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Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659.

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Dritter Theil.
sern/ weilen aber mein Vorhaben allhier nicht ist/ solche Dinge zu lehren/ so bleibt es nur
bey dem Gebrauch des Instruments/ ein jedweder/ der kein Kessel hat/ kan jhm gleichwol
noch diese Invention zu nutz machen/ vnd solches durch eine solche küpfferne Kugel mit
eim Faß verrichten/ gleich oben bey andern operationibus gelehret/ vnd sein Bier so
gut machen/ als er gelehrnet hat vnd gewohnet ist.

Weiters köndte ich allhie manchem mit wenig Worten zu sehr nützlichen vnd
schönen Künsten helffen/ wie man nemblich dem Honig seinen Geschmack vnd übelen
Geruch durch ein Niederschlag benehmen/ vnd hernach einen lieblichen Spir. deme/ wel-
cher/ auß Wein gebrandt nicht weichende/ machen könte/ deßgleichen/ wie ein guter wol-
geschmackter/ lieblicher/ klarer/ vnd wärhafftiger Wein/ dem besten Malvasier gleich/
darauß könne zugerichtet werden. Item/ wie man nach seiner Läuterung denselben kan
machen anschiessen vnd candisiren/ so lieblich vnd gut am Geschmack als Zucker. Item/
wie man seine süsse könne ümbkehren/ vnd zu Weinstein machen/ deme in allem gleich/
welcher in den Weinfassen gewachsen ist. Item/ wie man auß allen Baumfrüchten/ als
Kirschen/ Biren/ Aepffeln vnd dergleichen einen währhafften vnd viel-Jahr-beständi-
gen/ guten vnd wolschmäckenden Wein/ welcher von deme auß Trauben gemachtem
Wein an Geschmack/ Farb/ Tugend vnd Kräfften nicht vnterschieden ist/ machen kön-
ne. Deßgleichen auß den vnzeitigen sauren Trauben/ welche in kalten Landen/ oder sonst
bey kaltem Wetter gewachsen/ vnd nicht reyff genug sind/ durch Verwandlung jhrer
säure in ein süsse/ die beste Wein darauß zu machen welche dem Rheinischen im gering-
sten nichts bevor geben. Auch wie man von Sauerampffer/ vnd andern vegetabilien ei-
nen schönen Weinstein/ des besten Rheinischen Geschmacks/ in Farb/ Tugenden/ vnd
allen Proben gantz gleich/ in grosser copia mit sehr kleinen Kosten machen könne. Item/
wie man auß Korn ohne Maltzmachen oder mahlen/ einen Brandewein/ klaren vnd
lieblichen Essig dem Rheinischen gleich machen könne: Deßgleichen auß dem gemahl-
nen Korn oder Mähl einen guten Spir. distilliren/ vnd das Mähl noch gut vnd wolge-
schmackig/ gesund Brod gebe.

Diese vnd dergleichen noch viel schöne vnd nützliche Veränderung vnd Verbes-
serung der Gewächsen/ dadurch viel Nutzen zu schaffen/ könten sich hieher wol schicken/
weilen aber nicht gut ist alles auff einmal gemeyn zu machen/ vnd das Buch gegen mei-
nen Willen viel zu gros werden würde/ so wollen wir es jetzuuder bey der Anregung/
daß solche vnd dergleichen bishero noch vnbekandte schöne Wissenschafften der Natur
möglich seyn/ beruhen lassen/ vnd diesen Dritten Theil hiemit beschliessen,
Hoffentlich/ so klein es auch ist/ derselbe noch manchem zu sei-
nem Vorhaben dienen werde. GOTT dem
Herren befohlen.

Ende des Dritten Theils.

FUR-

Dritter Theil.
ſern/ weilen aber mein Vorhaben allhier nicht iſt/ ſolche Dinge zu lehren/ ſo bleibt es nur
bey dem Gebrauch des Inſtruments/ ein jedweder/ der kein Keſſel hat/ kan jhm gleichwol
noch dieſe Invention zu nutz machen/ vnd ſolches durch eine ſolche kuͤpfferne Kugel mit
eim Faß verꝛichten/ gleich oben bey andern operationibus gelehret/ vnd ſein Bier ſo
gut machen/ als er gelehrnet hat vnd gewohnet iſt.

