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Glauber, Johann Rudolph: Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Frankfurt (Main), 1658.

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Dritter Theil
das ist ein Hügel oder kleiner Berg zu sagen) vnd Bacherach am Rhein/ wachsen die
vier besten Wein.

Jch muß bekennen obwolen den gantzen Mäynstrohm hinauff allerhand gute Wei-
ne wachsen/ so übertreffen doch diese vier die andern alle/ vnd meistes wegen ihres liebli-
chen Geschmacks/ den sie auß dem Grund nehmen/ darauff sie wachsen. Dann dieses ge-
wiß vnd sicher ist/ daß der Weinstock vor allen andern Gewächsen einen Geruch vnd Ge-
schmack auß der Erden ziehet/ davon er seine Nahrung hat/ also daß es einen Erfahrnen
in der Natur nicht schwer ist/ den Wein-trauben einen solchen Geschmack zu geben/ als
man selber wil/ oder nach deme man etwas zu den Wurtzeln deß Weinstocks geleget;
Nun weiß ich gewiß das viel naseweise Spötter über diesen meinen Discurs wegen deß
lieblichen Geschmacks deß Weins/ vnd woher er komme zu Bacherach/ Hochheimb vnd
Klingenberg/ da die Berg-säfften gefunden werden/ vnd darneben den Grund so gut
nicht geben wil/ ihren Griff erhecken/ vnd sagen/ daß meine Meynung falsch sey. Dieses
muß ich also seyn lassen/ sie können die gute Weine viel besser mit grossen Kannen auß-
sauffen/ vnd einander bescheid thun/ als daß sie einige rationes geben solten/ woher sol-
cher Geschmack rührte: Jch verbleibe aber dabey/ vnd sage mit gutem Grund vnd Erfah-
renheit/ daß der Weinstock einen solchen Geschmack vnd Geruch auß der Erden ziehet/
vnd den Trauben einverleibt/ gleich wie er solchen in der Erden findet/ welches ich viel-
mals versucht/ vnd also befunden habe.

Wissen doch die Gärtner/ daß der Menschen-koth die Blumen wol wachsend macht/
aber ihnen einen üblen Geruch giebet/ darumb sie sich hüten solche bey die Wurtzel der
wolriechenden Blumen zu legen/ aber desto lieber bey solchen die keinen Geruch haben/ als
Tullipanen vnd ihres gleichen/ damit schnell wachsen zu machen. Man kan es auch be-
scheidlich spühren/ wann die Wurtzel von einem Weinstock an einen solchen Ort gesetzt/
da Menschen-mist ligt/ so bekommen sie einen üblen Geruch davon/ also daß man die
Trauben kaum essen mag/ vnd seynd auch fleissige Gärtner allbereit in solche Erfahrung
kommen/ wann sie Scharley vnd andere starckriechende Kräuter dem Weinstock zu der
Wurtzel legen/ er den Trauben solchen Geschmack mittheile/ es wehret aber solche Krafft
nur ein Jahr/ so sie aber ein starck vnd wolriechindes Oleum der Wurtzel geben könten/ so
würde der Weinstock 10. oder mehr Jahr gute Muscateller-Trauben herfür bringen/ da-
von in meinem Operi Vegetabili außführlich gehandelt/ was ich allhier gethan/ hat die
Materi Vrsach darzu gegeben/ daß nemlich in der Erden bißweiln das Berg-oel häuffig
stecket/ vnd den Gewächsen/ vnd sonderlich den Wein-reben solche einverleibet/ vnd kräff-
tige Früchten verursachet/ davon ihrer wenig wissen. Auff daß ich aber denen Vngläu-
bigen oder Vnerfahrnen gleichwol bessern Beweiß thue/ daß in den Erd-säfften eine gros-
se Lieblichkeit verborgen/ vnd durch die Destillation vnd rectification per Spir. Salis kön-
ne herfür gebracht werden/ dient dieses Exempel; Bekant ist es/ daß die Stein-kohlen/
welche man an vielen Orten häuffig auß der Erden gräbet/ an statt Holtzes zu gebrauchen/
im Brennen einen üblen Geruch von sich geben/ dahero man in den Wahn kommen/

gleich

Dritter Theil
das iſt ein Huͤgel oder kleiner Berg zu ſagen) vnd Bacherach am Rhein/ wachſen die
vier beſten Wein.

