Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659.Philosophischer Oefen fahrenheit/ solche zu bereyten vnd backen; davon oben allbereyt etwas Meldung gesche-hen ist/ daß nemblich/ die Erden durch starck Fewer also compact vnd dicht könne ge- brand werden. So man aber zu solchem starcken Brand nicht gelangen kan/ weilen der gemeynen Häffners-Oefen/ darinn die Kochpotten vnd ander jrrdener Hausrath ge- brand wird/ nicht darzu dienen/ weilen eine solche starcke Hitze darinn nicht kan gemacht werden/ vnd auch niemand/ vmb wenig Geschirr (die er vonnöthen hat) einen solchen Ofen auffbawen will/ welches den Kosten auch nicht außtragen würde; also ist noch ein ander guter Weg/ ein jedweder gemeyne Erden (doch nicht rothen Laimen) schön glatt vnd wol zu glasuren/ die dann auch (wann es wol gethan ist) nicht zu verachten seyn son- derlich wann die Glasur von solchen Dingen gemacht ist/ die im kalt werden (nach dem brennen) gantz bleibet/ vnd nicht reisset/ vnd von scharpffen Geistern nicht angetastet wird/ wie das Bleyglas thut/ sondern so wol die subtile als corrosivische Spiritus wol hal- te/ vnd nicht durchgehen lasse/ gleich wie die jetzt new-erfundene weisse Glasuren/ welche in Italia vnd Holland schon gantz gemeyn seyn/ thun können: Wann man dann seine Er- den (durch Mangel des Brenn-Ofens) nicht steinicht kan brennen lassen/ so muß man solche von guter Erden lassen zurichten/ vnd mit gutem Zinn glas/ vnd nicht mit gemey- nem Pott-loth oder Bley-Ertz glasuren lassen/ welches dann nicht viel kostet/ doch je mehr man Zinn-aschen vnter die Glasur nimbt/ je besser solche wird/ dann das Zinn/ wann es zur Aschen mit Bley verbrennet wird/ mit den corrosivischen Geistern keine Gemeyn- schafft mehr hat/ derohalben gute vnd beständige Glasuren giebt. So man aber so viel Kosten vnd Mühe auff solche weise Glasur nicht wenden will/ so kan man nur mit gemey- nein Venedischen gepülverten Glase glasuren/ hält auch sehr wol/ will aber im brennen ein ziembliche Hitze haben/ derohalben nit in allen Häffners-Oeffen fliessen will/ darumb man ein wenig Borras vnter das Glas mischen soll/ so fleußt es hernach gern in den ge- meynen Häffners-Oefen/ vnd giebt gar eine gute Glasur/ oder man muß die jrrdene Ge- schirr mit Glas allein also vngebrand mit Wasser angefeucht/ anmengen/ vnd damit selbe übergiessen/ auff daß das Glas allenthalben wol daran hängen bleibe/ darnach sehr wol lassen trucken werden/ vnd auf einen Hauffen fein dicht über einander legen/ oder in- einander stecken/ auff daß sie keinen grossen Platz oder Raum eynnehmen (wie die Häf- ner mit den gemeynen Potten/ vnd Schüsseln auch zu thun pflegen) vnd dann den Hauffen verglasurte. Geschirr/ er sey gleich gros oder klein/ mit gebrandten Mawerstei- nen rings herumb vmblegen/ doch das oben ein Loch bleibe/ dardurch man Kohlen werf- fen könne; vnd müssen die Steine auch einer zwerch handbreyt von den Geschirren ablie- gen/ also/ daß die Kohlen (zwischen den Steinen vnd Geschirren) hinunter bis auff den Boden vnverhindert fallen können; wann nun solches spacium mit guten truckenen Holtzkohlen außgefüllet ist/ so leget man zu oberst auff den Hauffen toder Kohlen etliche lebendige/ vnd läßt also das Fewer von oben an allgemach hinunter brennen/ so haben die Geschirr keine noth zu springen/ sonderlich/ wann sie zuvorn wol trucken seyn; wann nun das Fewer wol ist angegangen/ so leget man das Loch oben über dem Ofen mit Stei- nen