Weiters koͤndte ich allhie manchem mit wenig Worten zu ſehr nuͤtzlichen vnd
ſchoͤnen Kuͤnſten helffen/ wie man nemblich dem Honig ſeinen Geſchmack vnd uͤbelen
Geruch durch ein Niederſchlag benehmen/ vnd hernach einen lieblichen Spir. deme/ wel-
cher/ auß Wein gebrandt nicht weichende/ machen koͤnte/ deßgleichen/ wie ein guter wol-
geſchmackter/ lieblicher/ klarer/ vnd waͤrhafftiger Wein/ dem beſten Malvaſier gleich/
darauß koͤnne zugerichtet werden. Item/ wie man nach ſeiner Laͤuterung denſelben kan
machen anſchieſſen vnd candiſiren/ ſo lieblich vnd gut am Geſchmack als Zucker. Item/
wie man ſeine ſuͤſſe koͤnne uͤmbkehren/ vnd zu Weinſtein machen/ deme in allem gleich/
welcher in den Weinfaſſen gewachſen iſt. Item/ wie man auß allen Baumfruͤchten/ als
Kirſchen/ Biren/ Aepffeln vnd dergleichen einen waͤhrhafften vnd viel-Jahr-beſtaͤndi-
gen/ guten vnd wolſchmaͤckenden Wein/ welcher von deme auß Trauben gemachtem
Wein an Geſchmack/ Farb/ Tugend vnd Kraͤfften nicht vnterſchieden iſt/ machen koͤn-
ne. Deßgleichen auß den vnzeitigen ſauren Trauben/ welche in kalten Landen/ oder ſonſt
bey kaltem Wetter gewachſen/ vnd nicht reyff genug ſind/ durch Verwandlung jhrer
ſaͤure in ein ſuͤſſe/ die beſte Wein darauß zu machen welche dem Rheiniſchen im gering-
ſten nichts bevor geben. Auch wie man von Sauerampffer/ vnd andern vegetabilien ei-
nen ſchoͤnen Weinſtein/ des beſten Rheiniſchen Geſchmacks/ in Farb/ Tugenden/ vnd
allen Proben gantz gleich/ in groſſer copia mit ſehr kleinen Koſten machen koͤnne. Item/
wie man auß Korn ohne Maltzmachen oder mahlen/ einen Brandewein/ klaren vnd
lieblichen Eſſig dem Rheiniſchen gleich machen koͤnne: Deßgleichen auß dem gemahl-
nen Korn oder Maͤhl einen guten Spir. diſtilliren/ vnd das Maͤhl noch gut vnd wolge-
ſchmackig/ geſund Brod gebe.

Dieſe vnd dergleichen noch viel ſchoͤne vnd nuͤtzliche Veraͤnderung vnd Verbeſ-
ſerung der Gewaͤchſen/ dadurch viel Nutzen zu ſchaffen/ koͤnten ſich hieher wol ſchicken/
weilen aber nicht gut iſt alles auff einmal gemeyn zu machen/ vnd das Buch gegen mei-
nen Willen viel zu gros werden wuͤrde/ ſo wollen wir es jetzuuder bey der Anregung/
daß ſolche vnd dergleichen bishero noch vnbekandte ſchoͤne Wiſſenſchafften der Natur
moͤglich ſeyn/ beruhen laſſen/ vnd dieſen Dritten Theil hiemit beſchlieſſen,
Hoffentlich/ ſo klein es auch iſt/ derſelbe noch manchem zu ſei-
nem Vorhaben dienen werde. GOTT dem
Herren befohlen.

Ende des Dritten Theils.

