Glauber, Johann Rudolph: Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Frankfurt (Main), 1658.Beschreibung der Weinhefen. Weinstein in grosse Stücke machen wilt/ so fülle deinen Brenn-Kessel/ oder einen andernder grösser ist/ wann du solchen hast/ biß auff eine Spannen nahe voll/ mit reinen Wasser an/ vnd mache solches kochend/ wann es nun wol kochet/ so thue von dem kleinen Wein- stein/ welcher auß dem außgepressten sauren Wasser gefallen ist/ immer ein Theil nach dem andern in das siedende Wasser/ vnd laß solchen darin auf solviren/ oder schmeltzen/ vnd wann er darin zergangen ist/ welches man mit einem Holtz/ so man damit auff dem Boden rühret/ gewahr werden kan/ so thue mehr hinein/ so lang vnd viel/ biß daß das Wasser nicht mehr darvon annehmen oder schmeltzen kan/ welches du also solt gewahr werden. Schöpffe eine kleine küpfferne oder zinnerne Schale voll auß dem Kessel/ setze es dahin/ wächset alsobalden ein Häutlein oder Cremor von Weinstein darauff/ so ists ein Zeichen/ daß das Wasser Weinstein genug bey sich hat; wo aber nicht/ so thue noch mehr hinein/ vnd laß es darin auff solviren/ so lang biß es eine solche Prob in einem Schälge von sich gibt. Vnd du solt auch in währendem Kochen allezeit den Schaum/ der sich oben auff das Wasser begibt/ mit einem küpffern gelöcherten Löffel ab- nehmen/ vnd zu den außgezogenen Schlam thun/ vnd mit verbrennen/ dann er gibt auch gute Potaschen/ weilen noch Weinstein darbey ist: Wann dann der Sud die rech- te Probe hält/ so laß denselben durch den Gran/ auff einer küpffernen Rinnen/ in ein rein Faß lauffen/ vnd darin erkalten/ so begibt sich der Weinstein im kalt werden auß dem Wasser/ vnd hänget sich als grosse Crystallen ringst herumb an das Faß. Wann dann das Wasser gantz kalt worden ist/ so zapffe es ab/ vnd gebrauche es wieder zu dergleichen Arbeit. NB. So du aber solches zu Wein oder Essig machen kanst; thust du besser/ den Weinstein aber laß darin hangen/ vnd wann du wieder kleinen Weinstein läutern vnd groß machen wilt/ so laß solchen Sud auch darein lauffen/ vnd zu dem ersten Weinstein anwachsen/ so wird er desto dicker/ grösser/ ansehnlicher vnd verkäufflicher/ denn allezeit grober Wein- stein theurer als kleiner kan verkaufft werden. Diese Arbeit kanst du so offt wieder- holen/ vnd den Weinstein so dick machen/ als du selber wilst: wann er dir dann grob genug worden ist/ so gieß die übrige Süde/ die du noch thun wilst/ in einander Faß/ vnd las dieses Faß/ darin der Weinstein angewachsen ist/ von sich selber trucken wer- den/ vnd schlage mit einem höltzern Hammer außwendig hart daran/ so fällt der Weinstein in grossen Stücken darvon/ welchen du außnehmen/ vnd verkauffen kanst/ vnd hernach in dasselbige Faß wieder die Süde giessen/ vnd darin anwachsen lassen/ vnd also immer ein Faß nach dem andern zu dieser Arbeit gebrauchen/ so lang als du wilt vnd kanst. Dieses ist nun der gründliche Vnterricht/ wie du auß den vnachtsamen vnd ver- würfflichen Weinhefen guten Essig/ vnd zu vielen Künsten nützlichen Weinstein ma- chen/ vnd einen Schatz mit Ehren für dich vnd die deinigen leichtlich erwerben kanst. Nun wil ich dich auch lehren/ wie du auß den Weinhefen guten Brandtewein de- Nim solche Hefen/ davon der Wein abgelassen ist/ vnd thu derselben so viel in einen Brenn-