Philoſophiſcher Oefen fahrenheit/ ſolche zu bereyten vnd backen; davon oben allbereyt etwas Meldung geſche-hen iſt/ daß nemblich/ die Erden durch ſtarck Fewer alſo compact vnd dicht koͤnne ge- brand werden. So man aber zu ſolchem ſtarcken Brand nicht gelangen kan/ weilen der gemeynen Haͤffners-Oefen/ darinn die Kochpotten vnd ander jrꝛdener Hausrath ge- brand wird/ nicht darzu dienen/ weilen eine ſolche ſtarcke Hitze darinn nicht kan gemacht werden/ vnd auch niemand/ vmb wenig Geſchirꝛ (die er vonnoͤthen hat) einen ſolchen Ofen auffbawen will/ welches den Koſten auch nicht außtragen wuͤrde; alſo iſt noch ein ander guter Weg/ ein jedweder gemeyne Erden (doch nicht rothen Laimen) ſchoͤn glatt vnd wol zu glaſuren/ die dann auch (wann es wol gethan iſt) nicht zu verachten ſeyn ſon- derlich wann die Glaſur von ſolchen Dingen gemacht iſt/ die im kalt werden (nach dem brennen) gantz bleibet/ vnd nicht reiſſet/ vnd von ſcharpffen Geiſtern nicht angetaſtet wird/ wie das Bleyglas thut/ ſondern ſo wol die ſubtile als corꝛoſiviſche Spiritus wol hal- te/ vnd nicht durchgehen laſſe/ gleich wie die jetzt new-erfundene weiſſe Glaſuren/ welche in Italia vnd Holland ſchon gantz gemeyn ſeyn/ thun koͤnnen: Wann man dann ſeine Er- den (durch Mangel des Brenn-Ofens) nicht ſteinicht kan brennen laſſen/ ſo muß man ſolche von guter Erden laſſen zurichten/ vnd mit gutem Zinn glas/ vnd nicht mit gemey- nem Pott-loth oder Bley-Ertz glaſuren laſſen/ welches dann nicht viel koſtet/ doch je mehr man Zinn-aſchen vnter die Glaſur nimbt/ je beſſer ſolche wird/ dann das Zinn/ wann es zur Aſchen mit Bley verbrennet wird/ mit den corꝛoſiviſchen Geiſtern keine Gemeyn- ſchafft mehr hat/ derohalben gute vnd beſtaͤndige Glaſuren giebt. So man aber ſo viel Koſten vnd Muͤhe auff ſolche weiſe Glaſur nicht wenden will/ ſo kan man nur mit gemey- nein Venediſchen gepuͤlverten Glaſe glaſuren/ haͤlt auch ſehr wol/ will aber im brennen ein ziembliche Hitze haben/ derohalben nit in allen Haͤffners-Oeffen flieſſen will/ darumb man ein wenig Borꝛas vnter das Glas miſchen ſoll/ ſo fleußt es hernach gern in den ge- meynen Haͤffners-Oefen/ vnd giebt gar eine gute Glaſur/ oder man muß die jrꝛdene Ge- ſchirꝛ mit Glas allein alſo vngebrand mit Waſſer angefeucht/ anmengen/ vnd damit ſelbe uͤbergieſſen/ auff daß das Glas allenthalben wol daran haͤngen bleibe/ darnach ſehr wol laſſen trucken werden/ vnd auf einen Hauffen fein dicht uͤber einander legen/ oder in- einander ſtecken/ auff daß ſie keinen groſſen Platz oder Raum eynnehmen (wie die Haͤf- ner mit den gemeynen Potten/ vnd Schuͤſſeln auch zu thun pflegen) vnd dann den Hauffen verglaſurte. Geſchirꝛ/ er ſey gleich gros oder klein/ mit gebrandten Mawerſtei- nen rings herumb vmblegen/ doch das oben ein Loch bleibe/ dardurch man Kohlen werf- fen koͤnne; vnd muͤſſen die Steine auch einer zwerch handbreyt von den Geſchirꝛen ablie- gen/ alſo/ daß die Kohlen (zwiſchen den Steinen vnd Geſchirꝛen) hinunter bis auff den Boden vnverhindert fallen koͤnnen; wann nun ſolches ſpacium mit guten truckenen Holtzkohlen außgefuͤllet iſt/ ſo leget man zu oberſt auff den Hauffen toder Kohlen etliche lebendige/ vnd laͤßt alſo das Fewer von oben an allgemach hinunter brennen/ ſo haben die Geſchirꝛ keine noth zu ſpringen/ ſonderlich/ wann ſie zuvorn wol trucken ſeyn; wann nun das Fewer wol iſt angegangen/ ſo leget man das Loch oben uͤber dem Ofen mit Stei- nen
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Philoſophiſcher Oefen