Jch muß bekennen obwolen den gantzen Maͤynſtrohm hinauff allerhand gute Wei-
ne wachſen/ ſo uͤbertreffen doch dieſe vier die andern alle/ vnd meiſtes wegen ihres liebli-
chen Geſchmacks/ den ſie auß dem Grund nehmen/ darauff ſie wachſen. Dann dieſes ge-
wiß vnd ſicher iſt/ daß der Weinſtock vor allen andern Gewaͤchſen einen Geruch vnd Ge-
ſchmack auß der Erden ziehet/ davon er ſeine Nahrung hat/ alſo daß es einen Erfahrnen
in der Natur nicht ſchwer iſt/ den Wein-trauben einen ſolchen Geſchmack zu geben/ als
man ſelber wil/ oder nach deme man etwas zu den Wurtzeln deß Weinſtocks geleget;
Nun weiß ich gewiß das viel naſeweiſe Spoͤtter uͤber dieſen meinen Diſcurs wegen deß
lieblichen Geſchmacks deß Weins/ vnd woher er komme zu Bacherach/ Hochheimb vnd
Klingenberg/ da die Berg-ſaͤfften gefunden werden/ vnd darneben den Grund ſo gut
nicht geben wil/ ihren Griff erhecken/ vnd ſagen/ daß meine Meynung falſch ſey. Dieſes
muß ich alſo ſeyn laſſen/ ſie koͤnnen die gute Weine viel beſſer mit groſſen Kannen auß-
ſauffen/ vnd einander beſcheid thun/ als daß ſie einige rationes geben ſolten/ woher ſol-
cher Geſchmack ruͤhrte: Jch verbleibe aber dabey/ vnd ſage mit gutem Grund vnd Erfah-
renheit/ daß der Weinſtock einen ſolchen Geſchmack vnd Geruch auß der Erden ziehet/
vnd den Trauben einverleibt/ gleich wie er ſolchen in der Erden findet/ welches ich viel-
mals verſucht/ vnd alſo befunden habe.

Wiſſen doch die Gaͤrtner/ daß der Menſchen-koth die Blumen wol wachſend macht/
aber ihnen einen uͤblen Geruch giebet/ darumb ſie ſich huͤten ſolche bey die Wurtzel der
wolriechenden Blumen zu legen/ aber deſto lieber bey ſolchen die keinen Geruch haben/ als
Tullipanen vnd ihres gleichen/ damit ſchnell wachſen zu machen. Man kan es auch be-
ſcheidlich ſpuͤhren/ wann die Wurtzel von einem Weinſtock an einen ſolchen Ort geſetzt/
da Menſchen-miſt ligt/ ſo bekommen ſie einen uͤblen Geruch davon/ alſo daß man die
Trauben kaum eſſen mag/ vnd ſeynd auch fleiſſige Gaͤrtner allbereit in ſolche Erfahrung
kommen/ wann ſie Scharley vnd andere ſtarckriechende Kraͤuter dem Weinſtock zu der
Wurtzel legen/ er den Trauben ſolchen Geſchmack mittheile/ es wehret aber ſolche Krafft
nur ein Jahr/ ſo ſie aber ein ſtarck vnd wolriechindes Oleum der Wurtzel geben koͤnten/ ſo
wuͤrde der Weinſtock 10. oder mehr Jahr gute Muſcateller-Trauben herfuͤr bringen/ da-
von in meinem Operi Vegetabili außfuͤhrlich gehandelt/ was ich allhier gethan/ hat die
Materi Vrſach darzu gegeben/ daß nemlich in der Erden bißweiln das Berg-oel haͤuffig
ſtecket/ vnd den Gewaͤchſen/ vnd ſonderlich den Wein-reben ſolche einverleibet/ vnd kraͤff-
tige Fruͤchten verurſachet/ davon ihrer wenig wiſſen. Auff daß ich aber denen Vnglaͤu-
bigen oder Vnerfahrnen gleichwol beſſern Beweiß thue/ daß in den Erd-ſaͤfften eine groſ-
ſe Lieblichkeit verborgen/ vnd durch die Deſtillation vnd rectification per Spir. Salis koͤn-
ne herfuͤr gebracht werden/ dient dieſes Exempel; Bekant iſt es/ daß die Stein-kohlen/
welche man an vielen Orten haͤuffig auß der Erden graͤbet/ an ſtatt Holtzes zu gebrauchen/
im Brennen einen uͤblen Geruch von ſich geben/ dahero man in den Wahn kommen/

