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Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659.

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Philosophischer Oefen
den/ so wird sich an den Wänden des Gschirrs ein Tartarus crystallisatus anhäncken/
welchen nach abgiessen des Wassers kan außgenommen/ vnd mit kaltem reinem Wasser
abgewaschen vnd getrucknet werden. Diesen gereinigten Tartarum bewahre/ so lang
bis ich lehre/ was weiters damit kan gethan werden. Dieser Tartarus nun ist rein genug
zu solcher Arbeit/ die Metalla in Olco damit zu bringen/ wie bald folgen wird. Auch ist
er gut/ also per se eyngenommen/ als ein abstergens damit zu laxiren. Welcher aber
solchen noch weisser vnd schöner/ in Gestalt grosser Crystallen haben will/ der thue
jhm also.

Es ist zu wissen/ daß alle Salia, wann sie in grosse Crystallen schiessen sollen/ daß
auch derselben eine grosse Quantität zugleich seyn müssen/ dann von wenig kompt wenig.
Will man dann schöne grosse weisse Crystallos Tartari machen/ welche zwar nicht bes-
ser/ als die vorige seyn/ doch aber den Augen angenehmer/ so muß man auff diese Wei-
se zu Werck gehen.

Nimb weissen pulverisirten Weinstein/ vngefähr 20. 30. mehr oder weniger
Pfund/ vnd giesse darüber so viel Wassers/ als zum solviren desselben vonnöthen ist/
vnd koche mit starckem Fewer denselben in einem verzinneten Kessel so lang/ bis aller
Weinstein im Wasser zergangen ist/ welches man mit einem höltzern Löffel erfahren
kan/ vnd schäume auch die Vnreinigkeit/ welche sich oben auff das Wasser begiebet/ fleis-
sig davon/ vnd muß auch wol in acht genommen werden/ daß des Wassers nicht zu viel
oder zu wenig dazu genommen werde/ dann wann desselben zu wenig genommen wird/
so bleibet ein Theil des Weinsteins im Kessel vnauffgelöset liegen/ welcher mit dem
Schlamm hinweg geworffen vnd verlohren wird/ vnd so desselben zu viel genommen
wird/ so ist der Tartarus zu weit im Wasser zertheilet/ vnd kan nicht wol anschiessen vnd
gehet auch verlohren/ indeme er hernach mit dem Wasser hinweg geschüttet wird-
Dann ich manchen habe klagen hören/ daß er nicht viel von einem Pfund bekommen/
vnd vermeynet der Weinstein sey nicht gut gewesen/ da es doch nicht des Weinsteins/
sondern des Laboranten Schuld/ welcher nicht wol damit ümbgehen können/ (Inde-
me er mehr als die Helffte mit dem Wasser/ welche nicht angeschossen/ hingeschüttet
hat) gewesen ist: So man aber wol damit verfahret/ so geben vier Pfund gemeynen
Weinstein 3. Pfund reine vnd sehr weisse Crystallen. Wann nun die Solution wol ge-
macht ist/ vnd kein Schaum mehr oben auffkommet/ so decke den Kessel zu/ vnd las den-
selben also auff der Wärme erkalten/ welches innerhalb 3. oder 4. Tagen geschicht/ wann
er gros ist. Doch muß das Fewer vnter dem Kessel weg gethan werden/ vnd also vnbe-
wegt diese Zeit stehen bleiben/ vnterdessen wird sich der Weinstein an den Wänden des
Kessels anerystallisiren/ welche Crystallen nach verlauffener Zeit/ vnd Abgtessung des
Wassers müssen außgenommen/ gewaschen/ vnd wieder mit frischem reinem Wasser
gekochet/ geschäumet/ vnd crystallisiret werden/ vnd solche Arbeit so offt wiederholet
(welches im dritten oder vierdten mal geschicht) bis daß die Crystallen weiß genug wor-
den seyn/ dann außgenommen/ getrucknet/ vnd zum Gebrauch bewahret/ davon auff

einmal

Philoſophiſcher Oefen
den/ ſo wird ſich an den Waͤnden des Gſchirꝛs ein Tartarus cryſtalliſatus anhaͤncken/
welchen nach abgieſſen des Waſſers kan außgenommen/ vnd mit kaltem reinem Waſſer
abgewaſchen vnd getrucknet werden. Dieſen gereinigten Tartarum bewahre/ ſo lang
bis ich lehre/ was weiters damit kan gethan werden. Dieſer Tartarus nun iſt rein genug
zu ſolcher Arbeit/ die Metalla in Olco damit zu bringen/ wie bald folgen wird. Auch iſt
er gut/ alſo per ſe eyngenommen/ als ein abſtergens damit zu laxiren. Welcher aber
ſolchen noch weiſſer vnd ſchoͤner/ in Geſtalt groſſer Cryſtallen haben will/ der thue
jhm alſo.