Beſchreibung der Weinhefen. Weinſtein in groſſe Stuͤcke machen wilt/ ſo fuͤlle deinen Breñ-Keſſel/ oder einen andernder groͤſſer iſt/ wann du ſolchen haſt/ biß auff eine Spannen nahe voll/ mit reinen Waſſer an/ vnd mache ſolches kochend/ wann es nun wol kochet/ ſo thue von dem kleinen Wein- ſtein/ welcher auß dem außgepreſſten ſauren Waſſer gefallen iſt/ immer ein Theil nach dem andern in das ſiedende Waſſer/ vnd laß ſolchen darin auf ſolviren/ oder ſchmeltzen/ vnd wann er darin zergangen iſt/ welches man mit einem Holtz/ ſo man damit auff dem Boden ruͤhret/ gewahr werden kan/ ſo thue mehr hinein/ ſo lang vnd viel/ biß daß das Waſſer nicht mehr darvon annehmen oder ſchmeltzen kan/ welches du alſo ſolt gewahr werden. Schoͤpffe eine kleine kuͤpfferne oder zinnerne Schale voll auß dem Keſſel/ ſetze es dahin/ waͤchſet alſobalden ein Haͤutlein oder Cremor von Weinſtein darauff/ ſo iſts ein Zeichen/ daß das Waſſer Weinſtein genug bey ſich hat; wo aber nicht/ ſo thue noch mehr hinein/ vnd laß es darin auff ſolviren/ ſo lang biß es eine ſolche Prob in einem Schaͤlge von ſich gibt. Vnd du ſolt auch in waͤhrendem Kochen allezeit den Schaum/ der ſich oben auff das Waſſer begibt/ mit einem kuͤpffern geloͤcherten Loͤffel ab- nehmen/ vnd zu den außgezogenen Schlam thun/ vnd mit verbrennen/ dann er gibt auch gute Potaſchen/ weilen noch Weinſtein darbey iſt: Wann dann der Sud die rech- te Probe haͤlt/ ſo laß denſelben durch den Gran/ auff einer kuͤpffernen Rinnen/ in ein rein Faß lauffen/ vnd darin erkalten/ ſo begibt ſich der Weinſtein im kalt werden auß dem Waſſer/ vnd haͤnget ſich als groſſe Cryſtallen ringſt herumb an das Faß. Wañ dann das Waſſer gantz kalt worden iſt/ ſo zapffe es ab/ vnd gebrauche es wieder zu dergleichen Arbeit. NB. So du aber ſolches zu Wein oder Eſſig machen kanſt; thuſt du beſſer/ den Weinſtein aber laß darin hangen/ vnd wann du wieder kleinen Weinſtein laͤutern vnd groß machen wilt/ ſo laß ſolchen Sud auch darein lauffen/ vnd zu dem erſten Weinſtein anwachſen/ ſo wird er deſto dicker/ groͤſſer/ anſehnlicher vnd verkaͤufflicher/ denn allezeit grober Wein- ſtein theurer als kleiner kan verkaufft werden. Dieſe Arbeit kanſt du ſo offt wieder- holen/ vnd den Weinſtein ſo dick machen/ als du ſelber wilſt: wann er dir dann grob genug worden iſt/ ſo gieß die uͤbrige Suͤde/ die du noch thun wilſt/ in einander Faß/ vnd las dieſes Faß/ darin der Weinſtein angewachſen iſt/ von ſich ſelber trucken wer- den/ vnd ſchlage mit einem hoͤltzern Hammer außwendig hart daran/ ſo faͤllt der Weinſtein in groſſen Stuͤcken darvon/ welchen du außnehmen/ vnd verkauffen kanſt/ vnd hernach in daſſelbige Faß wieder die Suͤde gieſſen/ vnd darin anwachſen laſſen/ vnd alſo immer ein Faß nach dem andern zu dieſer Arbeit gebrauchen/ ſo lang als du wilt vnd kanſt. Dieſes iſt nun der gruͤndliche Vnterricht/ wie du auß den vnachtſamen vnd ver- wuͤrfflichen Weinhefen guten Eſſig/ vnd zu vielen Kuͤnſten nuͤtzlichen Weinſtein ma- chen/ vnd einen Schatz mit Ehren fuͤr dich vnd die deinigen leichtlich erwerben kanſt. Nun wil ich dich auch lehren/ wie du auß den Weinhefen guten Brandtewein de- Nim ſolche Hefen/ davon der Wein abgelaſſen iſt/ vnd thu derſelben ſo viel in einen Brenn-
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Beſchreibung der Weinhefen.
