Hohberg, Wolf Helmhard von: Georgica Curiosa. Bd. 2. Nürnberg, 1682.Eilfftes Buch/ Wasser-Lust. [Spaltenumbruch]
wohnen/ sind weit edler/ als die/ so in lettichten Seenund Bächen zu finden sind/ die man Moosgrundeln heisset. Jonstonus schreibet/ daß die kleine Brut davon das Die Spamer sagen zwar: Quien come peces Sie werden mit Tüchern und Plahen gefangen/ Cap. LXXII. [Spaltenumbruch]
Von den Häßlen und Näßlingen. DJe Häßlen finden sich gern in frischen Bächen/ Die Näßling sind an Gestalt den Häßlen und Al- Cap. LXXIII. [Spaltenumbruch]
Vom Züngel oder Zündel. DAs Züngel wird von den Naturkündigern Asper braun- S s s iij
Eilfftes Buch/ Waſſer-Luſt. [Spaltenumbruch]
wohnen/ ſind weit edler/ als die/ ſo in lettichten Seenund Baͤchen zu finden ſind/ die man Moosgrundeln heiſſet. Jonſtonus ſchreibet/ daß die kleine Brut davon das Die Spamer ſagen zwar: Quien come peces Sie werden mit Tuͤchern und Plahen gefangen/ Cap. LXXII. [Spaltenumbruch]
Von den Haͤßlen und Naͤßlingen. DJe Haͤßlen finden ſich gern in friſchen Baͤchen/ Die Naͤßling ſind an Geſtalt den Haͤßlen und Al- Cap. LXXIII. [Spaltenumbruch]
Vom Zuͤngel oder Zuͤndel. DAs Zuͤngel wird von den Naturkuͤndigern Aſper braun- S ſ ſ iij
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Eilfftes Buch/ Waſſer-Luſt.
wohnen/ ſind weit edler/ als die/ ſo in lettichten Seen
und Baͤchen zu finden ſind/ die man Moosgrundeln
heiſſet.
Jonſtonus ſchreibet/ daß die kleine Brut davon das
trefflichſte Eſſen ſey/ da man ſie koͤnne mit Loͤffeln eſſen/
da bin ich aber der Meynung/ er irre ſich/ und verſtehe
folgendes Fiſchlein/ das in Oeſterreich Saͤnglein ge-
nennet wird/ davon auch Herr Colerus meldet/ daß man
es in der Marck Brandenburg Gruͤhe oder hundert tau-
ſendfiſch heiſſet/ davon etliche glauben/ es ſey eine Brut
aller anderer Fiſche/ ſo aber keinen Grund hat/ ſondern
halte ich mehr dafuͤr/ es ſey eine abſonderliche Zwergel-
Art der allerkleineſten Fiſchlein/ weil ſie alle einander
gleich ſehen/ faſt wie die gemeinen Lauben und Weiß-
fiſchlein/ allein kaum eines halben Theils/ wol auch nur
eines Drittels oder Viertheils Zoll lang/ und eines
Waitzen- oder Korn-Koͤrnleins dick/ bißweilen groͤſſer/
bißweilen kleiner/ daß man etliche hundert mit einem
Loͤffel auffaſſen kan; zudem auch/ wann ſie unterſchied-
licher Fiſche Brut ſeyn ſollen/ wuͤrde ſolcher Unterſchied
an der Geſtalt zu erkennen ſeyn/ daß man Hechtlein/
Schleyen/ Foͤhren/ Persling ausnehmen moͤchte/ wel-
ches ich niemal finden koͤnnen; und ſolte es zuzeiten ge-
ſchehen/ daß dergleichen Brut ſich darunter wieſe/ wuͤr-
de es mehr zufaͤlliger Weiſe geſchehen.
Die Spamer ſagen zwar: Quien come peces
menudos, come mierda de muchos culos; ſo iſt es
doch eine herrliche gute Speiſe/ die von Maͤnniglich be-
gierig gekaufft und genoſſen wird.
Sie werden mit Tuͤchern und Plahen gefangen/
weil man kein Netz ſo eng ſtricken kan/ das genugſam
waͤre/ ſie zu erhalten; iſt ein herrliches wolgeſchmack
und geſundes Eſſen/ wird meiſtentheils heiß abgeſotten/
oder in einem Butter-Suͤpplein zugerichtet/ das meiſte
iſt/ daß man die Muͤhe haben muß/ ſie ſauber auszule-
ſen/ damit ſich nicht ein anderer Waſſerwurm darunter
verkriechen moͤge; wird ſowol in der Donau als in an-
dern einflieſſenden Waſſern gefangen/ und bey allen
Herren Tafeln hochgehalten.
Cap. LXXII.
Von den Haͤßlen und Naͤßlingen.
