Hohberg, Wolf Helmhard von: Georgica Curiosa. Bd. 1. Nürnberg, 1682.Drittes Buch/ Haus-Mutter. [Spaltenumbruch]
auf nicht schön glatt/ so siedet man des andern Tagsein wenig einen Safft/ den giest man warm darauf. Den Kütten-Käse macht man also/ man nimmt Cap. XXX. [Spaltenumbruch]
Gläsern oder durchsichtiges Kütten-Werck. MAn nimmt der allerschönesten/ unbemeiligten Etliche machen das durchsichtige auf diese Weise. Noch auf ein andere Weise: Erstlich setzt in dreyen Cap. E e iij
Drittes Buch/ Haus-Mutter. [Spaltenumbruch]
auf nicht ſchoͤn glatt/ ſo ſiedet man des andern Tagsein wenig einen Safft/ den gieſt man warm darauf. Den Kuͤtten-Kaͤſe macht man alſo/ man nimmt Cap. XXX. [Spaltenumbruch]
Glaͤſern oder durchſichtiges Kuͤtten-Werck. MAn nimmt der allerſchoͤneſten/ unbemeiligten Etliche machen das durchſichtige auf dieſe Weiſe. Noch auf ein andere Weiſe: Erſtlich ſetzt in dreyen Cap. E e iij
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Drittes Buch/ Haus-Mutter.
auf nicht ſchoͤn glatt/ ſo ſiedet man des andern Tags
ein wenig einen Safft/ den gieſt man warm darauf.
Den Kuͤtten-Kaͤſe macht man alſo/ man nimmt
ſauber durchgeſchlagenen Kuͤtten-Safft/ nachdem der
Model groß iſt/ und nimmt zu jedem Pfund Safft/
fuͤnf Vierding geſtoſſenen Zucker/ auf jedes Pfund Zu-
cker gieſt man ein Seidel Waſſer; der Zucker muß
ſieden biß er geſtehet/ wie zu denſchoͤnen durſichtigen Kuͤt-
ten; darnach thut man den Kuͤtten-Safft vom Feuer/ thut
eine Handvoll kleingeſchnittenen Limoni-Schalen/ oder
gerieben Citroni/ der uͤberbrennt ſey/ hinein/ und
ruͤhrt alles wol und lang/ damit es ſchoͤn weiß werde/
hernach muß man einen blechenen Model in der Form
haben/ wie ein halber oder ein Viertel von einen Hol-
laͤndiſchen Kaͤſe/ den legt man vor in ein heiſſes Waſſer/
ſchlingt ihn wol aus/ und gieſt dieſen Zeug hinein fein
ſtaͤt/ ſtellt es zu einem Ofen/ doch daß ihm nicht gar zu
heiß zugehe/ des andern Tages nimmt man ihn aus
dem Model/ und legt ihn an den Ort/ wo er das An-
ſehen hat/ als waͤr er abgeſchnitten/ auf ein Papier.
Sodann nimmt man gar klein-geſtoſſenen rothen San-
del/ und ein gar wenig geſtoſſene Zimmet/ bindet es in ein
grob ſchleyren Tuͤchlein/ und beſaͤet damit den Kaͤß/ wo
er die Rinden haben ſolle/ weil er noch auswendig naß
iſt/ ſo ſihet er einem Hollaͤnder-Kaͤſe aͤhnlich/ wann er
auswendig trocken iſt/ ſoll man das Papier an dem
weiſſen Ort mit Roſen-Waſſerherab weichen/ er bleibt
laͤnger als ein Jahr gut/ man muß ihn fein Schnittlein-
Weiſe zerſchneiden.
Cap. XXX.
Glaͤſern oder durchſichtiges Kuͤtten-Werck.
MAn nimmt der allerſchoͤneſten/ unbemeiligten
Kuͤtten/ ſiedet ſie gar weich/ ſchehlet ſie zimlich
dick/ daß nichts rothes daran bleibe/ ſchneidet
alſo nur das allerbeſte herab/ ſchlaͤgt es geſchwind durch
ein enges Sieb/ nur was gern durchgehet/ und weil man
die Kuͤtten durchſchlaͤgt/ laͤſſt man mittlerweil den Zu-
ker ſieden/ damit ſie nicht lang ſtehen doͤrffen. Auf ein
halb Pfund Kuͤtten/ nimmt man ein Pfund des aller-
ſchoͤneſten kleinzerſchlagenen Zuckers/ gieſt ein Seidel
Waſſer daran/ und laͤſſt es ſo lang ſieden/ daß wann man
ihn Tropfen-Weiſe in kaltes Waſſer fallen laͤſſet/ er von
Stund an hart werde. Darnach ruͤhrt man die Kuͤt-
ten darein/ man muß aber nicht lange ruͤhren/ und nur
ſo lang/ biß es ſchoͤn glatt wird/ wann mans ein wenig
zu lang ruͤhret/ ſo wirds nicht ſchoͤn durchſichtig. Dar-
nach mag mans in die Moͤdel gieſſen/ die muͤſſen aber
zuvor in heiſſem Waſſer liegen und wol ausgeſchwun-
gen werden/ ſo gehen ſie in wenig Stunden heraus/ dann
kehrt man den Model um/ auf ein ſauber/ und der
Groͤſſe nach/ zugeſchnittenes Papier/ und laͤſſet ſie in einer
(doch nicht gar zu warmen) Stuben abtrocknen; ge-
ſchihet die Trocknung zu gaͤhe/ ſo bekommen ſie eine
grobe Haut/ es ſoll auch nicht zu kalt ſtehen. Man
kan ſie mit allerley Farben machen/ wann man ſelbige
ins Waſſer weichet/ ſo man auf den Zucker gieſſet;
wann man von denen ſchwartzen Weinbeeren die Baͤlg-
lein wol austrocknet und auspreſſet/ ſolche hernach im
Waſſer ſiedet/ das man an den Zucker gieſſet/ ſo kan
mans Weichſelbraun faͤrben.