Es iſt zu wiſſen/ daß alle Salia, wann ſie in groſſe Cryſtallen ſchieſſen ſollen/ daß
auch derſelben eine groſſe Quantitaͤt zugleich ſeyn muͤſſen/ dann von wenig kompt wenig.
Will man dann ſchoͤne groſſe weiſſe Cryſtallos Tartari machen/ welche zwar nicht beſ-
ſer/ als die vorige ſeyn/ doch aber den Augen angenehmer/ ſo muß man auff dieſe Wei-
ſe zu Werck gehen.

Nimb weiſſen pulveriſirten Weinſtein/ vngefaͤhr 20. 30. mehr oder weniger
Pfund/ vnd gieſſe daruͤber ſo viel Waſſers/ als zum ſolviren deſſelben vonnoͤthen iſt/
vnd koche mit ſtarckem Fewer denſelben in einem verzinneten Keſſel ſo lang/ bis aller
Weinſtein im Waſſer zergangen iſt/ welches man mit einem hoͤltzern Loͤffel erfahren
kan/ vnd ſchaͤume auch die Vnreinigkeit/ welche ſich oben auff das Waſſer begiebet/ fleiſ-
ſig davon/ vnd muß auch wol in acht genommen werden/ daß des Waſſers nicht zu viel
oder zu wenig dazu genommen werde/ dann wann deſſelben zu wenig genommen wird/
ſo bleibet ein Theil des Weinſteins im Keſſel vnauffgeloͤſet liegen/ welcher mit dem
Schlamm hinweg geworffen vnd verlohren wird/ vnd ſo deſſelben zu viel genommen
wird/ ſo iſt der Tartarus zu weit im Waſſer zertheilet/ vnd kan nicht wol anſchieſſen vnd
gehet auch verlohren/ indeme er hernach mit dem Waſſer hinweg geſchuͤttet wird-
Dann ich manchen habe klagen hoͤren/ daß er nicht viel von einem Pfund bekommen/
vnd vermeynet der Weinſtein ſey nicht gut geweſen/ da es doch nicht des Weinſteins/
ſondern des Laboranten Schuld/ welcher nicht wol damit uͤmbgehen koͤnnen/ (Inde-
me er mehr als die Helffte mit dem Waſſer/ welche nicht angeſchoſſen/ hingeſchuͤttet
hat) geweſen iſt: So man aber wol damit verfahret/ ſo geben vier Pfund gemeynen
Weinſtein 3. Pfund reine vnd ſehr weiſſe Cryſtallen. Wann nun die Solution wol ge-
macht iſt/ vnd kein Schaum mehr oben auffkommet/ ſo decke den Keſſel zu/ vnd las den-
ſelben alſo auff der Waͤrme erkalten/ welches innerhalb 3. oder 4. Tagen geſchicht/ wann
er gros iſt. Doch muß das Fewer vnter dem Keſſel weg gethan werden/ vnd alſo vnbe-
wegt dieſe Zeit ſtehen bleiben/ vnterdeſſen wird ſich der Weinſtein an den Waͤnden des
Keſſels aneryſtalliſiren/ welche Cryſtallen nach verlauffener Zeit/ vnd Abgteſſung des
Waſſers muͤſſen außgenommen/ gewaſchen/ vnd wieder mit friſchem reinem Waſſer
gekochet/ geſchaͤumet/ vnd cryſtalliſiret werden/ vnd ſolche Arbeit ſo offt wiederholet
(welches im dritten oder vierdten mal geſchicht) bis daß die Cryſtallen weiß genug wor-
den ſeyn/ dann außgenommen/ getrucknet/ vnd zum Gebrauch bewahret/ davon auff