fahrenheit/ ſolche zu bereyten vnd backen; davon oben allbereyt etwas Meldung geſche-
hen iſt/ daß nemblich/ die Erden durch ſtarck Fewer alſo compact vnd dicht koͤnne ge-
brand werden. So man aber zu ſolchem ſtarcken Brand nicht gelangen kan/ weilen der
gemeynen Haͤffners-Oefen/ darinn die Kochpotten vnd ander jrꝛdener Hausrath ge-
brand wird/ nicht darzu dienen/ weilen eine ſolche ſtarcke Hitze darinn nicht kan gemacht
werden/ vnd auch niemand/ vmb wenig Geſchirꝛ (die er vonnoͤthen hat) einen ſolchen
Ofen auffbawen will/ welches den Koſten auch nicht außtragen wuͤrde; alſo iſt noch ein
ander guter Weg/ ein jedweder gemeyne Erden (doch nicht rothen Laimen) ſchoͤn glatt
vnd wol zu glaſuren/ die dann auch (wann es wol gethan iſt) nicht zu verachten ſeyn ſon-
derlich wann die Glaſur von ſolchen Dingen gemacht iſt/ die im kalt werden (nach dem
brennen) gantz bleibet/ vnd nicht reiſſet/ vnd von ſcharpffen Geiſtern nicht angetaſtet
wird/ wie das Bleyglas thut/ ſondern ſo wol die ſubtile als corꝛoſiviſche Spiritus wol hal-
te/ vnd nicht durchgehen laſſe/ gleich wie die jetzt new-erfundene weiſſe Glaſuren/ welche
in Italia vnd Holland ſchon gantz gemeyn ſeyn/ thun koͤnnen: Wann man dann ſeine Er-
den (durch Mangel des Brenn-Ofens) nicht ſteinicht kan brennen laſſen/ ſo muß man
ſolche von guter Erden laſſen zurichten/ vnd mit gutem Zinn glas/ vnd nicht mit gemey-
nem Pott-loth oder Bley-Ertz glaſuren laſſen/ welches dann nicht viel koſtet/ doch je mehr
man Zinn-aſchen vnter die Glaſur nimbt/ je beſſer ſolche wird/ dann das Zinn/ wann es
zur Aſchen mit Bley verbrennet wird/ mit den corꝛoſiviſchen Geiſtern keine Gemeyn-
ſchafft mehr hat/ derohalben gute vnd beſtaͤndige Glaſuren giebt. So man aber ſo viel
Koſten vnd Muͤhe auff ſolche weiſe Glaſur nicht wenden will/ ſo kan man nur mit gemey-
nein Venediſchen gepuͤlverten Glaſe glaſuren/ haͤlt auch ſehr wol/ will aber im brennen
ein ziembliche Hitze haben/ derohalben nit in allen Haͤffners-Oeffen flieſſen will/ darumb
man ein wenig Borꝛas vnter das Glas miſchen ſoll/ ſo fleußt es hernach gern in den ge-
meynen Haͤffners-Oefen/ vnd giebt gar eine gute Glaſur/ oder man muß die jrꝛdene Ge-
ſchirꝛ mit Glas allein alſo vngebrand mit Waſſer angefeucht/ anmengen/ vnd damit
ſelbe uͤbergieſſen/ auff daß das Glas allenthalben wol daran haͤngen bleibe/ darnach ſehr
wol laſſen trucken werden/ vnd auf einen Hauffen fein dicht uͤber einander legen/ oder in-
einander ſtecken/ auff daß ſie keinen groſſen Platz oder Raum eynnehmen (wie die Haͤf-
ner mit den gemeynen Potten/ vnd Schuͤſſeln auch zu thun pflegen) vnd dann den
Hauffen verglaſurte. Geſchirꝛ/ er ſey gleich gros oder klein/ mit gebrandten Mawerſtei-
nen rings herumb vmblegen/ doch das oben ein Loch bleibe/ dardurch man Kohlen werf-
fen koͤnne; vnd muͤſſen die Steine auch einer zwerch handbreyt von den Geſchirꝛen ablie-
gen/ alſo/ daß die Kohlen (zwiſchen den Steinen vnd Geſchirꝛen) hinunter bis auff den
Boden vnverhindert fallen koͤnnen; wann nun ſolches ſpacium mit guten truckenen
Holtzkohlen außgefuͤllet iſt/ ſo leget man zu oberſt auff den Hauffen toder Kohlen etliche
lebendige/ vnd laͤßt alſo das Fewer von oben an allgemach hinunter brennen/ ſo haben
die Geſchirꝛ keine noth zu ſpringen/ ſonderlich/ wann ſie zuvorn wol trucken ſeyn; wann
nun das Fewer wol iſt angegangen/ ſo leget man das Loch oben uͤber dem Ofen mit Stei-
nen
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