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Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650.

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des Fünfften Theils/ Phil. O.
geschehen muß/ dann der Safft bekompt einen vnliebli-
chen Geruch vnd Geschmack dardurch/ oder aber ver-
dirbt/ wird gantz brentzlet darinn/ vnd hernach keinen
Wein geben kan: Deßgleichen gehöret auch ein besonde-
rer Niederschlag darzu/ welcher die Gilbe vnd den Ge-
schmack/ die der Safft im kochen erlanget hat/ darvon
scheide/ niederfälle/ vnd den Wein schön/ hell vnd klar
mache/ ohne welche zwey Secreten, nemblich/ des beson-
dern einkochens vnd wieder-benehmung der Farb vnd
Geschmacks/ in- vnd nach der Fermentation, kein guter
Wein darauß werden kan: Wer aber mit dem außdün-
sten vnd wiederumb auff-solviren wol weiß vmb zu ge-
hen/ der kan einen grossen Reichthumb in kurtzer Zeit da-
mit gewinnen/ vnd wird solche liebliche Weine von vie-
lerley Arth vnd Geschmacks darauß machen können/
als er selber will vnd begehret: Der aber solcher beiden
Kunst-stücken vnwissend ist/ selbiger bleibe davon/ dann
er wird doch nichts gutes machen können. Dieses aber/
kan man probiren/ vnd den Most in einem Kessel; als
eine kleine proba verkochen/ bis auff die Honig-dicke/ so
wird er sehen/ daß nichts gutes weg-gehet/ sondern alles
zurück bleibet/ vnd kan auch hernacher solchen süssen
Safft wieder mit so viel Wasser mischen/ als jhme im
kochen entgangen ist/ so wird er sehen/ daß es dieselbe
Süssigkeit wieder erlanget/ vnd einem solchen Most wie-
der gleich worden/ gleich als er vor dem kochen gewesen
ist/ doch außgenommen den vbelen Geschmack/ welches
jhme der Kessel geben hat/ vnd wann solches Wasser
wird zum jähren gebracht/ giebt es zwar einen Wein/
aber gantz vnlieblich/ wegen des Kessels/ gelb vnd vn-
klar wegen des kochens/ also/ daß er für keinen guten

Wein
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des Fuͤnfften Theils/ Phil. O.
geſchehen muß/ dann der Safft bekompt einen vnliebli-
chen Geruch vnd Geſchmack dardurch/ oder aber ver-
dirbt/ wird gantz brentzlet darinn/ vnd hernach keinen
Wein geben kan: Deßgleichen gehoͤret auch ein beſonde-
rer Niederſchlag darzu/ welcher die Gilbe vnd den Ge-
ſchmack/ die der Safft im kochen erlanget hat/ darvon
ſcheide/ niederfaͤlle/ vnd den Wein ſchoͤn/ hell vnd klar
mache/ ohne welche zwey Secreten, nemblich/ des beſon-
dern einkochens vnd wieder-benehmung der Farb vnd
Geſchmacks/ in- vnd nach der Fermentation, kein guter
Wein darauß werden kan: Wer aber mit dem außduͤn-
ſten vnd wiederumb auff-ſolviren wol weiß vmb zu ge-
hen/ der kan einen groſſen Reichthumb in kurtzer Zeit da-
mit gewinnen/ vnd wird ſolche liebliche Weine von vie-
lerley Arth vnd Geſchmacks darauß machen koͤnnen/
als er ſelber will vnd begehret: Der aber ſolcher beiden
Kunſt-ſtuͤcken vnwiſſend iſt/ ſelbiger bleibe davon/ dann
er wird doch nichts gutes machen koͤnnen. Dieſes aber/
kan man probiren/ vnd den Moſt in einem Keſſel; als
eine kleine proba verkochen/ bis auff die Honig-dicke/ ſo
wird er ſehen/ daß nichts gutes weg-gehet/ ſondern alles
zuruͤck bleibet/ vnd kan auch hernacher ſolchen ſuͤſſen
Safft wieder mit ſo viel Waſſer miſchen/ als jhme im
kochen entgangen iſt/ ſo wird er ſehen/ daß es dieſelbe
Suͤſſigkeit wieder erlanget/ vnd einem ſolchen Moſt wie-
der gleich worden/ gleich als er vor dem kochen geweſen
iſt/ doch außgenommen den vbelen Geſchmack/ welches
jhme der Keſſel geben hat/ vnd wann ſolches Waſſer
wird zum jaͤhren gebracht/ giebt es zwar einen Wein/
aber gantz vnlieblich/ wegen des Keſſels/ gelb vnd vn-
klar wegen des kochens/ alſo/ daß er fuͤr keinen guten

Wein
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[39/0041] des Fuͤnfften Theils/ Phil. O. geſchehen muß/ dann der Safft bekompt einen vnliebli- chen Geruch vnd Geſchmack dardurch/ oder aber ver- dirbt/ wird gantz brentzlet darinn/ vnd hernach keinen Wein geben kan: Deßgleichen gehoͤret auch ein beſonde- rer Niederſchlag darzu/ welcher die Gilbe vnd den Ge- ſchmack/ die der Safft im kochen erlanget hat/ darvon ſcheide/ niederfaͤlle/ vnd den Wein ſchoͤn/ hell vnd klar mache/ ohne welche zwey Secreten, nemblich/ des beſon- dern einkochens vnd wieder-benehmung der Farb vnd Geſchmacks/ in- vnd nach der Fermentation, kein guter Wein darauß werden kan: Wer aber mit dem außduͤn- ſten vnd wiederumb auff-ſolviren wol weiß vmb zu ge- hen/ der kan einen groſſen Reichthumb in kurtzer Zeit da- mit gewinnen/ vnd wird ſolche liebliche Weine von vie- lerley Arth vnd Geſchmacks darauß machen koͤnnen/ als er ſelber will vnd begehret: Der aber ſolcher beiden Kunſt-ſtuͤcken vnwiſſend iſt/ ſelbiger bleibe davon/ dann er wird doch nichts gutes machen koͤnnen. Dieſes aber/ kan man probiren/ vnd den Moſt in einem Keſſel; als eine kleine proba verkochen/ bis auff die Honig-dicke/ ſo wird er ſehen/ daß nichts gutes weg-gehet/ ſondern alles zuruͤck bleibet/ vnd kan auch hernacher ſolchen ſuͤſſen Safft wieder mit ſo viel Waſſer miſchen/ als jhme im kochen entgangen iſt/ ſo wird er ſehen/ daß es dieſelbe Suͤſſigkeit wieder erlanget/ vnd einem ſolchen Moſt wie- der gleich worden/ gleich als er vor dem kochen geweſen iſt/ doch außgenommen den vbelen Geſchmack/ welches jhme der Keſſel geben hat/ vnd wann ſolches Waſſer wird zum jaͤhren gebracht/ giebt es zwar einen Wein/ aber gantz vnlieblich/ wegen des Keſſels/ gelb vnd vn- klar wegen des kochens/ alſo/ daß er fuͤr keinen guten Wein C iiij

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Zitationshilfe: Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650, S. 39. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_furni06_1650/41>, abgerufen am 24.11.2024.