Etliche machen das durchſichtige auf dieſe Weiſe.
Erſtlich nimmt man etliche/ 8 oder 10 Kuͤtten/ ſchneidet
ſie zu 4 Spalten/ und ſchehlts gar geſchwind/ laͤſſt aber
den Grotzen mit den Kernen dabey/ legts in ein Haͤfelein/
darinn ein friſches Waſſer iſt/ hernach ſetzt man ſie zu
einem reſchen Kohlfeuer in einem ſaubern Waſſer/ das
muß aber/ ehe man die Kuͤtten einlegt/ im Sud ſeyn/
man muß ſie geſchwind ſieden/ daß ſie fein weich wer-
den/ hernach ſeyhet man das Waſſer davon hinweg/
und truckt die Kuͤtten alſo warm durch ein Tuch aus;
von dieſem Safft nimmt man 6 Loth/ und ein halbes
Pfund ſchoͤnen Zucker/ daran gieſt man ſo viel Waſſer/
daß der Zucker zergehen kan/ und laͤſſt ihn fein geſchwind
ſieden/ ſo lang/ das er candirt werde/ wann man ihn
in friſches Waſſer treuffet/ alsdann ſchuͤttet man den
Safft hinein/ und laͤſſt ihn nur einen Sud thun/ hebts
vom Feuer/ iſt ein Faim darauf/ ſo thut man ihn weg/
und gieſt ihn in die Moͤdel/ thuts aber zu keinen warmen
Ofen/ ſondern nur von fernen/ ſo gehen ſie innerhalb
vier Stunden aus den Moͤdeln.
Noch auf ein andere Weiſe: Erſtlich ſetzt in dreyen
unterſchiedlichen Haͤfelein ſaubers Waſſer zu/ und
wann es ſiedet/ ſo ſchehlet ſchoͤne friſche Kuͤtten/ ſchnei-
det ſie zu Spaͤltlein/ und laͤſt ſie nicht gar zu weich/
nur das ſie ſich greiffen laſſen/ ſieden/ darnach nimmt
mans heraus/ und legt ſie in ein kaltes Waſſer/ oder
auf ein neugewaſchen Tuch/ auf eine Reutern/ alsdann
nimmt man ein haͤrenes Beutel-Tuch/ druckt die Kuͤt-
ten durch/ daß der Safft davon komme. Dieſer haͤ-
renen Tuͤchlein muß man zwey oder drey haben/ daß
man nicht oͤffter als einmal durch das Tuch druͤcke/ und
ſolches hernach wieder auswaſche. Vom dieſen durch-
gedruckten Safft nimm 8 Loth/ des feineſten Zuckers/
den man haben kan/ geſtoſſen/ und klein gefaͤhet/ 3
Vierding/ thue den Zucker in ein Becken/ und gieß den
Safft darauf/ alsdann ſetz ihn uͤber eine reſche Glut/
in deren muß man nicht umbſtieren/ daß ſie nicht ſtaube/
ruͤhrs mit einem Loͤffel/ und thue den Faim fein auf ein
Oertlein zuſammen/ ſobald es anfaͤnget zu ſieden/ ſo
laß es drey oder vier ſtarcke Suͤde herab thun/ alsdann
hat es genug/ darnach nimms vom Feuer/ und thue den
Faim gemach herab/ und gieß den Safft in die Moͤdel;
ſobald er kalt und geſtanden iſt/ ſo nimm ihn aus den
Moͤdeln/ und laß ihn uͤber Nacht nicht darinnen/ legs
auf ein ſauber Papier aus den Moͤdeln/ und das Pa-
pier mit dem Kuͤtten-Werck auf ein Bret/ da ein etlich-
faches Tuch darauf liegt/ ſetz es dann zu einer Waͤrme/
daß es gemach trockene; du magſt es etliche Wochen
alſo behalten/ daß mans nicht umbkehre/ ſonſt zerſchrickt
das Eyß/ und wann mans umbkehret/ muß mans auf ein
weiches Kuͤßlegen/ und das Papier netzen/ daß es herab
gehe; alsdann muß mans wieder etliche Taͤge alſo ab-
trocknen laſſen. Wann man die Kuͤtten ſiedet/ ſo hab im
Vorrath einen Hafen voll ſchoͤnes Waſſer bey den Heer-
de/ daß man zu einen jeden Sud kan ein anders Waſſer
nehmen/ und ſollen die Kuͤtten zum durchdrucken/ nicht
mehr als einmal in einem Waſſer ſieden.
Cap.
E e iij
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