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Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650.

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Annot. vber den Appendicem
Seck oder andern Spannischen Weinen in allen Dingen gantz
gleich ist/ aus welchem auch guter klarer Essig wird/ der gar we
nig kostet.

Die Rosinen seind nur auß-getrucknete/ zeittige
Weintrauben/ welche zu gewisser Zeit/ wann dieselben
wol zeittig sind/ in Spanien vnd andern warmen Län-
dern abgeschnitten vnd auff der warmen Erden getrück-
net/ in Körben vnnd Fässern ein gepackt/ zu vns in
Teutschland gebracht werden/ vnd ist jhre Natur vnd
Eigenschafft anders nichts als ein Safft/ sampt den
Hülsen von guten Weintrauben/ dann die wässerigkeit
oder feuchtigkeit im trucknen derselben/ darvon gewi-
chen/ vnd den süssen Safft/ Zucker oder Essentiam der
Wein Trauben allein bey den Hülsen gelassen hat/ der-
halben jhnen solches/ was sie durch die warme Sonne
verlohren/ nemblich jhre wässerigkeit oder feuchtigkeit
wieder durch ein ander wasser erstattet/ vnd zu einem gu-
ten Wein gebracht werden kan: wie daß solches von vie-
len versucht vnd probieret ist; Nemblich/ daß sie Rosinen
genommen/ vnd solche also gantz oder zerhacket/ in einem
Faß mit warmem wasser haben vbergossen vnd jähren
lassen/ in meinung/ einen guten Spannischen Wein da-
von zu erwarten/ aber es ist jhnen nicht nach jhrem
wundsch gelungen/ sondern sie haben zwar einen süssen
Safft davon erlanget/ aber keinen Spannischen Wein
davon machen können/ dann die Rosinen zuvoren in
jhrem trucknen eine andere Natur erlanget haben/ vnd
solchen Wein/ gleich wie er aus den frischen vnd vnge-
truckneten Trauben außgepresst wird/ mit nichten geben
können.

Derohalben bißhero nicht bekandt worden/ wie man

aus
Annot. vber den Appendicem
Seck oder andern Spanniſchen Weinen in allen Dingen gantz
gleich iſt/ aus welchem auch guter klarer Eſſig wird/ der gar we
nig koſtet.

Die Roſinen ſeind nur auß-getrucknete/ zeittige
Weintrauben/ welche zu gewiſſer Zeit/ wann dieſelben
wol zeittig ſind/ in Spanien vnd andern warmen Laͤn-
dern abgeſchnitten vnd auff der warmen Erden getruͤck-
net/ in Koͤrben vnnd Faͤſſern ein gepackt/ zu vns in
Teutſchland gebracht werden/ vnd iſt jhre Natur vnd
Eigenſchafft anders nichts als ein Safft/ ſampt den
Huͤlſen von guten Weintrauben/ dann die waͤſſerigkeit
oder feuchtigkeit im trucknen derſelben/ darvon gewi-
chen/ vnd den ſuͤſſen Safft/ Zucker oder Eſſentiam der
Wein Trauben allein bey den Huͤlſen gelaſſen hat/ der-
halben jhnen ſolches/ was ſie durch die warme Sonne
verlohren/ nemblich jhre waͤſſerigkeit oder feuchtigkeit
wieder durch ein ander waſſer erſtattet/ vnd zu einem gu-
ten Wein gebracht werden kan: wie daß ſolches von vie-
len verſucht vnd probieret iſt; Nemblich/ daß ſie Roſinen
genommen/ vnd ſolche alſo gantz oder zerhacket/ in einem
Faß mit warmem waſſer haben vbergoſſen vnd jaͤhren
laſſen/ in meinung/ einen guten Spanniſchen Wein da-
von zu erwarten/ aber es iſt jhnen nicht nach jhrem
wundſch gelungen/ ſondern ſie haben zwar einen ſuͤſſen
Safft davon erlanget/ aber keinen Spanniſchen Wein
davon machen koͤnnen/ dann die Roſinen zuvoren in
jhrem trucknen eine andere Natur erlanget haben/ vnd
ſolchen Wein/ gleich wie er aus den friſchen vnd vnge-
truckneten Trauben außgepreſſt wird/ mit nichten geben
koͤnnen.

Derohalben bißhero nicht bekandt worden/ wie man

aus
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[26/0028] Annot. vber den Appendicem Seck oder andern Spanniſchen Weinen in allen Dingen gantz gleich iſt/ aus welchem auch guter klarer Eſſig wird/ der gar we nig koſtet. Die Roſinen ſeind nur auß-getrucknete/ zeittige Weintrauben/ welche zu gewiſſer Zeit/ wann dieſelben wol zeittig ſind/ in Spanien vnd andern warmen Laͤn- dern abgeſchnitten vnd auff der warmen Erden getruͤck- net/ in Koͤrben vnnd Faͤſſern ein gepackt/ zu vns in Teutſchland gebracht werden/ vnd iſt jhre Natur vnd Eigenſchafft anders nichts als ein Safft/ ſampt den Huͤlſen von guten Weintrauben/ dann die waͤſſerigkeit oder feuchtigkeit im trucknen derſelben/ darvon gewi- chen/ vnd den ſuͤſſen Safft/ Zucker oder Eſſentiam der Wein Trauben allein bey den Huͤlſen gelaſſen hat/ der- halben jhnen ſolches/ was ſie durch die warme Sonne verlohren/ nemblich jhre waͤſſerigkeit oder feuchtigkeit wieder durch ein ander waſſer erſtattet/ vnd zu einem gu- ten Wein gebracht werden kan: wie daß ſolches von vie- len verſucht vnd probieret iſt; Nemblich/ daß ſie Roſinen genommen/ vnd ſolche alſo gantz oder zerhacket/ in einem Faß mit warmem waſſer haben vbergoſſen vnd jaͤhren laſſen/ in meinung/ einen guten Spanniſchen Wein da- von zu erwarten/ aber es iſt jhnen nicht nach jhrem wundſch gelungen/ ſondern ſie haben zwar einen ſuͤſſen Safft davon erlanget/ aber keinen Spanniſchen Wein davon machen koͤnnen/ dann die Roſinen zuvoren in jhrem trucknen eine andere Natur erlanget haben/ vnd ſolchen Wein/ gleich wie er aus den friſchen vnd vnge- truckneten Trauben außgepreſſt wird/ mit nichten geben koͤnnen. Derohalben bißhero nicht bekandt worden/ wie man aus

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Zitationshilfe: Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650, S. 26. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_furni06_1650/28>, abgerufen am 21.11.2024.