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Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659.

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Erster Theil.
seyn/ damit mans eynkochen müste/ als der Safft so davon kommen würde. Derohal-
ben dieser Nachlauff auff andere weise muß verbraucht werden: Nemblich also/ wann
man ein solche Arbeit vnter handen hat/ so macht man etliche Gebräwe nacheinander/
was für Nachlauff von dem ersten Gebräw kompt/ schüttet man an statt Wassers auff
das Maltz/ vnd procedirt darmit wie oben gesagt/ allzeit den Vorlauff als das beste/
kan man gleich in den abrauch Kessel thun/ vnd auff Honig dicke kochen/ deßgleichen
auch den zweyten Lauff; Der dritte vnd vierdte Lauff/ darinnen wenig Kraffts seyn
wird/ kan wie oben gesagt/ an statt Wassers/ auff die dritte Braw/ der Nachlauff von
dem dritten auff das vierdte Maltz an statt Wasser gegossen/ vnd also zu gut gebracht
werden; Dann sonsten zu viel Holtz kosten würde/ die Nachläuffe zur dicke zu bringen.
Auff diese weise kosten die Säffte sehr wenig Holtz vnd Mühe zu machen.

NB. Die Kessel zu solcher Arbeit/ die außgezogene Säffte in Honigdicke zu ver-
kochen seynd oben in dem Ersten Capittel bey Concentrirung der Weine allbereyt be-
schrieben. Wer nicht meine Meynung wol daraus verstehen kan/ der wird sich bewerben
müssen bey mir die öfen/ Kessel vnd andere darzu gehörige Instrumenten/ wie auch die
Handgriffe zu sehen/ deme ich sonsten nicht zu helffen weiß: Dann weitläufftiger von
dergleichen dingen zu schreiben/ will die Zeit dismal nicht zulassen.

Die Säffte soll man/ wann sie dick genug gekocht/ auß dem Kessel schöpffen/ oder
durch den Kranen so daran seyn soll/ abzapffen/ kalt werden lassen/ vnd in Tonnen fül-
len/ wol zuspunden/ daß kein Lufft darzu kompt/ so halten sie sich so lang man will vnd
verderben nicht.

NB. Im Kochen muß man wol zusehen/ daß die Säffte nicht anbrennen noch
überlauffen/ welches durch die Register an dem Ofen (dardurch das Fewer wie mans
haben wil regiert wird) kan verhindert werden. Dieses ist der kürtzste Weg die Krafft
auß dem Korn zu ziehen vnd in die Engte zu bringen/ wann man wol darmi[t] vmbge-
het/ nichts von den Säfften verschüttet oder sonsten verlohren wird/ so geben 8. Tonnen
Maltz 1. Tonnen Safft/ in welcher Tonnen Safft alle Krafft beysammen ist/ so in den
8. Tonnen Korn gewesen: Die Hülsen oder Treber gibt man dem Viehe.

NB. Wer aber die Hülsen auff ein andere weiß zu Nutzen bringen kan/ der thut
besser/ vnd kan auß den Hülsen davon die Säffte gezogen seyn/ so viel Nutzen schaffen
als das Korn gekost hat/ also daß man die Säffte gantz vmbsonst haben kan/ wann
mans weiß: Davon hernach ein mehrers.

Diese Säffte betreffend/ so seynd selbe die gantze Krafft des Korns/ vnd kan man
hernach daraus/ wann man will/ Bier vnd Brandtewein/ auch an statt Honigs/ Pfes-
fer Kuchen von backen/ seynd viel lieblicher als wann sie mit Honig gemacht wehren.
Vnd können solche Säffte an denen Orten bereytet werden/ da das Korn wollfeyl vnd
nicht zu verschicken ist/ die Bawren nicht wissen was sie damit thun sollen/ nicht ver-
kauffen können/ sondern auf hauffen liegt vnd verdirbt. Auch können die Säffte mit