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[106/0124] Philoſophiſcher Oefen den/ ſo wird ſich an den Waͤnden des Gſchirꝛs ein Tartarus cryſtalliſatus anhaͤncken/ welchen nach abgieſſen des Waſſers kan außgenommen/ vnd mit kaltem reinem Waſſer abgewaſchen vnd getrucknet werden. Dieſen gereinigten Tartarum bewahre/ ſo lang bis ich lehre/ was weiters damit kan gethan werden. Dieſer Tartarus nun iſt rein genug zu ſolcher Arbeit/ die Metalla in Olco damit zu bringen/ wie bald folgen wird. Auch iſt er gut/ alſo per ſe eyngenommen/ als ein abſtergens damit zu laxiren. Welcher aber ſolchen noch weiſſer vnd ſchoͤner/ in Geſtalt groſſer Cryſtallen haben will/ der thue jhm alſo. Es iſt zu wiſſen/ daß alle Salia, wann ſie in groſſe Cryſtallen ſchieſſen ſollen/ daß auch derſelben eine groſſe Quantitaͤt zugleich ſeyn muͤſſen/ dann von wenig kompt wenig. Will man dann ſchoͤne groſſe weiſſe Cryſtallos Tartari machen/ welche zwar nicht beſ- ſer/ als die vorige ſeyn/ doch aber den Augen angenehmer/ ſo muß man auff dieſe Wei- ſe zu Werck gehen. Nimb weiſſen pulveriſirten Weinſtein/ vngefaͤhr 20. 30. mehr oder weniger Pfund/ vnd gieſſe daruͤber ſo viel Waſſers/ als zum ſolviren deſſelben vonnoͤthen iſt/ vnd koche mit ſtarckem Fewer denſelben in einem verzinneten Keſſel ſo lang/ bis aller Weinſtein im Waſſer zergangen iſt/ welches man mit einem hoͤltzern Loͤffel erfahren kan/ vnd ſchaͤume auch die Vnreinigkeit/ welche ſich oben auff das Waſſer begiebet/ fleiſ- ſig davon/ vnd muß auch wol in acht genommen werden/ daß des Waſſers nicht zu viel oder zu wenig dazu genommen werde/ dann wann deſſelben zu wenig genommen wird/ ſo bleibet ein Theil des Weinſteins im Keſſel vnauffgeloͤſet liegen/ welcher mit dem Schlamm hinweg geworffen vnd verlohren wird/ vnd ſo deſſelben zu viel genommen wird/ ſo iſt der Tartarus zu weit im Waſſer zertheilet/ vnd kan nicht wol anſchieſſen vnd gehet auch verlohren/ indeme er hernach mit dem Waſſer hinweg geſchuͤttet wird- Dann ich manchen habe klagen hoͤren/ daß er nicht viel von einem Pfund bekommen/ vnd vermeynet der Weinſtein ſey nicht gut geweſen/ da es doch nicht des Weinſteins/ ſondern des Laboranten Schuld/ welcher nicht wol damit uͤmbgehen koͤnnen/ (Inde- me er mehr als die Helffte mit dem Waſſer/ welche nicht angeſchoſſen/ hingeſchuͤttet hat) geweſen iſt: So man aber wol damit verfahret/ ſo geben vier Pfund gemeynen Weinſtein 3. Pfund reine vnd ſehr weiſſe Cryſtallen. Wann nun die Solution wol ge- macht iſt/ vnd kein Schaum mehr oben auffkommet/ ſo decke den Keſſel zu/ vnd las den- ſelben alſo auff der Waͤrme erkalten/ welches innerhalb 3. oder 4. Tagen geſchicht/ wann er gros iſt. Doch muß das Fewer vnter dem Keſſel weg gethan werden/ vnd alſo vnbe- wegt dieſe Zeit ſtehen bleiben/ vnterdeſſen wird ſich der Weinſtein an den Waͤnden des Keſſels aneryſtalliſiren/ welche Cryſtallen nach verlauffener Zeit/ vnd Abgteſſung des Waſſers muͤſſen außgenommen/ gewaſchen/ vnd wieder mit friſchem reinem Waſſer gekochet/ geſchaͤumet/ vnd cryſtalliſiret werden/ vnd ſolche Arbeit ſo offt wiederholet (welches im dritten oder vierdten mal geſchicht) bis daß die Cryſtallen weiß genug wor- den ſeyn/ dann außgenommen/ getrucknet/ vnd zum Gebrauch bewahret/ davon auff einmal

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Zitationshilfe: Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659, S. 106. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_opera02_1659/124>, abgerufen am 24.11.2024.