magst ein erbeyß brw da mit bessern vnd zu allen andernn
suppen von gebeeten brot vnd ingwer darauf gethan. wiltu
erberen lewten solch suppen geen an fastagen so see zucker
darauf vnd heisse visch dar bey also trucken.

xxx.¶ Jtem wiltu machen ein gut muß von kirschen brich
die stil ab vnd stoß in einem morsser mit kern vnd al. Nym feigen
weinber auf ein essen. Nym weiß brotschnitten die weich
in wein temperir es durch ein ander streich es durch ein tuch
mit anderm wein mach es nit zu dick noch zu düene. thu ein
steüeblein mels darein vnd schmaltz thu es durch ein pfan zu
reib es gar wol. vnd die weil es seüedt als ein ander muß richt
es an vnd see lautter schmaltz vnd wurtz darauf. trag es dan
also füer. Vnd also magstu auch amerelen. weigsel. eerper müeßer
machen. vnd rotter wein zimpt dar zu baß dan der weisse
vnd dz steüeblein melbs sol man vor hin wol mit dem wein
zwern ee man das ein thut. den rüer es gar wol biß es geseüedt
so müeßet es sich gar wol vnd stet schon.

xxxi.¶ Jtem wiltu gerennet milch machen. Nym reiß vnd stoß
den klein schlach in durch ein siblein. nym geschelt mandelkern
stoß sie woll mach milch. die besten seyg ab. vnd nym

gemacht oder ein ziseuͤenlein mit leckuchen abgesetzt darauf
pfeffer wol gestossen gestrewet.

xxvij.¶ Jtem stockvisch muß man pleuͤen vnd einweichen
mit wein oder mit wasser gesotten sein gut mit wurtzen ab
bereit oder gemacht.

xxviij.¶ Jtem reinvisch vnd bolcken in wasser ab gesotten vnd
kraut dar bey oder salssen ist gut die selben visch vnd alle geren:echt
duͤer visch mag man in pfeffer geben oder neben suppen
oder kraut in allen fastagen.

xxix.¶ Jtem wiltu gutte suppen machen. so nym die duͤerten
ruben brw vnd leuͤeter sie schon mit abseigen oder durch ein tuch
in ein pfanne. vnd wenig honigs darein. mach es ab mit
gntten wurtzen vnd saltz versuch es wol vnd geuͤeß den vber
Du magst ein erbeyß brw da mit bessern vnd zu allen andernn
suppen von gebeeten brot vnd ingwer darauf gethan. wiltu
erberen lewten solch suppen geen an fastagen so see zucker
darauf vnd heisse visch dar bey also trucken.

xxx.¶ Jtem wiltu machen ein gut muß von kirschen brich
die stil ab vnd stoß in einem morsser mit kern vnd al. Nym feigen
weinber auf ein essen. Nym weiß brotschnitten die weich
in wein temperir es durch ein ander streich es durch ein tuch
mit anderm wein mach es nit zu dick noch zu duͤene. thu ein
steuͤeblein mels darein vnd schmaltz thu es durch ein pfan zu
reib es gar wol. vnd die weil es seuͤedt als ein ander muß richt
es an vnd see lautter schmaltz vnd wurtz darauf. trag es dan
also fuͤer. Vnd also magstu auch amerelen. weigsel. eerper muͤeßer
machen. vnd rotter wein zimpt dar zu baß dan der weisse
vnd dz steuͤeblein melbs sol man vor hin wol mit dem wein
zwern ee man das ein thut. den ruͤer es gar wol biß es geseuͤedt
so muͤeßet es sich gar wol vnd stet schon.

xxxi.¶ Jtem wiltu gerennet milch machen. Nym reiß vnd stoß
den klein schlach in durch ein siblein. nym geschelt mandelkern
stoß sie woll mach milch. die besten seyg ab. vnd nym

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[0022] gemacht oder ein ziseuͤenlein mit leckuchen abgesetzt darauf pfeffer wol gestossen gestrewet. xxvij.¶ Jtem stockvisch muß man pleuͤen vñ einweichen mit wein oder mit wasser gesotten sein gut mit wurtzen ab bereit oder gemacht. xxviij.¶ Jtem reinvisch vñ bolcken in wasser ab gesottẽ vñ kraut dar bey od̃ salssen ist gut die selben visch vnd alle geren:echt duͤer visch mag man in pfeffer geben oder neben suppen oder kraut in allen fastagen. xxix.¶ Jtem wiltu gutte suppen machen. so nym die duͤertẽ ruben brw vñ leuͤeter sie schon mit abseigẽ oder durch ein tuch in ein pfanne. vñ wenig honigs darein. mach es ab mit gntten wurtzen vnd saltz versuch es wol vñ geuͤeß den vber Du magst ein erbeyß brw da mit bessern vñ zu allẽ anderñ suppen võ gebeetẽ brot vnd ingwer darauf gethan. wiltu erberen lewten solch suppen geen an fastagen so see zucker darauf vnd heisse visch dar bey also trucken. xxx.¶ Jtem wiltu machen ein gut muß von kirschen brich die stil ab vñ stoß in einẽ morsser mit kern vñ al. Nym feig̃n weinber auf ein essen. Nym weiß brotschnitten die weich in wein temperir es durch ein and̃ streich es durch ein tuch mit anderm wein mach es nit zu dick noch zu duͤene. thu ein steuͤeblein mels darein vñ schmaltz thu es durch ein pfan zu reib es gar wol. vnd die weil es seuͤedt als ein and̃ muß richt es an vnd see lautter schmaltz vnd wurtz darauf. trag es dã also fuͤer. Vñ also magstu auch amerel̃n. weigsel. eerper muͤeßer machen. vñ rotter wein zimpt dar zu baß dan der weisse vnd dz steuͤeblein melbs sol man vor hin wol mit dem wein zwern ee man das ein thut. den ruͤer es gar wol biß es geseuͤedt so muͤeßet es sich gar wol vñ stet schon. xxxi.¶ Jtẽ wiltu gerennet milch machẽ. Nym reiß vñ stoß den klein schlach in durch ein siblein. nym geschelt mandelkern stoß sie woll mach milch. die besten seyg ab. vnd nym

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Zitationshilfe: [N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490], S. . In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/nn_kuchemaistrey_1490/22>, abgerufen am 24.11.2024.