Weinſtein in groſſe Stuͤcke machen wilt/ ſo fuͤlle deinen Breñ-Keſſel/ oder einen andern
der groͤſſer iſt/ wann du ſolchen haſt/ biß auff eine Spannen nahe voll/ mit reinen Waſſer
an/ vnd mache ſolches kochend/ wann es nun wol kochet/ ſo thue von dem kleinen Wein-
ſtein/ welcher auß dem außgepreſſten ſauren Waſſer gefallen iſt/ immer ein Theil nach
dem andern in das ſiedende Waſſer/ vnd laß ſolchen darin auf ſolviren/ oder ſchmeltzen/
vnd wann er darin zergangen iſt/ welches man mit einem Holtz/ ſo man damit auff dem
Boden ruͤhret/ gewahr werden kan/ ſo thue mehr hinein/ ſo lang vnd viel/ biß daß das
Waſſer nicht mehr darvon annehmen oder ſchmeltzen kan/ welches du alſo ſolt gewahr
werden. Schoͤpffe eine kleine kuͤpfferne oder zinnerne Schale voll auß dem Keſſel/ ſetze
es dahin/ waͤchſet alſobalden ein Haͤutlein oder Cremor von Weinſtein darauff/ ſo
iſts ein Zeichen/ daß das Waſſer Weinſtein genug bey ſich hat; wo aber nicht/ ſo
thue noch mehr hinein/ vnd laß es darin auff ſolviren/ ſo lang biß es eine ſolche Prob in
einem Schaͤlge von ſich gibt. Vnd du ſolt auch in waͤhrendem Kochen allezeit den
Schaum/ der ſich oben auff das Waſſer begibt/ mit einem kuͤpffern geloͤcherten Loͤffel ab-
nehmen/ vnd zu den außgezogenen Schlam thun/ vnd mit verbrennen/ dann er gibt
auch gute Potaſchen/ weilen noch Weinſtein darbey iſt: Wann dann der Sud die rech-
te Probe haͤlt/ ſo laß denſelben durch den Gran/ auff einer kuͤpffernen Rinnen/ in ein
rein Faß lauffen/ vnd darin erkalten/ ſo begibt ſich der Weinſtein im kalt werden auß dem
Waſſer/ vnd haͤnget ſich als groſſe Cryſtallen ringſt herumb an das Faß. Wañ dann das
Waſſer gantz kalt worden iſt/ ſo zapffe es ab/ vnd gebrauche es wieder zu dergleichen Arbeit.
NB. So du aber ſolches zu Wein oder Eſſig machen kanſt; thuſt du beſſer/ den Weinſtein
aber laß darin hangen/ vnd wann du wieder kleinen Weinſtein laͤutern vnd groß machen
wilt/ ſo laß ſolchen Sud auch darein lauffen/ vnd zu dem erſten Weinſtein anwachſen/ ſo
wird er deſto dicker/ groͤſſer/ anſehnlicher vnd verkaͤufflicher/ denn allezeit grober Wein-
ſtein theurer als kleiner kan verkaufft werden. Dieſe Arbeit kanſt du ſo offt wieder-
holen/ vnd den Weinſtein ſo dick machen/ als du ſelber wilſt: wann er dir dann grob
genug worden iſt/ ſo gieß die uͤbrige Suͤde/ die du noch thun wilſt/ in einander Faß/ vnd
las dieſes Faß/ darin der Weinſtein angewachſen iſt/ von ſich ſelber trucken wer-
den/ vnd ſchlage mit einem hoͤltzern Hammer außwendig hart daran/ ſo faͤllt der
Weinſtein in groſſen Stuͤcken darvon/ welchen du außnehmen/ vnd verkauffen kanſt/
vnd hernach in daſſelbige Faß wieder die Suͤde gieſſen/ vnd darin anwachſen laſſen/ vnd
alſo immer ein Faß nach dem andern zu dieſer Arbeit gebrauchen/ ſo lang als du wilt vnd
kanſt. Dieſes iſt nun der gruͤndliche Vnterricht/ wie du auß den vnachtſamen vnd ver-
wuͤrfflichen Weinhefen guten Eſſig/ vnd zu vielen Kuͤnſten nuͤtzlichen Weinſtein ma-
chen/ vnd einen Schatz mit Ehren fuͤr dich vnd die deinigen leichtlich erwerben kanſt.
Nun wil ich dich auch lehren/ wie du auß den Weinhefen guten Brandtewein de-
ſtilliren ſollſt/ welcher dich gantz nichts koſtet/ ſondern/ ſo viel du deſſen macheſt/ vmbſonſt
haben kanſt/ vnd geſchicht auff dieſe Weiſe:
Nim ſolche Hefen/ davon der Wein abgelaſſen iſt/ vnd thu derſelben ſo viel in einen
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Zitationshilfe: | Glauber, Johann Rudolph: Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Frankfurt (Main), 1658, S. 122. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_opera01_1658/150>, abgerufen am 28.06.2024. |