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N. N.: Ein Koch- und Artzneybuch. Grätz, 1686.

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Koch-Buch.
Ein Karpffen in einer gar guten
Suppen.

MAn soll von zween Karpffen den Schweiß
in Essig fangen/ und wol rühren/ und so vil
Wein daran giessen daß der Fisch darinnen sieden
kan/ und deß Essigs muß so vil seyn daß es wol
sauer wird; wann es nun auffsiedet/ soll man ein
gutes Stuck Zucker/ daß es fein süß wird/ und
doch die Säure fürschlägt/ daran legen/ darnach
mit allerley Gewürtz würtzen/ den Fisch/ wann
er zuvor geschüpt/ und im Saltz gelegen ist/ dar-
ein legen; und wann er schier genug gesotten hat/
jhn herauß nemmen/ und die Suppen wol lassen
einsieden/ wanns schier gar ist/ den Fisch wider-
umb darein legen/ allezeit nur zwey Stuck auff
einmal; wann man schier will anrichten/ ein fri-
schen Lemoni klein darein schneiden/ fein auff den
Fisch legen/ und zugedeckter auff einer Glut be-
halten/ der Lemoni muß nicht darinnen sieden/ es
wird sonst handig; will man jhn zu einer Sultz
haben/ so setzt man jhn an ein kühles
Orth/ so gestets.

Koch-Buch.
Ein Karpffen in einer gar guten
Suppen.

MAn soll von zween Karpffen den Schweiß
in Essig fangen/ und wol ruͤhren/ und so vil
Wein daran giessen daß der Fisch darinnen sieden
kan/ und deß Essigs muß so vil seyn daß es wol
sauer wird; wann es nun auffsiedet/ soll man ein
gutes Stuck Zucker/ daß es fein suͤß wird/ und
doch die Saͤure fuͤrschlaͤgt/ daran legen/ darnach
mit allerley Gewuͤrtz wuͤrtzen/ den Fisch/ wann
er zuvor geschuͤpt/ und im Saltz gelegen ist/ dar-
ein legen; und wann er schier genug gesotten hat/
jhn herauß nemmen/ und die Suppen wol lassen
einsieden/ wanns schier gar ist/ den Fisch wider-
umb darein legen/ allezeit nur zwey Stuck auff
einmal; wann man schier will anrichten/ ein fri-
schen Lemoni klein darein schneiden/ fein auff den
Fisch legen/ und zugedeckter auff einer Glut be-
halten/ der Lemoni muß nicht darinnen sieden/ es
wird sonst handig; will man jhn zu einer Sultz
haben/ so setzt man jhn an ein kuͤhles
Orth/ so gestets.

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[106/0108] Koch-Buch. Ein Karpffen in einer gar guten Suppen. MAn soll von zween Karpffen den Schweiß in Essig fangen/ und wol ruͤhren/ und so vil Wein daran giessen daß der Fisch darinnen sieden kan/ und deß Essigs muß so vil seyn daß es wol sauer wird; wann es nun auffsiedet/ soll man ein gutes Stuck Zucker/ daß es fein suͤß wird/ und doch die Saͤure fuͤrschlaͤgt/ daran legen/ darnach mit allerley Gewuͤrtz wuͤrtzen/ den Fisch/ wann er zuvor geschuͤpt/ und im Saltz gelegen ist/ dar- ein legen; und wann er schier genug gesotten hat/ jhn herauß nemmen/ und die Suppen wol lassen einsieden/ wanns schier gar ist/ den Fisch wider- umb darein legen/ allezeit nur zwey Stuck auff einmal; wann man schier will anrichten/ ein fri- schen Lemoni klein darein schneiden/ fein auff den Fisch legen/ und zugedeckter auff einer Glut be- halten/ der Lemoni muß nicht darinnen sieden/ es wird sonst handig; will man jhn zu einer Sultz haben/ so setzt man jhn an ein kuͤhles Orth/ so gestets.

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Zitationshilfe: N. N.: Ein Koch- und Artzneybuch. Grätz, 1686, S. 106. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/graz_kochbuch_1686/108>, abgerufen am 13.11.2024.