DJe Haͤßlen finden ſich gern in friſchen Baͤchen/
ſonderlich/ wo ſie in die groͤſſern Waſſer und
Fluͤſſe eintretten/ ſind an Geſtalt wie eine Alten/
und haben/ wie die Noͤrfling/ einen Queerſtrich auf bee-
den Seiten nach der Laͤnge/ ſind edler als die erſten/ und
geringer/ als die andern; haben wenig Graͤten/ als den
Ruckgrad/ und haben ein gutes wolgeſchmackes Braͤt/
werden geſotten und gebachen; ſie haben den Nahmen/
daß ſie wie die Haſen geſchwind und hurtig ſind/ ſo gar/
wann ſie friſch gefangen worden/ und man ſie in ein Ge-
ſchirr gethan hat/ ſie offtermals aus ſolchem wieder her-
aus ſpringen/ daher mit einem Deckel wol zu verwah-
ren/ und ihnen dieſe Freyheit zu benehmen; ſie laichen
mitten im April/ zuzeiten ſollen Wuͤrme darinnen wach-
ſen/ vor welchen man ſich huͤten ſoll/ als vor Gifft. D.
Jonſton thut ihnen unrecht/ daß er ſie beſchuldiget/ ſie
ſeyen voller Graͤten/ weil ſich ſolches bey denen/ die bey
uns gefangen werden/ nicht erfindet. An etlichen Orten
werden ſie auch Mayfiſch genennel. Jm Winter ſind ſie
mager/ und nicht gut zu eſſen/ ſonderlich diejenigen/ ſo in
ſtehenden Waſſern ſich aufhalten.
Die Naͤßling ſind an Geſtalt den Haͤßlen und Al-
ten nicht ungleich/ dieſer Fiſch iſt wol voller Graͤten/ hat
ober der Naſen etliche raulichte ſcharffe Puͤnctlein/ da-
bey er leichtlich kan erhalten werden; in ſeinem Bauch
hat er ein ſehr ſchwartzes Fell/ wie Geſnerus ſchreibet/
daher er von den Fiſchern ein Schreiber genannt wird/
friſſet Letten und Laim/ und kommt in keinen See/ woh-
net gern in den mittelmaͤſſigen Fluͤſſen; wann er im
Fruͤhling laichet/ gehet er mit ſo groſſen Schaaren/ daß
offt uͤber tauſend auf einmal gefangen werden/ wie in
dem Teyafluß zu ſehen iſt/ da nimmt man in acht/ wo
ſich der Fluß ausbreitet/ und man allenthalben waaten
kan/ wann man nun mercket den Strich kommen/ wird
der Fluß/ wo er am ſeichteſten iſt/ mit groſſen Steinen
uͤberlegt/ oder mit Netzen uͤberſetzet; wann nun dieſer
Fiſch haͤuffig anfaͤllt/ und weiter nicht kommen kan/ wer-
den zuruck auch Netze fuͤrgezogen/ die dabey in Vorbe-
reitſchafft ſeyn muͤſſen/ und gehen darnach Jung und
Alt/ Mann und Weib/ in den Fluß/ und fangen ſie mit
den Haͤnden/ weil ſie bey dem Kopf leicht zu erhalten/
da werden groſſe Waſchſchaͤffer und Bodingen ans
Waſſer geſtellt/ darein man ſie bringt; ſie werden bald
abgeſchlagen/ eroͤffnet/ ausgenommen/ eingeſaltzen und
aufgeſelcht/ da man ſie vor des Geſindes Tiſch ein hal-
bes Jahr lang/ oder laͤnger brauchen kan. Wolge-
ſchmacker aber ſind ſie/ wann ſie auf einem Roſt gebra-
ten/ mit Roßmarin/ Oel und Eſſig eingemacht ſind/
die Graͤten werden endlich ſo weich/ daß man ſie mit
ſamt dem Fiſch eſſen kan; ſie werden dennoch groͤſſer/
als die Haͤring/ etliche uͤber ein Pfund ſchwer/ ſind mei-
ſtens einer Groͤſſe. Die Fiſcher aber muͤſſen den Strich
fleiſſig beobachten/ dann er bald vorbey gehet/ und die
Hoffnung vergebens iſt/ wann man zu ſpat kommet.
Cap. LXXIII.
Vom Zuͤngel oder Zuͤndel.
DAs Zuͤngel wird von den Naturkuͤndigern Aſper
Danubii genennet/ wiewol etliche ſich geirret ha-
ben/ daß ſie ihn vor eine Koppen gehalten/ und
daher vermeynt/ daß die Donau die allergroͤſten Koppen
habe/ darzu ſie von der Aehnlichkeit des Zuͤngels verlei-
tet worden/ welches gleichwol keinen ſo breiten groſſen
Kopf/ nach ſeiner proportion, als die Koppen hat/ auch
nicht glatt und ſchleimicht iſt/ wie jene; ſondern rauhe/
ſcharffe und harte/ wiewol kleine Schuppen hat; Es
ſchreibet zwar Münſterus, daß ſie zuzeiten auf 3 Pfund
ſchwer kommen/ ſo aber ſelten geſchiehet/ die meiſten
ſind halbpfuͤndig/ und pfuͤndig/ ſeine Farbe iſt etwas
braun-
S ſ ſ iij
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