Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650.
Die Rosinen seind nur auß-getrucknete/ zeittige Derohalben bißhero nicht bekandt worden/ wie man aus
Die Roſinen ſeind nur auß-getrucknete/ zeittige Derohalben bißhero nicht bekandt worden/ wie man aus
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Annot. vber den Appendicem
Seck oder andern Spanniſchen Weinen in allen Dingen gantz
gleich iſt/ aus welchem auch guter klarer Eſſig wird/ der gar we
nig koſtet.
Die Roſinen ſeind nur auß-getrucknete/ zeittige
Weintrauben/ welche zu gewiſſer Zeit/ wann dieſelben
wol zeittig ſind/ in Spanien vnd andern warmen Laͤn-
dern abgeſchnitten vnd auff der warmen Erden getruͤck-
net/ in Koͤrben vnnd Faͤſſern ein gepackt/ zu vns in
Teutſchland gebracht werden/ vnd iſt jhre Natur vnd
Eigenſchafft anders nichts als ein Safft/ ſampt den
Huͤlſen von guten Weintrauben/ dann die waͤſſerigkeit
oder feuchtigkeit im trucknen derſelben/ darvon gewi-
chen/ vnd den ſuͤſſen Safft/ Zucker oder Eſſentiam der
Wein Trauben allein bey den Huͤlſen gelaſſen hat/ der-
halben jhnen ſolches/ was ſie durch die warme Sonne
verlohren/ nemblich jhre waͤſſerigkeit oder feuchtigkeit
wieder durch ein ander waſſer erſtattet/ vnd zu einem gu-
ten Wein gebracht werden kan: wie daß ſolches von vie-
len verſucht vnd probieret iſt; Nemblich/ daß ſie Roſinen
genommen/ vnd ſolche alſo gantz oder zerhacket/ in einem
Faß mit warmem waſſer haben vbergoſſen vnd jaͤhren
laſſen/ in meinung/ einen guten Spanniſchen Wein da-
von zu erwarten/ aber es iſt jhnen nicht nach jhrem
wundſch gelungen/ ſondern ſie haben zwar einen ſuͤſſen
Safft davon erlanget/ aber keinen Spanniſchen Wein
davon machen koͤnnen/ dann die Roſinen zuvoren in
jhrem trucknen eine andere Natur erlanget haben/ vnd
ſolchen Wein/ gleich wie er aus den friſchen vnd vnge-
truckneten Trauben außgepreſſt wird/ mit nichten geben
koͤnnen.
Derohalben bißhero nicht bekandt worden/ wie man
aus
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