Gottfried, Johann Ludwig: Newe Welt Vnd Americanische Historien. Frankfurt (Main), 1631.Von Erfindung derselben durch vnderschiedliche Schiffart. mit dem Strang/ etliche aber am allerhefftigsten. Dann so jemandts im geringsten Diebstal ergriffenStraffenden Dieb- stal zum höchsten. wirdt/ schlagen sie jhm also lebendig ein Pfal durch den Leib (welches auch die Türcken im brauch haben) vnd lassen jhn so lang in der Marter vnd Qual stecken/ biß er endlich jämmerlich/ vnd mit grossem Wehe- klagen stirbet. Wann die Jndianer das Korn säen/ pflügen sie das Feld nicht/ sondern graben Gruben/ die nichtJndianer Die Weiber bekümmern sich allein mit dem Brotbacken/ vnd nehmen deß Abends der Frucht/ so viel Die Reichen vnd fürnehme Herren/ brauchen ein anders auff diese Weise zubereitet. Die Weiber Sie backen auch noch ein ander Art von Brod/ welches sie gemeiniglich Cazabi nennen/ auß der Wur-Brodt auß Dieses Brodt brauchet man auff den Schiffen für Piscoten/ ist sehr rauh vnd streng zu essen/ vnd so Sie pflantzen noch zwey andere Geschlecht von Wurtzeln/ die eine heissen sie Batatas, die andereBrodt auß Wir wöllen auch jhr Getränck vnd Wein/ so sie auß dem Mayß zubereiten/ beschreiben. Die Wei-Jndianer Von Erfindung derſelben durch vnderſchiedliche Schiffart. mit dem Strang/ etliche aber am allerhefftigſten. Dann ſo jemandts im geringſten Diebſtal ergriffenStraffenden Dieb- ſtal zum hoͤchſten. wirdt/ ſchlagen ſie jhm alſo lebendig ein Pfal durch den Leib (welches auch die Tuͤrcken im brauch haben) vnd laſſen jhn ſo lang in der Marter vnd Qual ſtecken/ biß er endlich jaͤmmerlich/ vnd mit groſſem Wehe- klagen ſtirbet. Wann die Jndianer das Korn ſaͤen/ pfluͤgen ſie das Feld nicht/ ſondern graben Gruben/ die nichtJndianer Die Weiber bekuͤmmern ſich allein mit dem Brotbacken/ vnd nehmen deß Abends der Frucht/ ſo viel Die Reichen vnd fuͤrnehme Herren/ brauchen ein anders auff dieſe Weiſe zubereitet. Die Weiber Sie backen auch noch ein ander Art von Brod/ welches ſie gemeiniglich Cazabi nennen/ auß der Wur-Brodt auß Dieſes Brodt brauchet man auff den Schiffen fuͤr Piſcoten/ iſt ſehr rauh vnd ſtreng zu eſſen/ vnd ſo Sie pflantzen noch zwey andere Geſchlecht von Wurtzeln/ die eine heiſſen ſie Batatas, die andereBrodt auß Wir woͤllen auch jhr Getraͤnck vnd Wein/ ſo ſie auß dem Mayß zubereiten/ beſchreiben. Die Wei-Jndianer <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0274" n="249"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Von Erfindung derſelben durch vnderſchiedliche Schiffart.</hi></fw><lb/> mit dem Strang/ etliche aber am allerhefftigſten. 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Von Erfindung derſelben durch vnderſchiedliche Schiffart.
mit dem Strang/ etliche aber am allerhefftigſten. Dann ſo jemandts im geringſten Diebſtal ergriffen
wirdt/ ſchlagen ſie jhm alſo lebendig ein Pfal durch den Leib (welches auch die Tuͤrcken im brauch haben)
vnd laſſen jhn ſo lang in der Marter vnd Qual ſtecken/ biß er endlich jaͤmmerlich/ vnd mit groſſem Wehe-
klagen ſtirbet.
Straffen
den Dieb-
ſtal zum
hoͤchſten.
Wann die Jndianer das Korn ſaͤen/ pfluͤgen ſie das Feld nicht/ ſondern graben Gruben/ die nicht
faſt tieff ſeynd/ vnd werffen 3. oder 4. Koͤrnlein darein/ darnach bedecken ſie dieſelbigen mit wenig Erden.