besserm
Z z iij

Erſter Theil.
ſeyn/ damit mans eynkochen muͤſte/ als der Safft ſo davon kommen wuͤrde. Derohal-
ben dieſer Nachlauff auff andere weiſe muß verbraucht werden: Nemblich alſo/ wann
man ein ſolche Arbeit vnter handen hat/ ſo macht man etliche Gebraͤwe nacheinander/
was fuͤr Nachlauff von dem erſten Gebraͤw kompt/ ſchuͤttet man an ſtatt Waſſers auff
das Maltz/ vnd procedirt darmit wie oben geſagt/ allzeit den Vorlauff als das beſte/
kan man gleich in den abrauch Keſſel thun/ vnd auff Honig dicke kochen/ deßgleichen
auch den zweyten Lauff; Der dritte vnd vierdte Lauff/ darinnen wenig Kraffts ſeyn
wird/ kan wie oben geſagt/ an ſtatt Waſſers/ auff die dritte Braw/ der Nachlauff von
dem dritten auff das vierdte Maltz an ſtatt Waſſer gegoſſen/ vnd alſo zu gut gebracht
werden; Dann ſonſten zu viel Holtz koſten wuͤrde/ die Nachlaͤuffe zur dicke zu bringen.
Auff dieſe weiſe koſten die Saͤffte ſehr wenig Holtz vnd Muͤhe zu machen.

NB. Die Keſſel zu ſolcher Arbeit/ die außgezogene Saͤffte in Honigdicke zu ver-
kochen ſeynd oben in dem Erſten Capittel bey Concentrirung der Weine allbereyt be-
ſchrieben. Wer nicht meine Meynung wol daraus verſtehen kan/ der wird ſich bewerben
muͤſſen bey mir die oͤfen/ Keſſel vnd andere darzu gehoͤrige Inſtrumenten/ wie auch die
Handgriffe zu ſehen/ deme ich ſonſten nicht zu helffen weiß: Dann weitlaͤufftiger von
dergleichen dingen zu ſchreiben/ will die Zeit dismal nicht zulaſſen.

Die Saͤffte ſoll man/ wann ſie dick genug gekocht/ auß dem Keſſel ſchoͤpffen/ oder
durch den Kranen ſo daran ſeyn ſoll/ abzapffen/ kalt werden laſſen/ vnd in Tonnen fuͤl-
len/ wol zuſpunden/ daß kein Lufft darzu kompt/ ſo halten ſie ſich ſo lang man will vnd
verderben nicht.

NB. Im Kochen muß man wol zuſehen/ daß die Saͤffte nicht anbrennen noch
uͤberlauffen/ welches durch die Regiſter an dem Ofen (dardurch das Fewer wie mans
haben wil regiert wird) kan verhindert werden. Dieſes iſt der kuͤrtzſte Weg die Krafft
auß dem Korn zu ziehen vnd in die Engte zu bringen/ wann man wol darmi[t] vmbge-
het/ nichts von den Saͤfften verſchuͤttet oder ſonſten verlohren wird/ ſo geben 8. Tonnen
Maltz 1. Tonnen Safft/ in welcher Tonnen Safft alle Krafft beyſammen iſt/ ſo in den
8. Tonnen Korn geweſen: Die Huͤlſen oder Treber gibt man dem Viehe.

NB. Wer aber die Huͤlſen auff ein andere weiß zu Nutzen bringen kan/ der thut
beſſer/ vnd kan auß den Huͤlſen davon die Saͤffte gezogen ſeyn/ ſo viel Nutzen ſchaffen
als das Korn gekoſt hat/ alſo daß man die Saͤffte gantz vmbſonſt haben kan/ wann
mans weiß: Davon hernach ein mehrers.

Dieſe Saͤffte betreffend/ ſo ſeynd ſelbe die gantze Krafft des Korns/ vnd kan man
hernach daraus/ wann man will/ Bier vnd Brandtewein/ auch an ſtatt Honigs/ Pfeſ-
fer Kuchen von backen/ ſeynd viel lieblicher als wann ſie mit Honig gemacht wehren.
Vnd koͤnnen ſolche Saͤffte an denen Orten bereytet werden/ da das Korn wollfeyl vnd
nicht zu verſchicken iſt/ die Bawren nicht wiſſen was ſie damit thun ſollen/ nicht ver-
kauffen koͤnnen/ ſondern auf hauffen liegt vnd verdirbt. Auch koͤnnen die Saͤffte mit