FUR-
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[191/0209] Dritter Theil. ſern/ weilen aber mein Vorhaben allhier nicht iſt/ ſolche Dinge zu lehren/ ſo bleibt es nur bey dem Gebrauch des Inſtruments/ ein jedweder/ der kein Keſſel hat/ kan jhm gleichwol noch dieſe Invention zu nutz machen/ vnd ſolches durch eine ſolche kuͤpfferne Kugel mit eim Faß verꝛichten/ gleich oben bey andern operationibus gelehret/ vnd ſein Bier ſo gut machen/ als er gelehrnet hat vnd gewohnet iſt. Weiters koͤndte ich allhie manchem mit wenig Worten zu ſehr nuͤtzlichen vnd ſchoͤnen Kuͤnſten helffen/ wie man nemblich dem Honig ſeinen Geſchmack vnd uͤbelen Geruch durch ein Niederſchlag benehmen/ vnd hernach einen lieblichen Spir. deme/ wel- cher/ auß Wein gebrandt nicht weichende/ machen koͤnte/ deßgleichen/ wie ein guter wol- geſchmackter/ lieblicher/ klarer/ vnd waͤrhafftiger Wein/ dem beſten Malvaſier gleich/ darauß koͤnne zugerichtet werden. Item/ wie man nach ſeiner Laͤuterung denſelben kan machen anſchieſſen vnd candiſiren/ ſo lieblich vnd gut am Geſchmack als Zucker. Item/ wie man ſeine ſuͤſſe koͤnne uͤmbkehren/ vnd zu Weinſtein machen/ deme in allem gleich/ welcher in den Weinfaſſen gewachſen iſt. Item/ wie man auß allen Baumfruͤchten/ als Kirſchen/ Biren/ Aepffeln vnd dergleichen einen waͤhrhafften vnd viel-Jahr-beſtaͤndi- gen/ guten vnd wolſchmaͤckenden Wein/ welcher von deme auß Trauben gemachtem Wein an Geſchmack/ Farb/ Tugend vnd Kraͤfften nicht vnterſchieden iſt/ machen koͤn- ne. Deßgleichen auß den vnzeitigen ſauren Trauben/ welche in kalten Landen/ oder ſonſt bey kaltem Wetter gewachſen/ vnd nicht reyff genug ſind/ durch Verwandlung jhrer ſaͤure in ein ſuͤſſe/ die beſte Wein darauß zu machen welche dem Rheiniſchen im gering- ſten nichts bevor geben. Auch wie man von Sauerampffer/ vnd andern vegetabilien ei- nen ſchoͤnen Weinſtein/ des beſten Rheiniſchen Geſchmacks/ in Farb/ Tugenden/ vnd allen Proben gantz gleich/ in groſſer copia mit ſehr kleinen Koſten machen koͤnne. Item/ wie man auß Korn ohne Maltzmachen oder mahlen/ einen Brandewein/ klaren vnd lieblichen Eſſig dem Rheiniſchen gleich machen koͤnne: Deßgleichen auß dem gemahl- nen Korn oder Maͤhl einen guten Spir. diſtilliren/ vnd das Maͤhl noch gut vnd wolge- ſchmackig/ geſund Brod gebe. Dieſe vnd dergleichen noch viel ſchoͤne vnd nuͤtzliche Veraͤnderung vnd Verbeſ- ſerung der Gewaͤchſen/ dadurch viel Nutzen zu ſchaffen/ koͤnten ſich hieher wol ſchicken/ weilen aber nicht gut iſt alles auff einmal gemeyn zu machen/ vnd das Buch gegen mei- nen Willen viel zu gros werden wuͤrde/ ſo wollen wir es jetzuuder bey der Anregung/ daß ſolche vnd dergleichen bishero noch vnbekandte ſchoͤne Wiſſenſchafften der Natur moͤglich ſeyn/ beruhen laſſen/ vnd dieſen Dritten Theil hiemit beſchlieſſen, Hoffentlich/ ſo klein es auch iſt/ derſelbe noch manchem zu ſei- nem Vorhaben dienen werde. GOTT dem Herren befohlen. Ende des Dritten Theils. FUR-

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Zitationshilfe: Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659, S. 191. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_opera02_1659/209>, abgerufen am 22.11.2024.