Es hat ein jeder Kornſtengel 3. oder 4. Gipffele oder dicke Haͤußlein/ vnd ſtecken in einem mehr dann hun-
dert Koͤrnlein. Die Frucht ſo ſie Mayß nennen (ſo die Chriſten erfunden/ vnd zum erſten in die Jnſel Hiſpa-
niolam gebracht haben) hat Eher oder Huͤlſen/ viel laͤnger dann ein Menſch iſt/ vnd wirdt ſolche Frucht in
etlichen Landtſchafften zweymal durchs Jahr geſaͤet/ vnd eingeſamlet.
Jndianer
Ackerbaw.
Brodt
Mayß.
Die Weiber bekuͤmmern ſich allein mit dem Brotbacken/ vnd nehmen deß Abends der Frucht/ ſo viel
ſie gut duncket/ beſprengen es mit friſchem Waſſer/ laſſens vber Nacht alſo ein wenig beytzen/ Am andern
Tag hernach/ wann es alſo geſchwollen iſt/ zerſtoſſen ſie die Frucht allgemaͤchlich mit zweyen Kiſelſteinen/
vnd haben groſſe Sorg darzu/ daß jhnen kein Haar oder Laͤuß/ oder ſonſt etwas vnſaubers darein falle.
Wann der Teyg alſo zubereitet iſt/ vnd ſie denſelbigen noch einmahl mit friſchem Waſſer beſprenget/ wir-
cken ſie jhn auß/ vnd machen etliche runde/ etliche lange Leib Brodt darauß/ welche ſie in Rohrbletter wi-
ckeln/ darnach beſprengen ſie es widerumb/ vnd ſchieſſens in den Backofen/ vnd laſſens alſo backen. Dieſes
Brodt braucht allein das gemein Volck/ vnd bleibt nicht lang gut/ ſondern es wirdt vber zween oder drey
Tag ſchimmlecht vnd aͤrmlich zu eſſen.
Die Reichen vnd fuͤrnehme Herren/ brauchen ein anders auff dieſe Weiſe zubereitet. Die Weiber
zerſtoſſen in einem Moͤrſel/ oder andern holen Geſchirr die Koͤrnlein/ beytzen es darnach in warmem Waſſer
ein/ vnd ſchelen die Huͤlſen alſo rein davon/ daß allein das Meel da bleibet/ daſſelbig ſtoſſen vnd reiben ſie
ſo lang/ biß es gantz klein vnd rein wirdt/ darauß bereitten vnnd wircken ſie einen Teyg/ theylen jhn in runde
Kuͤgelein auß/ von denſelbigen machen ſie hernach ziemliche Kuchen/ legen ſie in ein Jrrdene Pfannen/
backens alſo ob einem ſittſamen kleinen Fewerlein. Dieſe Art zu backen/ nimbt viel Muͤhe vnnd Ar-
beit/ vnnd iſt doch nicht gar zum geſundeſten/ wann es friſch iſt: Dann es hitziget hefftig/ gleichfalls kaͤl-
tet es ſehr/ ſo es altbacken iſt. Derhalben iſt es am geſundeſten/ wann es nicht gar new/ noch zu gar alt ge-
backen iſt.
Sie backen auch noch ein ander Art von Brod/ welches ſie gemeiniglich Cazabi nennen/ auß der Wur-
tzel Iucca, die etwas groͤſſer iſt/ als ein lange Ruͤben/ tregt keinen Samen/ ſondern hat etliche knopffechtige
Rohr mit gruͤnen Blettern/ gleich wie die Zuckerſtengel. Von dieſen Rohren/ wann ſie zeittig ſeynd/ ſchnei-
den ſie die Zweyg/ ohngefehr zwo zwerch Haͤnd ab/ ſtecken ſie ordentlich in beſondere Gruͤblein/ vnd verde-
ckens mit Grund. Auß dieſen werden in zweyen Jahren/ vber die maſſen groſſe vnd breyte Wurtzeln/ wann
ſie dann Brodt darauß wollen backen/ graben ſie deren Wurtzel/ ſo viel ſie gut duncket/ auß/ gehen damit
ſehr ſparſam vmb/ dieweil ſie nicht lang friſch bleiben/ ſondern bald verderben. Wann ſie dieſelbigen ſauber
gewaſchen/ zerſchneiden ſie die mit ſcharpffen Kiſſelſteinen/ welche ſie an den Geſtaden des Meers/ in Ge-
ſtalt wie die Meſſer auffleſen/ thun die Stuͤcklein in ein Leinen Tuch/ vnd trucken den Safft herauß/ wel-
cher Safft ein toͤdtlich Gifft iſt/ ſo jhn jemandt trincket/ darnach thun ſie die außgetruckten Huͤlſen in einen
groſſen Jrrdinen Hafen oder Pfannen/ laſſen es ſo lange vber dem Fewer doͤrren/ biß die Stuͤcklein alle an
einander hangen/ vnd gleich einem Kuchen werden. Letzlich doͤrren ſie den Kuchen wol an der Sonnen/ vnnd
machen kleine vnd groſſe Baͤllelein drauß/ gleich wie die Kuͤgelein.