gleich
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[108/0136] Dritter Theil das iſt ein Huͤgel oder kleiner Berg zu ſagen) vnd Bacherach am Rhein/ wachſen die vier beſten Wein. Jch muß bekennen obwolen den gantzen Maͤynſtrohm hinauff allerhand gute Wei- ne wachſen/ ſo uͤbertreffen doch dieſe vier die andern alle/ vnd meiſtes wegen ihres liebli- chen Geſchmacks/ den ſie auß dem Grund nehmen/ darauff ſie wachſen. Dann dieſes ge- wiß vnd ſicher iſt/ daß der Weinſtock vor allen andern Gewaͤchſen einen Geruch vnd Ge- ſchmack auß der Erden ziehet/ davon er ſeine Nahrung hat/ alſo daß es einen Erfahrnen in der Natur nicht ſchwer iſt/ den Wein-trauben einen ſolchen Geſchmack zu geben/ als man ſelber wil/ oder nach deme man etwas zu den Wurtzeln deß Weinſtocks geleget; Nun weiß ich gewiß das viel naſeweiſe Spoͤtter uͤber dieſen meinen Diſcurs wegen deß lieblichen Geſchmacks deß Weins/ vnd woher er komme zu Bacherach/ Hochheimb vnd Klingenberg/ da die Berg-ſaͤfften gefunden werden/ vnd darneben den Grund ſo gut nicht geben wil/ ihren Griff erhecken/ vnd ſagen/ daß meine Meynung falſch ſey. Dieſes muß ich alſo ſeyn laſſen/ ſie koͤnnen die gute Weine viel beſſer mit groſſen Kannen auß- ſauffen/ vnd einander beſcheid thun/ als daß ſie einige rationes geben ſolten/ woher ſol- cher Geſchmack ruͤhrte: Jch verbleibe aber dabey/ vnd ſage mit gutem Grund vnd Erfah- renheit/ daß der Weinſtock einen ſolchen Geſchmack vnd Geruch auß der Erden ziehet/ vnd den Trauben einverleibt/ gleich wie er ſolchen in der Erden findet/ welches ich viel- mals verſucht/ vnd alſo befunden habe. Wiſſen doch die Gaͤrtner/ daß der Menſchen-koth die Blumen wol wachſend macht/ aber ihnen einen uͤblen Geruch giebet/ darumb ſie ſich huͤten ſolche bey die Wurtzel der wolriechenden Blumen zu legen/ aber deſto lieber bey ſolchen die keinen Geruch haben/ als Tullipanen vnd ihres gleichen/ damit ſchnell wachſen zu machen. Man kan es auch be- ſcheidlich ſpuͤhren/ wann die Wurtzel von einem Weinſtock an einen ſolchen Ort geſetzt/ da Menſchen-miſt ligt/ ſo bekommen ſie einen uͤblen Geruch davon/ alſo daß man die Trauben kaum eſſen mag/ vnd ſeynd auch fleiſſige Gaͤrtner allbereit in ſolche Erfahrung kommen/ wann ſie Scharley vnd andere ſtarckriechende Kraͤuter dem Weinſtock zu der Wurtzel legen/ er den Trauben ſolchen Geſchmack mittheile/ es wehret aber ſolche Krafft nur ein Jahr/ ſo ſie aber ein ſtarck vnd wolriechindes Oleum der Wurtzel geben koͤnten/ ſo wuͤrde der Weinſtock 10. oder mehr Jahr gute Muſcateller-Trauben herfuͤr bringen/ da- von in meinem Operi Vegetabili außfuͤhrlich gehandelt/ was ich allhier gethan/ hat die Materi Vrſach darzu gegeben/ daß nemlich in der Erden bißweiln das Berg-oel haͤuffig ſtecket/ vnd den Gewaͤchſen/ vnd ſonderlich den Wein-reben ſolche einverleibet/ vnd kraͤff- tige Fruͤchten verurſachet/ davon ihrer wenig wiſſen. Auff daß ich aber denen Vnglaͤu- bigen oder Vnerfahrnen gleichwol beſſern Beweiß thue/ daß in den Erd-ſaͤfften eine groſ- ſe Lieblichkeit verborgen/ vnd durch die Deſtillation vnd rectification per Spir. Salis koͤn- ne herfuͤr gebracht werden/ dient dieſes Exempel; Bekant iſt es/ daß die Stein-kohlen/ welche man an vielen Orten haͤuffig auß der Erden graͤbet/ an ſtatt Holtzes zu gebrauchen/ im Brennen einen uͤblen Geruch von ſich geben/ dahero man in den Wahn kommen/ gleich

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Zitationshilfe: Glauber, Johann Rudolph: Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Frankfurt (Main), 1658, S. 108. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_opera01_1658/136>, abgerufen am 25.11.2024.