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[365/0385] Erſter Theil. ſeyn/ damit mans eynkochen muͤſte/ als der Safft ſo davon kommen wuͤrde. Derohal- ben dieſer Nachlauff auff andere weiſe muß verbraucht werden: Nemblich alſo/ wann man ein ſolche Arbeit vnter handen hat/ ſo macht man etliche Gebraͤwe nacheinander/ was fuͤr Nachlauff von dem erſten Gebraͤw kompt/ ſchuͤttet man an ſtatt Waſſers auff das Maltz/ vnd procedirt darmit wie oben geſagt/ allzeit den Vorlauff als das beſte/ kan man gleich in den abrauch Keſſel thun/ vnd auff Honig dicke kochen/ deßgleichen auch den zweyten Lauff; Der dritte vnd vierdte Lauff/ darinnen wenig Kraffts ſeyn wird/ kan wie oben geſagt/ an ſtatt Waſſers/ auff die dritte Braw/ der Nachlauff von dem dritten auff das vierdte Maltz an ſtatt Waſſer gegoſſen/ vnd alſo zu gut gebracht werden; Dann ſonſten zu viel Holtz koſten wuͤrde/ die Nachlaͤuffe zur dicke zu bringen. Auff dieſe weiſe koſten die Saͤffte ſehr wenig Holtz vnd Muͤhe zu machen. NB. Die Keſſel zu ſolcher Arbeit/ die außgezogene Saͤffte in Honigdicke zu ver- kochen ſeynd oben in dem Erſten Capittel bey Concentrirung der Weine allbereyt be- ſchrieben. Wer nicht meine Meynung wol daraus verſtehen kan/ der wird ſich bewerben muͤſſen bey mir die oͤfen/ Keſſel vnd andere darzu gehoͤrige Inſtrumenten/ wie auch die Handgriffe zu ſehen/ deme ich ſonſten nicht zu helffen weiß: Dann weitlaͤufftiger von dergleichen dingen zu ſchreiben/ will die Zeit dismal nicht zulaſſen. Die Saͤffte ſoll man/ wann ſie dick genug gekocht/ auß dem Keſſel ſchoͤpffen/ oder durch den Kranen ſo daran ſeyn ſoll/ abzapffen/ kalt werden laſſen/ vnd in Tonnen fuͤl- len/ wol zuſpunden/ daß kein Lufft darzu kompt/ ſo halten ſie ſich ſo lang man will vnd verderben nicht. NB. Im Kochen muß man wol zuſehen/ daß die Saͤffte nicht anbrennen noch uͤberlauffen/ welches durch die Regiſter an dem Ofen (dardurch das Fewer wie mans haben wil regiert wird) kan verhindert werden. Dieſes iſt der kuͤrtzſte Weg die Krafft auß dem Korn zu ziehen vnd in die Engte zu bringen/ wann man wol darmit vmbge- het/ nichts von den Saͤfften verſchuͤttet oder ſonſten verlohren wird/ ſo geben 8. Tonnen Maltz 1. Tonnen Safft/ in welcher Tonnen Safft alle Krafft beyſammen iſt/ ſo in den 8. Tonnen Korn geweſen: Die Huͤlſen oder Treber gibt man dem Viehe. NB. Wer aber die Huͤlſen auff ein andere weiß zu Nutzen bringen kan/ der thut beſſer/ vnd kan auß den Huͤlſen davon die Saͤffte gezogen ſeyn/ ſo viel Nutzen ſchaffen als das Korn gekoſt hat/ alſo daß man die Saͤffte gantz vmbſonſt haben kan/ wann mans weiß: Davon hernach ein mehrers. Dieſe Saͤffte betreffend/ ſo ſeynd ſelbe die gantze Krafft des Korns/ vnd kan man hernach daraus/ wann man will/ Bier vnd Brandtewein/ auch an ſtatt Honigs/ Pfeſ- fer Kuchen von backen/ ſeynd viel lieblicher als wann ſie mit Honig gemacht wehren. Vnd koͤnnen ſolche Saͤffte an denen Orten bereytet werden/ da das Korn wollfeyl vnd nicht zu verſchicken iſt/ die Bawren nicht wiſſen was ſie damit thun ſollen/ nicht ver- kauffen koͤnnen/ ſondern auf hauffen liegt vnd verdirbt. Auch koͤnnen die Saͤffte mit beſſerm Z z iij

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Zitationshilfe: Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659, S. 365. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_opera02_1659/385>, abgerufen am 25.11.2024.