Brodt auß
Iucca.
Dieſes Brodt brauchet man auff den Schiffen fuͤr Piſcoten/ iſt ſehr rauh vnd ſtreng zu eſſen/ vnd ſo
es an einem truckenen vnd hitzigen Ort wirdt behalten/ bleibt es auff drey oder vier Jahr vnſchimlecht/ vnd
behelt allezeit ſeinen Geſchmack.
Sie pflantzen noch zwey andere Geſchlecht von Wurtzeln/ die eine heiſſen ſie Batatas, die andere
Haias, ſeynd einander gantz aͤhnlich/ allein daß die Haias etwas kleiners vnd wolgeſchmackters iſt/ als die
ander. Man pflantzet ſie mit ſonderm Fleiß/ vnd tragen im ſechſten Monat Fruͤcht/ welche etwas ſuͤßlecht/
vnd ſafftiges ſeynd/ aber ſaͤttigen bald/ machen viel Windt vnd blaͤſt im Leib. Sie pflegen die Frucht ge-
meiniglich vnter Quetſchgen zu kochen/ da ſie dann am beſten iſt. Es halten etliche das Brodt auß dieſer
Frucht gebacken dem Marzapan gleich/ oder wie Kaͤſten ſo in Zucker eingemacht ſeynd.
Brodt auß
Batatas
vnd Haias.
Wir woͤllen auch jhr Getraͤnck vnd Wein/ ſo ſie auß dem Mayß zubereiten/ beſchreiben. Die Wei-
ber/ wann ſie die Frucht Mayß alſo klein vnnd rein haben zerſtoſſen (wie zuvorn gemeldet) zum Brodt/ be-
halten ſie etwasdavon/ ſo viel ſie bedoͤrffen/ vnnd machen ein ſonderlichen Getranck darauß/ auff nachfol-
gende Weiſe. Sie behalten die zerſtoſſene Kern in etlichen groſſen vnd weiten Geſchirren/ demnach neh-
men die Weiber/ ſo mit dieſem Getraͤnck auch allein vmbgehen/ etliche Koͤrnlein herauß/ thuns in ein
Hafen/ ſpruͤtzen Waſſer druͤber/ laſſens alſo beitzen vnd erweichen/ darnach vberantworten ſie ſolches an-
dern Weibern/ die auch inſonderheit darzu verordnet ſeynd. Dieſe nehmen das Maul voll Koͤrnlein/
kewen vnd zernahlen ſie im Mund ein wenig. Darnach ſpeyen ſie dieſelbigen/ gleich als wann ſie huſteten/
mit Gewalt herauß/ vnd empfahen ſolches mit einem Schuͤſſelein oder breyten Blaͤttlein/ hierzu inſonder-
heit verordnet/ demnach werffen ſie es in ein groß vnd weit Geſchirr/ gieſſen die andere Bruͤhe/ darinn die
Koͤrnlein eingebeitzt/ daruͤber/ ruͤhrens wohl vntereinander/ ſetzens darnach etlich Stund an die Son-
nen/ vnnd laſſens alſo darinn verjaͤſchen. Letzlich wann der Safft etwas von der Sonnen iſt eingeſotten/
vnd ſich entferbet/ ſeyhen ſie jhn durch ein Tuch in ein Geſchirr/ vnd alſo iſt er fertig. Vnd machet dieſer
Jndianer
Getraͤnck
auß Mayß
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