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N. N.: Ein Koch- und Artzneybuch. Grätz, 1686.

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Koch-Buch.
Ein grüne Kräuter-Dorten zu
machen.

MAn soll schönen jungen Spinat nemmen/
mit heissen Wasser überbrennen/ und wol
außballen/ darnach gar klein hacken/ und dar-
unter hacken ein Theil Ayr-Töpffel/ daß fein auß-
gesigen ist/ und in ein gute Milch geweichte Sem-
mel-Schmollen/ und mit Ayrdotter/ und guter
süsser obere Milch anmachen/ zu rechter Dicken/
und fein lind saltzen/ und wann mans Dorten-
Haffen giest/ den Boden zuvor mit Butter über-
legen/ auch aber darauff und also bachen/ und
warm geben/ wer gern will/ mag auch ein wenig
Perchtrumb darunter nemmen/ sie wird gar wol-
geschmach darvon.

Ein Speck-Dorten zu machen.

MAn nemme fünff Pfund Speck der nicht ge-
saltzen ist/ überbrenn jhn/ und schabe jhn/
darnach stosse jhn/ und nimb zwey gute Hand
voll Mandel/ und stoß auch darunter/ man muß
die Mandel zuvor stossen/ ehe man den Speck
darunter stost/ man muß von zwey Semmel die
Schmollen in ein gute Obermilch weichen/ und
auch darunter stossen/ die Semmel muß wol auß-

Koch-Buch.
Ein gruͤne Kraͤuter-Dorten zu
machen.

MAn soll schoͤnen jungen Spinat nemmen/
mit heissen Wasser uͤberbrennen/ und wol
außballen/ darnach gar klein hacken/ und dar-
unter hacken ein Theil Ayr-Toͤpffel/ daß fein auß-
gesigen ist/ und in ein gute Milch geweichte Sem-
mel-Schmollen/ und mit Ayrdotter/ und guter
suͤsser obere Milch anmachen/ zu rechter Dicken/
und fein lind saltzen/ und wann mans Dorten-
Haffen giest/ den Boden zuvor mit Butter uͤber-
legen/ auch aber darauff und also bachen/ und
warm geben/ wer gern will/ mag auch ein wenig
Perchtrumb darunter nemmen/ sie wird gar wol-
geschmach darvon.

Ein Speck-Dorten zu machen.

MAn nemme fuͤnff Pfund Speck der nicht ge-
saltzen ist/ uͤberbrenn jhn/ und schabe jhn/
darnach stosse jhn/ und nimb zwey gute Hand
voll Mandel/ und stoß auch darunter/ man muß
die Mandel zuvor stossen/ ehe man den Speck
darunter stost/ man muß von zwey Semmel die
Schmollen in ein gute Obermilch weichen/ und
auch darunter stossen/ die Semmel muß wol auß-

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[54/0056] Koch-Buch. Ein gruͤne Kraͤuter-Dorten zu machen. MAn soll schoͤnen jungen Spinat nemmen/ mit heissen Wasser uͤberbrennen/ und wol außballen/ darnach gar klein hacken/ und dar- unter hacken ein Theil Ayr-Toͤpffel/ daß fein auß- gesigen ist/ und in ein gute Milch geweichte Sem- mel-Schmollen/ und mit Ayrdotter/ und guter suͤsser obere Milch anmachen/ zu rechter Dicken/ und fein lind saltzen/ und wann mans Dorten- Haffen giest/ den Boden zuvor mit Butter uͤber- legen/ auch aber darauff und also bachen/ und warm geben/ wer gern will/ mag auch ein wenig Perchtrumb darunter nemmen/ sie wird gar wol- geschmach darvon. Ein Speck-Dorten zu machen. MAn nemme fuͤnff Pfund Speck der nicht ge- saltzen ist/ uͤberbrenn jhn/ und schabe jhn/ darnach stosse jhn/ und nimb zwey gute Hand voll Mandel/ und stoß auch darunter/ man muß die Mandel zuvor stossen/ ehe man den Speck darunter stost/ man muß von zwey Semmel die Schmollen in ein gute Obermilch weichen/ und auch darunter stossen/ die Semmel muß wol auß-

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Zitationshilfe: N. N.: Ein Koch- und Artzneybuch. Grätz, 1686, S. 54. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/graz_kochbuch_1686/56>, abgerufen am 13.11.2024.